Διεθνή

Έγινε η πρώτη νύξη από Ερντογάν στο θέμα που φοβόμασταν

Το έριξε το πρώτο μήνυμα ο Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Parallaxi
έγινε-η-πρώτη-νύξη-από-ερντογάν-στο-θέμ-305542
Parallaxi

Την ώρα που οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν και κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία ετοιμάζουν νέες νομικές προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους, η πρώτη νύξη στο θέμα που απευχόταν η Ελλάδα “να πέσει στο τραπέζι”, έγινε δια στόματος Ερντογάν σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Ακολουθώντας το δημοσίευμα, ο Τούρκος Πρόεδρος επιστρέφοντας από την σύσκεψη στην Βάρνα, μίλησε σε Τούρκους δημοσιογράφους κάνοντας για πρώτη φορά δηλώσεις που αφορούσαν ανοιχτά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και κυρίως την σύνδεση του θέματος με την έκδοση των “8” Τούρκων.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, αφού εξήγησε διπλωματικά πως δεν μπορεί να κάνει κάτι για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων καθώς δεν είναι “πιο μεγάλος από την δικαιοσύνη” όπως είπε, έκανε ευθεία αναφορά στην στάση της Ευρώπης λέγοντας πως “δεν είναι δίκαιο που αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους δύο Έλληνες να μην έχουν ασχοληθεί με το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών… Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα, τώρα λένε για την άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτών“.

Χθες απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων

Για δεύτερη φορά απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών -όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Αναντολού- οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης από τις 2 Μαρτίου.

Το αίτημα κατέθεσαν χθες εκ νέου οι δικηγόροι τους και το δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά αυθημερόν. Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Επιπλέον, με βάση το σκεπτικό, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χουριέτ κ.α. μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής επικαλείται το γεγονός ότι «δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία», ακόμη ότι «υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι». Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε.

Νέες νομικές κινήσεις ετοιμάζουν οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την αγωνία τόσο της οικογένειάς τους όσο και της Ελλάδας να κορυφώνεται. Θυμίζουμε πως το μήνυμα που δόθηκε στη Βάρνα από τους Ευρωπαίους Ηγέτες προς τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν ξεκάθαρο καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ επιθυμητό είναι οι δύο Έλληνες να επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν από το ελληνικό Πάσχα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα