Επικαιρότητα

Δημοτικό Συμβούλιο: Ψήφισμα υπέρ Γρίμπα, Σακέττα και Μηταφίδη

Ζητά να αποσυρθούν οι αγωγές που έχουν κατατεθεί με αφορμή την μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Νάρ

Parallaxi
δημοτικό-συμβούλιο-ψήφισμα-υπέρ-γρίμ-984320
Parallaxi

Υπέρ ψηφίσματος που ζητά να αποσυρθούν τις αγωγές κατά των πρώην δημοτικών συμβούλων και δεσμωτών της χούντας, Γρίμπα, Σακέττα και Μηταφίδη, τάχθηκε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με 18 δημοτικούς συμβούλους να ψηφίζουν υπέρ, 14 λευκό και 2 κατά.

Να θυμίσουμε ότι το 2018, ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει τη μετονομασία της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου, σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, ακυρώνοντας σχετική απόφαση του διορισμένου από τη χούντα δημοτικού συμβουλίου. Ενοχλημένοι με την απόφαση του δήμου οι απόγονοι του Χρυσοχόου άσκησαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που παρέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο τους δικαίωσε.

Ο Αθ. Χρυσοχόου ήταν διορισμένος από τον κατοχικό πρωθυπουργό Γιώργο Τσολάκογλου το 1941,επιθεωρητής Νομαρχιών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Ο δε Αλπέρτος Ναρ, ήταν μέλος της εβραϊκής κοινότητας της πόλης επιφανής ιστορικός και λογοτέχνης.

Ωστόσο οι απόγονοι του Αθ. Χρυσοχόου δεν έμειναν στη δικαίωση από το δικαστήριο και άσκησαν την αγωγή με την κατηγορία ότι οι Αλ. Γρίμπας και Σπ. Σακέττας, με ανοικτή επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, την οποία ανάρτησε ο Τριαντ. Μηταφίδης στο διαδίκτυο, συκοφάντησαν και δυσφήμησαν τον πατέρα τους ως συνεργάτη των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες τον διόρισαν φρούραρχο της πόλης και γενικό διοικητή Μακεδονίας. Ζήτησε δε ως αποζημίωση 600.000 ευρώ, δηλαδή 200.000 ευρώ από τον καθένα.

Το ψήφισμα που υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, καταδικάζει αυτές τις αγωγές και τονίζει πως «οι αγωγές αυτές εγείρουν, καθ’ εαυτές, θεμελιώδη ζητήματα δημοκρατίας, αφού απαιτούν να ποινικοποιηθεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης πολιτικών και ιστορικών απόψεων». Ζητά δε «να  αποσυρθούν οι αγωγές κατά των πρώην δημοτικών συμβούλων και δεσμωτών της χούντας  Μηταφίδη, Σακέττα Γρίμπα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα