Επικαιρότητα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ο Πέγκας, ο Αγγελούδης, ο Σαββάκης και στη μέση ο Μπουτάρης

Όλα δείχνουν πως στο χώρο της κεντροαριστεράς, η συζήτηση για το τι θα γίνει στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει κανονικά

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-ο-πέγκας-ο-αγγελού-955916
Φίλιππος Δεργιαδές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αρχίζει να αποκτά η κινητικότητα που παρατηρείται στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, γύρω από τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου Θεσσαλονίκης, με τους «μνηστήρες» να αυξάνονται και τα κόμματα να βρίσκονται μπροστά σε διλήμματα, λόγω του γεγονότος ότι αναπόδραστα μεσολαβούν οι εθνικές εκλογές.

Την Πέμπτη στις 6μμ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συντεταγμένη προσπάθεια συγκρότησης ενός αυτοδιοικητικού σχήματος, που φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε παράταξη και συνδυασμό, που στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, θα διεκδικήσει τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον πρώην αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, Σπύρο Πέγκα.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετέχουν πολλά στελέχη του σχήματος της «Πρωτοβουλίας» του  Γ. Μπουτάρη, που διοίκησε την πόλη για μία δεκαετία, παρότι, τα στελέχη της σήμερα έχουν διασπαρθεί σε άλλες παρατάξεις και συνδυασμούς ή διατηρούν επιφυλάξεις για τα κοινά.

Επίσης έχουν κληθεί πολλά στελέχη και επικεφαλής «όμορων» παρατάξεων, που ενδεχομένως θα ήθελαν να συμμετέχουν σε ένα διάλογο για ένα πιο ευρύ σχηματισμό, ο οποίος σε προγραμματική βάση, θα διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή στον κεντρικό δήμο. Ο πρώην αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας, ευελπιστεί ότι είναι δυνατή μία ανασύνθεση του χώρου, και θεωρεί ότι ο ίδιος μπορεί να αποτελέσει τον κοινό πολιτικό παρονομαστή σε μία προσπάθεια που θα συγκεντρώνει δυνάμεις από το «προοδευτικό κέντρο» και θα μπορεί να εκφράσει προγραμματικά, σε ένα αυτοδιοικητικό πλαίσιο, και δυνάμεις από την ανανεωτική αριστερά –κεντροαριστερά μέχρι και την κεντροδεξιά.

Γιάννης Μπουτάρης: Δεν μπορώ να μη πάω

Το παρών στη σύσκεψη – συγκέντρωση θα δώσει και ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος όπως τονίζει στην Parallaxi, «η κίνηση Πέγκα έχει ενδιαφέρον» και σκοπεύει να παραστεί, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό και καθοριστικό για τις επιλογές του.

«Θα πάω στη συνάντηση να ακούσω, παρόλο έχω ήδη πει ότι έχω κάνει κάποιες επιλογές και συζητάω με τον Θ. Σαββάκη. Δεν είναι από υποχρέωση αλλά γιατί είμαστε τόσα χρόνια συνεργάτες στο δήμο Θεσσαλονίκης και ο Σπύρος ως αντιδήμαρχος έχει προσφέρει στην πόλη» τονίζει και αναφέρει ότι ο Σπύρος Πέγκας έχει «βγάλει πολύ δουλειά» στην προβολή της Θεσσαλονίκης και στη «διπλωματία των πόλεων». «Αυτός τα έτρεξε αυτά τα πράγματα και τον εκτιμώ» σημειώνει ενώ για το αν ο ίδιος θα εμπλακεί άμεσα στις δημοτικές εκλογές και θα διεκδικήσει ρόλο τονίζει πως «εγώ έχω κάνει τον κύκλο μου».

Να σημειωθεί πάντως πως η συμβολή του Γιάννη Μπουτάρη στην συγκρότηση ενός ευρύτερου σχήματος, από πολλούς θεωρείται καθοριστική, και πως η επιλογή του να στηρίξει την υποψηφιότητα Σαββάκη, θα εξαρτηθεί από τη δυναμική που θα αναπτύξει ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας.

Πάντως στην «σύσκεψη», θα παραστούν ή έχουν κληθεί να παραστούν, πολλά πρώην στελέχη της Πρωτοβουλίας, αλλά και στελέχη από όλες σχεδόν τις παρατάξεις και τους συνδυασμούς του ευρύτερου «δημοκρατικού τόξου», που επιθυμούν ή προτάσσουν την ανάγκη της πολιτικής αλλαγής σον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως; οι Κουράκης, Ελευθεριάδης, Χρυσίδου, Φωτίου, Χοντολίδου, Πασχαλίδου, Βούγιας κ.α.

«Το 2023 θα είναι ένα έτος με πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις. Στις 5 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών. Θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το μέλλον της πόλης μας. Θα μείνουμε στάσιμοι με τη σημερινή διοίκηση ή θα κοιτάξουμε μπροστά;» αναρωτιέται ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Χρήστος Ελευθεριάδης, τονίζοντας πως «αν συνεργαστούν οι δυνάμεις που εκφράζουν την πρόοδο, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία μπορούν να αλλάξουν ριζικά το χάρτη και τη ρότα της Θεσσαλονίκης. Για να ξεβρομίσει η πόλη κυριολεκτικά και μεταφορικά».

Όλα δείχνουν λοιπόν, πως στο χώρο της κεντροαριστεράς, η συζήτηση για το τι θα γίνει στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει κανονικά, παρότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, που μεσολαβούν θα είναι καθοριστικό και για τις συνεργασίες των κομμάτων και των αυτοδιοικητικών σχημάτων στις τοπικές εκλογές.

Η “Επιτροπή Διαβούλευσης για το Δήμο Θεσσαλονίκης”

Σήμερα το απόγευμα πρόκειται να συνεδριάσει η επιτροπή που συστήνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ά Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις Δημοτικές Εκλογές και συγκεκριμένα το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η “Επιτροπή Διαβούλευσης για το Δήμο Θεσσαλονίκης” θα συντονίζεται από το Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευριβιάδη Ελευθεριάδη και θα αποτελείται από τους εξής: Τον Αναπληρωτή Γραμματέα Γιάννη Πιτσιώρα, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιώργο Αρβανίτη και Σπύρο Τσελέπη, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Σαράντη Μονοπόρτη και Γιάννα Παναγοπούλου, και τα στελέχη της Οργάνωσης Κώστα Τσιαπακίδη, Βασίλη Διαμαντάκη, Αγγελική Τριανταφυλλίδου, καθώς και τους Συντονιστές των 3 Δημοτικών Οργανώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης,

Όπως τονίζει στην Parallaxi, ο Γιώργος Αρβανίτης, που διετέλεσε αντιδήμαρχος Οικονομικών στο δήμο Θεσσαλονίκης «η Επιτροπή Διαβούλευσης του ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει και θα διερευνήσει όλα τα δεδομένα, δηλαδή υποψηφιότητες και πολιτικά – οργανωτικά ζητήματα και θα καταθέσει εισήγηση». «Πρώτα θα δούμε τι γίνεται με τα δικά μας στελέχη και μετά θα εξετάσουμε την προοπτική των συνεργασιών», τονίζει και αναφέρει ότι η αναζήτηση ευρύτερων συνεργασιών αποτελεί τον κορμό της στρατηγικής του κόμματος. Ωστόσο επισημαίνει ότι «οι εθνικές εκλογές θα είναι καθοριστικές για τις συνεργασίες στην αυτοδιοίκηση.

Όσο για την συνάντηση της Πέμπτης, όπως ξεκαθαρίζει, παρότι πρώην στέλεχος της Πρωτοβουλίας, δεν μπορεί να παραστεί λόγω του θεσμικού του ρόλου ως μέλος της  “Επιτροπής Διαβούλευσης για το Δήμο Θεσσαλονίκης”.

Υποψήφιοι δήμαρχοι: Σ. Αγγελούδης, Λ. Τζιόλας και Α. Σακισλόγλου

Ωστόσο η «Επιτροπή Διαβούλευσης για το Δήμο Θεσσαλονίκης», πέρα από την υποψηφιότητα Πέγκα, ο οποίος να σημειωθεί προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, έχει πολλά ονόματα υποψηφίων να εξετάσει.

Τα τελευταία ονόματα που ακούγονται από το συγκεκριμένο χώρο, είναι του Στέλιου Αγγελούδη, στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου, δικηγόρου και πρώην προέδρου της ΟΛΘ ΑΕ και του Λευτέρη Τζιόλα, χημικού μηχανικού και πρώην υφυπουργού Εργασίας του ΠΑΣΟΚ.

Για τον Στέλιο Αγγελούδη, εκ των έμπειρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με παρουσία στον αθλητικό χώρο ως μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και διοικητική πείρα σε διάφορους οργανισμούς, στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι πέρα από τον «κύκλο Βενιζέλου» και δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να συσπειρώσει τον κεντρώο χώρο και να αποτελέσει το αντίβαρο στην υποψηφιότητα Ζέρβα.

«Ο Στέλιος έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι οι κινήσεις του είναι πάντα καλά μελετημένες και ζυγιασμένες», τονίζει ο Άρης Πουρπουλάκης, πρώην αντιδήμαρχος Μενεμένης, αναφέροντας πως ήδη έχει ξεκινήσει ένας πρώτος κύκλος επαφών με στελέχη για τη συγκρότηση συνδυασμού και πως σε ένα μήνα περίπου, θα εκδηλωθεί και το πρώτο δημόσιο βήμα διεκδίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όσο την υποψηφιότητα Τζιόλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν, ο πρώην υφυπουργός κινείται σε επίπεδο προθέσεων και αναγνωριστικών επαφών.

Ενδιαφέρον στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, προκαλεί επίσης και το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για το δήμο Θεσσαλονίκης, ο δημοσιογράφος Άκης Σακισλόγλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στην Ευκαρπία, εκλεγμένος με παράταξη που είχε υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη κινείται δραστήρια επιδιώκοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερων δυνάμεων από την κεντροαριστερά και τη ριζοσπαστική αριστερά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα