Διεθνή

Δραματική αύξηση αστέγων στην Τσεχία

Όπως ενημέρωσε η Τσεχική Ραδιοφωνία, ορισμένοι ξενώνες και καταφύγια αναφέρουν ήδη πλήρη χωρητικότητα.

Parallaxi
δραματική-αύξηση-αστέγων-στην-τσεχία-941391
Parallaxi

Όλο και περισσότεροι Τσέχοι πολίτες αναζητούν στέγη σε καταφύγια αστέγων, καθώς αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση, προειδοποίησαν οργανώσεις αστέγων.

Στην Τσεχία, τουλάχιστον 270.000 άνθρωποι ζουν σε ανάγκη στέγασης – στους δρόμους, σε ξενώνες, καταφύγια ή σε εξαιρετικά υπερπλήρη διαμερίσματα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Τα στοιχεία της άνοιξης έδειξαν επίσης ότι 12.000 άνθρωποι ζουν στους δρόμους ή κοιμούνται σε κοιτώνες.

Όμως τα στατιστικά στοιχεία δεν δείχνουν ακόμη τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με την Τσεχική Ραδιοφωνία, ενώ το παράρτημα της Πράγας της οργάνωσης καταφυγίων αστέγων “Naděje” (Ελπίδα), επισήμανε την αύξηση των ανθρώπων που προσέρχονται φέτος στα καταφύγια.

«Υπολογίζουμε ότι έχουμε περίπου εξήντα νέους άστεγους το μήνα. Άνθρωποι, οι οποίοι δεν έρχονταν στο παρελθόν, έρχονται τώρα επειδή ζούσαν σε ξενώνες ή σε κοινόχρηστες ή ενοικιαζόμενες κατοικίες και τώρα δεν έχουν πλέον τα οικονομικά μέσα να πληρώσουν για μια τέτοια κατοικία», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Ντάνιελ Σβόμποντα στην Τσεχική Ραδιοφωνία.

«Μέχρι στιγμής, οι άνθρωποι έρχονται από εδώ σε μονάδες, αλλά αν η κρίση συνεχιστεί, αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση αυτού του είδους των πελατών το επόμενο έτος», εξήγησε ο Σβόμποντα.

Όπως ενημέρωσε η Τσεχική Ραδιοφωνία, ορισμένοι ξενώνες και καταφύγια αναφέρουν ήδη πλήρη χωρητικότητα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι πιθανότατα θα συζητήσει ένα νομοσχέδιο με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στέγασης, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα παρέχει στους ανθρώπους μια εφάπαξ οικονομική βοήθεια.

Πηγή: Euractiv

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα