Δήμαρχος Μαριούπολης: Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκλείσουν την πόλη
Έκρηξη σε φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Οδησσού – Τέσσερις αγνοούμενοι - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε σιδηροδρομικές συνδέσεις για να εμποδίσουν την απομάκρυνση των αμάχων, δηλώνει σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.
Συνεχείς επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες έχουν προκαλέσει τη διακοπή της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης και οι τοπικές αρχές έχουν ανάγκη μια κατάπαυση του πυρός για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, δήλωσε ο ίδιος.
«Οι εισβολείς προσπαθούν συστηματικά και μεθοδικά να αποκλείσουν την πόλη της Μαριούπολης», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Έκρηξη σε φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Οδησσού – Τέσσερις αγνοούμενοι
Το εσθονικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο Helt βυθίστηκε σήμερα στα ανοικτά του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού ύστερα από έκρηξη, όπως ανακοίνωσε η εταιρία διαχείρισης του σκάφους.
Δύο μέλη του πληρώματος βρίσκονται σε σωσίβια λέμβο στη θάλασσα ενώ τέσσερα άλλα δεν έχουν εντοπιστεί, δήλωσε στο Reuters ο Ίγκορ Ίλβες, γενικός διευθυντής της εταιρίας διαχείρισης Vista Shipping Agency, με έδρα το Ταλίν.
«Το σκάφος τελικά βυθίστηκε», είπε ο Ίλβες. «Δύο από τα μέλη του πληρώματος είναι σε λέμβο στη θάλασσα και τέσσερα άλλα αγνοούνται. Δεν γνωρίζω πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος είπε ότι το σκάφος ίσως χτυπήθηκε από νάρκη.
Ζελένσκι: Το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα να επανορθώσει για ό,τι έχει καταστρέψει
Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν απέναντι στη ρωσική εισβολή, είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και πρόσθεσε ότι από τα μεσάνυχτα η Μόσχα βομβαρδίζει ακατάπαυστα.
“Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας”, είπε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι η Ουκρανία παραλαμβάνει καθημερινώς προμήθειες όπλων από τους διεθνείς συμμάχους της.
Είπε ακόμη ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ουκρανία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού: “Εδώ και μια εβδομάδα ένας άλλος ιός μας έχει επιτεθεί”, είπε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή.
Ο Ζελένσκι είπε ότι οι τακτικές της Ρωσίας που αλλάζουν και ο βομβαρδισμός αμάχων σε πόλεις απέδειξαν ότι η Ουκρανία αντιστέκεται με επιτυχία στο αρχικό σχέδιο της Μόσχας για την επίτευξη μιας γρήγορης νίκης μέσω μιας χερσαίας επίθεσης.
Ο Ζελένσκι κάλεσε τη Ρωσία να μελετήσει τη λέξη “αποζημιώσεις” καθώς το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα να επανορθώσει για ό,τι έχει καταστρέψει από την εισβολή.
Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ουκρανία καταβάλλει τις συντάξεις και προσφέρει οικονομικό βοήθημα σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας του πολέμου.
Είπε ακόμη ότι 16.000 ξένοι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν για την Ουκρανία.
Σε μια συγκινητική ομιλία του επισήμανε ότι οι Ουκρανοί έχουν ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, τον λιμό του Χολοντόμορ, το Ολοκαύτωμα, τον σοβιετικό τρόμο, την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ καθώς και την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη των ανταρτών στα ανατολικά.
“Δεν έχουμε τα μεγαλύτερα εδάφη…δεν έχουμε πυρηνικά όπλα, δεν προμηθεύουμε με πετρέλαιο και φυσικό αέριο τις διεθνείς αγορές. Αλλά έχουμε τον λαό μας, έχουμε τη γη μας. Γι αυτά παλεύουμε”.
Σε μήνυμά του προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε: “Πήγαινε να σώσεις τους δικούς σου ρωσόφωνους. Όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στη δική σου χώρα. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς εκεί, περίπου 150 εκατομμύρια. Όσο για εδώ–Δόξα στην Ουκρανία! “.
Στις 4 μ.μ οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ουκρανική και στη ρωσική αντιπροσωπεία θα ξεκινήσουν στη Λευκορωσία στις 16.00 περίπου (ώρα Ελλάδος).
Το Κίεβο σχεδιάζει να θέσει προς συζήτηση το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προτού προχωρήσει σε συζήτηση άλλων θεμάτων, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αρακαμία.
“Καθ΄όδόν για τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία. Ήδη είμαστε μέσα στα ελικόπτερα”, έγραψε από την πλευρά του στη σελίδα του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι αναρτώντας και μια φωτογραφία του μαζί με τον Αρακαμία, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, μέσα σε κάτι που μοιάζει με καμπίνα ελικοπτέρου.
Βομβαρδίζεται η Μαριούπολη – “Πρόκειται για γενοκτονία του ουκρανικού λαού”
Ύπατη αρμοστής ΟΗΕ: Η πυρηνική απειλή βαραίνει την ανθρωπότητα μετά την ρωσική εισβολή
Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε σήμερα την διεθνή κοινότητα για την πυρηνική απειλή που βαρύνει «το σύνολο της ανθρωπότητας» μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ρωσίας άνοιξε ένα νέο και επικίνδυνο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία», δήλωσε ο Μισέλ Μπατσελέτ ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη.
«Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων επισημαίνει την σοβαρότητα των κινδύνων που, πρόσθεσε, βαρύνουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε «να τεθούν σε ειδικό επίπεδο συναγερμού μάχης οι δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού», προκαλώντας τις έντονες δυτικές διαμαρτυρίες.
Τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνέρχονται εκτάκτως με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου που κατέθεσε σχέδιο απόφασης ζητώντας την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.
Η ύπατη αρμοστής κατήγγειλε τις τρομακτικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής για τον πληθυσμό της Ουκρανίας.
«Η επίθεση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου προκαλεί τεράστιες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ουκρανία», είπε η Μισέλ Μπατσελέτ.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ, 230 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 15 παιδιά, και 525 έχουν τραυματισθεί, αλλά η Μισέλ Μπατσελέτ προειδοποιεί ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.
«Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από το βαρύ πυροβολικό, τα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και τα αεροπορικά πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές» και υπάρχουν «ανησυχητικές πληροφορίες που κάνουν λόγο για την χρήση όπλων διασποράς που πλήττουν μη στρατιωτικούς στόχους», είπε.
Η επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφασίσθηκε με ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, και υποστηρίχθηκε από μεγάλο συνασπισμό χωρών που καταγγέλλουν τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Ουκρανία επιδιώκει την ψήφιση απόφασης που καλεί «σε ταχεία και επαληθεύσιμη αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από το σύνολο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας» και ζητεί την επείγουσα συγκρότηση για διάστημα ενός έτους αρχικά «διεθνούς ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας», κατά τα πρότυπα της επιτροπής έρευνας που έχει συσταθεί για την Συρία.
Ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις θα ήθελαν το κείμενο της απόφασης να καταγγέλλει επίσης την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία και να ζητεί τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
IKEA: Αναστέλλει τις δραστηριότητές της σε Ρωσία και Λευκορωσία
Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων IKEA ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μια κίνηση που επηρεάζει σχεδόν 15.000 υπαλλήλους, 17 καταστήματα και 3 σημεία παραγωγής.
«Ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και μεταφράζεται επίσης σε σοβαρή διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου, λόγους για τους οποίους οι εταιρίες του ομίλου αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητες της Ikea στη Ρωσία», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η αναστολή αυτή αφορά κυρίως τη Ρωσία, όπου ο σουηδικός όμιλος έχει παρουσία από το 2000 και είναι από τους βασικούς Δυτικούς εργοδότες. Στη Λευκορωσία υπάρχουν μερικοί μόνο προμηθευτές και η εταιρία δεν έχει καταστήματα, σύμφωνα με την IKEA.
«Ο καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία και η βαθύτερή μας συμπόνια και ανησυχία μας στρέφεται στα εκατομμύρια ανθρώπων που επηρεάζονται», ανέφερε ο όμιλος.
«Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε σχεδόν 15.000 εργαζομένους και οι επιχειρήσεις του ομίλου θα διασφαλίσουν την ασφάλεια απασχόλησης και εσόδων, προσφέροντας στήριξη προς εκείνους και τις οικογένειές τους», ανέφερε ο σουηδικός κολοσσός, που είναι η υπ’ αριθμόν 1 εταιρία του κλάδου.
Ενώ τα καταστήματα που λειτουργεί η εταιρία συμμετοχών Ingka συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που επηρεάζονται (12.000), η Ikea έχει σχεδόν 2.500 υπαλλήλους στο κομμάτι της παραγωγής, με τρία εργοστάσια στη Ρωσία, που παράγουν κυρίως για την τοπική αγορά.
Σύμφωνα με τον όμιλο, 47 προμηθευτές στη Ρωσία και 10 στη Λευκορωσία επηρεάζονται επίσης από την απόφαση, που κλείνει την πόρτα σε κάθε εισαγωγή-εξαγωγή από ή προς τις δύο χώρες.
Πριν από την ανακοίνωση αυτή, η Ikea είχε δηλώσει αρχικά ότι θα κρατούσε ανοικτά τα καταστήματα στη χώρα, δήλωση η οποία προκάλεσε επικρίσεις στη Σουηδία.
Το Κίεβο ζητεί μέτρα προστασίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων
Το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ κρατείται για 7 ημέρες από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. «Οι άνθρωποι βιώνουν ψυχολογική πίεση και είναι ηθικά εξαντλημένοι» αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας». «Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων, καθώς και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ».
Η Ουκρανία ζητά από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να υποβάλει αίτηση στο ΝΑΤΟ με αίτημα να κλείσει η πρόσβαση στον εναέριο χώρο πάνω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της και να εντείνει τις ενέργειες για την πρόληψη πράξεων πυρηνικής τρομοκρατίας.
Το Συμβούλιο των Κυβερνητών του IAEA ενέκρινε απόφαση που επικρίνει την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και ζητεί ουκρανικό έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μόνο δύο αρνητικές ψήφοι καταγράφηκαν κατά την ψηφοφορία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Το Συμβούλιο αναφέρει στο κείμενο της απόφασης ότι «καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας».
Είκοσι έξι χώρες υπερψήφισαν το κείμενο καταγγελίας της Ρωσίας και δύο ψήφισαν κατά, ενώ καταγράφηκαν πέντε αποχές, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές.
Οι αρνητικές ψήφοι ανήκουν στην Ρωσία και την Κίνα. Το Πακιστάν, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και το Βιετνάμ απείχαν. Το Μεξικό και του Μπουρούντι απουσίαζαν από την ψηφοφορία.
Από το Λβιβ, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ζήτησε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να ζητήσει την συνδρομή του ΝΑΤΟ για τον αποκλεισμό του εναερίου χώρου πάνω από τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ώστε να προληφθούν ενέργειες «πυρηνικής τρομοκρατίας» από την Ρωσία.
Η Ουκρανία διαθέτει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.
«Επιμένουμε ότι πρέπει να προβείτε σε επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Βομβαρδίζεται η Μαριούπολη – “Πρόκειται για γενοκτονία του ουκρανικού λαού”
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ