Η εικονική πραγματικότητα των Πρωθυπουργών

Στην εποχή των social media είναι πια πολύ πιο εύκολο να ραγίσει η εικόνα.

Γιώργος Τούλας
η-εικονική-πραγματικότητα-των-πρωθυπ-690618
Γιώργος Τούλας

Είναι γνωστό ότι οι αξιωματούχοι κάθε χώρας, κυρίως των μπανανιών, κατά την επίσκεψη τους σε μέρη που συχνάζουν κοινοί θνητοί, συνήθως συναντούν εικόνες παραποιημένες. Για λόγους προπαγάνδας κάποιοι έχουν φροντίσει να εξαφανίσουν τις ατέλειες, την ασχήμια, τα τρωτά σημεία που θα μπορούσαν να τσαλακώσουν την εικόνα της τελειότητας που δίνει ψήφους, δύναμη, κύρος.

 

Θυμάμαι την προηγούμενη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων την Γιάννα Αγγελοπούλου να επισκέπτεται την ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη για να επιθεωρήσει το χώρο που θα γινόταν το περίπτερο των Ολυμπιακών. Το ραδιόφωνο που εργάζομαι έχει μια πίσω αυλή μέσα στην Έκθεση. Καθημερινά αντικρίζουμε την ίδια εικόνα. Κάδους σκουπιδιών, μηχανήματα, κάγκελα που χρησιμοποιούνται σε εκθέσεις κλπ. Μια μέρα πριν φτάσει η πρόεδρος της επιτροπής οι άνθρωποι των Ολυμπιακών παρήγγειλαν άρον άρον ένα τεράστιο ζωγραφισμένο μουσαμά και έκρυψαν πίσω του ότι μπορεί να προκαλέσει όχληση στο πέρασμα της. Μια εικονική πραγματικότητα. Η κυρία πέρασε, το τοπίο ήταν άψογο, η εικόνα καταγράφηκε.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα επισκέφτηκε σταθμούς Μετρό στη Θεσσαλονίκη που βρίσκονται υπό κατασκευή, σε ένα έργο που έχει ήδη καθυστερήσει 8 χρόνια να παραδοθεί. Για να φανεί η πρόοδος του έργου τυπώθηκαν πανό με εικόνες εκδοτηρίων εισιτηρίων και λειτούργησαν ηλεκτρικές σκάλες σε ένα γιαπί. Η εικόνα καταγράφηκε και πάλι. Άψογη. Άσχετα που κανένα εισιτήριο δεν ήταν δυνατό να εκδοθεί.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που δοκιμάζεται. Όλα στα ρεπορτάζ ήταν άψογα, ο πρωθυπουργός χαμογελαστός το νοσοκομείο ατσαλάκωτο.  ”Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση”, είπε στις κάμερες.

Όμως αυτή είναι η επίσημη εικόνα. Η ανεπίσημη μεταδόθηκε την ίδια στιγμή από εργαζόμενους μέσα στο ίδιο νοσοκομείο.

”Είχα καιρό να δω μια τόσο καλοστημένη παράσταση και μάλιστα με κλειστά θέατρα! Μάλλον δουλεύω σε ένα άλλο Νοσοκομείο και όχι στο γνωστό! Όλα καλά, όλα τέλεια λοιπόν! Μη μου ξαναφωνάξει, νευριάσει, κλάψει, ουρλιάξει κανείς από δω και πέρα! ΟΛΑ ΚΑΛΑ! ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ!” έγραψε η Εύη Παπαδανιήλ. Μπήκε από την πίσω πόρτα κυριολεκτικά που ήταν κλειστή εδώ και μήνες …. και μίλησε μόνο ο της ΔΑΚΕ!”

Η εξαιρετική γιατρός Χριστίνα Κυδώνα έγραψε:

Αν βλέπεις αυτό τον καιρό το Στέμμα, ή έχεις δει παρόμοιες σειρές και ταινίες ξέρεις πολύ καλά πως παίζεται το παιχνίδι της εικόνας. 

Το ζήτημα είναι πως όλο αυτό το καλοστημένο πάντα παιχνίδι του image πιάνει. Ο μέσος καταναλωτής ειδήσεων δεν θα αναρωτηθεί το δεν είναι αληθινό σε ότι βλέπει. Τι στήθηκε άψογα για να προσθέσει πόντους στον επισκέπτη-ηγέτη. Ποιος χειροκροτεί κάθε φορά τον ηγέτη και γιατί.

Απλά στην εποχή των social media είναι πια πολύ πιο εύκολο να ραγίσει η εικόνα. Να δεις πίσω από τη ρωγμή. Και κει όποιος μπορεί να αντιληφθεί αντιλαμβάνεται.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα