Διεθνή

Δραματικές ώρες στη Μέση Ανατολή-Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Δέκα δημοσιογράφοι και ελεύθεροι επαγγελματίες του AP ήταν στο κτίριο την ώρα που βομβαρδίστηκε.

Parallaxi
δραματικές-ώρες-στη-μέση-ανατολή-διαδ-760295
Parallaxi

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση στη Γάζα για όσο χρειαστεί

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τη Χαμάς για την αρχή των εχθροπραξιών με την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ, εχθροπραξίες που διαρκούν σχεδόν μια εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει τη Γάζα όσο χρειαστεί και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των πολιτών.

“Το μέρος που φέρει την ενοχή για αυτήν την αντιπαράθεση δεν είμαστε εμείς, είναι εκείνοι που μας επιτίθενται”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτική ομιλία. “Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο αυτής της επιχείρησης, η οποία δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί”.

“Σε αντίθεση με τη Χαμάς, η οποία σκόπιμα θέλει να βλάψει πολίτες καθώς κρύβεται πίσω από τους πολίτες, κάνουμε τα πάντα, αλλά τα πάντα, για να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, να βλάψουμε πολίτες και να πλήξουμε απευθείας τους τρομοκράτες”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

https://www.youtube.com/watch?v=9tr2yuhKmkw

Μεσανατολικό: Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους πολλών πόλεων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους καθώς συνεχίζονται τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη Γαλλία περίπου 22.000 άνθρωποι συμμετείχαν συνολικά στις 60 συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, εκ των οποίων 3.000 στο Παρίσι, παρά την απαγόρευση των αρχών με την αιτιολογία ότι σε αντίστοιχη κινητοποίηση το 2014 είχαν ξεσπάσει ταραχές.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Παρίσι.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους, συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης ξέσπασαν το απόγευμα χθες στη συνοικία Μπαρμπ, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού.

«Η Παλαιστίνη θα ζήσει. Η Παλαιστίνη θα νικήσει», φώναζαν οι διαδηλωτές οι οποίοι κρατούσαν ή φορούσαν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ μια ομάδα περίπου 100 ατόμων φώναζε «Ισραήλ δολοφόνε».

Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο, Μαδρίτη Στο Λονδίνο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρα να παρέμβει για να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι συνεργός σε αυτές τις πράξεις για όσο προσφέρει στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική στήριξη στο Ισραήλ», κατήγγειλαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης. Σύμφωνα με τους ίδιους, μεταξύ των οποίων ήταν η οργάνωση Stop the War και η μουσουλμανική ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, στη διαδήλωση συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι.

Στη Ρώμη μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην βασιλική Σάντα Μαρία Μαγκιόρε, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. «Δεν είναι ανάγκη να είσαι μουσουλμάνος για να στηρίζεις την Παλαιστίνη, αρκεί να είσαι άνθρωπος», έγραφε ένα πανό.

Στη Γερμανία χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων πόλεων έπειτα από έκκληση φιλοπαλαιστινιακών ομάδων. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ελευθερώστε τη Γάζα», «Οι ζωές των Παλαιστινίων μετρούν» ή «Σώστε τη Σέιχ Τζάρα», τη συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όπου οικογένειες Παλαιστινίων απειλούνται με έξωση από Εβραίους εποίκους.

Στη Μαδρίτη περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά. «Η σιωπή των μεν είναι τα βάσανα των δε», «Ιερουσαλήμ, αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», έγραφαν κάποια πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. «Μας σφαγιάζουν. Ζούμε μια κατάσταση στην οποία συνεχίζεται η Νάκμπα (καταστροφή, στα αραβικά) τον 21ο αιώνα», δήλωσε η 37χρονη Αμίρα Σέιχ- Άλι κόρη Παλαιστίνιων προσφύγων, αναφερόμενη στον όρο που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για να περιγράψουν την εκδίωξή τους από τη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Στη Βαρσοβία περίπου 300 άνθρωποι, κυρίως Παλαιστίνιοι που ζουν στην Πολωνία, διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ. Με παλαιστινιακές σημαίες στο χέρι, κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε το Ολοκαύτωμα των Παλαιστινίων» ή «Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

2.000 στο Μπρούκλιν Όπως στην Ευρώπη, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους στις ΗΠΑ και τον Καναδά.Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, στη συνοικία Μπρούκλιν, φωνάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες.

«Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα και τα παιδιά της Γάζας δεν θα πρέπει να σκοτώνονται», δήλωσε η Άλισον Ζαμπράνο, μια 20χρονη φοιτήτρια από το γειτονικό Κονέκτικατ.

«Λέω στον (Αμερικανό πρόεδρο Τζο) Μπάιντεν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν αυτούς τους φόνους. Στηρίξτε τα θύματα, σταματήστε την καταπίεση», πρόσθεσε ο Μάσχουρ Άχμαντ, ένας 73χρονος Παλαιστίνιος που ζει στη Νέα Υόρκη εδώ και 50 χρόνια.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, όπως στη Βοστόνη και την Ουάσιγκτον.

Στον Καναδά χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τορόντο και το Μόντρεαλ.

Στην Τυνησία πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις. Εκατοντάδες διαδηλωτές που φορούσαν παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τύνιδας προτού πραγματοποιήσουν πορεία στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

Η Αίγυπτος άνοιξε «κατ’ εξαίρεση» τη συνοριακή διέλευση με τη Λωρίδα της Γάζας για να διακομιστούν τραυματίες σε νοσοκομεία της

Η Αίγυπτος άνοιξε «κατ’ εξαίρεση» τη συνοριακή διέλευση με τη Λωρίδα της Γάζας για να διακομιστούν τραυματίες σε νοσοκομεία της

Η διέλευση της Ράφας είναι η μοναδική που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με τον έξω κόσμο και δεν ελέγχεται από το Ισραήλ Η Αίγυπτος άνοιξε χθες Σάββατο τη συνοριακή διέλευση με τη Λωρίδα της Γάζας και έστειλε δέκα ασθενοφόρα στον παλαιστινιακό θύλακα υπό αποκλεισμό για να παραλάβουν και να διακομίσουν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία ανθρώπους που τραυματίστηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τη Δευτέρα, ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 145 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 41 παιδιά, και σχεδόν 1.100 έχουν τραυματιστεί αφότου η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό άρχισαν να σφυροκοπούν την πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Το Κάιρο «άνοιξε κατ’ εξαίρεση τη διέλευση στη Ράφα για να επιτραπεί η είσοδος δέκα αιγυπτιακών ασθενοφόρων στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να διακομίσουν τραυματίες Παλαιστίνιους για να νοσηλευθούν στην Αίγυπτο», διευκρίνισε αξιωματούχος.

Η διέλευση της Ράφας είναι η μοναδική που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με τον έξω κόσμο και δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Οι ισραηλινές αρχές επιβάλλουν εξαιρετικά σκληρό αποκλεισμό στον θύλακα εδώ και σχεδόν 15 χρόνια.

Αξιωματούχος των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «κατ’ εξαίρεση» καθώς η συνοριακή διέλευση αυτή είναι κανονικά κλειστή κατά τις αργίες, συμπεριλαμβανομένης της εορτής Έιντ αλ Φιτρ, που άρχισε την Τετάρτη.

Αίγυπτος: Έκκληση των επικεφαλής χριστιανών και μουσουλμάνων για τερματισμό της βίας στο Ισραήλ

Οι επικεφαλής των δύο θρησκειών της Αιγύπτου, των χριστιανών και των μουσουλμάνων, κάνουν έκκληση για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης.

Ο μεγάλος ιμάμης του Ελ ‘Αζχαρ ‘Αχμεντ Ελ Τάγιεμπ κάλεσε τους λαούς και τους ηγέτες του κόσμου να στηρίξουν τον ειρηνικό και καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό στον νόμιμο και δίκαιο σκοπό του να ανακτήσει τα δικαιώματά του, τη γη του και τα ιερά του.

Σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής των μουσουλμάνων της Αιγύπτου τόνισε μεταξύ άλλων: «Σταματήστε τις δολοφονίες. Εγκαταλείψτε τη σιωπή και τις “διπλές” πολιτικές εάν πράγματι εργάζεστε για την ειρήνη», απευθύνοντας έκκληση στους ηγέτες και τους λαούς του κόσμου.

Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία

Από την πλευρά της, και η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Προκαθήμενος των Κοπτών της Αιγύπτου, Πάπας Ταουάντρος Β΄, καταδίκασε σε σημερινή του δήλωση τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η Κοπτική Εκκλησία χαιρέτισε τον βασικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος στη στήριξη των Παλαιστινίων, ειδικά με το άνοιγμα αιγυπτιακών νοσοκομείων για τη θεραπεία εκείνων που τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υπογράμμισε τις πολιτικές προσπάθειες της Αιγύπτου για τη επίτευξη ανακωχής μεταξύ Παλαιστινίων-Ισραηλινών, με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης που να προστατεύει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και την επίτευξη της ειρήνης

Το Al-Jazeera καταγγέλλει «έγκλημα πολέμου»

Ο διευθυντής του δικτύου Al-Jazeera κατήγγειλε «έγκλημα πολέμου» και απόπειρα «να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης» μετά τον βομβαρδισμό το Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό του κτιρίου που στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει από τη Δευτέρα τον παλαιστινιακό θύλακα, που τελεί υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, το οποίο εκτοξεύει ρουκέτες στο εβραϊκό κράτος σε αντίποινα για τη βίαιη καταστολή Παλαιστινίων διαδηλωτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα.

Στη Γάζα, ένα ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο έδαφος που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό, οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν 145 νεκρούς, ανάμεσά τους 41 παιδιά, και περίπου 1.100 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς.

«Η καταστροφή των γραφείων του Αλ-Τζαζίρα και άλλων μέσων στον πύργο Αλ-Τζάλαα στη Γάζα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται διεθνώς έγκλημα πολέμου¬, κατήγγειλε ο Μοστάφα Σουάγκ προσωρινός γενικός διευθυντής του ομίλου του Κατάρ.

«Ο στόχος αυτού του φρικτού εγκλήματος είναι να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης και να κρύψουν τη σφαγή και τα ανείπωτα δεινά του λαού της Γάζας», είπε.

Το κανάλι επικαλέστηκε τον ανταποκριτή του Γιούμνα αλ-Σάγιεντ, ο οποίος είπε ότι ο στρατός είχε δώσει προθεσμία μια ώρα στον ιδιοκτήτη του πολυώροφου κτιρίου για την εκκένωση. Ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει ανεπιτυχώς περισσότερο χρόνο, είπε.

«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν φαίνεται πλέον ασφαλές», δήλωσε ο αλ-Σάγιεντ.

Ο διευθυντής ειδήσεων του Al-Jazeera ‘Ασεφ Χαμίντι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κανάλι θα λάβει «όλα τα μέτρα για τη (δικαστική) δίωξη του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «η πιο σημαντική απάντηση είναι να συνεχίσει να καλύπτει τα γεγονότα».

Δημοσιογράφοι είδαν τον πύργο 13 ορόφων, στον οποίο στεγάζεται επίσης το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP), να πλήττεται από διάφορους πυραύλους.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει προηγουμένως την εκκένωση του κτιρίου.

«Σοκαρισμένο» το AP

Το AP δήλωσε «σοκαρισμένο». «Περίπου δέκα δημοσιογράφοι και ελεύθεροι επαγγελματίες του AP ήταν στο κτίριο και ευτυχώς καταφέραμε να τους απομακρύνουμε εγκαίρως», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πρακτορείου Γκάρι Προύιτ.

«Ο κόσμος θα είναι λιγότερο ενημερωμένος γι’ αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα εξαιτίας αυτού που συνέβη σήμερα (Σάββατο)», δήλωσε.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων πληγμάτων του Ισραήλ, ο Καναδάς υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να προστατεύονται οι δημοσιογράφοι

Ο Καναδάς υπογράμμισε χθες Σάββατο τη «θεμελιώδη σημασία» που έχει το «να προστατεύονται οι δημοσιογράφοι» μετά την επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εναντίον κτιρίου όπου βρίσκονταν τα γραφεία διεθνών μέσων ενημέρωσης στη Γάζα, ενώ κάλεσε να ληφθούν «άμεσα μέτρα» για να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες.

Σημειώνοντας με ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι ο Καναδάς παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία» την κατάσταση στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας Μαρκ Γκαρνό παρότρυνε «όλα τα μέρη» να λάβουν «άμεσα μέτρα για να τερματιστεί η βία, να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να προστατευθούν οι άμαχοι, οι πρόσφυγες, οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης».

Επέμεινε στη «θεμελιώδη σημασία» που έχει για τον Καναδά η προστασία των δημοσιογράφων, το ότι «πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους» και ότι «η ασφάλειά τους πρέπει πάντα να είναι εγγυημένη». Στη Γάζα, 13ώροφο κτίριο όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων τα γραφεία των ομάδων του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, ισοπεδώθηκε από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού, ο οποίος είχε απαιτήσει εκ των προτέρων η πολυκατοικία αυτή να εκκενωθεί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα