Επικαιρότητα

Δήμος Θεσσαλονίκης: «Ανακυκλώνουν» το πρόβλημα με τους γεμάτους κάδους της ανακύκλωσης

Τι συμβαίνει με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης; - Γιατί ακόμα δεν έχουν δοθεί τα ΜΑΠ;

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-ανακυκλώνουν-τ-998017
Φίλιππος Δεργιαδές

Ελλειμματική παραμένει η αποκομιδή των υλικών ανακύκλωσης, που γεμίζουν τους μπλε κάδους, με το πρόβλημα να παραμένει άλυτο και να «ανακυκλώνεται» κυρίως στις περιφερειακές συνοικίες της πόλης, όπου οι κάδοι σε πολλά σημεία ξεχειλίζουν, γεμάτοι ακόμα και με κοινά απορρίμματα.

Η γενική εικόνα στους κεντρικούς δρόμους και αρτηρίες της πόλης είναι ικανοποιητική, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί και υφίσταται και σε μερικές περιπτώσεις παίρνει θλιβερές και «δυσώδεις» διαστάσεις, σε πολλές γειτονιές στις συνοικίες της πόλης. Εκεί δηλαδή που ζουν και κυκλοφορούν οι οικογένειες, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Μάλιστα το πρόβλημα οξύνεται, αν στην περιοχή υπάρχει κάποιο κατάστημα εστίασης ή σούπερ μάρκετ, με τα υλικά να ξεχειλίζουν μέσα σε δρόμους και πάρκα.

Το πρόσφατο ρεπορτάζ της Parallaxi, σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε αντιδράσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης και κάποιοι εμφανίστηκαν «ένθερμοι», κάνοντας λόγο για ανακρίβειες. Όμως η πραγματικότητα βρίσκεται εκεί στους δρόμους, τους οποίους προφανώς οι αρμόδιοι, αιρετοί και διορισμένοι, σπάνια επισκέπτονται ή αγνοούν παντελώς.

Η εξουσία που δεν ανέχεται την κριτική, είναι κακή εξουσία. Μία βόλτα στα σοκάκια και στα στενά στις γειτονιές της πόλης, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι πρόσφατες και έχουν ληφθεί τις δύο τελευταίες ημέρες, επισκεπτόμενοι περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης όπως την Τούμπα και τη Χαριλάου αλλά και το ιστορικό Κέντρο. Και το πρόβλημα, επισημαίνουμε, υπάρχει στους δρόμους της γειτονιάς, εκεί που χτυπάει η καρδιά της πόλης, και όχι στη βιτρίνα της Μητρόπολης.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η βασική αιτία του προβλήματος είναι ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, αυτή την περίοδο, δεν διαθέτει τα απαραίτητα οχήματα -απορριμματοφόρα για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες της πόλης αλλά ούτε και τον αριθμό των οδηγών, ώστε να εκτελούνται όλα τα απαραίτητα δρομολόγια.

Γι αυτό το λόγο τα δρομολόγια έχουν περιοριστεί και παρατηρεί κανείς το φαινόμενο, σε ένα δρόμο, όλοι οι κάδοι να είναι καθαροί και ακριβώς στην επόμενη γωνία, οι κάδοι να ξεχειλίζουν, μέχρι να ενταχθούν και αυτοί σε κάποιο δρομολόγιο αποκομιδής. Το πρόβλημα δεν είναι υπηρεσιακό αλλά επάρκειας σε οχήματα και προσωπικό.

Στους δρόμους της πόλης, σύμφωνα με πληροφορίες κυκλοφορούν συνολικά περί τα 35 απορριμματοφόρα ενώ κανονικά στη διάθεση της πόλης πρέπει να υπάρχουν 60. Από αυτά μόλις τα 6 – 7 είναι απορριμματοφόρα ανακύκλωσης.

Ωστόσο αυτή την κατάσταση την πληρώνουν οι πολίτες, η πόλη με τους ξέχειλους κάδους αλλά και το περιβάλλον καθώς πολλά υλικά ανακύκλωσης πλέον καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ακόμα να δώσουν τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους

Η αποκομιδή των σκουπιδιών της πόλης, δεν γίνεται αυτόματα από τα απορριμματοφόρα, αλλά από τους εργαζόμενους της καθαριότητας, οι οποίοι. λόγω των ελλείψεων, βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχή κι αυξημένα ωράρια, αλλά και ελλιπή μέτρα προστασίας, εκτεθειμένοι στις συνθήκες της σκληρής δουλειάς της καθαριότητας χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Η διοίκηση του δήμου έχει επιβάλει, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων εβδομάδα 6 ημερών εργασίας χωρίς σταθερές ημέρες ανάπαυσης, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση και στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΣ, τα εργατικά «ατυχήματα» της 3ετίας 2020-2021-2022,στ δήμο Θεσσαλονίκης είναι 120 εκ των οποίων τα 86 είναι στην υπηρεσία καθαριότητας.

Το τελευταίο σημειώθηκε πριν μία εβδομάδα, όταν «εργάτης καθαριότητας χτύπησε το πόδι του κατά την διάρκεια της αποκομιδής στην οδό Ολύμπου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο». Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι ζητούν:

  • Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού.
  • Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων.
  • Να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα απορριμματοφόρα, ανάλογα με την περιφέρεια-δρόμους που πραγματοποιείται αποκομιδή.
  • Σωστή χωροθέτηση των κάδων.
  • Να χορηγηθούν, επιτέλους, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
  • Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα