Ελλάδα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για το λιανεμπόριο

Σε έκτακτη συνεδρίαση συγκαλείται αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
δήμος-θεσσαλονίκης-έκτακτη-συνεδρία-520037
Parallaxi
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Σε έκτακτη συνεδρίαση συγκαλείται αύριο (Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021), στις 6.00 το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με μόνο θέμα συζήτησης «την πορεία της λειτουργίας του λιανεμπορίου και τη στήριξη των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του Covid-19».

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας και θα μεταδοθεί από το κανάλι του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Youtube.

Η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» σχολίασε μέσω ανακοίνωσης, τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ του δήμου. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης:

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ» η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα της παράταξής μας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μαζί» για τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο.

Προφανώς, οι διαδοχικές «εκκλήσεις» του κ. Ζέρβα προς την κυβέρνηση έπεσαν στο κενό.

Για την ευημερία της πόλης, ωστόσο, πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.

Για αυτό και σε ό,τι μας αφορά, θα προσέλθουμε στη συνεδρίαση με προτάσεις και βέβαια με παρόντες όλους τους εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων και των επιμελητηρίων της πόλης.

Αυτοί πρέπει -και θα έχουν- τον πρώτο λόγο.

Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε την οικονομία της Θεσσαλονίκης χωρίς αστερίσκους.

Να διεκδικήσουμε λύσεις και πόρους για την πόλη, χωρίς μικροπολιτική και αποκλεισμούς.

Ας αναλάβει στο εξής καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί»

Υπενθυμίζεται ότι έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε και ο Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου για το θέμα της αναστολής λειτουργίας της αγοράς στη Θεσσαλονίκη.

Η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα στις 14.00, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι δύο τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός σε δήλωσή του σήμερα κάλεσε την κυβέρνηση «να ανακαλέσει τις αποφάσεις των ειδικών, οι οποίες τελικά θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμα και το δικό τους κύρος».

Όπως ανέφερε «η απόφαση αναστολής της προγραμματισμένης για τις 5 Απριλίου επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, απειλεί με κατάρρευση το λιανεμπόριο, το οποίο έχει ήδη πληγεί σοβαρότατα».

Πρόεδρος ΕΣΘ: «Οι έμποροι εμμένουν στο αίτημά τους να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τους αύριο»

Τη διαβεβαίωση ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) θα τηρήσει τη νομιμότητα ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης αύριο, έδωσε σήμερα ο πρόεδρός του, Παντελής Φιλιππίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, εφόσον δεν αλλάξει η απόφαση να παραμείνουν κλειστά, τότε θα εξεταστούν όλες τις νόμιμες λύσεις για την προστασία των συμφερόντων του κλάδου.

Ο πρόεδρος του ΕΣΘ δήλωσε ότι οι έμποροι εμμένουν στο αίτημά τους να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τους αύριο και γνωστοποίησε ότι «βρίσκονται εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εντός των επόμενων ωρών, σε σχέση με το αν θα γίνει τελικά δεκτό -ή όχι».

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι μεταξύ των προέδρων οκτώ εμπορικών συλλόγων του νομού Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης να μη λειτουργήσουν αύριο οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης της Covid-19.

Όπως ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος είναι πρόεδρος και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρώτος αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο. Προσέθεσε πως εξέφρασε στον κ. Σκέρτσο την έντονη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης για το μη άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων στην πόλη.

Στο μεταξύ, το απόγευμα συνεδριάζουν και οι έμποροι του δήμου Παύλου Μελά, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, μετά τη δεδηλωμένη πρόθεση συναδέλφων τους στην Πολίχνη να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματά τους αύριο, Δευτέρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα