Επικαιρότητα

Δήμος Καλαμαριάς: Τσουνάμι παραιτήσεων διευθυντών πυροδοτεί το προεκλογικό κλίμα

Συντονισμένα πυρά από εργαζόμενους και αντιπολίτευσης κατά της διοίκησης -  Η θέση του δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-καλαμαριάς-τσουνάμι-παραιτήσε-1011268
Φίλιππος Δεργιαδές

Κλίμα αναστάτωσης, αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων, επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο δήμο Καλαμαριάς, μετά τις παραιτήσεις τριών διευθυντικών στελεχών του δήμου, με την αντιπολίτευση και τους εργαζόμενους να κατηγορούν τη διοίκηση για αυταρχισμό και εκφοβισμό υπαλλήλων και τη διοίκηση να κάνει λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά», που τυγχάνουν μικροπολιτικής κομματικής εκμετάλλευσης.

Το κλίμα πυροδότησε η απόφαση της προϊσταμένης τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και της διευθύντριας διοικητικών υπηρεσιών, να παραιτηθούν, λόγω της διαφωνίας με τη διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, στην διαχείριση της λίστας όσων υπαλλήλων θα απασχολούνταν στις εκλογές, και οι οποίοι θα ελάμβαναν το εκλογικό επίδομα.

Πρόκειται για περίπου 100 άτομα, τα οποία σύμφωνα με την συνηθισμένη πρακτική, επιλεγόταν κατόπιν κλήρωσης, εκτός από μία μικρή ομάδα που επιλέγονται λόγω ειδικών προσόντων που απαιτούνται για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Οι περισσότεροι ασχολούνται με την προετοιμασία των εκλογικών τμημάτων και των υλικών και άλλοι στο δημοτολόγια και στην μετάδοση αποτελεσμάτων.

Όπως υποστηρίζει η πλευρά ων εργαζομένων, από τη διοίκηση, με επίκληση της καθυστέρησης της διαδικασίας, έγινε προσπάθεια να προεπιλεγούν οι υπάλληλοι, βάσει προαποφασισμένης λίστας και χωρίς κλήρωση, κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι προσέφυγαν στο σωματείο εργαζομένων του δήμου. Ακολούθως προκλήθηκε αναστάτωση, καθώς το Σωματείο Εργαζομένων ήρθε σε αντιπαράθεση με την γ.γ του δήμου Ε. Φύκα, η οποία στη συνέχεια ζήτησε το λόγο ή χρέωσε τη διαδικασία στις δύο διευθύντριες, οι οποίες για λόγους ευθιξίας στις 18 Μαΐου, υπέβαλαν αιτήσεις παραίτησης στον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη.

Ωστόσο από την πλευρά της διοίκησης, υποστηρίζεται πως ουδέποτε υπήρξε προσπάθεια προεπιλογής εργαζομένων και πως από την αρχή είχε προταχθεί η διαδικασία της κλήρωσης για όλους τους εργαζόμενους.

Η τρίτη παραίτηση αφορά το τμήμα καθαριότητας όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του εργοταξίου καθαριότητας, μετά από διαπληκτισμό που είχε με κάποιο υπάλληλο, δέχτηκε τηλεφωνικά απειλές ώστε να είναι πιο συνεργάσιμος με την διοίκηση του δήμου. Ο διευθυντής μάλιστα κατέθεσε και μήνυση κατ’ αγνώστων προκειμένου να προφυλαχθεί.

Σ.Ε.Δ.Κ: Η δημοτική αρχή καλλιεργεί συνθήκες διχασμού και διχόνοιας

Για όλα αυτά τα ζητήματα το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Καλαμαριάς, (ΣΕΔΚ), παρενέβη και εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας κατηγορεί τη διοίκηση του δήμου για αυταρχική συμπεριφορά, εκφοβισμό και απειλές.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΔΕΚ, αναφέρει πως «οι αυταρχικές συμπεριφορές, οι πιέσεις, ο εκφοβισμός, οι απειλές η απαξίωση που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι εκ μέρους μελών της διοίκησης του Δήμου, συμβούλων και άλλων «ημέτερων» οδήγησαν σε μια σειρά από περιστατικά που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Παραιτήσεις συναδέλφων από θέσεις ευθύνης λόγω υβριστικής, προσβλητικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς της Γενικής Γραμματέα, πιέσεις και παρεμβάσεις στα υπηρεσιακά καθήκοντα συναδέλφων από πολιτικούς προϊστάμενους και μη για να υλοποιήσουν συγκεκριμένες απαιτήσεις της διοίκησης, διαμάχες και αντιπαλότητες μεταξύ συναδέλφων στο εργοτάξιο καθαριότητας με βρισιές και απειλές ακόμη και εναντίον εκλεγμένων συνδικαλιστών, είναι μερικά παραδείγματα από τις πιο πρόσφατες καταγγελίες που δέχτηκε το σωματείο μας».

Επίσης ο ΣΔΕΚ κατηγορεί τον δήμαρχο Καλαμαριάς, ότι φέρει τις ευθύνες «για πρακτικές της διοίκησης που υποτιμούν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των υπαλλήλων, υπονομεύουν τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες» ενώ έχει ενημερώσει την ΠΟΕ ΟΤΑ και δεν αποκλείει να προχωρήσει σε στάση εργασίας προκειμένου να αποκρούσει αυτά τα φαινόμενα.

«Αυτές οι καταστάσεις και τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν» τόνισε στην Parallaxi ο γραμματέας του ΣΔΕΚ Γιάννης Καλιφατίδης, τονίζοντας ότι η διοίκηση πρέπει να αλλάξει τρόπο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου».

Τι λέει ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης

Από την πλευρά του δήμου, ο ίδιος ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, θεωρεί ότι το θέμα πήρε υπέρμετρες διαστάσεις και πως διογκώθηκε από την αντιπολίτευση λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Μάλιστα μιλώντας σχετικά στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να συμβάλει ώστε να καταπέσουν οι τόνοι και να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, στην Parallaxi «το θέμα τεχνητά γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί στην επικαιρότητα και πως οι παραιτήσεις δεν έχουν γίνει». Σε ότι αφορά την παραίτηση του διευθυντή του εργοταξίου καθαριότητας, τονίζει πως «ο προϊστάμενος καθαριότητας ήταν προιστάμενος από το προηγούμενο καθεστώς και είχε ήδη παραιτηθεί άλλες 2-3 φορές. Και τώρα έκανε μία παραίτηση μετά από κάποιο τηλεφώνημα, για το οποίο η διοίκηση δεν έχει σχέση, ούτε με το περιστατικό έχουν σχέση τα περί πιεστικής διοίκησης Δαρδαμανέλη που κάποιοι εντέχνως προσπαθο9ύν να περάσουν».

«Πρόκειται για πολιτική εκμετάλλευση κάποιων τυχαίων γεγονότων», τονίζει και αναφερόμενος στις παραιτήσεις της προϊσταμένης τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και της διευθύντριας διοικητικών υπηρεσιών, σημειώνει ότι είναι ένα θέμα παρεξήγησης για το οποίο, όπως σημειώνει, μετά από διάλογο που είχε με τις δύο διευθύντριες, δεν θα υπάρχει καμία συνέχεια. Τονίζει δε πως «οι εκλογές έγιναν με άτομα που προέκυψαν 100% από κλήρωση» ενώ για τις παραιτήσεις των δύο είπε πως δεν έχουν γίνει δεκτές και για το λόγο ότι κατά την περίοδο εκλογών δεν είναι δυνατό να γίνουν αντικαταστάσεις.

Αντιπολίτευση: Να σταματήσουν οι ωμές παρεμβάσεις στο έργο των υπηρεσιών του Δήμου

Από την πλευρά της, η δημοτική αντιπολίτευση, καλεί τον δήμαρχο να εγκαταλείψει τον αυταρχισμό έναντι των εργαζομένων και να αποκαταστήσει το κλίμα στις υπηρεσίες του δήμου Καλαμαριάς.

«Αυτές οι καταστάσεις είναι απαράδεκτες και δεν συνάδουν με την χρηστή διοίκηση», τονίζει ο Άρης Τεμεκενίδης, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» και προσθέτει ότι «η διοίκηση πρέπει να συμπεριφέρεται ισότιμα και με σεβασμό προς όλους του εργαζόμενους».

«Ωμές παρεμβάσεις στο έργο των υπηρεσιών του Δήμου, ενίοτε παράτυπες και με απώτερο στόχο την διάκριση των εργαζομένων σε «δικά μας παιδιά» και «παραπαίδια», δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από την παράταξή μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο υποψήφιος δήμαρχο.

«Οι συνεχείς παραιτήσεις εργαζομένων από θέσεις ευθύνης στον Δήμο Καλαμαριάς, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, φέρνουν στην επιφάνεια βαθύτερα ζητήματα τρόπου διοίκησης του δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη και όσων επιτρέπει να λειτουργούν υποκαθιστώντας τον, καθώς, στην Καλαμαριά, αναρωτιόμαστε συχνά «ποιος την κυβερνά», τονίζει και η υποψήφια δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου και σημειώνει πως «ένα εξελισσόμενο κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, απρεπής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά απέναντι σε διευθυντές και προϊσταμένους, παράνομες παρεμβάσεις συμβούλων για υπηρεσιακά ζητήματα μετακινήσεων και προαγωγών, έκφραση «δυσμένειας» με τον πιο αποκρουστικό τρόπο, απειλές και εκφοβισμοί, έχουν οδηγήσει σημαντικούς υπηρεσιακούς παράγοντες σε παραιτήσεις και προκαλούν καθημερινά μεγάλη αναστάτωση στους εργασιακούς χώρους».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρήστος Βάρδας, τονίζει πως «επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, η γενικευμένη εντύπωση για το ποιος κάνει κουμάντο στον Δήμο Καλαμαριάς, και αυτός δεν είναι ο Δήμαρχος.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, η γενικευμένη εντύπωση οτι ο κ. Δαρδαμανέλης και η Γενική Γραμματέας του Δήμου, κ. Φύκα, θεωρούν τον Δήμο Καλαμαριάς τσιφλίκι τους και τους εργαζόμενους στον Δήμο υπηκόους τους».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα