Επικαιρότητα

Δημοτικό Κολυμβητήριο Τούμπας: Πράσινο νερό και εικόνες εγκατάλειψης προκαλούν αντιδράσεις

Εικόνες από ψηλά δείχνουν το νερό, πιο πράσινο από το γρασίδι του γηπέδου του ΠΑΟΚ - Τι αναφέρει η Αντιδημαρχία Αθλητισμού

Γιώργος Σταυρακίδης
δημοτικό-κολυμβητήριο-τούμπας-πράσι-978859
Γιώργος Σταυρακίδης

Κλειστό παραμένει το δημοτικό κολυμβητήριο στην περιοχή της Τούμπας, λόγω των απαραίτητων έργων συντήρησης και επισκευής που πρέπει να γίνουν, την ώρα που κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την κατάσταση του, ενώ φωτογραφίες που ανεβαίνουν στα social media δείχνουν εικόνες απαξίωσης ενός σημείου που, θα έπρεπε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αθλητές και πολίτες της περιοχής.

Σύμφωνα λοιπόν με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχία Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, το δημοτικό κολυμβητήριο Τούμπας έκλεισε, δίνοντας… ραντεβού με το κοινό με την έναρξη της νέας χρονιάς, αφού η ανακοίνωση ανέφερε πως θα παραμείνει κλειστό μέχρι το τέλος της χρονιάς λόγω εργασιών συντήρησης και επισκευής.

Όταν λοιπόν, πολίτες μπήκαν στο σύστημα κρατήσεων για να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού στις αρχές του Ιανουαρίου, είδαν με έκπληξη πως τα ραντεβού «άνοιγαν» Φεβρουάριο, κάτι που τελικά δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού φτάνοντας πλέον στις αρχές του Μάρτη (με το σύστημα να το πηγαίνει μήνα το μήνα χωρίς να ανταποκρίνεται ωστόσο στην πραγματικότητα), το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό και , σύμφωνα με μαρτυρίες και φωτογραφίες της πισίνας, και ακατάλληλο ακόμα για χρήση.

Χαρακτηριστική είναι αεροφωτογραφία που αναρτήθηκε τις προηγούμενες μέρες, που δείχνει την πισίνα πιο… πράσινη από το γρασίδι στο γήπεδο του ΠΑΟΚ που βρίσκεται κοντά της, ενώ σε άλλες πιο κοντινές είναι ξεκάθαρη η παραμέληση του χώρου με σκουπίδια και βρωμιές στο νερό και τα γύρω σημεία.

Όταν η πισίνα γίνει πράσινη, αυτό συνήθως οφείλεται σε άλγεα που κολλάνε στο εσωτερικό της και αυτό δείχνει την έλλειψη συντήρησης και αποκατάστασης, που ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος που τους τελευταίους μήνες το δημοτικό κολυμβητήριο Τούμπας παρέμεινε κλειστό, χωρίς τελικά να έχει αποκατασταθεί κανένα από τα προβλήματα του μέχρι τώρα, κάτι που όμως, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην Parallaxi o Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Ζεϊμπέκης, θα αλλάξει τις επόμενες μέρες, με σκοπό σε έναν μήνα να υποδεχτεί το κολυμβητήριο και πάλι τους πολίτες που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν.

«Έχουμε γνώση του θέματος. Δεν είναι κάτι που συνέβη ξαφνικά το κλείσιμο του δημοτικού κολυμβητηρίου Τούμπας. Σκοπός μας όμως είναι να το λειτουργήσουμε σωστά. Υπάρχουν προβλήματα και γι’ αυτό έπρεπε να μείνει κλειστό. Είναι ένα γυμναστήριο ανοιχτό που βάλλεται από τον καιρό και πολλά άλλα και πρέπει να έχει τις συντηρήσεις του, που αυτό σημαίνει συντήρηση από πλακάκια μέχρι ό, τι άλλο χρειαστεί.» αναφέρει ο κ. Ζεϊμπέκης, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «Επειδή δεν είχε κλείσει εδώ και τρία χρόνια επί του κορονοϊού, είχαμε προβλήματα με τις επισκευές και έπρεπε να γίνουν κάποιες εργασίες. Αυτό το έχουμε δρομολογήσει και πιστεύω πως σε κανένα μήνα το κολυμβητήριο θα λειτουργήσει. Η αποκατάσταση είναι θέμα επισκευών δηλαδή, δεν είναι ουσιαστικά θέμα της Αντιδημαρχίας. Αυτές οι εργασίες περνάνε από τις τεχνικές υπηρεσίες, δεν τις κάνει η Αντιδημαρχία Αθλητισμού και επειδή εμείς δεν έχουμε την τεχνογνωσία, ενημερώνουμε τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και πηγαίνουν οι τεχνίτες από την Αντιδημαρχία του κ. Κυριζίδη και τα φτιάχνουν, μόλις μπορέσουν επειδή έχουν κι αλλού έργα. Σήμερα μάλιστα, έχω ραντεβού για να συζητήσουμε τις εργασίες».

Εκτός από τους πολίτες που επισκέπτονται το δημοτικό κολυμβητήριο Τούμπας, τις προπονήσεις του εκεί έκανε και το Τμήμα Κολύμβησης του ΠΑΟΚ, που σε επικοινωνία μας με τον έφορο του τμήματος κολύμβησης του ΑΣ ΠΑΟΚ, Νίκο Παρασκευόπουλο, μας ενημέρωσε τα προβλήματα της πισίνας και του νερού, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι διαφορετικά για κάποιον που απλά πάει να κολυμπήσει για λίγη ώρα και διαφορετικά για έφηβους που προπονούνται για δύο ώρες μέσα στο νερό.

«Εμείς, επειδή ξέραμε ότι τα παιδιά δε θα μπορούσαν να κολυμπήσουν τον χειμώνα εκεί, τους είχαμε μεταφέρει στο Εθνικό κολυμβητήριο νωρίτερα μάλιστα, από το κλείσιμο του.  Φύγαμε νωρίτερα επειδή οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για να κολυμπούν παιδιά εκεί, δηλαδή πρόκειται για ένα κολυμβητήριο που έτσι όπως είναι τώρα, μπορεί να λειτουργήσει μόνο εποχιακά. Έχει να κάνει με τον καιρό και με τις συνθήκες του κολυμβητηρίου. Δηλαδή πρέπει να γίνει συντήρηση στα λεβητοστάσια και στα φίλτρα ώστε να μπορεί να είναι αρκετά ζεστό το νερό για να κολυμπάνε αθλητές εκεί. Είναι αλλιώς ένας συνταξιούχος που θα πάει να κάνει 20 λεπτά πήγαινε έλα τρεις τέσσερις φορές, και διαφορετικά όταν κολυμπάνε παιδάκια 12 χρονών που κάθονται στο νερό δύο ώρες.» αναφέρει ο πρώην πρωταθλητής κολύμβησης του ΠΑΟΚ που τα τελευταία χρόνια αφιερώθηκε στην ακαδημία της ομάδας, ενώ λέει χαρακτηριστικά πως «Άλλο κάνω προπόνηση και άλλο πάω και κάνω κολύμπι αντί να περπατήσω στην παραλία.», ενώ ξεκαθαρίζει πως μόλις το κολυμβητήριο θα είναι κατάλληλο για προπονήσεις, θα το χρησιμοποιήσουν και πάλι.

«Εμείς σίγουρα θα ξαναπάμε εκεί μόλις ανοίξει πάντως.»

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, «Το Δημοτικό Κολυμβητήριο, βρίσκεται στο χώρο της πρώην Αλάνας Τούμπας. Με τη λειτουργία του, αναπλήρωσε το κενό των προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όσον αφορά στις δυνατότητες άθλησης στο νερό. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το Δημοτικό Κολυμβητήριο, σε συνδυασμό με το διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, αποτελεί ιδιαίτερο χώρο αναψυχής για τους δημότες.

Στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να δοθεί η δυνατότητα άθλησης και αναψυχής στους κατοίκους της πόλης, είτε με ελεύθερη κολύμβηση είτε μέσω οργανωμένων προγραμμάτων, με όσο το δυνατόν μικρότερο αντίτιμο χρήσης. Η κολυμβητική δεξαμενή είναι ολυμπιακών διαστάσεων, θερμαινόμενη και διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ. Το προσωπικό του κολυμβητηρίου αποτελείται από υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων, που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του. Τα προγράμματα άθλησης, καθώς και η επίβλεψη των ελεύθερα αθλούμενων δημοτών, πραγματοποιούνται από έμπειρους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι είναι κατάλληλα εξειδικευμένοι.»

Χωρίς να ισχύουν, προφανώς, πολλά από τα παραπάνω εδώ και μήνες, οι εγγυήσεις που πήραμε από την Αντιδημαρχία Αθλητισμού, δείχνουν πως μετράμε ήδη αντίστροφα για την αποκατάσταση των προβλημάτων του κολυμβητηρίου και την επαναλειτουργία του σε έναν μήνα. Όλα πάντως, θα τα δείξει ο χρόνος…

*Οι φωτογραφίες είναι από την ομάδα στο fb: Δημοτικό Κολυμβητήριο Τούμπας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα