Διεθνή

Σπαρακτική η κατάσταση στην Μαριούπολη – 200.000 άμαχοι εγκλωβισμένοι

Η Μόσχα προαναγγέλλει σκληρά, αναλογικά μέτρα κυρώσεων κατά βρετανικών συμφερόντων.

Parallaxi
σπαρακτική-η-κατάσταση-στην-μαριούπο-890655
Parallaxi

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε σήμερα το μεσημέρι «σπαρακτική» την κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου η απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων διεκόπη, καλώντας τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία, είτε υπάρχουν και λειτουργούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι.

«Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση» δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε ένα δελτίο Τύπου.

«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές» πρόσθεσε η οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου μια κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, για να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν.

Ωστόσο, η απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης, ενός στρατηγικού ουκρανικού λιμανιού που περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, διεκόπη λόγω πολλαπλών ρωσικών παραβιάσεων της εκεχειρίας, κατήγγειλε το δημαρχείο της πόλης νωρίτερα.

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

«Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης, ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

«Είτε λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι τις επόμενες ημέρες, τα μέρη πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τόσο για αυτούς που επιλέγουν να φύγουν όσο και για αυτούς που παραμένουν», είπε.

«Οι λεγόμενοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ή άλλα μέτρα που στοχεύουν στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πλήττονται από τη σύγκρουση πρέπει να σχεδιάζονται καλά και να εφαρμόζονται κατά τη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών», σημείωσε επίσης.

Ως ουδέτερος και αμερόληπτος ανθρωπιστικός διαμεσολαβητής, η ΔΕΕΣ δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στη διευκόλυνση της ασφαλούς διέλευσης αμάχων «όταν τα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία και οι όροι της είναι αυστηρά ανθρωπιστικοί».

Η κατάληψη της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Θάλασσα του Αζόφ, θα αποτελέσει σημείο καμπής στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Θα επιτρέψει τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

Πληροφορίες για εκτέλεση μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η είδηση πως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, κατά τον πρώτο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Γόμελ της Λευκορωσίας, φέρεται να σκοτώθηκε από ομοεθνείς του, μετά από κατηγορίες πως διέπραξε «εσχάτη προδοσία».

Την εν λόγω είδηση μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο Interfax. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια είδηση που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από επίσημες πηγές, έτσι δεν αποκλείεται να αποτελεί μέρος της ρωσικής προπαγάνδας.

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ουκρανός βουλευτής, Oleksiy Honcharenko, ανέφερε πως το μέλος της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Denis Kireev πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατά τη σύλληψή του καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για εσχάτη προδοσία.

«Κατά τη σύλληψή του, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας πυροβόλησε και σκότωσε το μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας Denis Kireev. Ήταν ύποπτος για εσχάτη προδοσία» έγραψε χαρακτηριστικά ο Honcharenko στο κανάλι του στο Telegram.

Μάλιστα, ο Ουκρανός βουλευτής ισχυρίζεται ότι, σύμφωνα με συνομιλητές σε πολιτικούς κύκλους, η Υπηρεσία Ασφαλείας είχε ξεκάθαρα στοιχεία για την προδοσία του Kireev, μεταξύ των οποίων και τηλεφωνικές συνομιλίες. Αξίζει να σημειωθεί πως το Interfax μεταδίδει πως δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη είδηση.

Την εν λόγω είδηση, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά της Ουκρανίας, αναμεταδίδεται και από πολλούς δημοσιογράφους διεθνών ΜΜΕ στο Twitter.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στο Twitter έχει αρχίσει να κυκλοφορεί φωτογραφία, όπου φέρεται να απεικονίζεται ο νεκρός Denis Kireev. Ωστόσο, η γνησιότητά της δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά και για αυτό δεν την δημοσιεύουμε.

351 οι νεκροί άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ-Στους 707 οι τραυματίες

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες έφτασε τους 351, ενώ 707 έχουν τραυματιστεί, ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ, σύμφωνα με το Reuters. Τα πραγματικά στοιχεία είναι πιθανό να είναι «σημαντικά υψηλότερα», τονίζει.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, και από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές, είπαν παρατηρητές από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

«Η OHCHR πιστεύει ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι σημαντικά υψηλότερα, ειδικά σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστέρησε και πολλές αναφορές εκκρεμούσαν ακόμη επιβεβαίωση», σημειώνεται επίσης.

Εκατοντάδες θύματα αμάχων αναφέρθηκαν στην πόλη Volnovakha, στην οποία έγιναν προσπάθειες να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος εκκένωσης, ωστόσο οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Κατσανιώτης: Έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 150 άτομα από Κιέβο, Μαριούπολη και Οδησσό

«Συνεχίζουμε!» επισημαίνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Νόστος 4» σχετικά με την απομάκρυνση 25 ατόμων από την Οδησσό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Επίσης, σημειώνει πως συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 150 άτομα από Κιέβο, Μαριούπολη και Οδησσό και συγχαίρει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τα στελέχη των ελληνικών προξενικών αρχών στην Ουκρανία.

«Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η επιχείρηση «Νοστος 4». Συνολικά, έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 150 άτομα από Κιέβο, Μαριούπολη και Οδησσό. Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στα στελέχη των προξενικών μας αρχών στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε!» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Η Μόσχα προαναγγέλλει σκληρά, αναλογικά μέτρα κυρώσεων κατά βρετανικών συμφερόντων

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύτηκε σήμερα να επιβάλει σκληρά, αλλά αναλογικά μέτρα κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία, εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε ως μια «υστερία κυρώσεων» από το Λονδίνο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία επέλεξε ξεκάθαρα να κινηθεί προς μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μην αφήνοντας στη Μόσχα καμία άλλη επιλογή, από το να λάβει απροσδιόριστα μέχρι στιγμής μέτρα ως απάντηση, τα οποία «αναμφίβολα θα υπονομεύσουν τα βρετανικά συμφέροντα στη Ρωσία».

Ιταλία: H Rai διακόπτει, στη φάση αυτή, τις ανταποκρίσεις από τη Ρωσία, λόγω λογοκρισίας

Η ιταλική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai αποφάσισε να ζητήσει από τους ανταποκριτές της στη Ρωσία να σταματήσουν, στη φάση αυτή, την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Αιτία της απόφασης αυτής, όπως αναφέρεται, είναι ο νέος ελευθεροκτόνος νόμος περί λογοκρισίας που ενέκρινε το καθεστώς του Βλαδίμιρ Πούτιν και ο οποίος προβλέπει και τη φυλάκιση των δημοσιογράφων.

Η Rai υπογραμμίζει ότι η δημοσιογραφική εργασία απαιτεί πλήρη ελευθερία και προσθέτει ότι, στο εξής, θα καλύπτει τις εξελίξεις στη Ρωσία από τις γειτονικές χώρες και από την Ιταλία, με τη βοήθεια των διεθνών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ, In.gr, SKAI

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα