Featured

Δραματική αύξηση κρουσμάτων-Ανεξέλεγκτος ο ιός απλώνεται στη γη

Μια ακόμα δύσκολη μέρα ξημέρωσε στον πλανήτη με δραματική αύξηση κρουσμάτων και  φόβο για γενίκευση της πανδημίας.

Parallaxi
δραματική-αύξηση-κρουσμάτων-ανεξέλε-633174
Parallaxi

Μια ακόμα δύσκολη μέρα ξημέρωσε στον πλανήτη με δραματική αύξηση κρουσμάτων και  φόβο για γενίκευση της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή ο ιός μοιάζει να καλπάζει ανεξέλεγκτος σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία και την Κίνα να δοκιμάζεται ξανά.

ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός δεν είναι εποχικός σαν τη γρίπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε κατά του εφησυχασμού αναφορικά με τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού κατά τη θερινή περίοδο του βόρειου ημισφαιρίου, λέγοντας ότι ο ιός δεν συμπεριφέρεται σαν τη γρίπη που συνηθίζει να ακολουθεί εποχικές τάσεις.

«Ο κόσμος συνεχίζει να σκέφτεται για τις εποχές. Αυτό που χρειάζεται όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι αυτός είναι ένας νέος ιός και… ότι αυτός συμπεριφέρεται διαφορετικά», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη, ζητώντας να υπάρξει επαγρύπνηση στην εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να επιβραδυνθεί η μετάδοση που εξαπλώνεται μέσω μεγάλων συναθροίσεων.

Προειδοποίησε επίσης να μη σκέφτεται κανείς με όρους κυμάτων του κορωνοϊού, λέγοντας: «Πρόκειται να είναι ένα μεγάλο κύμα. Πρόκειται να έχει κάποιες διακυμάνσεις», συμπληρώνοντας ότι το καλύτερο είναι να αμβλυνθεί και να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα σημειώνοντας μικρές διακυμάνσεις.

ΗΠΑ : Εκρηξη θανάτων και κρουσμάτων μετά τη διήμερη μείωση

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Τρίτη άλλους 1.592 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό, που είχε να φθάσει σε αυτό το επίπεδο δυόμισι μήνες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης.

Το ίδιο διάστημα, διαγνώστηκαν πάνω από 60.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε μια μέρα, τερματίζοντας την ελαφριά μείωση των περιπτώσεων που καταγραφόταν τα δύο προηγούμενα 24ωρα, κατά τα δεδομένα της σχολής ιατρικής αυτής της Βαλτιμόρης.

(Για να βρεθεί τόσο βαρύς απολογισμός όσο αυτός χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στα δεδομένα που συγκεντρώνονταν στα μέσα Μαΐου (1.680 τη 15η εκείνου του μήνα).

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό πλέον ξεπέρασε τα 4,34 εκατομμύρια, ενώ η χώρα θρηνεί πάνω από 149.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα η οποία έχει υποστεί σε απόλυτα μεγέθη μακράν το σκληρότερο χτύπημα από την πανδημία στον πλανήτη.

Μολονότι καταγραφόταν μια κάποια βελτίωση της κατάστασης στα τέλη της άνοιξης, οι ΗΠΑ βλέπουν από τα τέλη Ιουνίου την πανδημία να εξαπλώνεται και πάλι με πολύ ταχύ ρυθμό, ειδικά στο νότιο και το δυτικό τμήμα τους.

Ανησυχία στη Φλόριντα

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, για δώδεκα συνεχόμενες ημέρες, τα νέα κρούσματα μόλυνσης ανά 24 ώρες ξεπερνούσαν τα 60.000 και τις τρεις ξεπέρασαν ακόμη και τα 70.000.

Η κατάσταση στη Φλόριντα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Με 186 θανάτους χθες, ξεπέρασε τους 6.000 νεκρούς συνολικά. Είναι πλέον η πολιτεία όπου καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στη χώρα (440.000+), πίσω μόνο από την Καλιφόρνια.

Αυτές οι δύο πολιτείες ξεπέρασαν τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης που έχουν διαγνωστεί στη Νέα Υόρκη, για καιρό το επίκεντρο της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, όπου πάντως η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον ελεγχόμενη.

Μπροστά στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης, οι ειδικοί φοβούνται ότι η καμπύλη των θανάτων θα ακολουθήσει την ίδια τροχιά, με μικρή καθυστέρηση, καθώς η επιστημονική συναίνεση είναι πως το κύμα των θανάτων ακολουθεί τρεις ως τέσσερις εβδομάδες αυτό των μολύνσεων.

Έχει πλέον αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των νεκρών ημερησίως ξεπέρασε τους 1.000 για τέσσερις συναπτές ημέρες, πράγμα που είχε να συμβεί από τα μέσα του Μαΐου.

Τα επίπεδα αυτά πάντως δεν φθάνουν εκείνα που καταγράφονταν περί τα τέλη Απριλίου, όταν, παρότι η χώρα τελούσε υπό περιορισμό, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ξεπερνούσαν συχνά το φράγμα των 2.000.

Τραμπ : Διαφήμιση της υδροξυχλωροκίνης και ειρωνεία για τον Φάουτσι

Για ακόμη μια φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αντιφατικές δηλώσεις, που προκαλούν περισσότερο σύγχυση παρά οτιδήποτε άλλο. Διαφήμισε και πάλι την υδροξυχλωροκίνη και εξέφρασε την πικρία του για τη δημοφιλία του Αντονι Φάουτσι.

Η αλλαγή του προεδρικού τόνου δεν κράτησε παρά μερικές μέρες: για ακόμη μια φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αντιφατικές δηλώσεις, που προκαλούν περισσότερο σύγχυση παρά οτιδήποτε άλλο, χθες Τρίτη στην καθημερινή συνέντευξή του για την πανδημία του κοροναϊού, διαφημίζοντας και πάλι την υδροξυχλωροκίνη, ενώ αυτοπαρουσιάστηκε ως θύμα άδικων επικρίσεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Μοιάζοντας κουρασμένος, ο ένοικος του Λευκού Οίκου άφησε να φανεί η πικρία του για τη δημοφιλία του ανοσολόγου Δρ Αντονι Φάουτσι και διαφόρων άλλων επιστημόνων οι οποίοι συμμετέχουν στο κλιμάκιο διαχείρισης της κρίσης στην αμερικανική προεδρία.

«Χαίρουν μεγάλου σεβασμού, αλλά σε κανέναν δεν αρέσω εγώ, θα φταίει μάλλον η προσωπικότητά μου, αυτό είναι όλο», πέταξε, μάλλον ειρωνικά, ενώ απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες ως τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και ο δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν φέρεται να διατηρεί ευρύ προβάδισμα απέναντί του σε εθνικό επίπεδο και σε πολιτείες-κλειδιά, κατά πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, διαχειριστές του Twitter αφαίρεσαν βίντεο για την πανδημία που μοίρασε μέσω της υπηρεσίας ο πρόεδρος της ισχυρότερης δύναμης του κόσμου. Το βίντεο παραβιάζει «την πολιτική μας όσον αφορά την παραπληροφόρηση» για την πανδημία του κοροναϊού, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Twitter.

Στο βίντεο, το οποίο ήδη επίσης κατέβηκε από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook και την πλατφόρμα YouTube, γιατροί διατείνονται, μεταξύ άλλων, ότι οι μάσκες δεν χρειάζονται, αλλά και ότι «υπάρχει φάρμακο» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού: η υδροξυχλωροκίνη.

Το ανθελονοσιακό σκεύασμα αυτό διαφημίστηκε πολύ από τον Τραμπ όταν ακόμα η πανδημία άρχιζε να εξαπλώνεται, όμως επιστημονικές μελέτες διαπίστωσαν ότι δεν είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του κοροναϊού.

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (Food & Drug Administration, FDA) συνέστησε στα μέσα του Ιουνίου να μη συνταγογραφείται, ούτε να χορηγείται σε ασθενείς με την COVID-19.

Οταν του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί προβάλλει ξανά το φάρμακο παρότι μελέτες έδειξαν πως δεν έχει όφελος για τους ασθενείς με τον SARS-CoV-2, ο αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε το ένστικτο και τα αναγνώσματά του.

«Έχω διαβάσει πολύ για την υδροξύ», είπε, συντομεύοντας την ονομασία του φαρμάκου, προτού ισχυριστεί ότι το θέμα έχει «πολιτικές» προεκτάσεις.

«Έταν συστήνω κάτι, αρέσει σε κάποιους να λένε ‘μην το χρησιμοποιείτε’», πρόσθεσε, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιους αναφερόταν.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για μια από τις γιατρούς που υμνούν την υδροξυχλωροκίνη, τη Στέλλα Ιμάνιουελ, η οποία εμφανίζεται επανειλημμένα στο βίντεο που αναπαρήγαγε ο Τραμπ μέσω Twitter, ο πρόεδρος τη χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακή».

Οι ψευδοεπιστημονικές και ενίοτε εξωφρενικές θέσεις αυτής της τελευταίας – θεωρεί φερ’ ειπείν ότι οι ΗΠΑ έχουν κυβερνηθεί από «πνεύματα ερπετών», «μισούς ανθρώπους, μισούς εξωγήινους», ότι τα γυναικολογικά προβλήματα οφείλονται στο σεξ με «κακά πνεύματα», ότι δεν χρειάζεται χειρουργική μάσκα για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κοροναϊό, και ούτω καθεξής – έχουν προκαλέσει έντονες αμφισβητήσεις της αξιοπιστίας της.

Ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας έκανε την περασμένη εβδομάδα θεαματική στροφή, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης, προειδοποιώντας πως «δυστυχώς, σίγουρα τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού καλυτερέψουν», απευθύνοντας καθαρά και ξάστερα σύσταση προς τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα και να αποφεύγουν τον συνωστισμό, καθώς και εξαίροντας τις καλές σχέσεις του με τους ειδικούς της task force του για την πανδημία.

Απάντηση Φάουτσι

Μολονότι καταγραφόταν μια κάποια βελτίωση της κατάστασης στα τέλη της άνοιξης, ο κοροναϊός εξαπλώνεται και πάλι με τρομακτικό ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο εξαιτίας της COVID-19 – κοντεύουν, αν δεν έχουν ξεπεράσει ήδη, τα 150.000.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας, όπου οι αρχές αναγκάστηκαν να κάνουν βήματα προς τα πίσω στη διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού.

Στόχος, για πολλοστή φορά, επιθέσεων από πλευράς του Λευκού Οίκου, ο Δρ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, διατήρησε τη συνηθισμένη του ψυχραιμία.

«Πώς μπορείτε και συνεχίζετε τη δουλειά σας όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέτει δημόσια εν αμφιβόλω την αξιοπιστία σας;» τον ρώτησε ο δημοσιογράφος Τζορτζ Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που του πήρε για το ABC.

«Δεν κάνω αναρτήσεις στο Twitter. Δεν διαβάζω tweets», απάντησε απλώς ο επιστήμονας με την έντονη νεοϋορκέζικη προφορά, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού στις ΗΠΑ. «Συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου διότι τη θεωρώ πολύ σημαντική. Βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης, εν μέσω πανδημίας», εξήγησε ο ίδιος.

Εδώ και μέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει ότι το τέλος της υγειονομικής κρίσης είναι πλέον στον ορίζοντα, χάρη στις αμερικανικές φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Συνολικά, η Ουάσιγκτον έχει δαπανήσει 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο για να χρηματοδοτήσει διάφορες ταυτόχρονες, παράλληλες έρευνες για την παραγωγή εμβολίων που κάνουν μεγάλες φαρμακευτικές (Johnson & Johnson, Pfizer, AstraZeneca) και δύο μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας (Novavax και Moderna).

Ο αμερικανός πρόεδρος βάπτισε το εγχείρημα «Warp Speed», χρησιμοποιώντας όρο που αποτελεί δάνειο από την επιστημονική φαντασία και σημαίνει ταχύτητα που ξεπερνά αυτήν του φωτός, ενώ κάθε άλλο παρά κρύβει πως σκοπός του είναι το εμβόλιο να αξιοποιηθεί πρώτα στην Αμερική, αντίθετα με τους Ευρωπαίους, που χαρακτηρίζουν το εμβόλιο «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Κίνα : Σημαντική αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού μέσα σε 24 ώρες

Στην Κίνα καταγράφηκαν 101 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τον απολογισμό μια ημέρα νωρίτερα.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 101 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα.

Μόνο τρία εισαγόμενα Πρόκειται για αριθμό σημαντικά αυξημένο από τα 68 για τα οποία έκανε λόγο μία ημέρα νωρίτερα, διευκρινίζοντας ότι τα 89 διαγνώστηκαν στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά), 1 στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο, ενώ 3 ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Τα υπόλοιπα οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Λιαονίνγκ.

Οι κινεζικές υγειονομικές έκαναν επίσης λόγο για τον εντοπισμό 27 ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2, έναντι 34 μία ημέρα νωρίτερα. Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στον απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνει. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σημείωσε ακόμη το υπουργείο. Στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 482 ασθενείς, οι 25 σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Στον αντίποδα, συνολικά 78.944 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο νέος κοροναϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.060 κρουσμάτων μόλυνσης.

Βιετνάμ: 8 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Ντα Ναν

Συνολικά οι αρχές του Βιετνάμ έχουν καταγράψει 446 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε την Τετάρτη 29 Ιουλίου ότι εντοπίστηκαν ακόμα οκτώ κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα οποία συνδέονται με τρία νοσοκομεία στην πόλη Ντα Ναν, μαγνήτη για τους τουρίστες, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να φθάνει τους 30 συνολικά αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα, το Σαββατοκύριακο.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τέθηκε ξανά σε συναγερμό το Σάββατο, αφού επιβεβαιώθηκαν κρούσματα στη Ντα Ναν. Επρόκειτο για τις πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα από τον Απρίλιο.

Συνολικά, οι αρχές του Βιετνάμ έχουν καταγράψει 446 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, πάντως κανέναν θάνατο ως εδώ εξαιτίας του COVID-19. Περί το 83% των ασθενών που μολύνθηκαν έχουν αποθεραπευθεί πλήρως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Βραζιλία: Αυξήθηκαν πάλι οι θάνατοι και τα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο

Η Βραζιλία κατέγραψε άλλους 921 θανάτους και 40.816 κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό το προηγούμενο 24ωρο.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε άλλους 921 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 40.816 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο.

Πριν δύο ημέρες είχαν ανακοινωθεί 614 νέοι θάνατοι και 23.384 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες.

Υποτιμημένα τα στοιχεία Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 88.539 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας τα χαρακτηρίζει πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα, ελλείψει επαρκούς αριθμού τεστ.

Ισραήλ – Νέο σχέδιο με αυστηρά μέτρα

Το Ισραήλ κατέγραψε το προηγούμενο εικοσιτετράωρο 2.308 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε 2.308 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Ο απολογισμός Η ημερήσια αυτή αύξηση των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ των 2.043 κρουσμάτων, το οποίο είχε ανακοινωθεί την 22η Ιουλίου κι’ αύξησε το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης σε 66.293 αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην ισραηλινή επικράτεια.

Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 ανέρχεται πλέον σε 486 στη χώρα, αυξημένος κατά 12 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο.

Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε κατά τρείς, σε 314, από το σύνολο των 739 ανθρώπων που συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευτεί αυξήθηκε σε 32.182, με άλλους 5.049 ανθρώπους να κρίνεται ότι νίκησαν τον ιό, ενώ ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών περιπτώσεων μειώθηκε στις 33.625.

Το ρεκόρ ανακοινώθηκε ώρες αφότου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε το νέο της σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το σχέδιο προβλέπει ελάχιστους περιορισμούς αλλά αύξηση των μέτρων προστασίας, της επιτήρησης και της επιβολής τους.

Δημιουργεί επίσης σύστημα κατάταξης των πόλεων του Ισραήλ βάσει του δείκτη θνητότητας, με χρωματικό κώδικα: οι πόλεις όπου ο δείκτης είναι υψηλός θα χαρακτηρίζονται κόκκινες, εκείνες όπου η θνητότητα είναι στο μέσον κίτρινες και αυτές όπου ο δείκτης είναι χαμηλός πράσινες.

Στις «κόκκινες» πόλεις θα εφαρμόζονται περιορισμοί στην επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα. Προβλέπεται επίσης η αύξηση των τεστ, η εμπλοκή του ισραηλινού στρατού στον αγώνα εναντίον της πανδημίας και η συγκρότηση συμβουλίου ειδικών.

Βέλγιο: Αυξήθηκαν κατά 500% τα κρούσματα κοροναϊού στην Αμβέρσα

Την ανησυχία του για την εξέλιξη του κοροναϊού εξέφρασε ο πρώην εκπρόσωπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Βέλγιο, Εμμανουέλ Αντρέ.

Την ανησυχία του για την εξέλιξη του κοροναϊού εξέφρασε ο πρώην εκπρόσωπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Βέλγιο, Εμμανουέλ Αντρέ, μιλώντας στη βελγική τηλεόραση.

«Δύσκολες εβδομάδες και μήνες» «Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή. Γνωρίζουμε επίσης ότι θα υπάρξει σειρά κυμάτων μετά την επιστροφή από τις διακοπές.

»Επομένως, αναμένουμε να έχουμε πολλά ζητήματα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού» τόνισε ο Εμμανουέλ Αντρέ, προσθέτοντας ότι περιμένουμε «δύσκολες εβδομάδες και μήνες».

Μιλώντας στο rtbf για την περίπτωση της Αμβέρσας, όπου παρουσιάστηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 500%, ο κ. Αντρέ ανέφερε ότι «αυτό που λείπει από τα μέτρα στην Αμβέρσα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 23.30 μέχρι τις 6 το πρωί.

«Το φαινόμενο της Αμβέρσας» Παράλληλα, ο πρώην εκπρόσωπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί «να εξαπλωθεί το φαινόμενο της Αμβέρσας στο σύνολο της χώρας, ή σε γειτονικές χώρες.

»Τις άλλες εστίες που θα εμφανιστούν, πρέπει να τις περιορίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Γερμανία: 6 θάνατοι – 684 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Άλλοι έξι ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ διαγνώστηκαν 684 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης να ανέρχεται ως εδώ σε 9.128 νεκρούς επί συνόλου 206.926 ανθρώπων που προσβλήθηκαν, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου ασθενειών δηλώνει «ανήσυχος» για τα 557 νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά στη Γερμανία

Η αδιαφορία ευθύνεται για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη Γερμανία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου νοσημάτων της χώρας στην πρώτη του συνέντευξη τύπου εδώ και εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, στη χώρα καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο 557 νέα κρούσματα. Ο αντίστοιχος αριθμός κυμαινόταν στα περίπου 350 στις αρχές Ιουνίου.

«Πρέπει να σταματήσουμε μια νέα ραγδαία και ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο Λόθαρ Βίλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) το πρωί της Τρίτης.

«Οι νέες εξελίξεις στη Γερμανία με ανησυχούν πολύ», συνέχισε ο Βίλερ. «Η αύξηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι σταδιακά γινόμαστε αδιάφοροι». Η Γερμανία τα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με πολλές από τις γειτονικές της χώρες στον περιορισμό του κοροναϊού, όμως ο Βίλερ παροτρύνει τους πολίτες να μην πετάξουν την πρόοδο που έχουν επιτύχει στα σκουπίδια, μετά από την πρόσφατη αύξηση των νέων λοιμώξεων.

«Είναι στο χέρι μας το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στη Γερμανία», πρόσθεσε ο Βίλερ, καλώντας τους Γερμανούς να εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα πρόληψης, όπως το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση ασφαλών αποστάσεων.

Οι μάσκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε εσωτερικούς, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν μπορεί να τηρηθεί η προτεινόμενη απόσταση 1,5 μέτρου, τόνισε, σε μια ήπια επικαιροποίηση των προηγούμενων συστάσεών του.

Η προειδοποίηση φτάνει τη στιγμή που χώρες σε όλο τον κόσμο παλεύουν με τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, πυροδοτώντας φόβους για δεύτερο κύμα.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Τρίτη οι χώρες του βόρειου ημισφαιρίου να μην εφησυχάζουν σε σχέση με τη μετάδοση του κοροναϊού τους θερινούς μήνες, αναφέροντας ότι ο ιός δεν δείχνει να συμπεριφέρεται όπως η γρίπη, η οποία ακολουθεί εποχικές τάσεις.

Επιπλέον, η Μάργκαρετ Χάρις του ΠΟΥ επέστησε την προσοχή σχετικά με την τάση μας να σκεφτόμαστε τον ιό σε κύματα, λέγοντας: «Θα βιώσουμε ένα μεγάλο κύμα. Θα ανέβει και στη συνέχεια θα πέσει λίγο. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το ισοπεδώσουμε και να το μετατρέψουμε σε κάτι που απλώς βρέχει τα πόδια μας».

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό έχουν γίνει αντικείμενο έντονων ανησυχιών για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Γερμανία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του RKI, οι Γερμανοί που επιστρέφουν από τις θερινές τους διακοπές είναι πράγματι μία από τις αιτίες της αύξησης των κρουσμάτων, όμως ανέφερε ότι εξάρσεις παρατηρούνται και σε χώρους εργασίας αλλά και σε πάρτι που πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει καταγράψει συνολικά 206.242 κρούσματα και 9.122 θανάτους από κοροναϊό. Το Βερολίνο αντλεί υπερηφάνεια από το κατόρθωμά του να έχει κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τους αριθμούς των νεκρών, αποδίδοντας τη θετική έκβαση στο υψηλών προδιαγραφών σύστημα υγείας του και στα μαζικά τεστ.

Όμως ο Βίλερ τόνισε ότι άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, έχουν δείξει πόσο γρήγορα μπορεί να ανατραπεί αυτή η καλή επιδημιολογική εικόνα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είμαστε στην αρχή ενός δεύτερου κύματος, όμως εννοείται ότι αυτό είναι πιθανό», εξήγησε. «Όμως είμαι αισιόδοξος ότι, αν ακολουθήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες, μπορούμε να το αποτρέψουμε. Είναι στο χέρι μας».

Ισημερινός: Η χώρα ξεπέρασε τους 9.000 νεκρούς από κορωνοϊό

Ο Ισημερινός ξεπέρασε σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου τους 9.000 νεκρούς από τον Covid-19, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό τον απολογισμό τους θανάτους που πιθανόν οφείλονται στη νόσο αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν ελλείψει διαγνωστικών τεστ, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα αυτή, που ήταν ανάμεσα στις πρώτες που επλήγησαν από την πανδημία στην αμερικανική ήπειρο, μετρά 5.584 νεκρούς που ο θάνατός τους από τον κορονοϊό έχει επιβεβαιωθεί και “3.454 θανάτους που πιθανόν οφείλονται στην Covid-19 σε εθνικό επίπεδο”, δηλαδή συνολικά 9.038 νεκρούς, σύμφωνα με αυτόν τον επίσημο απολογισμό.

Ο Ισημερινός, με πληθυσμό 17,5 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφει μέχρι και σήμερα 82.279 κρούσματα, 118 περισσότερα σε σχέση με χθες, δηλαδή 470 ανά 100.000 κατοίκους.

Είναι η έκτη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων μετά τη Βραζιλία, το Μεξικό, το Περού και την Κολομβία.

Γαλλία: Μέχρι 5.000 οπαδοί θα επιτρέπονται στα γαλλικά γήπεδα

Η απόφαση της κυβέρνησης ισχύει μέχρι 31 Αυγούστου εκτός απροόπτου Παρουσία κόσμου, έστω λίγου, στις εξέδρες θα αρχίσει η νέα σεζόν στη Γαλλία.

Ήταν η χώρα που αποφάσισε να διακόψει οριστικά τη φετινή αγωνιστική περίοδο πριν μήνες και είναι και η χώρα που επιτρέπει την επιστροφή, σε πολύ μικρό ποσοστό για αρχή, των φιλάθλων στις εξέδρες.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, μέχρι και τις 31 Αυγούστου επιτρέπεται να διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες παρουσία μέχρι και 5.000 θεατών, ενώ στο τέλος του καλοκαιριού θα ανακοινωθεί η νέα απόφαση για τη συνέχεια της σεζόν.

Κολομβία: Ξεπέρασαν τους 9.000 οι νεκροί

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε την Τρίτη 28 Ιουλίου την παράταση «ως την 30ή Αυγούστου» της ισχύος των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα, με τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 να ξεπερνά τους 9.000.

«Οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι δύσκολες (…) Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων επόμενων εβδομάδων, πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να προστατευθούμε», τόνισε ο Ντούκε κατά τη διάρκεια του καθημερινού διαγγέλματός του προς τους πολίτες.

Η παράταση της ισχύος των μέτρων περιορισμού, που τέθηκαν σε ισχύ την 25η Μαρτίου, ανακοινώθηκε λίγα 24ωρα προτού αρθούν, την 1η Αυγούστου.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε άλλους 297 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 9.074 από την 6η Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα. Ανέφερε παράλληλα ότι το ίδιο διάστημα διαγνώστηκαν 10.284 νέες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται έτσι σε 267.385.

Η Κολομβία των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται πέμπτη στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων, πίσω από τη Βραζιλία, το Μεξικό, το Περού και τη Χιλή.

Η πρωτεύουσα, η Μπογοτά των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί επίκεντρο της κρίσης στη χώρα των Άνδεων, καθώς σε αυτή συγκεντρώνεται το 34% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.

Η κυβέρνηση μολαταύτα διαβεβαιώνει ότι η πανδημία θα εισέλθει προσεχώς σε φάση «αποκλιμάκωσης».

Μέχρι τότε τα μέτρα περιορισμού θα παραμείνουν σε ισχύ, αν και θα υπάρχουν διαφορές, ανάλογα με τα επίπεδα εξάπλωσης, κατά δήμο. Οι συναθροίσεις μεγάλου αριθμού ανθρώπων συνεχίζουν όμως να απαγορεύονται παντού, τόνισε ο δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας.

Η Ισπανία φορά μάσκα ξανά 

Υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων με στόχο την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με την επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο.

Τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν στη 01.00 το ξημέρωμα και οι συναθροίσεις στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων θα περιορίζονται στα δέκα άτομα, σημείωσε η ίδια.

Επίσης, οι Αρχές συνιστούν οι ιδιωτικές συναθροίσεις στα σπίτια να διατηρήσουν ως ανώτατο όριο το 10 άτομα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που απαιτείται διά νόμου. Επιπλέον, η Αγιούσο ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση να αυξήσει τους ελέγχους στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

https://www.youtube.com/watch?v=w5bsW_DxGDk

Αίγυπτος: 39 θάνατοι σε 24 ώρες και 4.691 συνολικά

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κοροναϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 4.691 νεκρούς.

Παράλληλα, διαγνώστηκαν 465 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 92.947. Ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων παρέμεινε κάτω από τα 1.000 για 20ή συναπτή ημέρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν αυξήθηκε κατά 1.121 στους 35.959, πρόσθεσε το υπουργείο.

Βιετνάμ: Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί όλες τις επαρχίες / πόλεις της χώρας πως διατρέχουν κίνδυνο να εξαπλωθεί ο κοροναϊός

Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουέν Σουάν Φουκ προειδοποίησε σήμερα όλες τις επαρχίες και τις πόλεις της χώρας πως διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να διαγνωστούν σε αυτές κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση VTV, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου διαγνώστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης στην κοινότητα έπειτα από τρεις μήνες και πλέον.

«Πρέπει να ενεργήσουμε ταχύτερα και πιο δυναμικά για να ελέγξουμε το ξέσπασμα», τόνισε ο Φουκ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με στελέχη της κυβέρνησης του Βιετνάμ, ανέφερε το δίκτυο VTV, εξηγώντας πως αυτό το νέο «κύμα» μολύνσεων μοιάζει να είναι διαφορετικό από αυτό που είχε εμφανιστεί στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας νωρίτερα φέτος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης, ειδικά οι τουριστικοί προορισμοί στη χώρα πρέπει να αυξήσουν το επίπεδο επαγρύπνησής τους και ότι η Ντα Ναν, η πόλη που μετατράπηκε στη νέα εστία της πανδημίας το Σαββατοκύριακο, θα τεθεί σε «αυστηρό lockdown».

Το δίκτυο VTV μετέδωσε ότι έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα στο Ανόι και στην Πόλη Χο Τσι Μινχ, τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα του Βιετνάμ, καθώς και στα κεντρικά υψίπεδα της χώρας, όπου βρίσκεται η ζώνη παραγωγής καφέ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα νέα κρούσματα — τα οποία δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής επίσημα από το υπουργείο Υγείας — συνδέονται με μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών αυτών και της Ντα Ναν.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν 8 νέα κρούσματα στην πόλη αυτή. Στο τρέχον ξέσπασμα έχουν καταγραφεί 30 περιπτώσεις μόλυνσης, ενώ συνολικά στο Βιετνάμ ως σήμερα οι μολύνσεις είναι περίπου 450, χωρίς πάντως κανέναν θάνατο.

Ρουμανία: Ανακοινώνονται νέα μέτρα σήμερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας σκοπεύει να υιοθετήσει νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, ανάμεσά τους τη λειτουργία με μειωμένο ωράριο των μπαρ και των εστιατορίων καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης ανακοίνωσε αργά χθες Τρίτη ότι θα ζητήσει από τις αρχές να εγκρίνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους κάποιες ώρες της ημέρας και σε κάποια σημεία όπου ενδέχεται να υπάρξει συνωστισμός, αλλά και τον περιορισμό του ωραρίου των μπαρ, τα οποία προβλέπεται πλέον να κλείνουν στις 23:00.

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρουμανία καταγράφονταν καθημερινά περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα covid-19, με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα να έχει φτάσει τις 47.053 από τα τέλη Φεβρουαρίου όταν η επιδημία έφτασε εκεί. Η Ρουμανία παρέτεινε την κατάσταση συναγερμού στην οποία βρίσκεται ως τα μέσα Αυγούστου και οι τοπικές αρχές έχουν θέσει μικρές πόλεις και χωριά σε καραντίνα.

Η χρήση μάσκας είναι ήδη υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες και τους εσωτερικούς χώρους, όμως σύμφωνα με αξιωματούχους, οι πολίτες δεν φαίνεται να συμμορφώνονται με το μέτρο. Η επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης αναμένεται επίσης να ζητήσει την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τουριστικά θέρετρα στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Νέλου Τατάρου εκτίμησε χθες ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται να αρχίσει να παρουσιάζει μείωση μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες, εφόσον γίνουν σεβαστά τα νέα μέτρα.

Νομοθετικό κενό που επέτρεπε σε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από την covid-19 να φεύγουν από τα νοσοκομεία ή να αρνούνται να λάβουν θεραπεία, κάτι που συνέβαινε σχεδόν όλο τον Ιούλιο, ευθύνεται εν μέρει για τη μεγάλη άνοδο των νέων κρουσμάτων. Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο αντιμετώπισε το κενό αυτό.

Ακόμη ένας λόγος για την άνοδο των κρουσμάτων είναι η ελλιπής τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης αλλά και η μη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εισαγγελείς άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση ενός άνδρα που ταξίδεψε στη Μαύρη Θάλασσα παρά το γεγονός ότι ζούσε σε χωριό που είχε τεθεί σε καραντίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα