Eίναι το ρωσικό εμβόλιο απλώς ένα πολιτικό όπλο;

Ανησυχίες φαίνεται να εκφράζει η Δύση για το Sputnik V.

Parallaxi
eίναι-το-ρωσικό-εμβόλιο-απλώς-ένα-πολιτ-640541
Parallaxi

Το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας μπορεί να μην έχει λάβει ακόμη την έγκριση της ΕΕ, αλλά έχει ήδη επιτύχει- σύμφωνα με παρατηρητές- τον στόχο του: τη διαίρεση, διασπορά μεταξύ και εντός των κρατών μελών της περιοχής.

Οι κατασκευαστές του εμβολίου ισχυρίζονται ότι αυτό έχει εγκριθεί σε 61 χώρες και έχει εξαχθεί σε 40.

Ωστόσο, πολλοί ηγέτες της ΕΕ παρουσιάζονται δύσπιστοι για τις προθέσεις της Ρωσίας, καθώς όπως λένε η ίδια έχει χορηγήσει λιγότερες από 19 εκατομμύρια δόσεις σε έναν πληθυσμό της τάξεως των 144 εκατομμυρίων.

Εν μέσω αυξανόμενης ευρωπαϊκής ανησυχίας για επανειλημμένες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις ενάντια στη Δύση, τη στάση του Κρεμλίνου απέναντι στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Alexei Navalny, και την κλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας, παρατηρητές της ΕΕ αναφέρουν ότι η Μόσχα αναπτύσσει το συγκεκριμένο εμβόλιο ως ένα άλλο όπλο γεωπολιτικής επιρροής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, χαρακτήρισε το εμβόλιο ως « μέσο προπαγάνδας και επιθετικής διπλωματίας, παρά αλληλεγγύης και βοήθειας».

H πρωθυπουργός της Λιθουανίας, έγραψε το Φεβρουάριο από μέρους της ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είδε τον εμβολιασμό όχι τόσο ως «θεραπεία για τον ρωσικό λαό», όσο ως «ένα άλλο υβριδικό όπλο για να διαιρεθεί και να κυβερνήσει».

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι το Sputnik V είναι απίθανο να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της ΕΕ απλώς και μόνο επειδή δεν θα είναι διαθέσιμο σε επαρκείς ποσότητες μέχρι το τέλος του 2021. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Η Ρωσία αρνείται ότι το εμβόλιο αποτελεί πολιτικό όπλο ή ότι η ασφάλεια ή η ικανότητα παραγωγής είναι πιθανά ζητήματα. «Η πολιτικοποίηση των εμβολίων είναι ανήθικη και κοστίζει ζωές», σημειώνεται σε σχετικό πρόσφατο tweet. «Το Sputnik είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα εμβόλια στον κόσμο», λέει κάποιος άλλος αρμόδιος.

Σε μελέτη της ΕΕ που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα υπήρξε ο ισχυρισμός ότι τα ρωσικά και κινέζικα μέσα ενημέρωσης επιδιώκουν συστηματικά να δημιουργήσουν δυσπιστία για τα δυτικά εμβόλια, με σκοπό να προωθήσουν τα ρωσικά και κινεζικά εμβόλια ως ανώτερα.

Οι αμφιβολίες που εκφράστηκαν αρχικά από τη Δύση, πάντως, σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο φάνηκε να μην έχουν ισχύ μετά από δοκιμή που έγινε και για την οποία σημειώθηκε δημοσίευση στο Lancet τον Φεβρουάριο, που έδειχνε αποτελεσματικότητα του Sputnik σχεδόν κατά 92%.

Πηγή: Τhe Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα