Ελλάδα

Δραματικές ώρες στα πύρινα μέτωπα της Αττικής

Σηκώθηκαν εναέρια μέσα - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση - Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων

Parallaxi
δραματικές-ώρες-στα-πύρινα-μέτωπα-της-908627
Parallaxi

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Αττική. Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε πολλές περιοχές ενώ πολίτες και πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν από το απόγευμα της Τετάρτης (19/7) πυροσβέστες και εθελοντές για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι και επεκτάθηκε σε Ανθούσα και Γέρακα.

Προτεραιότητα όλων ήταν και είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Και η προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας. Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν πραγματοποιηθεί 600 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλές σημείο και έχουν σταλεί 5 μηνύματα από το 112 στη διάρκεια της νύχτας.

Σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα σε Γεράκα, Ανθούσα, Πεντέλη και Παλλήνη, έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι εικόνες που έρχονται στο φως είναι αποκαρδιωτικές και «μιλούν» από μόνες τους.

fotia-penteli-XeWpp.jpg

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, επιβεβαιώνει ότι έχουν καεί σπίτια ωστόσο, όπως τονίζει, δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα είναι αυτά, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών.

Στο μεταξύ στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί και η αστυνομία και ο στρατός.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα ενώ στο μέτωπο επιχειρούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο χάρτης της φωτιάς από την Πυροσβεστική

Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά στην Πεντέλη, αυτή εξελίσσεται στην περίμετρο που φαίνεται στο χάρτη.

Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι έντονες κόκκινες γραμμές, στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Έμφαση δίνεται στην Νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής, και νοτιανατολικά, επίσης στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ. Ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

fotia-enimerosi-pirosvestiki.jpg

Πεντέλη: «Θέλουμε ανθρώπους νέους 30-40 ετών για να βοηθήσουν»

Για την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης από το Ντράφι της Πεντέλης και επεκτάθηκε σε Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη, μίλησε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ένωσης υπαλλήλων πυροσβεστικού σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Ο κ. Σταθόπουλος μίλησε για την φωτιά που έχει επεκταθεί σε πολλά μέτωπα στην Αττική, ενώ έκανε έκκληση για εθελοντές πυροσβέστες.

«Είναι μία δύσκολη μέρα για τους κατοίκους, για τους πυροσβέστες, για την ευρύτερη περιοχή και το φυσικό κάλλος, δυσκολεύουν τις συνθήκες εργασίες οι ριπές των ανέμων. Στην Παλλήνη μετά το Ντράφι αλλά και στον Γέρακα προσπαθούμε να επιχειρήσουμε. Βλέπουμε και το πώς επιχειρούν τα εναέρια μέσα και για το εάν θα μπορέσουμε να έχουν καλύτερες ρίψεις. Είναι από τις δυσκολότερες φωτιές γιατί έχει μπει στον αστικό ιστό, και ο πυροσβέστης είναι ανάμεσα σε δάσος και σπίτια, και έχει να κάνει παράλληλες δουλειές όπως και απεγκλωβισμούς. Ο αέρας είναι τόσο δυνατός που οι κινήσεις μας δεν μπορούν να είναι «χειρουργικές» και να πέφτει το νερό ακριβώς στην εστία», ανέφερε αρχικά, μιλώντας στο MEGA.

«Είναι μεγάλος ο αριθμός των δυνάμεων έχουν απλωθεί σε όλα τα μέτωπα. Εκτός από τους πυροσβέστες επιχειρούν και 200 εθελοντές και οχήματα εθελοντών αλλά και του Δήμου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Παλλήνη, αλλά είναι δύσκολο γιατί οι άνεμοι δεν επιτρέπουν την κατάσβεση», συμπλήρωσε.

«O συντονισμός είναι επαρκής»

Σχετικά με τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων είπε πως, «o συντονισμός είναι επαρκής αυτή τη στιγμή διαφορετικά δε ξέρω τι θα είχε συμβεί. Είμαι στην Πεντέλη αυτή τη στιγμή και βλέπω ότι επιχειρούν Πυροσβεστική, Αστυνομία και Στρατός. Οι συμπολίτες μας επίσης βοηθούν τους πυροσβέστες μας. Θέλουμε ανθρώπους νέους 30-40 ετών για να βοηθήσουν τους Έλληνες πυροσβέστες. Υπάρχει πλήρης συντονισμός για την επιχείρηση κατάσβεσης»

«Μία σπίθα χρειάζεται για να μεταφερθεί η φωτιά. Και ο κόσμος να μάθει ότι οι πυροσβέστες μας, συνεχίζουν από το απόγευμα της Τρίτης, δουλεύουν χωρίς σταματημό, έχουν έρθει και 100 άτομα από την επαρχία για να βοηθήσουν» κατέληξε.

Ξεπέρασαν τα 100 km/h οι ριπές του ανέμου στην Πεντέλη – Από τους 23 στους 38 βαθμούς Κελσίου

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19.07.2022 στην περιοχή Νταού Πεντέλης και βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και το πρωί της Τετάρτης 20.07.2022, η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, ενημερώνει:

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, αλλά και όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση, οι βόρειοι άνεμοι στην περιοχή της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν σημαντικά από τις πρώτες πρωινές ώρες (02:30/03:00) της Τετάρτης 20.07.2022, πνέοντας μέχρι αυτή τη στιγμή (20.07.2022, 07:00) με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 7 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 90-100 km/h

Από τις καταγραφές του αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ / meteo.gr στην Παλλήνη, προκύπτει απότομη άνοδος της θερμοκρασίας κατά 15 βαθμούς Κελσίου την ώρα που το μέτωπο της φωτιάς πλησίαζε την περιοχή. Ειδικότερα, η θερμοκρασία μεταξύ 04:40 και 05:10 (20.07.2022), εντός δηλαδή 30 λεπτών, ανέβηκε από τους 23 στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: Απομακρυνθείτε άμεσα από το μέτωπο της φωτιάς

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Πεντέλης επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα για την προστασία ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.

Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις από και προς τα μέτωπα της φωτιάς.

Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας.

Συνιστούμε στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο.

Θερμή παράκληση για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα