Διεθνή

ΕΕ: Επί τάπητος νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζει ότι «η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για την καταστροφή στην Ουκρανία».

Parallaxi
εε-επί-τάπητος-νέες-κυρώσεις-κατά-της-ρ-968639
Parallaxi

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ θα ανακοινώσει το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας έως τις 24 Φεβρουαρίου, την επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Φον ντερ Λάιεν προέβη σε κοινή δήλωση στον Τύπο με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας.

Επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη της ΕΕ βρίσκονται στο Κίεβο για την αυριανή σύνοδο κορυφής, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η παρουσία μας στο Κίεβο σήμερα δίνει ένα πολύ σαφές μήνυμα. Ολόκληρη η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας εδώ και πολύ καιρό και θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας όσο υπερασπιζόμαστε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι το πρώτο μήνυμα που ήθελε να δώσει ήταν η διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας της Ουκρανίας δηλώνοντας ότι «σε γενικές γραμμές, η οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου έχει φθάσει σήμερα περίπου τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ».

Αναφέροντας ότι η ΕΕ υποστηρίζει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι από αυτή την εβδομάδα στάλθηκαν λαμπτήρες LED και 2.400 πρόσθετες γεννήτριες, οι οποίες αρχικά είχαν οριστεί σε 30 εκατομμύρια, αλλά αυξήθηκαν σε 35 εκατομμύρια.

«Θα παράσχουμε πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ζωτικού ενεργειακού εξοπλισμού για την Ουκρανία», ανακοίνωσε επίσης η φον ντερ Λάιεν.

Επισημαίνοντας ότι ένα από τα σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η Ευρωπαία αξιωματούχος ενημέρωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα συντονισμού από τις χώρες της G7.

«Η πλατφόρμα θα βοηθήσει στο συντονισμό της διεθνούς βοήθειας και θα υποστηρίξει το μεταρρυθμιστικό σας πρόγραμμα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι η γραμματεία της πλατφόρμας θα βρίσκεται τόσο στο Κίεβο όσο και στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για την καταστροφή στην Ουκρανία και να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η ΕΕ διερευνά με τους εταίρους της πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία της Ρωσίας προς όφελος της Ουκρανίας.

«Με τους εταίρους μας της G7, θα εισαγάγαμε ένα πρόσθετο ανώτατο όριο τιμών στα ρωσικά πετρελαιοειδή και στοχεύουμε να θέσουμε σε ισχύ τη 10η δέσμη κυρώσεων έως τις 24 Φεβρουαρίου [την επέτειο του πολέμου]», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι οι εισαγγελείς από την Ουκρανία και την ΕΕ συνεργάζονται για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και δήλωσε:

«Ως πρώτο βήμα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου στη Χάγη για τη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο θα συντονίζει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που θα υποβληθούν στην κοινή ομάδα έρευνας που υποστηρίζεται από την Eurojust. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ γρήγορα όχι μόνο με την Ουκρανία, την Eurojust, αλλά και την κοινή μας ομάδα έρευνας στην Ολλανδία».

Η ΕΕ και η ουκρανική ηγεσία θα συναντηθούν αύριο στο Κίεβο για την πρώτη συνάντηση κορυφής από την έναρξη του πολέμου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα