Έκκληση Ζελένσκι για στρατιωτική βοήθεια: Χρειαζόμαστε περισσότερα αεροσκάφη
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρικό νοσοκομείο με 670 τροφίμους
Η απομάκρυνση αμάχων από της στρατηγικής σημασίας πόλη λιμάνι της Μαριούπολης διεκόπη, με τις ουκρανικές αρχές να επικαλούνται παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη και προελαύνουν σε άλλα μέρη της χώρας, με σφοδρές μάχες να μαίνονται γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο.
Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.
Σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του Κιέβου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, λέγοντας πως ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.
Η κατάληψη της Μαριούπολης, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, που βομβαρδίζεται από τους Ρώσους και τους συμμάχους τους για αρκετές ημέρες, θα σημάνει μια σημαντική καμπή στον πόλεμο, τη δέκατη ημέρα της εισβολής, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο προετοιμάζονται για ένα τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο.
Ο έλεγχος αυτής της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις θα επέτρεπε πράγματι, στα ανατολικά, τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσλωβας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Και εναπόκειται σε αυτές τις ενοποιημένες δυνάμεις να κινηθούν βόρεια και να ωθήσουν τα στρατεύματά τους ακόμη πιο μακριά προς το κέντρο και τον βορρά, όπου μαίνονται οι μάχες, ειδικά στο Κίεβο και το Χάρκιβ.
Όπως ανακοινώθηκε το πρωί, η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη αναβλήθηκε «για λόγους ασφαλείας», επειδή οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη και τα περίχωρά της», δήλωσε το δημαρχείο το μεσημέρι.
Μετά από δέκα ημέρες πολέμου, ο απολογισμός θυμάτων είναι αδύνατο να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές. Το Κίεβο ανέφερε πως τουλάχιστον 350 άμαχοι και περισσότεροι και από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, χωρίς να αναφέρει τις στρατιωτικές του απώλειες. Η Μόσχα αναφέρει 2.870 νεκρούς από την ουκρανική πλευρά και 498 στις τάξεις της.
Σχεδόν 1,37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες καταμετρήσεις του ΟΗΕ, προκαλώντας ισχυρή κινητοποίηση στις παραμεθόριες χώρες, ιδίως στην Πολωνία, όπου έφτασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές», δήλωσε η ΔΕΕΣ, καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία.
«Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση», δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε ένα δελτίο Τύπου.
Το 2014, η Μαριούπολη, μια πόλη περίπου 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Θάλασσα του Αζόφ, είχε αντισταθεί στις επιθέσεις των φιλορωσικών δυνάμεων ειδικότερα από το Ντόνετσκ.
«Πτώματα παντού»
«Χθες το βράδυ, οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) που βρίσκεται ακόμα εκεί, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτε: για να πιουν νερό έφτασαν σε σημείο να μαζέψουν και να λιώσουν χιόνι, δεν υπάρχει, ρεύμα και τροφή, οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει πολλά μαγαζιά.
Η πολιορκία της Μαριούπολης έρχεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την πρωτεύουσα Κίεβο, συναντώντας επίμονη αντίσταση και μερικές φορές βομβαρδίζουν πολυκατοικίες, συμπεριλαμβανομένης της Τσέρνιγιβ, 150 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, όπου δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Μια δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγε εκεί σήμερα είδε σκηνές καταστροφής σε κατοικημένες γειτονιές -ενώ η Μόσχα λέει ότι δεν τις στοχεύει- σε αυτήν την πόλη των 300.000 κατοίκων που άδειαζε από τους κατοίκους της, δημιουργώντας φόβους ότι το Κίεβο θα έχει την ίδια μοίρα καθώς συστοχίες ρωσικών πυραύλων και δυνάμεις πυροβολικού βρίσκονται προ των πυλών της ουκρανικής πρωτεύουσας.
«Υπήρχαν πτώματα παντού στο έδαφος. Βρίσκονταν στην ουρά για το φαρμακείο, εδώ, και πέθαναν όλοι», λέει ο Σεργκέι, ένας επιζών εντελώς αποπροσανατολισμένος ακόμα από το συνεχές ουρλιαχτό των σειρήνων, μιλώντας για επικείμενη επιδρομή.
Το πρωί του Σαββάτου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ παραδέχτηκε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε πολλές κατευθύνσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι ελέγχουν μόνο ένα «μικρό τμήμα» της ουκρανικής επικράτειας.
Ο ίδιος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι άλλαξε τακτική και κυνηγά αμάχους αφού συνάντησε ισχυρή ουκρανική αντίσταση, η οποία, όπως είπε, υπονόμευσε τα ρωσικά σχέδια για εισβολή σε μεγάλες πόλεις και ταχεία ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο τελευταίος συνέχισε να αψηφά τη Μόσχα και είπε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει αντεπίθεση γύρω από το Χάρκιβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, τόπος μερικών από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου.
Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος συνεχίζει να βομβαρδίζει έντονα τα περίχωρα του Κιέβου στα βορειοδυτικά και ιδιαίτερα από τα ανατολικά, κατέλαβε την Παρασκευή τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίγια, όπου χτυπήματα του πυροβολικού του, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν μια πυρκαγιά -για την οποία η Μόσχα αρνείται ότι είναι η υπαιτία. Αυτό εκτόξευσε τους φόβους για ένα καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα.
Η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει και ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ρωσική εισβολή είναι ενδεχόμενο να αυξηθεί στα 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, έναντι των 1,3 εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.
Πούτιν: Ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Συμπλήρωσε πως η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, έναν ισχυρισμό του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει.
«Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας», είπε για μια πιθανή «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας».
Τόνισε επίσης ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία. Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Μόσχα αποκαλεί την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανέφερε πως η Δύση συμπεριφέρεται σαν κακοποιός, ωστόσο η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη για να απομονωθεί, καθώς ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Δύση επιδίδεται σε «ληστεία» κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει.
Δεν διευκρίνισε το είδος της απάντησης, εντούτοις είπε ότι αυτή θα είναι σύμφωνη με τα ρωσικά συμφέροντα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύτηκε να επιβάλει σκληρά, αλλά αναλογικά μέτρα κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία, εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε ως μια «υστερία κυρώσεων» από το Λονδίνο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει αύριο Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.
Η Aeroflot αναστέλει τις πτήσεις
Μετά από δέκα ημέρες πολέμου, οι Ρώσοι έχουν κάνει σημαντικές εισβολές στο ουκρανικό έδαφος, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταλάβει μόνο δύο βασικές πόλεις, το Μπερντιάνσκ και τη Χερσώνα, στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον Μιχαΐλο Ποντόλιακ σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, ο τρίτος γύρος ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων ενδέχεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα ή την Κυριακή.
Ωστόσο, οι πιθανότητες επίτευξης προόδου φαίνονται ελάχιστες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι ο διάλογος με το Κίεβο είναι εφικός μόνο αν γίνουν αποδεκτές «όλες οι ρωσικές απαιτήσεις», ιδίως ένα καθεστώς «ουδέτερου και μη πυρηνικού» για την Ουκρανία και την αποστρατιωτικοποίησή της.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι οι οργισμένες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν εμπνέουν αισιοδοξία για την τύχη των συνομιλιών, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος επρόκειτο να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από την Ουάσινγκτον το Σάββατο, επέκρινε έντονα το ΝΑΤΟ για την άρνησή του να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, η οποία, όπως είπε, ισοδυναμεί με το να «δίνει το πράσινο φως στη συνέχιση των βομβαρδισμών σε πόλεις και χωριά της Ουκρανίας».
Εν τω μεταξύ, οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το Κίεβο.
Σε ένα νοσοκομείο βόρεια της πρωτεύουσας σήμερα, τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο για την άνιση μάχη τους υπό κατακλυσμό των ρωσικών πυρών, ενώ ορκίστηκαν ότι θα επέστρεφαν στο μέτωπο μόλις είναι σε θέση να πολεμήσουν ξανά.
«Ήμασταν σε αναγνώριση» και «συναντήσαμε μια εχθρική φάλαγγα», είπε ο στρατιώτης Μότικα, 29 ετών, χτυπημένος από θραύσματα στο δεξί του πλευρό. «Τους πολεμήσαμε και σκοτώσαμε τους στρατιώτες τους, αλλά δεχθήκαμε πυρά όλμων», είπε. Σφυροκοπημένο και σχεδόν περικυκλωμένο, το ουκρανικό τάγμα έχασε αρκετούς άνδρες και αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Αποχώρηση ξένων μμε και εταιρειών
Στη Ρωσία, το Κρεμλίνο έχει εντείνει την καταστολή όλων των φωνών που διαφωνούν ενόψει της σύγκρουσης.
Ο Πούτιν υπέγραψε την Παρασκευή νόμο που προβλέπει φυλάκιση έως και 15 ετών κάθειρξης για οποιονδήποτε δημοσιεύει «ψευδείς πληροφορίες».
Τα γερμανικά δημόσια τηλεοπτικά κανάλια ARD και ZDF, καθώς και η ιταλική RAI, ανακοίνωσαν το Σάββατο την προσωρινή αναστολή της κάλυψής τους από τη Μόσχα, ακολουθώντας τα βήματα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, του BBC και αρκετών αμερικανικών καναλιώ, συμπεριλαμβανομένου του CNN.
Μέλη ενός βρετανικού τηλεοπτικού συνεργείου δέχθηκαν επίθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έξω από το Κίεβο και ένας από τους δημοσιογράφους πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε, ανακοίνωσε ο εργοδότης τους, το τηλεοπτικό βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News.
Το Λονδίνο το Σάββατο κάλεσε τους Βρετανούς των οποίων η παρουσία δεν είναι «ουσιαστική» να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, ενώ η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε την αναστολή των διεθνών πτήσεων της από τις 8 Μαρτίου, όταν η Μόσχα πλήττεται σκληρά από τις δυτικές κυρώσεις σε σχέση με την Ουκρανία.
Ο κατάλογος των εταιρειών που αποσύρθηκαν από τη Ρωσία μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το Σάββατο. Ο ισπανικός γίγαντας ρούχων Inditex, ιδιοκτήτης της Zara, του παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα των ειδών ένδυσης, ανακοίνωσε «προσωρινή αναστολή της δραστηριότητάς του στα 502 καταστήματα» στη Ρωσία καθώς και στους διαδικτυακούς ιστότοπους αγορών του ομίλου στη χώρα.
Η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας ανέστειλε τις εξαγωγές στη Ρωσία, όπου ελέγχει το ένα τρίτο της αγοράς smartphone, μετά τον αμερικανικό κολοσσό υπολογιστών Microsoft την προηγούμενη μέρα.
Κίεβο: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρικό νοσοκομείο με 670 τροφίμους
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρικό νοσοκομείο με 670 τροφίμους στην πόλη Μποροντιάνκα, δήλωσε ο κυβερνήτης του Κιέβου.
«Δεν ξέρουμε πώς να απεγκλωβίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε» δήλωσε ο ίδιος.
Πρόσθεσε ότι εξαντλούνται τα φάρμακά τους αλλα και τα αποθέματα νερού.
«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ειδικές ανάγκες, χρειάζονται διαρκή βοήθεια. Κάποιοι από αυτούς είναι δεμένοι στα κρεβάτια εδώ και χρόνια» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε από την ανατολική Ευρώπη να στείλει στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής
Την ανάγκη να ενισχυθεί με περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη και όπλα, εξέφρασε ο Βλοντιμίρ Ζελένσκι συνομιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε την ανάγκη για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κάτι που το ΝΑΤΟ προς το παρόν αρνείται να πραγματοποιήσει.
Επίσης ζήτησε από τους γερουσιαστές των ΗΠΑ αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ειδικά όσον αφορά στον ενεργειακό κλάδο.
Ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής, αλλά το συνολικό του μήνυμα ήταν ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια καθώς πιέζει ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Ισπανία: Το πρακτορείο Efe αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία του στη Ρωσία
Το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Efe ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναστέλλει» τη λειτουργία του στη Ρωσία, μετά την ψήφιση του νέου νόμου που προβλέπει βαριές ποινές κάθειρξης για τη δημοσιοποίηση «ψευδών πληροφοριών» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με βάση τα κριτήρια που θέτουν οι ρωσικές αρχές.
«Το πρακτορείο Efe αποφάσισε να διακόψει προσωρινά την ενημερωτική δραστηριότητά του στη Ρωσία, αρχής γενομένης από σήμερα, μετά την έγκριση του νέου νόμου που προβλέπει κάθειρξη έως και 15 ετών για τη δημοσίευση θεμάτων που οι (ρωσικές) αρχές θα μπορούσαν να θεωρήσουν ψευδείς πληροφορίες» ανέφερε σε ανάρτηση στον ιστότοπό του το μεγαλύτερο ισπανόφωνο πρακτορείο στον κόσμο.
Συνάντηση Πούτιν – Μπένετ στη Μόσχα
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.
Το Ισραήλ έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αν και προηγουμένως αξιωματούχοι υποβάθμιζαν τις προσδοκίες για επίτευξη κάποιας σημαντικής εξέλιξης.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία μπορεί να πάψει να υφίσταται ως κράτος εάν οι ηγέτες της συνεχίζουν να αντιστέκονται στην εισβολή. «Αν συμβεί, θα φταίει η Ουκρανική ηγεσία», τόνισε.
Δήλωσε επίσης ότι οι κυρώσεις της Δύσης μοιάζουν με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία και υπερασπίστηκε την εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να υπερασπιστεί τους Ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία καθώς και τα δικά της συμφέροντα.
«Δεν έχουμε άλλα όπλα για να αντισταθούμε-Ο στρατός μας έχει ηττηθεί», είπε ο δήμαρχος της Χερσώνας
Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση στην Χερσώνα , με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν περικυκλώσει την πόλη του ουκρανικού νότου και τον δήμαρχο να κάνει έκκληση για περισσότερα όπλα
«Οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι άοπλοι. Δεν έχουμε περισσότερα όπλα για να αντισταθούμε, να προβάλουμε ένοπλη αντίσταση», είπε ο Ιγκόρ Κολικάγεφ στο CNN.
«Δεν έχουμε στρατό στην πόλη. Ο στρατός ηττήθηκε. Ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να υποχωρήσει, οπότε δεν υπάρχουν όπλα. Έχουν υποχωρήσει προς την πόλη Νικολάεφ», συνέχισε. «Τα ρωσικά στρατεύματα είναι παντού», τόνισε ο ίδιος.
ΗΠΑ: Απελάθηκαν οι Ρώσοι διπλωμάτες του ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη ναύλωση μιας ειδικής πτήσης από τη ρωσική κυβέρνηση, προκειμένου να ταξιδέψουν Ρώσοι διπλωμάτες του ΟΗΕ, οι οποίοι απελάθηκαν για παραβίαση των προνομίων παραμονής τους, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.
«Αυτή η ειδική εξαίρεση έγινε σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς για να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό της ρωσικής αποστολής και οι οικογένειές τους, αναχώρησαν κατά την ημέρα που τους υποδείξαμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Πολιτοφύλακες σημάδεψαν με όπλο εικονολήπτη του OPEN
Δύσκολες στιγμές έζησε το συνεργείο του OPEN στο Κίεβο με τον απεσταλμένο του καναλιού, δημοσιογράφο Χρήστο Νικολαϊδη και τον εικονολήπτη Δημήτρη Αλεξάκη, που καλύπτουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Μας πλησίασαν πολιτοφύλακες και αστυνομικοί. Κάποια στιγμή ο ένας από τους πολιτοφύλακες, που ήταν πολύ εκνευρισμένος σήκωσε το όπλο του και σημάδεψε τον Δημήτρη», περιέγραψε ο Χρήστος Νικολαΐδης, αναφερόμενος στον εικονολήπτη του OPEN. «Τα πράγματα ήταν “λίγο δύσκολα” αλλά το ξεπεράσαμε. Ο Δημήτρης κράτησε την ψυχραιμία του. Προσπάθησα να δείξω την δημοσιογραφική ταυτότητά μου, ο Νίκος ο μεταφραστής μας άρχισε να τους φωνάζει και να τους εξηγεί…», συμπλήρωσε.
Ο Δημήτρης Αλεξάκης περιέγραψε ότι για να καθησυχάσει τον πολιτοφύλακα που τον σημάδευε, αναγκάστηκε να ξαπλώσει στο έδαφος
Συνομιλίες Μπλίνκεν με τον Κινέζο ΥΠΕΞ
Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας σε μία πολωνική πόλη, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τα οποία έχουν διασχίσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, από την εκδήλωση της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
10.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία
Ο Μπλίνκεν σχολίασε θετικά τον ρόλο της Πολωνίας που είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την αντίδρασή της στις ρωσικές ενέργειες. Η Πολωνία φιλοξενεί περίπου 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες, με τους περισσότερους από τους μισούς να έχουν φτάσει κατά τις πρόσφατες εβδομάδες.
«Η Πολωνία κάνει σημαντική δουλειά, αντιμετωπίζοντας αυτή την κρίση… Σε μεγάλο βαθμό έχει εξυπηρετήσει τη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας προς την Ουκρανία» δήλωσε ο Μπλίνκεν σε μία κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό υπουργό των Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου στην πόλη Ρζεσζόφ.
Ο Μπλίνκεν επισκέφτηκε επίσης, τα σύνορα μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας, συναντώντας πρόσφυγες, σε ένα εγκαταλειμμένο εμπορικό κέντρο, το οποίο χρησιμοποιείται ως κέντρο υποδοχής για εκατοντάδες πρόσφυγες, με πρόχειρα κρεβάτια εκστρατείας να έχουν στηθεί μπροστά από τα άδεια καταστήματα.
Ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να αυξηθεί στα 1,5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, από τα 1,3 εκατομμύρια που έχει περάσει στην Πολωνία μέχρι τώρα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Αδικαιολόγητος πόλεμος
Στο μεταξύ, ο Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον Κινέζο υπουργό των Εξωτερικών Γουάνγκ Γι σχετικά με τον «προαποφασισμένο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας,» όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.
«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επεσήμανε ότι ο κόσμος παρακολουθεί για να δει ποια κράτη ορθώνουν το ανάστημά τους για τις βασικές αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της κυριαρχίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις σε μία ανακοίνωσή του.
«Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο κόσμος δρα ενωμένος για να αποκηρύξει και να αντιδράσει κατά της ρωσικής επιθετικότητας, διασφαλίζοντας ότι η Μόσχα θα πληρώσει υψηλό τίμημα» πρόσθεσε ο Πράις.
Ιταλική Κυβέρνηση: Στα 143 εκ. Ευρώ οι κατασχέσεις σε Ρώσους μεγιστάνες
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης, σχετικά με τα μέτρα κατά των Ρώσων μεγιστάνων και βάσει της (ισχύουσας) “νομοθεσίας της ΕΕ”, μέχρι στιγμής υπόκεινται σε δέσμευση (κατάσχεση) τα εξής περιουσιακά στοιχεία και οικονομικοί πόροι:
ΈOleg SAVCHENKO: βίλα του δέκατου έβδομου αιώνα, που ονομάζεται “Villa Lazzareschi” και βρίσκεται στην επαρχία της Lucca, αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων Ευρώ Vladimir Roudolfovich SOLOVIEV: ακίνητα που βρίσκονται στην επαρχία του Κόμο, αξίας περίπου 8 εκατομμυρίων Ευρώ Gennady Nikolayevich TIMCHENKO: πολυτελής θαλαμηγός LENA, που βρίσκεται στο λιμάνι του Sanremo, αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων Ευρώ Alexey Alexandrovits MORDASCHOV: πολυτελής θαλαμηγός LADY M, που βρίσκεται στο λιμάνι της Imperia, αξίας περίπου 65 εκατομμυρίων Ευρώ Alisher USMANOV: κτηματομεσιτικό συγκρότημα που βρίσκεται στο Golfo del PEVERO στην Arzachena της Σαρδηνίας, αξίας περίπου 17 εκατομμυρίων Ευρώ
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ, SKAI, CNN, OPEN, ΕΡΤ
Δείτε επίσης: