Επικαιρότητα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Το «πάρτι» των ξέχειλων κάδων συνεχίζεται αμείωτο

Βουνά από απορρίμματα στοιβάζονται στις γειτονιές και καταλαμβάνουν ολόκληρα πεζοδρόμια

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-το-πάρτι-των-ξέχ-1008729
Φίλιππος Δεργιαδές

«Ψύχραιμοι» και ασυγκίνητοι παραμένουν στο δήμο Θεσσαλονίκης, σε ό,τι αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς σε πολλές γειτονιές οι στοίβες των σκουπιδιών και των ξέχειλων κάδων, αποτελούν πλέον μόνιμο φαινόμενο.

Σε ορισμένα σημεία, ακόμα και δίπλα σε σχολεία ή σε πάρκα, η κατάσταση, όσο οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τείνει να γίνει αφόρητη.

«Έχουν να περάσουν τα απορριμματοφόρα πάνω από μία εβδομάδα. Δεν μπορούμε να κρατάμε τόσες μέρες τα σκουπίδια στα σπίτια, γιατί ο δήμος μας αγνοεί», τονίζει η κ. Γεωργία, κάτοικος στην οδό Αγησιλάου της Χαριλάου, που πήγε να εναποθέσει δύο σακούλες απορριμμάτων στους ήδη ξέχειλους κάδους (φωτ.) έξω από το σπίτι της.

Λίγο παρακάτω, στην οδό Αλκαμένους, τα πράγματα είναι καλύτερα και οι κάδοι είναι σχεδόν γεμάτοι, αλλά παραδίπλα στη οδό Λεωνίδου, μία στοίβα σκουπιδιών κυρίως ανακύκλωσης, σε μία γωνία του δρόμου, δημιουργεί την εικόνα …ανοιχτής χωματερής.

«Πληρώνουμε δημοτικά τέλη και να το χάλι μας. Κατά καιρούς οι στοίβες των σκουπιδιών, ιδίως της ανακύκλωσης ή τα μεγάλα ογκώδη σκουπίδια, πιάνουν ολόκληρα πεζοδρόμια και ξεχειλίζουν στους δρόμους», αναφέρει ο κ. Νίκος, κάτοικος επίσης της περιοχής.

Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό ούτε συγκυριακό. Συμβαίνει τακτικά τους τελευταίους μήνες και αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της πόλης, που ταλαιπωρεί, κατά περιόδους, ολόκληρες γειτονιές. Οι κεντρικοί δρόμοι και το κέντρο της πόλης είναι γενικά σε καλή και ανεκτή κατάσταση, αλλά μέσα στις γειτονιές και στα στενά των συνοικιών, ο κόσμος, συχνά πυκνά, στενάζει από τις στοίβες των σκουπιδιών που στοιβάζονται και δημιουργούν εστίες μόλυνσης και δυσωδίας.

Η διοίκηση του δήμου, εγκλωβισμένη στις επιλογές της επικοινωνιακής στρατηγική της, αντί να φροντίσει να λύσει το πρόβλημα, το αφήνει να εξελίσσεται, αγνοώντας, επιδεικτικά μάλιστα το τελευταίο “προεκλογικό” διάστημα, τις ανάγκες των πολιτών για καθαρούς, από σκουπίδια, δρόμους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα υφίσταται διότι ο δήμος δεν διαθέτει απορριμματοφόρα και εργαζόμενους στο τμήμα καθαριότητας. Όμως αν δεν έχει, οφείλει να βρει. Μιλάμε για το δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας και τον κεντρικό δήμο της μητρόπολης της Βόρειας Ελλάδας. Η διοίκηση Ζέρβα είναι υπόλογη για την κατάσταση στους δρόμους της πόλης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει, αν ο δήμος δεν επιδιορθώσει τα δεκάδες ακινητοποιημένα απορριμματοφόρα που διαθέτει, και δεν αξιοποιήσει στην αποκομιδή, το προσωπικό που είναι χρεωμένο στη διεύθυνση καθαριότητας. Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι στα απορριμματοφόρα.

«Χέρια να μαζέψουν τα σκουπίδια, παρά τις ελλείψεις, υπάρχουν, οχήματα και εξοπλισμός δεν υπάρχει», τονίζουν εργαζόμενοι του δήμου που βιώνουν το πρόβλημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 2/3 των οχημάτων του στόλου καθαριότητας είναι παροπλισμένα λόγω βλαβών. Συνολικά τα οχήματα καθαριότητας είναι πάνω από 100, εκ των οποίων τα απορριμματοφόρα είναι περίπου 90. Από τα 64 ενεργά απορριμματοφόρα των πράσινων κάδων, στους δρόμους της πόλης κινούνται και μαζεύουν απορρίμματα 20 – 25 οχήματα και από τα 26 απορριμματοφόρα των μπλε κάδων της ανακύκλωσης είναι ενεργά μόλις 5-6 οχήματα.

Έτσι εξηγείται το φαινόμενο, πολλές φορές οι πράσινοι κάδοι των κοινών απορριμμάτων να είναι άδειοι και δίπλα, οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης να είναι γεμάτοι και ξέχειλοι.

Την κατάσταση που επικρατεί στον στόλο των οχημάτων αλλά και τις ελλείψεις σε προσωπικό, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Φουντούκης, που αναφέρει ότι λόγω των ελλείψεων, που αποτελούν και αιτίες για πολλά εργατικά ατυχήματα, «δεν είναι δυνατό να υπάρχει ικανοποιητικό «σάρωμα» στην πόλη». «Όταν έχουμε πολλές βλάβες, ιδίως στα μικρά οχήματα, τότε μέσα στα στενά, αδυνατείς να κάνεις αποκομιδή», τονίζει και σημειώνει πως ο δήμος οφείλει να επιδιορθώσει τις ζημιές στα οχήματα, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Το θέμα τα αναδεικνύουν και κάτοικοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μέσα από τα social media, όπως οι κάτοικοι της Χαριλάου μέσω της σελίδας  στο facebook, «Φωνή της Χαριλάου»:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα