Featured

ΕΙΚΟΝΕΣ: Ξεσηκωμός κατοίκων στη Νικήτη – Γέμισε ΜΑΤ η παραλία

Εναντιώνεται η τοπική κοινωνία στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ξηλώσει τους αμμοκράτες.

Parallaxi
εικονεσ-ξεσηκωμός-κατοίκων-στη-νικήτ-729901
Parallaxi

Εκρηκτική είναι η κατάσταση για μία ακόμη ημέρα στη Νικήτη Χαλκιδικής με τους κατοίκους της περιοχής να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί της Τρίτης για να δείξουν την εναντίωση τους απέναντι στην αμετακίνητη στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που επιμένει να ξηλώσει του αμμοκράτες.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε η κατεδάφιση των αμμοκρατών στην ανατολική πλευρά της παραλίας (Άγιος Γεώργιος) μέχρι τις 19/4, ενώ στις 12:00 κρίνεται η αναβολή για την ανατολική πλευρά (Αγία Βαρβάρα).

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην παραλία και δηλώνουν ότι δε θα επιτρέψουν να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Την ίδια ώρα διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί από νωρίς στην παραλία, ενώ έχουν κλείσει όλες οι προσβάσεις προς αυτήν.

Η πρόσβαση αποκλείστηκε και για τον εργολάβο, με αποτέλεσμα να έχει ήδη κληθεί άλλος από τη Θεσσαλονίκη.

Οι κάτοικοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να δοθεί χρόνος ώστε να νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες κατασκευές μέσα από την τροπολογία που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι από το 2015 υπάρχει αμετάκλητο πρωτόκολλο κατεδάφισης που εκτείνεται από τον Άγιο Θεόδωρο μέχρι τον Αρσανά και εφόσον η διαδικασία προχωρήσει θα ξηλωθεί όλη η ανάπλαση.

Χτες Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν τρεις προσαγωγές κατοίκων, οι οποίοι στη συνέχεια έμειναν ελεύθεροι.

Στη Βουλή το θέμα

Κατεπείγουσα ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της κατεδάφισης των αμμοκρατών της Νικήτης, σε συνέχεια των γεγονότων της 1ης Μαρτίου. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, είναι απαραίτητο το Υπουργείο Εσωτερικών να συνδράμει τον Δήμο για την τακτοποίηση των αμμοκρατών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν αυθαίρετα από προηγούμενες δημοτικές αρχές και τώρα απαιτείται η τακτοποίηση τους.

Σε προηγούμενη κοινοβουλευτική παρέμβαση της Κυριακής Μάλαμα τον Μάιο του 2020, το ζήτημα είχε επισημανθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεσμεύτηκε να το μελετήσει, εντούτοις, τις τελευταίες ημέρες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης εξέδωσε πρωτόκολλα κατεδάφισης για τους αμμοκράτες, μετά από εισαγγελική παραγγελία και επιχειρήθηκε η εκτέλεση τους παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στην παραλία της Νικητής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία της περιοχής και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών για ακόμα μία φορά να βοηθήσει τον Δήμο Σιθωνίας να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να τακτοποιηθούν οι αμμοκράτες της Νικήτης και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα