Featured

Δύο μουσικοί που με τα νέα μέτρα μείνανε άνεργοι εξηγούν – “Η κυβέρνηση μας οδηγεί στα όρια μας”

Η Parallaxi μίλησε με δύο μουσικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοι δυο χρόνια τώρα. 

Μυρτώ Τούλα
δύο-μουσικοί-που-με-τα-νέα-μέτρα-μείναν-866253
Μυρτώ Τούλα

Κάθε φορά που μιλάμε για οικονομική κατάρρευση εν μέσω πανδημίας αναφερόμαστε στον κλάδο της εστίασης, στον οποίο όμως υπάγονται και αρκετά ακόμη επαγγέλματα. Ανάμεσα σε αυτά οι δισκοθέτες και οι μουσικοί.

Οι καλλιτέχνες σε αυτή την χώρα είναι παιδιά κατώτερου θεού, πήραν τον μισθό της αναστολής αρκετούς μήνες μετά από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε σε lockdown, σήμερα βρίσκονται πάλι στο προσκήνιο, καθώς εκείνοι που παίζουν σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης μένουν για ακόμη μία φορά άνεργοι.

Η Parallaxi μίλησε με δύο μουσικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δυο χρόνια τώρα. 

Ο Θάνος Παπαγεωργίου, μουσικός αναφέρει: “Η κυβέρνηση για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα έχει βάλει με την μουσική. Η μουσική φταίει για όλα. Η μουσική μεταδίδει τον ιό. Η μουσική το ένα, η μουσική το άλλο. Όχι. Γιατί στους χώρους που υπάρχει η μουσική τα μέτρα τηρούνται. Υπάρχουν οι απαιτούμενες αποστάσεις και ο κόσμος είναι εμβολιασμένος. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να κοιτάξει τα ΜΜΜ. Σε ένα λεωφορείο 60 ατόμων βλέπεις 100+. Στριμωγμένοι, εμβολιασμενοι και ανεμβολιαστοι. Κλειστά παράθυρα και ο ιός κάνει πάρτυ. Η κυβέρνηση να βάλει μέτρα σε μέρη και τομείς που είναι μικτοί. Η μουσική, όπως και η εστίαση φυσικά, δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση. Μας οδηγούν στα όρια μας. Ο κλάδος έχει χτυπηθεί ανεπανόρθωτα. Χιλιάδες άνθρωποι μένουν άνεργοι. Δεν έχουν χρήματα για τα βασικά και κάποιοι κάνουν διακοπές με ανοιχτό “ευτυχώς” το κινητό τους. Δεν είναι έτσι. Ακόμα, πολλοί του κλάδου, περιμένουν αποζημίωση για Αύγουστο και Σεπτέμβριο αλλά καμία μέριμνα για αυτό. Οι λογαριασμοί τρέχουν, το σπίτι δεν περιμένει.”

Ο μουσικός Άγγελος Βλαϊκούδης προσθέτει: “Σίγουρα το πλήγμα ήταν μεγάλο για όλο τον κλάδο των μουσικών, καθώς αυτές τις γιορτινες μέρες, δουλεύουμε ασταμάτητα στο μεγαλύτερο ποσοστό, όμως φέτος κάτι πήγε λάθος και για ακόμη μία φορά όλα πάγωσαν. Προσωπικά, όπως και οι υπόλοιποι φαντάζομαι, αν και αρκετά σκεπτικός για τη λειτουργικότητα των αποφάσεων αυτών, το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να ελπίζω πως σύντομα όλα θα περάσουν και θα επιστρέψουμε ξανά στις θέσεις μας.”

Ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο που έχει κηρύξει και στην μουσική και στην εστίαση: “Απαράδεκτο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να ακυρώνονται αυτές οι μέρες. Οι μουσικοί, καθώς και τα εστιατόρια , τα μπαρ κλπ., περιμένουν αυτές τις μέρες για να ανασάνουν, να κάνουν τζίρο, να ξεχρεωσουν και γενικά να χαμογελάσουν. Και τρεις μέρες πριν την Πρωτοχρονιά μας ρίχνουν το άκυρο. Χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι, χιλιάδες οικογένειες στον βρόντο. Τουλάχιστον απαράδεκτη συμπεριφορά.”

Ενώ ο κ. Βλαϊκούδης τονίζει πως το πλήγμα είναι τεράστιο εδώ και δυο χρόνια: “Μιλάμε για 2 χρόνια σχεδόν, που η πανδημία θερίζει. Και παρόλο που υπήρξαν περίοδοι που τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, τα διάφορα μέτρα αλλά και η όλη κατάσταση συνολικά, οδήγησε στο να είναι τα live αναγκαστικά με λιγότερο κόσμο , με τα μεροκάματα να πέφτουν κατακόρυφα και τίποτα να μην είναι το ίδιο όπως πρίν. Και σίγουρα υπαρχει και μεγάλο πρόβλημα με τις αποζημιώσεις. Πολλοί καλλιτέχνες ήταν αυτοί που δεν πήραν καθόλου χρήματα και έμειναν στον αέρα. Και μιλάμε για ανθρώπους με οικογένειες που οδηγούνται στην ανέχεια…”

Σχετικά με το πώς αισθάνονται οι καλλιτέχνες με την όλη κατάσταση που έχει επιφέρει οικονομικά και ψυχικά προβλήματα στις ζωές τους ο κ. Παπαγεωργίου δηλώνει: “Πλέον αισθάνομαι αηδία για την όλη κατάσταση. Μέτρα χωρίς αποτέλεσμα. Ευθύνες σε όσους δεν φταίνε. Αποζημιώσεις όταν θυμούνται. Δυστυχώς.”

Από την πλευρά του ο κ. Βλαϊκούδης σχολιάζει: “Αισθάνομαι περίεργα. Πέρασε ένας χειμώνας ακόμα που κάποιες φορές έφτανες στο σημείο να σκεφτείς γιατί φτάσαμε ως εδώ; Απ’ την μια πλευρά δυσκολεύτηκα. Απ’ την άλλη όμως χαίρομαι που όλη αυτή η ιστορία, με έκανε ίσως λίγο περισσότερο δημιουργικό και πήρα αφορμή για να φτιάξω μερικά τραγούδια που αντιπροσωπεύουν την κατάσταση. Ας παραμείνουμε δημιουργικοί!”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα