Top

ΕΕ-ΕΜΑ: Στις αρχές Οκτωβρίου η τρίτη δόση εμβολίου

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο.

Parallaxi
εε-εμα-στις-αρχές-οκτωβρίου-η-τρίτη-δόσ-802912
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα δώσει ή όχι την έγκρισή της για τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 στα άτομα άνω των 16 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται παράλληλα να αποφανθεί για τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna για τους ηλικιωμένους και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπεύθυνος της στρατηγικής για τα εμβόλια του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι.

Η προστασία από την Covid-19 τείνει να μειώνεται εντός των μηνών που ακολουθούν τις πρώτες δόσεις, δήλωσε.

“Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η ανοσία που αποκτάται έναντι της Covid-19 με τις πρώτες δόσεις φθίνει με την πάροδο του χρόνου και η προστασία από τη λοίμωξη και τα συμπτώματά της μειώνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου”, πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, ο ΕΜΑ εξετάζει επί του παρόντος το αίτημα της Pfizer για τη χρήση μιας τρίτης δόσης, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη για τα άτομα άνω των 16 ετών.

“Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, εκτός εάν απαιτούνται πρόσθετες πληροφορίες”, σύμφωνα με τον Καβαλέρι.

Ο υπεύθυνος του ΕΜΑ, εκτίμησε επίσης ότι “οι αποδείξεις γίνονται όλο και πιο χειροπιαστές” ότι πρέπει να χορηγηθεί μια τρίτη δόση λίγο καιρό μετά τις πρώτες στα ανοσοκατασταλμένα άτομα που “έχουν χαμηλή απόκριση” στις αρχικές δόσεις.

Η υπηρεσία θα ανακοινώσει “έως τις αρχές Οκτωβρίου αν ειδικές συστάσεις πρέπει να περιλαμβάνονται στις πληροφορίες” για τα εμβόλια Moderna και Pfizer για τα άτομα αυτά, πρόσθεσε.

Κύπρος: Εμβολιασμός με την 3η δόση εμβολίου κατά της COVID-19 για τους άνω των 83 

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες για προστασία του πληθυσμού που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες, ενόψει του χειμώνα, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου προχωρά από τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021, στη χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 στους πολίτες ηλικίας 83 ετών και άνω.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο εμβολιασμός με 3η δόση των επαγγελματιών υγείας, των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που έχουν προτεραιότητα για να λάβουν την ενισχυτική δόση. Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός στις στέγες ευγηρίας.

Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, το 80,6% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση και το 77,1% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Επιπρόσθετα, 40,7% των ατόμων 16 και 17 ετών έλαβε την 1η δόση και 34,9% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Σε σχέση με τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, έχει χορηγηθεί η 1η δόση σε ποσοστό 25,6%, ενώ 17,7% έχει λάβει και τη 2η δόση και έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα.

ΗΠΑ: Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη R1 της COVID-19

Ιταλία: Μεγάλη μείωση των νέων εμβολιασμών σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα

Παρά τα ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα των περασμένων ημερών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του επιστημονικού ιδρύματος Gimbe, την εβδομάδα από τις 15 μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου στην Ιταλία η χορήγηση των εμβολίων κατά του κορονοϊού μειώθηκε κατά 40%.

Τα στοιχεία αφορούν τους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση, ενώ τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα ποσοστά των πολιτών ηλικίας 50 με 59 ετών: στην ηλικιακή αυτή κατηγορία, 3,7 εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν λάβει ούτε την πρώτη δόση των εμβολίων κατά της covid-19.

Παράλληλα, σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι 12 με 19 ετών δεν έχουν πάει ποτέ σε εμβολιαστικό κέντρο, ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται οι εμβολιασμοί των πολιτών ηλικίας 20 με 29 και 30 με 39 ετών.

Τα στοιχεία του ιδρύματος Gimbe, όμως, δείχνουν ότι από τις 15 μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μειώθηκαν κατά 15%. Μείωση παρουσιάζουν, τέλος, και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι πολίτες που τίθενται σε κατ’ οίκον απομόνωση, αλλά και οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας των ιταλικών νοσοκομείων.

Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν το ίδιο με τους ανεμβολίαστους;

Για πολλούς πλήρως εμβολιασμένους πολίτες σε αρκετές περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού επισκίασε το ανέμελο καλοκαίρι που ονειρεύονταν.

Όσοι είχαν αφήσει τις μάσκες στην άκρη πριν από μήνες, κλήθηκαν να τις επαναφέρουν, ενώ πολλοί εξακολουθούν να παραμένουν προσεκτικοί. Μερικοί, μάλιστα, έχουν επιστρέψει στο επίπεδο προφυλάξεων που λάμβαναν προτού εμβολιαστούν, αποφεύγοντας ακόμη και τις συναντήσεις με άλλους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Όπως τονίζει ο ιατρός – ερευνητής Κρεγκ Σπένσερ σε άρθρο του στο The Atlantic, αυτό που ακούει συχνά να λένε αρκετοί εμβολιασμένοι, δικαιολογώντας την αυξημένη επαγρύπνησή τους, είναι πως «τα εμβολιασμένα άτομα είναι εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό». Ο ίδιος κάνει λόγο για παρεξήγηση, σημειώνοντας ότι με αυτή τη θέση προκαλείται περιττός φόβος μεταξύ των εμβολιασμένων, ενώ παράλληλα υπονομεύεται η σημασία και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι εμβολιασμένοι δεν είναι τόσο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό όσο οι μη εμβολιασμένοι, προσθέτοντας πως ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως άνω του 50% του πληθυσμού, οι μη εμβολιασμένοι είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μετάδοσης του ιού.

Όπως τονίζει, κατανοεί γιατί μπορεί να έχει δημιουργηθεί σύγχυση, υπενθυμίζοντας δηλώσεις αξιωματούχων στις ΗΠΑ, όπως η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάων (CDC), η οποία τον Απρίλιο είχε σημειώσει πως «οι εμβολιασμένοι δεν φέρουν τον ιό». Ακολούθησαν ενστάσεις από επιστήμονες και ερευνητές, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για να υποστηριχθεί αυτή η θέση. Όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα το καλοκαίρι και άρχισε να εξαπλώνεται γρήγορα, η συλλογική ανακούφιση μετατράπηκε σε απογοήτευση.

Το ξέσπασμα του ιού στο Προβινστάουν της Μασαχουσέτης -όπου 74% των 469 κρουσμάτων αφορούσε πλήρως εμβολιασμένους- οδήγησε το CDC σε αναθεώρηση των οδηγιών και την έκδοση μιας απογοητευτικής προειδοποίησης: Οι εμβολιασμένοι που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό το ίδιο με τους ανεμβολίαστους.

«Αν κάποιος δεν έχει μολυνθεί, δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό»

Αρκετοί εμβολιασμένοι αναρωτήθηκαν τι σημαίνουν αυτά τα νέα για εκείνους, ειδικά από τη στιγμή που μέσα ενημέρωσης υπαινίσσονταν ότι οι εμβολιασμένοι είναι το ίδιο πιθανό να κολλήσουν και να μεταδώσουν την COVID-19 όσο και οι μη εμβολιασμένοι. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Δρ Σπένσερ, μέσα σε αυτό το πλαίσιο επισκιάστηκε ο πιο σημαντικός παράγοντας σε ο,τι αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού: Για να εξαπλωθεί η COVID-19, πρέπει κάποιος να έχει τον ιό. Και τα εμβολιασμένα άτομα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν τον ιό.

Παρά την ανησυχία για εξασθένηση της ανοσίας, τα εμβόλια παρέχουν την καλύτερη προστασία απέναντι στη μόλυνση. Και αν κάποιος δεν έχει μολυνθεί, δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό. Είναι πραγματικά τόσο απλό, υπογραμμίζει ο Δρ Σπένσερ. Προσθέτει επίσης ότι ένα εμβολιασμένο άτομο, ακόμη και όταν νοσήσει, είναι πιθανότατα μεταδοτικό για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους και ενδέχεται να φέρει λιγότερο μολυσματικό ιικό φορτίο συνολικά.

«Στους ανεμβολίαστους ο ιός ταξιδεύει σε αυτοκινητόδρομο, στους εμβολιασμένους χάνεται σε έναν λαβύρινθο»

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περισσότερων ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού: Κάθε εμβολιασμένο άτομο βοηθά στον περιορισμό της ικανότητας του ιού να κρύβεται, να αναπαράγεται και να εξαπλώνεται.

Ο Δρ Σπένσερ παρατηρεί ότι μεταξύ των μη εμβολιασμένων, ο ιός ταξιδεύει ανεμπόδιστα σε έναν αυτοκινητόδρομο με πολλούς κόμβους και σταθμούς ανεφοδιασμού. Στα εμβολιασμένα άτομα, ο ιός χάνεται σε έναν λαβύρινθο που καταλήγει σε αδιέξοδα. Κάθε τόσο, ανακαλύπτει μια οδό διαφυγής, αλλά στα περισσότερα σενάρια, βρίσκεται αποκομμένος και το ταξίδι του τελειώνει, καθώς δεν μπορεί να πάει παραπέρα.

Αυτό, σύμφωνα με τον Δρ Σπένσερ, επιβεβαιώνεται από πρόσφατα στοιχεία από τη Νέα Υόρκη που δείχνουν ότι πάνω από το 96% των περιπτώσεων αφορά μη εμβολιασμένους. Μόνο το 0,33% των πλήρως εμβολιασμένων Νεοϋορκέζων έχουν διαγνωστεί με COVID-19, προσθέτει ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ, Kathimerini.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα