Top

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ψάχνουν εξηγήσεις οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

Τι ακριβώς αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Parallaxi
δολοφονία-καραϊβάζ-ψάχνουν-εξηγήσει-745612
Parallaxi

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα γύρω από τη στυγερή δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Εξαιτίας του γεγονότος, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ψάχνουν εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίοι αναρωτιούνται σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες και γιατί ο Πρωθυπουργός δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή του για γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης. 

Σημειώνεται ότι σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από τη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ, Γιώργου Καραϊβάζ, που έπεσε νεκρός από πυρά έξω από το σπίτι του.

Μέχρι και σήμερα η ταυτότητα των δραστών δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζητούν από την ΕΛΑΣ να τηρηθούν οι υποσχέσεις, να δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξιχνίαση.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός “Star”, στον οποίο εργαζόταν ο Καραϊβάζ, η έρευνα μπορεί να συνεχιστεί για “πολλούς μήνες” .

Οι επίσημες πληροφορίες έως τώρα 

Ελάχιστες είναι οι επίσημες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως τώρα.

Τον Ιούλιο η αστυνομία κατάφερε να αποκτήσει αποδεικτικά στοιχεία και υλικό κάμερας ασφαλείας σχετικά με πιθανούς δράστες, αλλά δεν αποκάλυψε ούτε την ταυτότητά τους ούτε όμως ανέφερε αν κάποιο από τα πρόσωπα αυτά ήταν υπό έρευνα. Ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1 είπε ότι οι αρχές έχουν περισσότερα από 100 βίντεο, δηλώσεις, τηλεφωνικά αρχεία και άλλα στοιχεία.

«Καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να διαθέσει όλους τους διαθέσιμους πόρους ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η έρευνα», σημειώνει ο επικεφαλής του γραφείου των «ΔΧΣ» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια, Παβόλ Σάλαϊ, συμπληρώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτήν την υπόθεση. Η λύση της υπόθεσης δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Ελλήνων δημοσιογράφων».

Η υπόθεση αυτή έχει επιβεβαιώσει την ανεπάρκεια των μέτρων, που έλαβαν οι ελληνικές αρχές για την προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, λένε οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Ενώ συνεχίζουν, πως παρότι οι δημοσιογράφοι απειλούνται από το οργανωμένο έγκλημα, οι σχέσεις τους με τις αρχές χαρακτηρίζονται από βαθιά δυσπιστία.

Ακόμη, υπογραμμίζουν πως όταν μάλιστα αποκαλύφθηκε το σχέδιο για τη δολοφονία του ερευνητικού δημοσιογράφου Κώστα Βαξάνη στα τέλη Απριλίου, οι «ΔΧΣ» προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των ΜΜΕ και της αστυνομίας, από την οποία εξαρτάται η προστασία τους.

Η κυβέρνηση όμως φάνηκε να κινείται σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε νομοθεσία, για αλλαγή του αρ.191 του ΠΚ για την επέκταση του ορισμού fake news. Το κείμενο, που επικρίθηκε από την Ένωση Εκδοτών Ελλάδας, σχεδιάζει να επεκτείνει το αδίκημα της διάδοσης fake news σε οποιαδήποτε πληροφορία που ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία στο κοινό ή να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικές με το δημόσιο συμφέρον.

Οι ΔΧΣ υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 70η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2021, πέντε θέσεις χαμηλότερα από το 2020.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι και ο δικηγόρος της οικογένειας Καραϊβάζ έχει εκφράσει ανοικτά τις αμφιβολίες του αναφορικά με την πορεία των ερευνών.

Πηγή: Rosa.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα