Επικαιρότητα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Προγραμματίζουν να κόψουν εκατοντάδες δένδρα

Σε όλη την πόλη η κοπή – Τι υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ε. Θεοτοκάτος – Αντιδρά η αντιπολίτευση

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-προγραμματίζουν-937668
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε νέα μαζική κοπή δένδρων, προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε όλες σχεδόν τις γειτονιές της πόλης, μετά από εισηγήσεις ειδικών γεωπόνων και δασολόγων που κρίνουν ότι το κόψιμο είναι επιβεβλημένο. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί την Τρίτη 22 Νοεμβρίου από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

Συγκεκριμένα είναι να κοπούν 345 δένδρα: 168 στις οδούς Κωνσταντινουπόλεως και Κ. Καραμανλή, 92 δένδρα  στην Δελφών και Παπαναστασίου, 7 δένδρα στην Αλεξάνδρου Σταύρου, 41 δένδρα στην πλατεία Δικαστηρίων, 10 δένδρα στην Φιλίππου και  Ολύμπου και στην Μητροπολίτη Γενναδίου, 6 δένδρα σε πάρκα και παιδικές χαρές της 5ης δημοτικής κοινότητας  και 13 δένδρα στην οδό Χειμάρρας.

Να σημειωθεί πως ήδη έχουν κοπεί 175 δένδρα κατά μήκος της οδού Κρήτης, γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου.

“Κόβουμε τα άρρωστα, τα ξερά και τα επικίνδυνα”

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, την κοπή των δένδρων έχει εισηγηθεί ομάδας ειδικών, που ελέγχουν τα δένδρα της πόλης, εδώ και 2 χρόνια.

«Κόβουμε μόνο τα άρρωστα, τα ξερά και τα επικίνδυνα. Υπάρχει μία ομάδα ειδικών από γεωπόνους και δασοπόνους που έχουν ελέγξει τα δένδρα και πάντα το κόψιμο γίνεται σε συνεργασία με το δασαρχείο Θεσσαλονίκης», τονίζει και αναφέρει ότι υπάρχουν και κάτοικοι των περιοχών όπου θα κοπούν τα δένδρα, που εκφράζουν φόβους για πτώσεις δένδρων.

«Δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Το κόψιμο γίνεται για να αντικατασταθούν τα άρρωστα δένδρα από υγιή δένδρα και η αντικατάσταση τους θα είναι άμεση» τονίζει,

Αντιπολίτευση: Καταστρέφουν ανεξέλεγκτα  το πράσινο της πόλης

Διαφορετική άποψη διατυπώνει η αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, ακολουθεί την εύκολη οδό δηλαδή το κόψιμο και όχι την συντήρηση και φροντίδα των δένδρων.

«Είναι μία απαράδεκτη διαδικασία, διότι κόβουν πολλά δένδρα πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να είχαν σωθεί» τονίζει η δημοτική σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Ρία Καλφακάκου, και καλεί τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να δώσει το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης των δένδρων.

«Αυτά που υποστηρίζουν περί αντικατάστασης είναι ανυπόστατα, διότι μετά το κόψιμο θα πρέπει το ρίζωμα να αφεθεί να ξεραθεί για μερικά χρόνια, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί. Τα δένδρα που κόβουν είναι δένδρα δεκαετιών, για τα οποία η διοίκηση του δήμου έχει αδιαφορήσει πλήρως», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος, Σάκης Τζακόπουλος, και περιγράφει τα απομεινάρια των δένδρων, ως «τις «μαγεμένες του Ζέρβα», που θα πιστοποιούν για καιρό το έγκλημα κατά του πράσινου της πόλης».

«Δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό θέμα, εξετάζουμε από κοινού δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να προσφύγουμε κατά αυτής της καταστροφικής μανίας κατά των δένδρων», τονίζει και ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, αναφέροντας ότι εκτός από τα 345, πρόκειται να κοπούν άλλα 2000 δένδρα σε όλη την πόλη.

Οικολογία – Αλληλεγγύη: Κόβουν άλλα 333 δένδρα στον Δήμο Θεσσαλονίκης!

Συνεχίζουν απτόητοι οι εργολάβοι του Δήμου Θεσσαλονίκης τη μαζική κοπή των δένδρων της πόλης. Την Τρίτη 22.11 αποφασίζουν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την κοπή άλλων 333 δένδρων, με στόχο να φτάσουν τις 2.000 συνολικά.

Την ίδια στιγμή οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» το Σάββατο ανήρτησε και στα 175 καρατομημένα δέντρα της οδού Κρήτης αφισάκι με ένα επικριτικό και συνάμα τρυφερό κείμενο και άνοιξε συζήτηση με τους κατοίκους, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι από την άνοιξη θα χάσουν το φυσικό κλιματιστικό τους, που κατέβαζε ως και 3 βαθμούς τη θερμοκρασία στον καταπράσινο δρόμο.

Η κοπή των δέντρων γίνεται χωρίς να τηρηθούν οι αρχές της δενδροκομίας, χωρίς να υπάρχει ένα πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης και χωρίς να περάσει η σύμβαση των 2.819.864,16 ευρώ από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

Στις σχετικές καταγγελίες του Μ. Τρεμόπουλου εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρασίνου απάντησε ότι η σύμβαση έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή, σαν να πρόκειται για ένα απλό οικονομικό ζήτημα! Όμως από τον «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010) ως αρμοδιότητα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ορίζονται στο άρθρο 73, παρ.1 η «λήψη αποφάσεων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος» (συμπεριλαμβανομένης της κοπής δένδρων). Αλλά και σε νεότερη εγκύκλιο (46794/4-12-2015) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται ως αρμόδιο όργανο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή το Δημοτικό Συμβούλιο. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι Δήμοι προχωρούν στην κοπή δένδρων μετά από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναγκάζεται μόλις τώρα, κάτω από το βάρος της κριτικής μας, να περάσει το θέμα της κοπής άλλων 333 δέντρων από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής», δηλώνει ο δημοτικός Σύμβουλος της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Και θα αναγκαστεί να το κάνει και για τα υπόλοιπα από τα 2.000 δήθεν επικίνδυνα δέντρα, που ήδη έχουν αρχίσει να καρατομούνται με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο στα 2,5-3 μέτρα. Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους να μη συναινέσουν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη! Αυτό που επείγει είναι να γεμίσουν άμεσα οι 3.400 άδειες δενδροδόχοι της πόλης με μεγάλα δένδρα και όχι με αναιμικά δενδρύλλια, που θα περιμένουμε δεκαετίες για να μεγαλώσουν».

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 22.11 στις 10 πμ, η διοίκηση Ζέρβα ετοιμάζεται να εγκρίνει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την κοπή 333 δένδρων στις οδούς Κωνσταντινουπόλεως (66 δένδρα) Κων. Καραμανλή (102 δένδρα), Δελφών (70 δένδρα), Αλ. Παπαναστασίου (22 δένδρα), Αλεξ. Σταύρου (7 δένδρα), στην «Πλατεία Δικαστηρίων» (41 δένδρα), Αγνώστου Στρατιώτη (5 δένδρα), Μητροπολίτη Γενναδίου (5 δένδρα), σε πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους πρασίνου, παρτέρια (4 δένδρα) και Χειμάρρας (13 δένδρα).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα