Διεθνή

ΕΕ: Το «πάγωμα» του Nord Stream 2 δεν επηρεάζει τoν ενεργειακό εφοδιασμό

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Κομισιόν, μετά την απόφαση της Γερμανίας για τον Nord Stream 2

Parallaxi
εε-το-πάγωμα-του-nord-stream-2-δεν-επηρεάζει-τoν-886756
Parallaxi

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης δεν θα επηρεαστεί εάν ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 που είχε σχεδιαστεί για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία σταματούσε, καθώς ο αγωγός δεν λειτουργεί ακόμη, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο Nord Stream 2 δεν λειτουργεί ακόμη, δεν παρέχει ενέργεια στην Ευρώπη. Δεν είναι μια διαφορετική πηγή ενέργειας, είναι ένας διαφορετικός αγωγός για έναν υπάρχοντα προμηθευτή… Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής σε τακτική ενημέρωση τύπου.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έβαλε στον «πάγο» την πιστοποίηση του αγωγού αφού η Ρωσία αναγνώρισε επίσημα δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Nord Stream 2 έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει από τη Ρωσία κατευθείαν στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την παραδοσιακή χώρα διέλευσης την Ουκρανία, στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Ρωσία προμηθεύει σήμερα περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Οι ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία οδήγησαν την ΕΕ να αναζητήσει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, η Νιγηρία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG σημείωσαν υψηλό ρεκόρ περίπου 11 bcm τον Ιανουάριο. Η Επιτροπή είπε ότι τα μοντέλα της υποδηλώνουν ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μερική διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Σύμφωνα με το Reuters, αναλυτές τονίζουν ότι μια διαταραχή θα μπορούσε να ωθήσει ακόμα ψηλότερα τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες και ώθησαν τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες από τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Η ΕΕ σχεδιάζει να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά την επόμενη δεκαετία και μετά, μεταβαίνοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια. Για την επίτευξη του στόχου της για την κλιματική αλλαγή για το 2030, η ΕΕ αναμένει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 25% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα