Εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κινδυνεύουν να καταλήξουν στα σκουπίδια
Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο για σήμερα.
Η εικόνα της πανδημίας σήμερα, Παρασκευή 24/09
Η εικόνα που επικρατούσε στον πλανήτη το πρωί της Πέμπτης
Εμβόλιο: Εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις κινδυνεύουν να καταλήξουν στα σκουπίδια
Παρά τη θεαματική αύξηση της παραγωγής, οι πλούσιες χώρες συνεχίζουν να συσσωρεύουν περισσότερα εμβόλια Covid-19 από ό,τι χρειάζονται. Και πολλές από τις επιπλέον δόσεις πλησιάζουν πλέον την ημερομηνία λήξης.
Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχουν σήμερα απόθεμα 1,2 δισεκατομμυρίων δόσεων που δεν θα χρειαστούν ακόμα κι αν χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό, εκτιμά η Airfinity, εταιρεία που καταμετρά τα διαθέσιμα αποθέματα.
Το ένα πέμπτο αυτής της ποσότητας, 241 εκατομμύρια δόσεις, μπορεί να κινδυνεύουν να καταλήξουν στα σκουπίδια αν δεν διατεθούν σύντομα ως δωρεές σε άλλες χώρες, λέει στο BBC ο δρ Ματ Λίνλεϊ, επικεφαλής των ερευνητών στην Airfinity.
Το πρόβλημα είναι ότι οι φτωχότερες χώρες, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν εμβολιάσει ούτε το 2% του πληθυσμού, θα δυσκολεύονταν να αποδεχθούν δωρεές εμβολίων που λήγουν σε λιγότερο από δύο μήνες.
Η εταιρεία ελπίζει ότι τα δεδομένα θα πείσουν τις κυβερνήσεις ότι δεν υπάρχει λόγος υπερσυσσώρευσης εμβολίων: οι παρασκευάστριες εταιρείες έχουν πλέον αυξήσει την παραγωγή στις 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις του μήνα, ενώ η συνολική παραγωγή έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια δόσεις -αρκετές για τον εμβολιασμό σχεδόν του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού.
«Παράγουν πλέον έναν τεράστιο αριθμό δόσεων. Η παραγωγή έχει αυξηθεί πάρα πολύ τους τελευταίους 3-4 μήνες» διαβεβαιώνει ο δρ Λίνλεϊ.
Ακτιβιστές διαδηλώνουν κατά του «απαρτχάιντ των εμβολίων» έξω από το κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου (Reuters)
Εκτιμά ωστόσο πως «οι πλούσιες χώρες δεν είναι απαραίτητα άπληστες». Η ανισότητα «οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι [οι κυβερνήσεις] δεν γνώριζαν εκ των προτέρων ποια εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Οπότε αγόρασαν αρκετά διαφορετικά εμβόλια».
Πολιτικές πιέσεις
Ωστόσο η Άγκαθε Ντεμαρέ, πρώην διπλωμάτης και κύρια συγγραφέας πρόσφατης έκθεσης του Economist για τα αποθέματα εμβολίων, θεωρεί ότι το θέμα είναι και πολιτικό.
«Έχει να κάνει και με την εγχώρια πολιτική πίεση, καθώς ένα μέρος του εκλογικού σώματος πιθανότατα δεν θα ήταν καθόλου ευχαριστημένο αν έβλεπε να δωρίζονται εμβόλια, εφόσον υπάρχει η εντύπωση ότι χρειάζονται στην πατρίδα» είπε στο BBC.
Πράγματι, οι εγχώριες πιέσεις κατάφεραν φέτος σημαντικό πλήγμα στον διεθνή μηχανισμό Covax, ο οποίος αναλαμβάνει τη διανομή εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σκόπευε να διαθέσει το 2021 δύο δισεκατομμύρια δόσεις, οι περισσότερες από εργοστάσιο στην Ινδία, όταν όμως ξέσπασε στη χώρα ένα δεύτερο πανδημικό κύμα, η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί» λέει.
H Βρετανία υποσχέθηκε 100 εκατ. δόσεις, μέχρι σήμερα όμως έχει δωρίσει μόνο 9 εκατομμύρια. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν 580 εκατομμύρια δόσεις και υπόσχονται άλλες τόσες, όμως μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει μόνο 140 εκατ. δόσεις. Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε για 250 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, έχει στείλει όμως μόνο το 8% αυτής της ποσότητας.
«Πρέπει και οι παρασκευάστριες εταιρείες να συμμορφώνονται με τις δημόσιες δεσμεύσεις τους στον Covax και να του δίνουν προτεραιότητα έναντι διμερών συμφωνιών με χώρες που διαθέτουν ήδη αρκετές δόσεις» επισημαίνει η Αουρέλια Νγκούγιεν, διευθύνουσα σύμβουλος του Covax,
Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, το 75% της παραγωγής εμβολίων κατέληξε σε 10 πλούσιες χώρες, ενώ ο Economist υπολογίζει ότι τα μισά εμβόλια έχουν διατεθεί για μόλις το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Και οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου χορηγούν 100 φορές περισσότερα εμβόλια από ό,τι οι φτωχότερες.
Τα CDC ενέκριναν τη χορήγηση 3ης δόσης σε πολίτες των ΗΠΑ 65 και άνω και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα
Η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, συνέστησε χθες Πέμπτη να χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω και σε κατηγορίες ενηλίκων με υποκείμενα νοσήματα, που διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν βαριά μορφή της COVID-19.
Όμως η επιτροπή δεν συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε νεότερους ενηλίκους, ανάμεσά τους υγειονομικούς, η δουλειά των οποίων συνεπάγεται πως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, κάτι που ενδέχεται να περιορίσει το εύρος της εφαρμογής της άδειας επείγουσας χρήσης την οποία ενέκρινε ο FDA, ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ, μία ημέρα νωρίτερα (24718217).
Οι κατευθυντήριες γραμμές επί των οποίων ψήφισε η συμβουλευτική επιτροπή για τις πρακτικές ανοσοποίησης των CDC μένουν να εγκριθούν από την διευθύντρια του θεσμού, τη Ροσέλ Ουαλένσκι. Οι συστάσεις της εξάλλου δεν είναι δεσμευτικές· οι πολιτείες και άλλες δικαιοδοσίες θα μπορούσαν να τις αψηφήσουν και να υιοθετήσουν δικές τους προσεγγίσεις για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων.
Πάντως η ψηφοφορία και η έγκριση του FDA ανοίγουν τον δρόμο για να αρχίσει η χορήγηση τρίτων δόσεων από αυτή την εβδομάδα για εκατομμύρια Αμερικανούς που έλαβαν τη δεύτερη δόση των εμβολίων τους πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.
Πέρα από τους άνω των 65, η επιτροπή συνέστησε επίσης τρίτες δόσεις για τους ενηλίκους άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα και 18-49 ετών με τα ίδια νοσήματα (καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες και πνευμονοπάθειες) λόγω του ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.
Η πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η σύσταση αυτή αριθμεί περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους 13 εκατ. Αμερικανούς 65 ετών και άνω.
Η επιτροπή δεν ενέκρινε τις ενισχυτικές δόσεις για υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, ενοίκους κέντρων υποδοχής αστέγων και τροφίμους φυλακών, εν μέρει λόγω της δυσκολίας που θα είχε η εφαρμογή αυτής της σύστασης. Ενδέχεται να επανέλθει στο ζήτημα στο μέλλον.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι η πρόθεσή της είναι να αρχίσουν να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις σε Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω από την τρέχουσα εβδομάδα, μετά την έγκριση των FDA και CDC. Εξήγησε πως νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται εν καιρώ.
Πάνω από 180 εκατ. κάτοικοι των ΗΠΑ – το 64% του πληθυσμού που χαρακτηρίζεται επιλέξιμος – έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
Η Pfizer, όπως και ορισμένοι αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, για παράδειγμα ο ανοσολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι, επιχειρηματολογούν πως οι τρίτες, ενισχυτικές δόσεις θα απαλείψουν το πρόβλημα της μειούμενης ανοσίας. Ο Δρ. Φάουτσι και άλλοι θεωρούν επίσης πως μπορεί να μειώσουν τις αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους που προκαλεί η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του ιού, μειώνοντας ιδίως τις μολύνσεις πλήρως εμβολιασμένων.
Το κύμα των εισαγωγών στα νοσοκομεία, κυρίως ανεμβολίαστων, μπορεί να έχει ήδη ξεπεράσει την κορύφωση, αν και οι ΗΠΑ συνέχιζαν να καταγράφουν κάπου 1.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 την ημέρα κατά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.
Ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις. Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ανοσοκατεσταλμένους τον περασμένο μήνα και ήδη τις έχουν λάβει πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κατά τα δεδομένα των CDC.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με πάνω από 681.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 42,55 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Γερμανία: Πάνω από 9.700 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9.727 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.181.393, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι 65 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 93.303 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τουρκία: Πάνω από 27.800 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 217 θάνατοι σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 27.844 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατόπιν 356.132 τεστ, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 6.960.297.
Οι θάνατοι 217 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 62.524 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια.
Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 53,18 εκατομμύρια πολίτες, δεύτερη πάνω από 43 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί πάνω από 106,89 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο.
Μεξικό: 748 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 11.800 κρούσματα σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 748 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 11.808 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Με 274.139 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έφθασαν τα 3.608.9768, κατά τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του παραδέχονται ότι είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.
Βραζιλία: 648 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 24.600 κρούσματα σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 648 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 24.611 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Με 592.964 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται σε 21.308.964, που σημαίνει πως η Βραζιλία βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τις μολύνσεις, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Η χώρα πλησιάζει το τραγικό ορόσημο των 600.000 θανάτων. Ωστόσο, καθώς ο εμβολιασμός προχωρά, ο κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων που καταγράφονται ημερησίως σε επτά ημέρες έχει υποχωρήσει σε επίπεδο χαμηλότερο από το ένα πέμπτο των σχεδόν 3.000 που διαπιστώνονταν όταν η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της τον Απρίλιο.
Ισραήλ: Μόνο με αρνητικό rapid test θα διδάσκουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί
Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 θα απαγορεύεται να εισέρχονται στα σχολεία αν δεν παρουσιάζουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ για τον SARS-CoV-2 με αρνητικό αποτέλεσμα, αποφάσισε χθες Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ.
Εγκύκλιος ορίζει πως όσοι δεν είναι εφοδιασμένοι με το λεγόμενο Πράσινο Πάσο – με άλλα λόγια είτε με βεβαίωση πλήρους εμβολιασμού, ή με βεβαίωση νόσησης και ανάρρωσης – θα απαιτείται να παρουσιάζουν βεβαίωση γρήγορου τεστ αντιγόνων που θα πρέπει να έχει διενεργηθεί ως και 84 ώρες νωρίτερα.
Το μέτρο εντάσσεται στην προσπάθεια των αρχών να μειώσουν τον υψηλό δείκτη θνητότητας της COVID-19, καθώς στο Ισραήλ συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού ενώ τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.
Με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού σχολείων και νηπιαγωγείων που δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις αυτές δεν θα πληρώνονται για τις ημέρες που θα απουσιάζουν από τις θέσεις τους, ενώ δεν θα τους επιτρέπεται ούτε να παραδίδουν μαθήματα εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 5.921 κρούσματα του SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκαν 3 θάνατοι ασθενών με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 7.592 νεκρούς επί συνόλου 1.250.200 μολύνσεων από τον ιό.
Πάντως τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν κατά 5.822 στα 69.076. Είναι η πρώτη φορά από την 24η Αυγούστου που υποχώρησαν κάτω από το όριο των 70.000.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητος στους 723.
Ο αριθμός των πολιτών που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση των εμβολίων τους για την COVID-19 στο Ισραήλ έχει φθάσει σχεδόν τα 6,08 εκατομμύρια –το 64,7% του συνολικού πληθυσμού –, ενώ 5,6 εκατ. έχουν λάβει δεύτερη δόση και πάνω από 3,1 εκατ. τρίτη, αναμνηστική, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ, Tovima.gr
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ