Επικαιρότητα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ένταση και αποχωρήσεις από το δημοτικό συμβούλιο

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη διοίκηση για παράτυπες διαδικασίες – Ζέρβας: οι αποχωρήσεις δεν προσφέρουν στην πόλη

Parallaxi
δήμος-θεσσαλονίκης-ένταση-και-αποχωρ-854689
Parallaxi

Με εντάσεις και μαζικές αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης η οποία καλείται να συζητήσει και να εγκρίνει τον οικονομικό προυπολογισμού του δήμου για το 2023.

Από την αρχή της συνεδρίασης τα πνεύματα ήταν οξυμένα καθώς σήμερα επισημοποιήθηκε και με την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ, η αντισυνταγματικότητα του νόμου Θεοδωρικάκου και συνακόλουθα η παράνομη συγκρότηση και λειτουργία των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ.

Η αρχή των αποχωρήσεων έγινε από τους δημοτικούς συμβούλους Σάκη Τζακόπουλου και Σταύρου Καλαϊτζίδης η οποίοι μέσω επιστολής τους, γνωστοποίησαν ότι δεν ήθελαν με την παρουσία τους να νομιμοποιήσουν μία «παράνομη» διαδικασία, καθώς η συζήτηση επί του προυπολογισμού γίνεται βάσει εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής. Να σημειωθεί ότι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν για το θέμα προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ελέγχει την νομιμότητα των πράξεων των ΟΤΑ.

Ανάλογη στάση ακολούθησε ο Ανδρέας Κουράκης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», ο οποίος μίλησε για «παράνομη συνεδρίαση» ενώ αποχώρησε και η Έλλη Χρυσίδου από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί». Επίσης αποχώρησε και ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», υποστηρίζοντας πως είναι αδιανόητο μετά την απόφαση του ΣτΕ να έρχονται εισηγήσεις από αναρμόδιες πλέον επιτροπές.

Ο  επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος δήλωσε πως η παράταξη του δεν αποχωρεί εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Έντονη κριτική αφήνοντας αιχμές για χουντική συμπεριφορά από τη πλευρά της διοίκησης άσκησε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της «Οικολογία Αλληλεγγύη» που παρέμεινε στη συνεδρίαση, συμφωνώντας όμως με την κριτική περί μη νομιμότητας της διοαδικασίας.

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου, επίσης παρέμεινε στην συνεδρίαση, ώστε, όπως είπε  να υπάρξει «αντίλογος στον κατάπτυστο προϋπολογισμό» ενώ την ίδια στάση ακολούθησε και η επικεφαλής της «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής«, Λουκία Αργυριάδου.

Δεν αποχώρησε και ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την διοίκηση του δήμου λέγοντας πως ο νόμος Θεοδωρικάκου ήταν νόμος του κράτους και έπρεπε να εφαρμοστεί.

Δώστε εγγράφως την έγκριση της Αποκεντρωμένης για τα δημοτικά τέλη

Στο μεταξύ τα αίματα άναψαν όταν ό ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δρόσος Τσαβλής σχολίασε ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι παράτυπη και πως η απόφαση για τα δημοτικά τέλη ήταν αποτέλεσμα παραποίησης.

Όπως είπε εκ των υστέρων εμφανίστηκε μία απόφαση πλειοψηφίας η οποία ήταν αποτέλεσμα μαγειρέματος και ζήτησε να κατατεθεί εγγράφως η έγκριση της Αποκεντρώμενης Διοίκησης για την απόφαση για τα δημοτικά τέλη που αποτελούν τον βασικό κορμό εσόδων του δήμου και συνεπώς του προυπολογισμού. Το ίδιο ζήτησε και η δημοτική σύμβουλος Ιωάννα Σπανού, η οποία παρατήρησε πως «η διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού είναι παράνομη».

Επί αυτού του αιτήματος, ο πρόεδρος του σώματος Π. Λεκάκης δεν έδωσε καμία απάντηση αλλά απάντησε πως ο προϋπολογισμός του δήμου μπορεί να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Επίσης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωκράτης Δημητριάδης, παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού, τόνισε για το θέμα της απόφαση του ΣτΕ και τα περί νομιμότητας, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης ακολουθεί «όσα ορίζει το υπουργείο Εσωτερικών».

Ζέρβας: Έχουμε βάλει σε κίνηση τον τροχό της ιστορίας

Κριτική στην στάση της αντιπολίτευσης και σε όσους «μεμψιμοιρούν και επενδύουν στην αδράνεια και στην στασιμότητα» άσκησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην τοποθέτηση του τονίζοντας πως διοίκηση του δεν έχει ενδώσει σε πιέσεις και έχει μείνει σταθερή στο στόχος της για την αναβάθμιση και ανάπτυξη της πόλης.

«Οι αποχωρήσεις και η απουσία από τη διαδικασία του διαλόγου στο δημοτικό συμβούλιο, δεν προσφέρουν τίποτα στην πόλη. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και απόψεις για το καλό της πόλης», τόνισε και σημείωσε πως «εμείς έχουμε βάλει σε κίνηση τον τροχό της ιστορίας για την πόλη και, μαζί με τους συμμάχους μας, θα παλέψουμε για την Θεσσαλονίκη του 2030. Δεν θα είναι εύκολη διαδρομή, αλλά θα το πετύχουμε».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα