Διεθνή

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Όλα τα τελευταία νέα για την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Parallaxi
η-εικόνα-της-πανδημίας-στον-κόσμο-σήμε-635437
Parallaxi

κοροναϊός πίνακας

Ρωσία: 6.196 νέα κρούσματα κορονοϊού και 71 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 6.196 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα περισσότερα που καταγράφονται μέσα σε ένα 24ωρο από τις 18 Ιουλίου, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 1.109.595, ο τέταρτος μεγαλύτερος απολογισμός στον κόσμο.

Επίσης οι αρχές κατέγραψαν 71 θανάτους το τελευταίο 24ωρο με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την covid-19 ανήλθε σε 19.489.

Βουλγαρία: 44 κρούσματα κορονοϊού και 6 θάνατοι σε 24 ώρες

Οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν 44 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό χαμηλότερο κατά 42 από αυτόν της προηγουμένης, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 18.863.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη έξι ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 761 νεκρούς στη χώρα της Βαλκανικής ως αυτό το στάδιο.

Παράλληλα, 13.850 ασθενείς έχει κριθεί ότι ανέρρωσαν.

Στα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύονται 718 άνθρωποι, οι 35 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ωστόσο στα βουλγαρικά νοσοκομεία έχει ενσκήψει έντονο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, καθώς έχουν καταγραφεί 1.053 κρούσματα στις τάξεις των εργαζομένων του τομέα της υγείας.

https://parallaximag.gr/epikairotita/koronoios-oi-anthropoi-me-diataraches-ethismou-kindynevoun-na-nosisoun-sovara

Μπροστά στη μέγγενη δεύτερου εθνικού lockdown η Βρετανία;

Το ενδεχόμενο επιβολής ενός δεύτερου εθνικού lockdown εξετάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσει το δεύτερο «κύμα» κορονοϊού, το οποίο «σκεπάζει» δυναμικά τη χώρα.

Τα νέα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται κατά τουλάχιστον 6.000 την ημέρα στη Βρετανία, σύμφωνα με τα δεδομένα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάζονται κάθε οκτώ ημέρες και το σύστημα των διαγνωστικών τεστ δέχεται μεγάλη πίεση. Τέλος, ο δείκτης R0 έχει ανέλθει στο 1,4.

«Είμαστε σίγουρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή σήμερα το πρωί», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. «Είναι σαφές πως βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες πίσω απ’ αυτό που βλέπουμε αλλού στην Ευρώπη».

«Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτό», δήλωσε ο Σαπς. «Θα ακούσουμε από άλλους, του πρωθυπουργού περιλαμβανομένου, σχετικά με τα προτεινόμενα επόμενα βήματα».

Ο Κρις Γουίτι, ο αρχίατρος της κυβέρνησης, και ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, πρόκειται να δώσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).

«Η τάση στο Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση και βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο στην πανδημία», δήλωσε ο Γουίτι. «Εξετάζουμε τα δεδομένα για να δούμε πώς θα διαχειρισθούμε τη διάδοση του ιού πριν από τη χειμερινή περίοδο, κατά την οποία αναμένουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις».

Σύμφωνα πάντως με την αναλύτρια του BBC Λάουρα Κουίνσμπεργκ, από όλες τις επιλογές που έχει ο Τζόνσον, δύο αποκλείονται: το να μην κάνει απολύτως τίποτα και το να προχωρήσει σε πλήρες εθνικό lockdown.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που θα πάρει η κεντρική κυβέρνηση θα αφορουν μόνο στην περιοχή της Αγγλίας, καθώς Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν τους δικούς τους περιορισμούς.

Γαλλία: Αυστηρότεροι περιορισμοί στη Λιόν, αυξάνονται οι ασθενείς με κορονοϊό στις ΜΕΘ

Αυστηρότεροι περιορισμοί κατά του νέου κορονοϊού θα επιβληθούν στη γαλλική πόλη της Λιόν από αύριο σε μια προσπάθεια των αρχών να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 αλλά και του αριθμού των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές.

Στις μεγάλες εκδηλώσεις θα επιτρέπεται η παρουσία έως 1.000 ανθρώπων από 5.000 που ίσχυε έως σήμερα, η πώληση και κατανάλωση αλκοόλ στους εξωτερικούς χώρους θα απαγορεύεται από τις 8 το βράδυ έως την επόμενη ημέρα και οι επισκέψεις στους τροφίμους οίκων ευγηρίας θα περιοριστούν σε δύο ανά εβδομάδα.

Τα μπαρ και εστιατόρια θα επιτρέπεται να σερβίρουν πελάτες μονάχα σε τραπέζια. Οι πελάτες δεν θα μπορούν να χορεύουν ούτε να πίνουν το ποτό τους όρθιοι. Τα παζάρια και τα πάρτι σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύονται.

Οι νέοι κανονισμοί για τη Λιόν, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, ακολουθούν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μασσαλία, το Μπορντό και τη Νίκαια, καθώς η επιδημία του νέου κορονοϊού αναζωπυρώθηκε στη χώρα και το σύστημα διεξαγωγής τεστ έχει «λυγίσει» κάτω από την υψηλή ζήτηση.

Ο δείκτης επίπτωσης στη Λιόν αυξήθηκε σε 213 για κάθε 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με την περιφερειακή υγειονομική αρχή, ενώ το 25% όλων των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας στον νομό Ρον, όπου ανήκει η Λιόν, καταλαμβάνουν ασθενείς με COVID-19.

Πιέσεις δέχεται η στερλίνα

Υπό πίεση βρισκόταν σήμερα η στερλίνα καθώς οι αντιξοότητες στον τραπεζικό κλάδο έπληξαν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 οδήγησαν τη Βρετανία στο να εξετάζει ένα δεύτερο πανεθνικό lockdown.

Η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,2840 δολάριο στις 12:49 ώρα Ελλάδας, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ημερών. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,1% στο 0,9178.

Η πτώση του τραπεζικού κλάδου είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές των βρετανικών εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης να οδεύουν προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τριών και πλέον μηνών ύστερα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία κάποιες εισηγμένες στην αγορά του Λονδίνου τράπεζες διακινούσαν παράνομα κεφάλαια τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Διαψεύδει τις διακοπές στην Ιταλία ο πρωθυπουργός

Η Βρετανία διέψευσε σήμερα δημοσίευμα εφημερίδας ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφτηκε την Ιταλία το περασμένο σαββατοκύριακο λέγοντας ότι δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έγραψε ότι ο Τζόνσον εθεάθη στην Περούτζα από τις 11 ως τις 14 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη ανακοίνωση του αεροδρομίου της πόλης.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι είχε ταξιδέψει εκεί για να βαφτίσει το μικρότερο παιδί του, τον Γουίλφρεντ.

«Αυτό το δημοσίευμα είναι απολύτως ανακριβές. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ταξιδέψει στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες. Όποιος δημοσιεύει αυτούς τους ισχυρισμούς επαναλαμβάνει ένα ψεύδος», ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Νωρίτερα και ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είχε χαρακτηρίσει ψευδές το δημοσίευμα.

«Απ΄ό,τι αντιλαμβάνομαι είναι απολύτως αναληθές. Το εξακρίβωσα σήμερα το πρωί και πρόκειται για ένα εσφαλμένο ρεπορτάζ», δήλωσε ο υπουργός.

Ανοσμία και κορονοϊός: Οι κίνδυνοι για τους ασθενείς με το συγκεκριμένο σύμπτωμα

Νέα Ζηλανδία: Τα περιοριστικά μέτρα αίρονται, πλην Όκλαντ

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρονται τα περιοριστικά μέτρα με σκοπό να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού πρακτικά σε όλη τη χώρα, με μόνη εξαίρεση την εστία του δεύτερου κύματος, την πόλη Όκλαντ, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση.

Ορισμένα μέτρα χαλαρώνουν και στο Όκλαντ, όπου πλέον επιτρέπονται συγκεντρώσεις ως και 100 ανθρώπων. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος στην πόλη προτού αρθούν οι υπόλοιποι περιορισμοί, διευκρίνισε η Αρντέρν.

“Με τις ενέργειές μας όλοι μαζί μπορέσαμε να θέσουμε τον ιό υπό έλεγχο”, είπε η Αρντέρν σε δημοσιογράφους στο Όκλαντ. Η πόλη αυτή όμως αποτέλεσε “το επίκεντρο” του δεύτερου κύματος, “γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή εδώ”, εξήγησε.

Η Νέα Ζηλανδία, χώρα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, είχε καταφέρει να εξαλείψει τον ιό για μήνες, όμως το νέο ξέσπασμα που σημειώθηκε τον Αύγουστο στο Όκλαντ ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλλει lockdown στην πόλη.

Σήμερα δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η χώρα έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 1.464 κρούσματα μόλυνσης και 25 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, απολογισμό θεαματικά χαμηλότερο από εκείνους στις περισσότερες άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Η Αρντέρν, αντιμέτωπη με εκλογές τη 17η Οκτωβρίου, τόνισε πως ανάλυση του υπουργείου Υγείας καταδεικνύει πως οι πιθανότητες εξάλειψης του κορονοϊού ως το τέλος του μηνός είναι μόλις 50-50, επιμένοντας ότι απαιτείται επαγρύπνηση.

Η 40χρονη πρωθυπουργός διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της στις εκλογές, εν μέρει εξαιτίας της επιτυχίας της στον περιορισμό της πανδημίας.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης επικρίνεται από την επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κόμματος, την Τζούντιθ Κόλινς, επειδή τράβηξε σέλφι με υποστηρικτές της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, αντί να τηρήσει τον κανόνα της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.

Η Αρντέρν αναγνώρισε πως διέπραξε σφάλμα.

“Θα όφειλα να είχα αναλάβει πρωτοβουλία, έπρεπε να τους ζητήσω να απομακρυνθούν” ο ένας από τον άλλο, “το παραδέχομαι”, δήλωσε.

Κίνα: 12 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, όλα “εισαγόμενα”

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 12 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από 10 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν “εισαγόμενα”, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Έκανε επίσης λόγο για τον εντοπισμό 25 ασυμπτωματικών φορέων, από 21 την προηγουμένη. Οι ασυμπτωματικοί φορείς δεν συμπεριλαμβάνονται στους αριθμούς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνονται από το Πεκίνο.

Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου, ακόμη επτά ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 173 άνθρωποι με συμπτώματα της COVID-19. Συνολικά, έχουν αναρρώσει 80.484 ασθενείς.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.291 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Γερμανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους στη Βαυαρία

Την Πέμπτη τίθενται εκ νέου σε ισχύ περιορισμοί που αφορούν την κοινωνική ζωή των πολιτών στο Μόναχο λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους επέβαλε το πρωί της Δευτέρας η πόλη του Μονάχου, μετά τη νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη βαυαρική πρωτεύουσα και την μεγάλη συγκέντρωση πολιτών σε ανοιχτούς χώρους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, έπειτα από συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του Μονάχου, αποφασίστηκε η επιβολή της χρήσης προστατευτικής μάσκας σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους και δρόμους της πόλης, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Επιπλέον, την Πέμπτη τίθενται εκ νέου σε ισχύ περιορισμοί που αφορούν την κοινωνική ζωή των πολιτών στο Μόναχο: μόνο πέντε άτομα από έως και δύο νοικοκυριά επιτρέπεται να συναντώνται είτε σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο χώρο και αυτό αφορά, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος Ντίτερ Ράιτερ, και τις επιχειρήσεις γαστρονομίας.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ επέκρινε την συγκέντρωση πολλών ατόμων σε εστιατόρια κατά το Σαββατοκύριακο, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη αυστηροποίηση των κανόνων χρήσης μάσκας σε ολόκληρο το κρατίδιο ενόψει και της πτώσης της θερμοκρασίας. Εισηγήθηκε μάλιστα την σύγκληση νέας διάσκεψης των Πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου οι δράσεις να συντονιστούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο κ. Σέντερ εντόπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα στις «ιδιωτικές εκδηλώσεις», όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων σε περιορισμένο χώρο. «Όταν δεν βοηθά η λογική, τότε πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Ο στόχος είναι να διευκολυνθεί η λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών και η αποτροπή περαιτέρω περιορισμών στην οικονομία», τόνισε ο Βαυαρός Πρωθυπουργός, ενώ, αναφερόμενος στο ποδόσφαιρο, κάλεσε τους οπαδούς της Μπάγερν Μονάχου να μην ταξιδέψουν στην Βουδαπέστη για τον τελικό του Super Cup εναντίον της Σεβίλλης, ο οποίος θα διεξαχθεί την Πέμπτη στην Βουδαπέστη.

Χθες τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στο Μόναχο ξεπέρασαν το όριο των 50 ανά 100.000 εντός επτά ημερών, φθάνοντας τα 55,6. Σε ανάλογη πορεία βρίσκεται η περιοχή Κρόιτσμπεργκ-Φρίντριχσχάιν στο Βερολίνο (50,8), με την υπουργό Υγείας Ντιλέκ Καλαϊτσί να εκφράζει την ανησυχία της για την δυσκολία ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων, αλλά και για την αύξηση του αριθμού των νεαρών ατόμων που βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό.

Τσεχία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας μετά τις επικρίσεις για τον χειρισμό της πανδημίας

Τη θέση του κατέλαβε κορυφαίος επιδημιολόγος – Η Τσεχία μετρά πάνω από 49.000 κρούσματα Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας, Άνταμ Βόιτσεκ, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων για τους χειρισμούς του στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», τον αντικατέστησε ο κορυφαίος επιδημιολόγος Ρομάν Πριμούλα.

Μέχρι τώρα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τσεχία, ανέρχεται σε 49.290.

Ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατέγραψε χθες μείωση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα (985 κρούσματα), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Βασιλικό Θέατρο Μαδρίτης: Θεατές διαμαρτύρονταν για τον συνωστισμό και ακυρώθηκε η παράσταση

Ομάδα θεατών ανάγκασε τους υπεύθυνους να ακυρώσουν την παράσταση καθώς φώναζε και χτυπούσε παλαμάκια Το διάσημο Βασιλικό Θέατρο της Μαδρίτης αναγκάστηκε να ακυρώσει μια παράσταση όπερας χθες βράδυ, αφότου μια ομάδα θεατών διαμαρτυρήθηκε εντόνως ότι τους είχαν διαθέσει θέσεις που ήταν πολύ κοντά η μία στην άλλη, παρά την απότομη αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται στην ισπανική πρωτεύουσα.

Το περιστατικό, κατά τη διάρκεια του οποίου η ορχήστρα επιχείρησε δύο φορές να αρχίσει να παίζει προτού εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια, συνέβη δύο ημέρες αφού το θέατρο υποδέχθηκε επιφανείς θεατές, που παρακολούθησαν την παράσταση φορώντας μάσκα, όπως τον βασιλιά Φελίπε, κατά την πρεμιέρα της σεζόν με το έργο «Χορός μεταμφιεσμένων» του Τζουζέπε Βέρντι.

Το Βασιλικό Θέατρο επεσήμανε σε μια ανακοίνωση ότι η πληρότητα του θεάτρου χθες ήταν λίγο πάνω το 50% των θέσεων, κάτω από το όριο του 75% για τις παραστάσεις, αν και, όπως πρόσθεσε, δεν είχε κανέναν έλεγχο για τους θεατές που αγόρασαν επιπλέον εισιτήρια για ορισμένα τμήματα.

«Όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας τηρήθηκαν. Οι θεατές φορούσαν μάσκες, έγινε θερμομέτρηση και διατέθηκε αντισηπτικό χεριών», σημείωσε ο πρόεδρος Γκρεγκόριο Μαρανόν σε δημοσιογράφους σήμερα, προσθέτοντας πως το θέατρο θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγών για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των θεατών σχετικά με τους υγειονομικούς κινδύνους.

Το θέατρο ανέφερε πως μια μικρή ομάδα θεατών ανάγκασε τους υπεύθυνους να ακυρώσουν την παράσταση καθώς φώναζε και χτυπούσε παλαμάκια, παρά το γεγονός ότι τους δόθηκε η επιλογή να αλλάξουν θέση ή και να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις θέσεις στον εξώστη, όπου τα εισιτήρια είναι φθηνότερα, φαίνεται στο βίντεο που ανήρτησε η εφημερίδα El Pais.

Ωστόσο, οι αποστάσεις δεν τηρούνταν και στις θέσεις στην πλατεία, που είναι ακριβότερες, σύμφωνα με το βίντεο που ανήρτησε η Ισπανίδα συγγραφέας Ρόσα Μοντέρο.

«Δεν τηρούνταν καθόλου οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης», έγραψε η ίδια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα