Εκλογές 2023: Οι νέοι σχολιάζουν και αναλύουν τα κριτήρια που θα ψηφίσουν
Υπό την σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, της απογοήτευσης, της οργής, των χρόνων του κορονοϊού, της αύξησης των τιμών, του κατώτατου μισθού και της κοινωνικοοικονομικής κρίσης
Υπό την σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, της απογοήτευσης, της οργής, των χρόνων του κορονοϊού, της αύξησης των τιμών, του κατώτατου μισθού και της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, δύο γενιές καλούνται φέτος να δώσουν το παρών με την ψήφο τους στην εκλογική διαδικασία.
Η γενιά των Millenium, βιώνοντας την οικονομική κρίση του 2014 στις αρχές της επαγγελματικής ζωής της και η Generation Z που ζει πάνω στην αστάθεια.
Η Parallaxi, έτρεξε μία δημοσκόπηση στα social media, μίλησε με νέους ηλικίας 17-30 και με πολιτικούς και κοινωνικούς ειδήμονες και προσπάθησε να σκιαγραφήσει το profile των ψηφοφόρων στο σήμερα, αναφορικά με την σκέψη, τα πολιτικά πιστεύω και την απογοήτευση τους προς την πολιτική σκηνή της χώρας.
Θα δούμε μεγάλη αποχή από τους νέους στις κάλπες; Με τι κριτήρια θα ψηφίσουν φέτος; Ποια είναι η γνώμη τους για την κατάσταση της χώρας το 2023;
Ανατρέχοντας στα exit polls των βουλευτικών εκλογών του 2019, παρατηρούμε ότι στις δύο νεότερες ηλικιακές ομάδες (17-24 και 25-34 ετών), ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά από τη νικήτρια της αναμέτρησης ΝΔ. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 38% και 36% στην ηλικιακή ομάδα 17-24 και 25-34 αντίστοιχα. Η ΝΔ ακολούθησε με 30% και 31% αντίστοιχα, ενώ το ΜέΡΑ25 ήταν τρίτο κόμμα με 6% και στις δύο ηλικιακές ομάδες. Το ΚΙΝΑΛ είχε 5% στους 17-24 και 6% στους 25-34, ενώ το ΚΚΕ είχε 4% και 6% αντίστοιχα. Δυσάρεστη εντύπωση προκάλεσε η υποστήριξη της Χρυσής Αυγής από το 5% σε καθεμία από τις δύο ηλικιακές ομάδες, ενώ χαμηλότερα ποσοστά (3% και 4% αντίστοιχα) συγκέντρωσε η Ελληνική Λύση.
Στα polls που τρέξαμε στα social media, αναφερθήκαμε αποκλειστικά στα άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 17-30 ετών. Στην πρώτη μας ερώτηση: “αν θα ψηφίσουν στις εκλογές” το 93% απήντησε θετικά ενώ το 7% αρνητικά, με συμμετοχή 346 ατόμων. Στην δεύτερη ερώτηση επικεντρωθήκαμε στα ισχυρά κόμματα αυτή την στιγμή, ρωτήσαμε λοιπόν αν οι συγκεκριμένες γενιές έχουν απογοητευτεί από τα τρία πρώτα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) το 92% απήντησε ναι ενώ το 8% όχι. Στην τελευταία μας ερώτηση εστιάσαμε στην τραγωδία των Τεμπών και κατα πόσο επηρέασε την ψήφο των συμμετέχοντων του poll, το 58% απήντησε πως επηρεάστηκε ενώ το 42% όχι.
H Μαριλένα είναι 22 ετών και είναι φοιτήτρια και όπως λέει δεν ξέρει τι θα ψηφίσει στις εκλογές: “Φοβάμαι πως ότι και να ψηφίσω τα ίδια θα γίνονται πάλι. όποτε σκέφτομαι μήπως ψηφίσω ένα μικρότερο κόμμα , το οποίο πρέπει να ψάξω πρώτα. είμαι πολύ απογοητευμενη γενικά από την Ελλάδα και τις επιλογές της. Δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει κάτι αλλά θα το προσπαθήσω έστω και με μία ψήφο. Θεωρώ πως έχουμε τρομερές ελείψεις από το σχολείο όλοι, δεν γνωρίζουμε για τον τρόπο που διεξάγονται εκλογές, πως λειτουργεί το λευκό, πώς το άκρυο ακόμη και τι είναι αυτή η περήφημη συνεργασία κομμάτων κι αυτά τα κενά ξεκινούν από το σχολείο. Επίσης, θεωρώ πως ένας χρηστικός οδηγός ενδεχομένως από τον τύπο καπώς να ξεκαθάριζε την κατάσταση. Γνωρίζουμε πως επικρατεί η οικογενειοκρατεία στην πολιτική ωστόσο θα ήθελα να δω μικρότερα κόμματα να μπαίνουν στην βουλή θα είναι μία αλλαγή για μας. Αλλά φέτος, πραγματικά δεν ξέρω τι θα ψηφίσω.”
Ο Α. είναι 20 ετών και αναφέρει πως οι εκλογές τον αγχώνουν: “O λόγος μπορεί να είναι επειδή δεν έχω ψηφίσει ποτέ αλλά και επειδή δεν θέλω να ασχολούμαι με θέματα περί πολιτικής. Επίσης, δεν μπορώ να αντικρίζω είτε στη τηλεόραση, είτε έξω τoν κόσμο να λογομαχεί περί πολιτικής. Ελλάδα. Μία χώρα με συνεχή προβλήματα. Πάντα κάτι θα υπάρχει, πάντα κάποιος θα φωνάζει, κάποιος θα φταίει, πάντα το μπαλάκι θα πηγαίνει απο τον έναν στον αλλο… κάποιος να τα αλλάξει όλα αυτά υπάρχει; Ειλικρινά δεν ξέρω. Απο τη μια λες, έχεις το δικαίωμα και την επιλογή να μην ψηφίσεις, απο την αλλη όμως γιατι να το κάνεις; Αναρωτιέμαι ως νέος αντιμέτωπος με τη φετινή κάλπη για πρώτη φορά, ποια ειναι τα κριτήρια που θα ψηφίσει κάποιος, Θα ψηφίσει ανάλογα με τους υποψηφίους τις προεκλογικές δηλώσεις – μελλοντικά τους σχέδια; Όπως και να έχει, είναι ένα θέμα που χρειάζεται αρκετή σκεψη!”
Ο Περικλής είναι 25 ετών και πιστεύει πως στην Ελλάδα το θέμα των εκλογών είναι συστημικό: “Δεν πιστεύω ότι οποιος κaι να κυβερνήσει θα πράξει το «σωστο» ή θα κάνει αυτά που έλεγε. Με όσο καλή πρόθεση και να έχει καποιος, αν το υπόλοιπο σύστημα δεν τον βοηθάει να την πραγματοποιήσει, δε θα αλλάξει κάτι. Προφανώς θα πάω να ψηφίσω, σίγουρα οχι ότι έχει περάσει από την εξουσία μέχρι στιγμής. Τα Ακροδεξιά σιχάματα που φαίνεται να παίρνουν πάλι τα πάνω τους αν είδες με το κόμμα του Κασιδιάρη δυστυχώς πιστεύω ότι θα μπουν στη Βουλή. Απλά πιστεύω, πως ειδικά μετά από οσα έχουν γίνει στην θητεία της ΝΔ αυτά τα 4 χρόνια, οποιος τους ξαναψηφίσει είναι άξιος της μοίρας του. Για τα Τέμπη φταίνε οποίοι πέρασαν από το 2000κατι και μετά. Όλοι ανεξαιρέτως. Παρόλα αυτά η χρήση τακτικών υπουλων και σκοταδιστικών της ΝΔ για το κουκουλωμα τόσο των Τεμπών οσο και για οποιαδήποτε θλιβερή στιγμή στην πορεία τους, είναι τραγικές.
Τα κριτήρια λοιπόν για όποιον ψηφίζει, θα έπρεπε να ειναι ιδεολογικα μέχρι ένα σημείο, λογικά. Λογικά λέγοντας από όσα έχεις δει να γίνονται όσο κυβερνάει οποιοδήποτε κόμμα και επιτέλους θα πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από τους Γάλλους που βγήκαν στους δρόμους όλοι, μόνο έτσι διεκδικούνται πράγματα, όπως η Πρωτομαγιά, το 8ωρο, οι αργίες, το πενθήμερο εργασίας, όλα. Όχι να τους κράζουμε από τον καναπέ. Καλώς ή κακώς, πιστεύω ότι για ένα πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματος, οι εκλογές δεν είναι μέρος της λύσης. Eπίσης, η έλλειψη αντικειμενικής ενημέρωσης και η πλήρης χειραγώγηση των ΜΜΕ, είναι εμετική σε βαθμό που δεν ακούς πλέον καμία αλήθεια πουθενά. Μόνο ότι προστάζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι ποσό τεραστιο πρόβλημα είναι αυτό σε μια χώρα που επικρατεί το «το είπε η τηλεόραση». Είναι ένας λόγος που η πολιτική σκηνή δεν απέχει φοβάμαι πολύ από τις προηγούμενες εκλογές.”
Η Ελένη είναι 24 ετών και είναι φοιτήτρια και όπως λέει τις αποφάσεις για τις κυβερνήσεις θα έπρεπε να τις παίρνουν οι νεότεροι και όχι οι μεσήλικες: “Εγώ ξεκαθάρισα στους γονείς μου φέτος πως πρέπει να ψηφίσουν κάτι το οποίο θα βοηθήσει εμένα και την γενιά μου κι αυτό το πιστεύω και το λέω γιατί έχουμε δει πως οι άνω των 60 βγάζουν κυβερνήσεις σε αυτή την χώρα και πραγματικά αυτό είναι πολύ άδικο, διότι εμείς θα ζήσουμε άλλα πόσα χρόνια εδώ. Είμαι απογοητευμένη πολύ, και από τα τρία πρώτα κόμματα, επίσης είναι πολύ ξεκάθαρο πως σε αυτή την χώρα κανένα κόμμα δεν συμβαδίζει με τα πολιτικά σου πιστεύω. Εδώ επικρατούν τα συμφέροντα και οι οικογένειες μόνο. Θεωρώ πως η τετραετία που πέρασε που για εμάς ήταν κι εκείνη της ενηλικιώσης ήταν τραγική. Ένιωσα να πνίγομαι σε πολλές φάσεις, μία με τις καραντίνες μία με την βία στα πανεπιστήμια, με την έξαρση βίας, τα σκάνδαλα που δεν προλάβαινες να τα διαβάσεις, τόσες πολλές πληροφορίες που δεν προλαβαίνεις να τις διαχειριστείς. Στα τραπέζια στο καφέ που πηγαίνω όλοι της γενιάς μας λέμε πως δεν ξέρουμε τι θα ψηφίσουμε και αν. Και αυτό γιατί το ένα είναι χειρότερο από το άλλο. Εγώ από μικρό παιδί θυμάμαι να τάζουν πράγματα και στην πραγματικότητα η χώρα να μένει στάσιμη ή να βυθίζεται στον πάτο. Επίσης θεωρώ πως στην γενιά μας είμαστε τρομερά οργισμένοι για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί ανεξαρτήτως κόμματος, μας θεωρούν τεμπέληδες βασικά βγαίνουν στα Μέσα και το λένε την ίδια ώρα που οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε για πενταροδεκάρες 12ωρα, μας χτυπούν στις σχολές μας και δεν μας αναφέρουν πουθενά στα σχέδια τους. Ανάπτυξη εγώ ξέρω πως είναι να δίνεις χώρο στα νέα μυαλά όχι να τα διώχνεις. Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω, θα ακολουθήσω φέτος την τακτική αποφυγείν χειρότερου κι ας μην συμφωνώ μαζί του.”
Η Λίζα είναι 25 ετών και όπως λέει φέτος θα αλλάξει πολιτική σελίδα: “Ανήκω σε μία οικογένεια που μεγάλωσε με τη Νέα Δημοκρατία, όλοι ταγμένοι σε αυτό το κόμμα. Το λάθος το δικό μου είναι πως στις περασμένες εκλογές πήγα αδιάβαστη και ψήφισα το από γενιά σε γενιά που λέμε. Θεωρώ πως ο πρώτος χρόνος ήταν ομαλός ωστόσο, οι επόμενοι ήταν απογοητευτικοί. Έχω αντιληφθεί πως έχω τείνω προς την δεξιά ωστόσο δεν είμαι ακριβώς εκεί αλλά προς το κέντρο. Θεωρώ πως η ψήφος μου θα είναι χαμμένη γιατί κυρίως δεν παίρνει την απόφαση των εκλογών η γενιά μου. Επίσης, πιστεύω πως ο κάθε πολιτικός, δεν αντιλαμβάνεται τον παλμό της κοινωνίας, κοιτά μόνο τις ανάγκες της πόλης και όχι των ανθρώπων. Ξέρω τι θα ψηφίσω φέτος και προφανώς θα πάω να ψηφίσω, αλλά με βαριά καρδιά.”
Η Νικολέτα είναι 27 ετών και απέχει από τις εκλογές: “Είχα την τύχη να έχω πολιτικοποιημένους γονείς. Μου εξήγησαν με ακρίβεια τις πολιτικές γραμμές, πως λειτουργούν ποια είναι τα συμφέροντα τους, τι πιστεύουν, τι θέλουν, ποιοι έχουν κυβερνήσει σε αυτή την χώρα κλπ. Οι γονείς μου ψηφίζουν κανονικά, εγώ όμως όχι. Αρνούμαι, αρνούμαι να δώσω ψήφο σε κάποιον που ξέρω πως δεν θα κάνει τίποτα, αρνούμαι να δώσω την οποιαδήποτε δύναμη σε έναν άνθρωπο που αύριο μεθαύριο θα βγουν σκάνδαλα γι αυτόν και θα τα καλύψει, αρνούμαι να στηρίξω ένα σύστημα που δεν έχει καν ισχυρή δικαιοσύνη, που δεν υπολογίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών, που αγνοεί τους νέους, που κοροϊδεύει κατάματα και δεν ντρέπεται. Έναν άνθρωπο χρειαζόμαστε να μας κυβερνήσει όχι έναν ηθοποιό. Το ξέρω πως η αποχή ειδικά στις συγκεκριμένες εκλογές δεν είναι λύση ωστόσο, πραγματικά αυτό θα άξιζε να απέχουμε όλοι μπας και αλλάξουν τα πράγματα.”
Ο Ιάσονας είναι 26 ετών και αναφέρει πως ο κόσμος δεν θα πρέπει να ξεχάσει τι βίωσε όλα αυτά τα χρόνια: “Φτάνει πάλι λοιπόν η στιγμή, όπου ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Σε ποιον ή ποιους θα εμπιστευτεί το μέλλον της χώρας του. Έχοντας περάσει μία περίεργη 4ετία, έφτασε η στιγμή ο κόσμος να κάνει το δημοκρατικό του καθήκον. Περάσαμε covid, καραντίνες, τραγωδίες και καταστάσεις που δεν γίνεται να μην σε έχουν επηρεάσει στον τρόπο που θα αποφασίσεις το τί θα ψηφίσεις. Ο κόσμος στην καθημερινότητά του φαίνεται απογοητευμένος. Στις συζητήσεις του, στην συμπεριφορά του, σε κάθε του κίνηση και δράση μέσα στην ημέρα του. Ειδικά το πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη, έδειξε στον κόσμο την ανοργανωσιά και την προχειρότητα με την οποία λειτουργούσε το κράτος τα τελευταία 4 χρόνια.
Τα κριτήρια τα οποία θα οδηγήσουν τον κόσμο στην κάλπη είναι σίγουρα η συνεχόμενη και ανεξέλεγκτη ακρίβεια στα προϊοντα, όπου έχει γονατίσει οικονομικά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανασφάλεια και η υπέρμετρη αστυνομική βία, που συνεχώς αυξάνεται. Τέλος, δεν μπορεί ο κόσμος να μείνει ανεπηρέαστος από την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς και την συνολική αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση, όπως ελλιπέστατη ήταν και σε κάθε άλλη τραγωδία συνέβη στη χώρα αυτά τα 4 χρόνια. Όπως και να ‘χει ο κόσμος δεν θα πρέπει να ξεχάσει τι βίωσε όλα αυτά τα χρόνια και να σκεφτεί καθαρά τι μπορεί να τον οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.”
Είχαμε στα χέρια μας διάφορες απόψεις, ατόμων ηλικίας 17-30, το αίσθημα ήταν η πλήρης απογοήτευση, οι περισσότεροι δήλωσαν “αποφυγής του χειρότερου”, κάποιοι τόνισαν πως θα ψηφίσουν “ιδεολογικά” και “κοινωνικοοικονομικοπολιτικά” ενώ μερικοί σχολίασαν πως “δεν θαψηφίσουν καθόλου” ή “δεν θα ψηφίσουν κόμμα που έχει ξαναβγεί”.