Διεθνή

Εκλογές- Τουρκία: Μεγαλύτερη η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο- Τι λένε CNBC και Financial Times

Δείτε ζωντανά πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία.

Parallaxi
εκλογές-τουρκία-μεγαλύτερη-η-συμμετο-933032
Parallaxi

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί η Τούρκοι για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αναφορικά με τη συμμετοχή, η προσέλευση των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο.

Το γεγονός επιβεβαιώνει ο Σινέμ Κοσεόγλου, ανταποκριτής του Al Jazeera στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ουρές κινούνται αρκετά γρήγορα, καθώς η διαδικασία για τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών είναι πολύ πιο εύκολη από τον πρώτο, με τους Τούρκους να επιλέγουν μόνο έναν Πρόεδρο και να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο μόνο υποψηφίους, δηλαδή ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, οι εκλογές ήταν μια επιλογή μεταξύ τριών υποψηφίων, εκτός από τις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο Σινέμ Κοσεόγλου, και η διαδικασία εξελισσόταν πιο αργά. «[Ο κόσμος] έχει όρεξη να ψηφίσει», πρόσθεσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

«Μονομαχία» Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Η ψηφοφορία άρχισε στις 08:00 (τοπική ώρα) και θα ολοκληρωθεί στις 17:00 (τοπική ώρα). Έχουν στηθεί περισσότερες από 191.000 κάλπες και το εκλογικό σώμα αποτελείται 60.721.745 πολίτες.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι, όπως επισημαίνει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT), δεν συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου και έτσι οι πολίτες στην Τουρκία προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι οποίοι συγκέντρωσαν την προτίμηση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο της διαδικασίας. Ακόμα, κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία στήθηκαν και σε 73 χώρες για περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Στις εκλογές αυτές κρίνεται, όχι μόνο το ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, προς τα πού θα κατευθυνθεί η οικονομία της και ποια μορφή θα έχει η εξωτερική πολιτική της. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έλαβε τη στήριξη ενός άλλου ακροδεξιού ηγέτη, υποστηρίζεται από μια εξακομματική συμμαχία που περιλαμβάνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Μακροβιότερος ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι υπέρμαχος της θρησκευτικής ευσέβειας και των χαμηλών τραπεζικών επιτοκίων, ενώ επιδιώκει να επιβεβαιώσει την τουρκική επιρροή στην περιφέρεια και να χαλαρώσει τις σχέσεις της χώρας του, μέλους του ΝΑΤΟ, με τη Δύση. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιείται τρεις μήνες μετά τους σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Τι μεταδίδει το CNBC:

Όπως μεταδίδει το CNBC, παρόλα αυτά, κανένας υποψήφιος δεν ξεπέρασε στις πρώτες κάλπες το όριο του 50% που απαιτείται για τη νίκη- και με τον Ερντογάν να συγκεντρώνει 49,5% και τον Κιλιτσντάρογλου 44,7%, ορίστηκε επαναληπτικός γύρος εκλογών. Ο νικητής θα προεδρεύσει σε μια διχασμένη χώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε μια κρίση ακρίβειας, με πολύπλοκα ζητήματα ασφάλειας και στην οποία βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ και βασικός διαμεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Βέβαιοι οι αναλυτές για τη νίκη Ερντογάν

«Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν θα παρατείνει την κυριαρχία του στην τρίτη δεκαετία στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου, με την πρόβλεψή μας να του αποδίδει 87% πιθανότητα νίκης», έγραψε σε σημείωμά του ο Χαμίς Κινεάρ, ανώτερος αναλυτής MENA στην εταιρεία παροχής πληροφοριών κινδύνου Verisk Maplecroft.

Στο σύντομο διάστημα των δύο εβδομάδων, ορισμένα από τα μηνύματα της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων έχουν αλλάξει δραματικά, και αμφότεροι οι υποψήφιοι έχουν διπλασιάσει τις κατηγορίες, τον σκληρό εθνικισμό και την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων.

«Στείλτε όλους τους πρόσφυγες σπίτι τους»

Ο Κιλιτσντάρογλου, γνωστός για την ήπια συμπεριφορά του, έκανε μια εκπληκτική στροφή προς την ξενοφοβία και τη δημιουργία φόβου ως μέρος της στρατηγικής της προεκλογικής του εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο, αξιοποιώντας την ευρέως διαδεδομένη τουρκική δυσαρέσκεια απέναντι στα περισσότερα από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα. 27238115

Υποσχέθηκε να «στείλει όλους τους πρόσφυγες στην πατρίδα τους» αν εκλεγεί και κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «πλημμύρισε» τη χώρα με μετανάστες. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι πόλεις της Τουρκίας θα είναι στο έλεος εγκληματικών συμμοριών και προσφυγικών μαφιών, αν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία. Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων στην Τουρκία προέρχεται από τη γειτονική εμπόλεμη Συρία.

Προηγουμένως, ο κορυφαίος αντίπαλος του Ερντογάν είχε κατέβει με μια πλατφόρμα διεκδίκησης της οικονομικής σταθερότητας, των δημοκρατικών αξιών και των καλύτερων σχέσεων με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Η νέα στρατηγική του Κιλιτσντάρογλου φάνηκε να αποτελεί απάντηση στο γεγονός ότι ένας τρίτος υποψήφιος σκληροπυρηνικός εθνικιστής του κόμματος, ο Σινάν Ογκάν, κέρδισε λίγο πάνω από το 5% των ψήφων στις 14 Μαΐου. Όποιον και αν υποστήριζε ο Ογκάν θα κέρδιζε πιθανότατα ένα δυνητικά αποφασιστικό τμήμα των ψηφοφόρων του – και παρά το γεγονός ότι ο Κιλιτσντάρογλου ανέβασε την εθνικιστική και αντιπροσφυγική ρητορική, ο Ογκάν υποστήριξε τελικά τον Ερντογάν. «Ο Κιλιτσντάρογλου υιοθέτησε μια πιο σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση και την ασφάλεια ενόψει του δεύτερου γύρου … είναι απίθανο να είναι αρκετή», δήλωσε ο Κινεάρ.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν, εν τω μεταξύ, κυκλοφόρησαν πολυάριθμες πλαστές αφίσες και βίντεο με στόχο να φανεί ότι το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου, το CHP, υποστηρίζει κουρδικές μαχητικές ομάδες που η Άγκυρα κατατάσσει στους τρομοκράτες. Το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DW ανέφερε ότι οι αφίσες ήταν πλαστές, επικαλούμενο τον τουρκικό οργανισμό ελέγχου γεγονότων Teyit.org.

Τι λένε οι Financial Times:

Η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία για την προεδρία της χώρας εξελίσσεται ομαλά, μέχρι στιγμής, ενώ όλα δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να περάσει στην τρίτη δεκαετία της διακυβέρνησής του, στηριζόμενος σε ένα πολυπλόκαμο πελατειακό σύστημα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδειχθεί θριαμβευτής στις σημερινές προεδρικές εκλογές, θα οφείλει τη νίκη του εν μέρει στα ισχυρά δίκτυα πατρωνίας που έχει οικοδομήσει στις δύο δεκαετίες διακυβέρνησής του, επισημαίνουν οι FT.

Oι κάλπες άνοιξαν στις 8:00, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 60 εκατομμύρια ανθρώπους να ψηφίσουν, συμπεριλαμβανομένων 4,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Mέχρι στιγμής η διαδικασία προχωρά ομαλά, παρά ο τεταμένο πολιτικό κλίμα στη γειτονική χώρα.

Οι FT αναφέρουν ότι από το κόμμα του Ερντογάν, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που ιδρύθηκε το 2001, προέκυψε ένα εκτεταμένο σύστημα επιρροής, υποστήριξης και κρατικών παροχών, στο οποίο πολλοί στη χώρα βασίστηκαν για να ζήσουν – και φοβούνται ότι μπορεί να τελειώσει χωρίς τον Ερντογάν στην προεδρία.

Εξαρτημένοι από το ΑΚΡ εκατομμύρια Τούρκοι

«Ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων … αισθάνεται ότι εξαρτάται από την παραμονή του ΑΚΡ στην εξουσία για να συνεχίσει να λαμβάνει οφέλη από το κράτος», δήλωσε ο Μουράτ Σομέρ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης. «Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση πιστεύουν ότι η σχέση τους με το κράτος εξαρτάται από τις καλές σχέσεις με το ΑΚΡ. Είναι εξαρτημένοι από το ΑΚΡ».

Ο Ερντογάν στηρίχθηκε στο τεράστιο δίκτυο «βάσης» του για να εξασφαλίσει προβάδισμα στον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου και πηγαίνει στο β’ γύρο σήμερα, εναντίον του αντιπάλου του της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως το ισχυρό φαβορί.

Ωστόσο, οι επικριτές επιμένουν ότι η αναμέτρηση είναι άνιση εξαρχής, με τον 69χρονο πρόεδρο να χρησιμοποιεί μια σειρά από κρατικούς πόρους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με την κυβέρνηση ακολούθησαν στενά την αφήγηση του ιδίου και του ΑΚΡ.

«Δώρα» του Ερντογάν στην προεκλογική εκστρατεία

Η κυβέρνηση του Ερντογάν περιέλουσε τη χώρα με προεκλογικές παροχές, όπως δωρεάν φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση και 10 GB δωρεάν internet για τους φοιτητές. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά την προεκλογική εκστρατεία επίσης να έπαιξαν ρόλο υπέρ του προέδρου.

Οι παροχές αυτές σχεδιάστηκαν για να αντισταθμίσουν μια ζοφερή οικονομική εικόνα για τη χώρα των 85 εκατ. κατοίκων. Η άνοδος των τιμών και η λίρα που έπεσε σε νέο χαμηλό επίπεδο την Παρασκευή, διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των απλών ψηφοφόρων, επισημαίνει το έγκριτο οικονομικό μέσο.

Τα ισχυρά δίκτυα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος και το κόμμα του επεκτείνονται και στις επιχειρήσεις. Ο διευθυντής ενός τουρκικού βιομηχανικού ομίλου που εδρεύει σε ένα προπύργιο του ΑΚΡ δήλωσε ότι δεν θα αναλάμβανε εργασίες από εταιρείες που συνδέονται με την κυβέρνηση του Ερντογάν λόγω των όρων που συνδέονται με τη σύμβαση.

«Δεν σκέφτονται μόνο τη δουλειά, σκέφτονται κάτι διαφορετικό», δήλωσε το στέλεχος, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί. Περιέγραψε ένα κυκλικό σύστημα όπου οι άνθρωποι πληρώνουν για το προνόμιο να εργάζονται με μια εταιρεία που πρόσκειται στο κράτος και αναμένεται να δώσουν μίζες σε αντάλλαγμα.

Ο Αρντά Καν Κουμπαρασίμπασι, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir, ο οποίος έχει μελετήσει την άνοδο του ΑΚΡ, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση παρέχει προσφορές και ευκαιρίες μόνο για ομάδες που βρίσκονται κοντά της».

Κόμμα «γίγαντας» το AKP

Ο Ερντογάν έχει καταφέρει σταθερά να διατηρεί την υποστήριξη της κυρίως συντηρητικής και ευσεβούς βάσης του εν μέρει επειδή πολλοί βλέπουν τη μοίρα τους συνδεδεμένη με τη δική του, αλλά και μέσω του μεγέθους του ισλαμιστικά ριζωμένου ΑΚΡ, το οποίο έχει γραφεία σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα. Το ΑΚΡ, το οποίο μαζί με τον υπερεθνικιστή εταίρο του διατήρησε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο στις εκλογές της 14ης Μαΐου, έχει περισσότερα από 11 εκατομμύρια μέλη, σύμφωνα με στοιχεία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Kιλιτσντάρογλου από την άλλη, το οποίο ηγείται του εξακομματικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης της χώρας, συγκεντρώνει μόνο 1,4 εκατ. μέλη.

«Το ΑΚΡ είχε χτίσει με επιτυχία πάνω στα εκλογικά προπύργια και την οργάνωση της βάσης του κόμματος που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970», δήλωσε ο Κουμπαρασίμπασι.

«Έτσι, τα δίκτυα πατρωνίας ήταν σίγουρα χρήσιμα για το ΑΚΡ ώστε να διατηρήσει τη βάση των υποστηρικτών του».

Πρόσθεσε ότι «πολλοί από τους συγγενείς των μελών του ΑΚΡ απολάμβαναν επίσης υψηλόβαθμες θέσεις σε διοικήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και δήμους».

Ο Χαρούν Αρμαγκάν, μέλος του κεντρικού συμβουλίου αποφάσεων του ΑΚΡ, χαρακτήρισε τον υπαινιγμό ότι τα μέλη του κόμματος αποκόμισαν χρηματικά ή άλλα οφέλη υποστηρίζοντας το κόμμα, ως «προπαγάνδα της αντιπολίτευσης».

Ωστόσο, συμφώνησε ότι το εκτεταμένο εύρος του κόμματος αποτελεί πυλώνα της επιτυχίας του. «Είμαστε ένα κίνημα της βάσης. Σε αυτό είμαστε πολύ καλοί και αυτό μας κάνει ισχυρούς».

Ο Αρμαγκάν είπε ότ το ΑΚΡ είναι ένας ισχυρός εκλογικός μηχανισμός, που χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση της Τουρκίας, χρησιμποιώντας το μεγάλο του δίκτυο για να παραμένει σε συνεχή επαφή με τους υποστηρικτές και με όσους θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το κόμμα.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι «οδηγούνται στο να αισθάνονται ότι δεν έχουν εναλλακτική»

Ο Σομέρ από το Πανεπιστήμιο Koç πρόσθεσε ότι η σχέση πατρωνίας μεταξύ του Ερντογάν και των Τούρκων ψηφοφόρων είχε μόνο ενισχυθεί με την πάροδο των ετών, προσθέτοντας ότι τα πραγματικά και αντιληπτά οφέλη από την υποστήριξη του ΑΚΡ επεκτείνονται σε κυβερνητικές θέσεις εργασίας, κοινωνική βοήθεια για τους ηλικιωμένους και τους φτωχούς, ανακούφιση από καταστροφές και άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων.

Αυτό το πολυπλόκαμο δίκτυο παροχών και πελατειακών σχέσεων εξηγεί σε κάποιο βαθμό γιατί ο Ερντογάν έχει ισχυρό δημοσκοπικό προβάδισμα στην αναμέτρησή του με τον Κιλιτσντάρογλου, μεταξύ άλλων.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι,«οδηγούνται στο να αισθάνονται ότι δεν έχουν εναλλακτική λύση», υπογράμμισε ο Σομέρ.

Δείτε ζωντανά πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία:

Mε πληροφορίες από ieidiseis, iefimerida 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα