Επικαιρότητα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση Λιακόπουλου

Κλίμα αναταραχής στην παράταξη Ζέρβα - Νέους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους παρουσιάζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-τι-σηματοδοτεί-η-α-940493
Φίλιππος Δεργιαδές

Προεκλογικό και πολιτικό περιεχόμενο ενείχε η εσωτερική διένεξη και οι συγκρούσεις στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν τελικά σε αλλαγές προσώπων στις θέσεις των αντιδημάρχων, την ώρα μάλιστα που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επιχειρεί να συγκροτήσει και να «δέσει» την παράταξη του, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023.

Το προηγούμενο διάστημα, ο νυν δήμαρχος παρουσίασε τους πρώτους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που συντάσσονται στο δυναμικό του συνδυασμού της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη», ενώ σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί νέο ραντεβού με στελέχη που βρίσκονται κοντά στον δήμαρχο,  δηλώνουν ότι ανανεώνουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του και θα παρουσιαστούν δημόσια ως στελέχη του συνδυασμού.

Η χθεσινή πάντως εξέλιξη δείχνει ότι ακόμα η παράταξη της πλειοψηφίας, δεν έχει βρει τα πατήματα της και συγκροτείται σε ένα πολιτικό περιβάλλον ασταθές και ευάλωτο από τυχόν προσωπικές διενέξεις και αναμετρήσεις μεταξύ των στελεχών που συναθροίζονται και συσπειρώνονται γύρω από την υποψηφιότητα Ζέρβα. Κι αυτό καταδεικνύεται από:

  • την «fast track εκπαραθύρωση» του Στέλιου Λιακόπουλου, από τη θέση του αντιδημάρχου Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών,
  • την «άρον – άρον» αντικατάσταση του από τον Χάρη Αηδονόπουλου, που επιστρέφει ξανά στην «πρώτη γραμμή» της προεκλογικής κούρσας, και
  • την «αναβάθμιση» του Βασίλη Μωυσίδη, στη θέση προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ ΚΑΠΗ Δήμου Θεσσαλονίκης που κατείχε ο Σ. Λιακόπουλος, ασκώντας παράλληλα και τα καθήκοντα του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου για δράσεις Πολιτικής Προστασίας”,

Παρότι οι εν λόγω επιλογές του δημάρχου, δεν είναι πολιτικά ουδέτερες και είναι φορτισμένες με συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές και στίγμα, γίνεται αντιληπτό ότι μέχρι να κατακτηθεί ένα συνεκτικό και συνθετικό πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, το σύστημα Ζέρβα ακόμα εμφανίζεται ευμετάβλητο από τις προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών, καθώς όλοι προσπαθούν να πλασαριστούν με τους πιο ευνοϊκούς όρους στην κούρσα για μία θέση στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Η κόντρα άλλωστε που ξέσπασε μεταξύ των κ.κ.Λιακόπουλου και Αναστασάκη, αφορούσε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις προεκλογικές διεργασίες και κινήσεις στο χώρο των ΚΑΠΗ.

Ο Στέλιος Λιακόπουλος, μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ των ΚΑΠΗ του Δήμου, κατηγόρησε τον Χρήστος Αναστασάκη αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΝΠΔΔ των ΚΑΠΗ, ότι επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα, προσπάθησε να διοργανώσει προεκλογικές συγκεντρώσεις στο χώρο των ΚΑΠΗ, προωθώντας την υποψηφιότητα του.

Να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Αναστασάκης, είχε αναδειχτεί δημοτικός σύμβουλος διαδεχόμενος στο δημοτικό συμβούλιο τον Διονύση Ψωμιάδη, που είχε εκλεγεί με την παράταξη του αδελφού του, Παναγιώτη Ψωμιάδη, «Δύναμη Πολιτών», η οποία στις εκλογές του 2019 είχε εκλέξει τρείς δημοτικούς συμβούλους.

Μετά την αναγκαστική αργία των αδελφών Ψωμιάδη από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, λόγω της δίκης για τα περίφημα «45άρια» και την ανεξαρτητοποίηση της τρίτης δημοτικού συμβούλου Ίγκας Αβραμίδου, ο Χρήστος Αναστασάκης αναδείχθηκε δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Δύναμης Πολιτών». Στη συνέχει αποφάσισε να συνεργαστεί με τη διοίκηση Ζέρβα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θέλοντας προφανώς να επιβραβεύσει την επιλογή του, τον διόρισε αντιπρόεδρο στο ΔΣ του ΝΠΔΔ των ΚΑΠΗ, γεγονός που δεν βρήκε σύμφωνο, όπως αποδείχτηκε, τον Σ. Λιακόπουλο.

«Ο Κ. Ζέρβας έκανε τις επιλογές του, με αντιμετώπισε με αδιαφορία»

Όπως τόνισε στην Parallaxi, ο Στέλιος Λιακόπουλος, ο οποίος να σημειωθεί προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά στις δημοτικές εκλογές του 2019 εκλέχθηκε με τον συνδυασμό του Γ. Ορφανού, από όπου στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε για να συνεργαστεί τελικά με τη διοίκηση Ζέρβα, η κόντρα με τον Χρήστο Αναστασάκη είχε καθαρά πολιτικό περιεχόμενο και χαρακτήρα.

«Μέσα στα ΚΑΠΗ ο αντιπρόεδρος Χ. Αναστασάκης, που προέρχεται από την παράταξη Ψωμιάδη, μάζευε τον κόσμο για να κάνει προεκλογική και ψηφοθηρική εκστρατεία χωρίς να έχει την άδεια του Δ.Σ και του προέδρου. Όταν του έκανα παρατηρήσει μου απάντησε πως «δεν θα με κάνεις κουμάντο εσύ». Όλα αυτά τα ανέφερα στον Ζέρβα, ο οποίος δεν αντέδρασε ως έπρεπε κατά τη γνώμη μου και τελικά υπέβαλα την παραίτηση μου», τόνισε για τη διένεξη με τον κ. Αναστασάκη και πρόσθεσε πως ο κ. Ζέρβας έδειξε αδιαφορία και δεν τον κάλυψε πολιτικά ως αντιδήμαρχο.

Σημείωσε δε πως «ο κ. Αναστασάκης, απαιτούσε και από τους υπαλλήλους των ΚΑΠΗ να διοργανώσουν τις συγκεντρώσεις για να μιλήσει στον κόσμο» ενώ επισήμανε πως πολιτικά δεν είναι τυχαίες οι επιλογές Ζέρβα, δηλαδή η αντικατάσταση του από τον Χ. Αηδονόπουλο την τοποθέτηση του Β. Μωυσίδη και η στήριξη στον Χ. Αναστασάκη. Σε ότι αφορά τις πολιτικές του κινήσεις σημείωσε πως «προς το παρόν δεν θα ασχοληθώ κυρίως για λόγους υγείας».

Αναστασάκης: Θα στηρίξουμε τον συνδυασμό του δημάρχου  

Διαφορετική είναι η προσέγγιση και η περιγραφή των γεγονότων από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΝΠΔΔ των ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης,  Χρήστο Αναστασάκη, ο οποίος υποστηρίζει πως ο πρώην αντιδήμαρχος Σ. Λιακόπουλος με την συμπεριφορά του τον είχε αποκλείσει από όλες τις διαδικασίες του ΝΠΔΔ.

«Όχι δεν διοργάνωσα τίποτα, ούτε συγκεντρώσεις ούτε συναντήσεις. Ο κ. Λιακόπουλος είχε φροντίσει και με είχαν αποκλείσει από όλες τις διαδικασίες. Δεν είχα ενημέρωση ούτε για τις εκδρομές που γίνονται από τα ΚΑΠΗ. Ήμουν απόλυτα και έντεχνα αποκλεισμένος από τον κ. Λιακόπουλο», υποστηρίζει και αναφέρει ότι «μάθαινα για τις αποφάσεις από τους παπούδες και τις γιαγιάδες».

Επιμένει δε πως ο κ. Λιακόπουλος είχε επιβάλει τον απόλυτο προσωπικό έλεγχο του στα ΚΑΠΗ και είχε δώσει εντολές στους υπαλλήλους να μην τον καλούν ούτε στις εκδηλώσεις. «Τα ήθελε όλα για τον εαυτό του και λειτουργούσε συγκεντρωτικά» τονίζει ενώ για τις κινήσεις τους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τόνισε πως «κινούμαστε να στηρίξουμε τον κ. Ζέρβα».

«Ο Κ. Ζέρβας διαθέτει το προβάδισμα, διότι παίζει χωρίς αντίπαλο»

Αυτοδιοικητικά στελέχη από το χώρο της ΝΔ που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στο δήμο Θεσσαλονίκης θεωρούν ότι η απομάκρυνση Λιακόπουλου, θα κοστίσει στον συνδυασμό του Κ. Ζέρβα.

Μπορεί ο Χ. Αναστασάκης να θεωρείται νέο αίμα και να σηματοδοτεί ένα άνοιγμα προς τα δεξιά, όμως η απώλεια Λιακόπουλου εκ των πραγμάτων αδυνατίζει το κεντρώο προφίλ της παράταξης, που φιλοδοξεί να πλασαριστεί ως διακομματικό πολιτικό εγχείρημα, με φιλελεύθερο κεντρώο και μεταρρυθμιστικό στίγμα.

Οι κ.κ. Αηδονόπουλος, Αναστασάκης και Μωυσίδης, σαφώς ενισχύουν το δεξιό προφίλ της παράταξης Ζέρβα και δείχνουν μία πολιτική στροφή προς τον συντηρητικό χώρο, αλλά ο Σ. Λιακόπουλος, για όσους γνωρίζουν τα αυτοδιοικητικά, διαθέτει την κοινωνική και πολιτική αναγνωρισιμότητα που του επέτρεψε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον Γ. Μπουτάρη και τον Γ. Ορφανό και δη με σταυρούς από το χώρο της κεντροαριστεράς.

«Αυτό το «δούναι και λαβείν» είναι πολιτικά ευκαιριακό αλλά πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να φέρει ψήφους», σχολίασε γαλάζιος αυτοδιοικητικός σχετικά με τις εξελίξεις, εκτιμώντας ωστόσο παρότι εκ των πραγμάτων στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο Κ. Ζέρβας, διαθέτει το προβάδισμα και ακόμα έχει την ευχέρεια και τον πολιτικό χρόνο να διευθετεί οργανωτικά και πολιτικά προβλήματα, όταν θα αναδειχθεί ο κεντρικός του αντίπαλος θα πρέπει να επιλέξει ή να υιοθετήσεις στρατηγική και πλευρά. «Τότε θα αρχίσουν και τα δύσκολα» τονίζει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα