Έκρηξη δηλητηριάσεων από φάρμακο κατά του κορονοϊού- Ρωσία: Στους 790 οι θάνατοι
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο.
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο
Έκρηξη περιστατικών δηλητηρίασης από φάρμακο που για τον κορονοϊό
Η αναζήτηση μιας εύκολης θεραπείας για την Covid-19 προκάλεσε έκρηξη κρουσμάτων δηλητηρίασης σε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς, οι οποίοι και έσπευσαν να αγοράσουν το αντιπαρασιτικό φάρμακο ιβερμεκτίνη, ακόμα και σε σκευάσματα που προορίζονται για αγελάδες και άλογα.
Περισσότερες από 88.000 συνταγές για ιβερμεκτίνη εκτελέστηκαν στα φαρμακεία των ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιουλίου, ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ο αριθμός είναι 24 φορές μεγαλύτερος από τη μέση εβδομαδιαία κατανάλωση πριν από την πανδημία.
Παρόλο που οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές έχουν τονίσει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που δικαιολογούν τη χρήση ιβερμεκτίνης κατά του κοροναϊού, ορισμένοι πολιτικοί, όπως οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Ραντ Πολ και Ρον Τζόνσον, επιμένουν να προωθούν το φάρμακο ως θεραπεία.
Η ζήτηση έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε τα CDC και η FDA έχουν εκδώσει προειδοποίηση για κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών από την κατάχρηση ιβερμεκτίνης, ειδικά αν πρόκειται για σκευάσματα κτηνιατρικής χρήσης που περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις.
Τον Ιούλιο, οι κλήσεις σε κέντρα δηλητηριάσεων για περιστατικά που αφορούσαν την ιβερμεκτίνη αυξήθηκαν κατά πέντε φορές σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας, αναφέρουν τα CDC.
Σε κάποιες περιπτώσεις, πολίτες πήραν από το στόμα σκευάσματα για δερματολογική χρήση, ενώ άλλοι κατάπιαν τεράστιες δόσεις που κανονικά προορίζονται για μεγάλα ζώα όπως τα εκτρεφόμενα βοοειδή.
Υπόταση, μειωμένη συνείδηση, σύγχυση, παραισθήσεις, σπασμοί, κώμα και θάνατος είναι μερικές από τις πιθανές παρενέργειες.
Σε μια περίπτωση που παραθέτουν ως παράδειγμα τα CDC, ενήλικας ήπιε ενέσιμο σκεύασμα για βοοειδή ως πρόληψη για την Covid-19. Εμφάνισε σύγχυση, ζάλη, παραισθήσεις και ταχύπνοια και νοσηλεύτηκε για εννέα μέρες.
Σύμφωνα με το Insider, στην πολιτεία του Μισισίπι οι κλήσεις για δηλητηρίαση από ιβερμεκτίνη αντιστοιχούν στο 70% των κλήσεων σε κέντρα δηλητηρίασης τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ιβερμεκτίνη έχει εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση μόνο για την αντιμετώπιση παρασίτων όπως οι ψείρες και ορισμένα σκουλήκια.
Ρωσία: 18.368 νέα κρούσματα κορονοϊού και 790 θανάτους
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 18.368 νέα κρούσματα, ενώ συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 6.937.333 κρούσματα.
Η αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 790 θάνατοι έναντι 795 χθες, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 184.014 θάνατοι.
Ισραήλ: Επιστροφή στα θρανία με μάσκες και τεστ εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων
Οι μαθητές στο Ισραήλ επέστρεψαν σήμερα στα θρανία με μάσκες και υποχρεωτικό τεστ για τους μικρότερους και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που αντιμετωπίζει η χώρα και έχει επισκιάσει το εκ νέου άνοιγμά της μετά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19.
Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με φυσική παρουσία των περισσότερων από 2,4 εκατομμύρια μαθητές της χώρας, θα επιδεινώσει το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων ενόψει εβραϊκής εορταστικής περιόδου αυτό τον μήνα, υποχρεώνοντας ενδεχομένως τις αρχές να επιβάλλουν άλλο ένα λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο.
Τα νέα κρούσματα εκτινάχθηκαν μετά την εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορονοϊού, ενώ χθες, Τρίτη, καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 10.947 νέων κρουσμάτων από τότε που ξέσπασε η πανδημία μεταξύ των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων του Ισραήλ.
Βάσει μιας πολιτικής “ζούμε με την COVID”, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αποφάσισε να προχωρήσει στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς όπως ήταν προγραμματισμένο, εντείνοντας εν μέρει την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και αξιώνοντας την πραγματοποίηση τεστ από τους μικρότερους μαθητές, στους οποίους δεν χορηγείται το εμβόλιο, και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.
Το προσωπικό των σχολείων, που αρνείται να εμβολιαστεί, θα πρέπει να παρουσιάζει ένα αρνητικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τα μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός πριν από το άνοιγμα των σχολείων.
Ωστόσο η κυβέρνηση Μπένετ εξήγγειλε τα νέα μέτρα μερικές μόνο μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά, προκαλώντας επικρίσεις από ορισμένους γονείς οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους δόθηκε αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν.
Οι μαθητές ηλικίας κάτω των 12 ετών -το εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν έχει εγκριθεί για τα παιδιά της ηλικιακής αυτής ομάδας- όφειλαν σήμερα να παρουσιάσουν στους δασκάλους τους σημείωμα των γονέων τους, στο οποίο αυτοί θα επιβεβαίωναν ότι τους έκαναν ράπιντ τεστ στο σπίτι και το αποτέλεσμά του ήταν αρνητικό.
Συναγερμός στον Π.Ο.Υ. για νέο πιο μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού
Η πραγματοποίηση τεστ στους μικρότερους μαθητές δεν είναι υποχρεωτική πέραν της πρώτης ημέρας. Ωστόσο αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κι άλλα τεστ πριν ή μετά τις εβραϊκές αργίες κατά τις οποίες συνηθίζονται οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η πρώτη ημέρα αυτών των αργιών είναι στις 6 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 30 του μήνα.
Στις περιοχές που έχουν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων ζητήθηκε εξάλλου από τα σχολεία, στα οποία ποσοστό χαμηλότερο από το 70% των μαθητών έχει εμβολιαστεί, να κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο YNet, περίπου το 10% των μαθητών στο Ισραήλ θα άρχιζε σήμερα το σχολείο κάνοντας μάθημα μέσω διαδικτύου.
Στο Ισραήλ σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19, ήτοι περίπου το 60% του συνολικού πληθυσμού και περισσότερο από το 80% των ενηλίκων, ενώ το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
Η κυβέρνηση μείωσε ωστόσο την Κυριακή στα 12 έτη το κατώτερο ηλικιακό όριο για να μπορεί να λάβει κάποιος μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την αύξηση των κρουσμάτων που συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα.
Γερμανία: Οι εταιρείες δεν μπορούν να ξέρουν αν έχουν εμβολιασμένους υπάλληλους
Οι εταιρείες στη Γερμανία δεν θα έχουν το δικαίωμα να ρωτούν τους υπαλλήλους τους αν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19, αν και ενδέχεται να υπάρξει κάποια διευθέτηση για συγκεκριμένους τομείς, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ.
Σε πολλές χώρες ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε κάποιους τομείς υψηλού κινδύνου– όπως οι υγειονομικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι—έχει καταστεί υποχρεωτικός, ενώ μερικές εταιρείες, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν ζητήσει από το προσωπικό τους να εμβολιαστεί κατά της covid-19.
Όμως η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα αυστηρή, κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφορίες για την υγεία του προσωπικού τους.
Οι γερμανικές εταιρείες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να τους επιτραπεί να ρωτούν το προσωπικό τους αν έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19. Σχεδόν το 61% του πληθυσμού της Γερμανίας είναι πλήρως ανοσοποιημένο και το 65% έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, με το Βερολίνο να προσπαθεί να πείσει και άλλους να εμβολιαστούν.
Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να παίρνουν ρεπό προκειμένου να εμβολιαστούν και να διαμορφώνουν τα μέτρα προστασίας από την covid-19 ανάλογα με το εμβολιαστικό καθεστώς του προσωπικού τους, εφόσον το γνωρίζουν.
Ο Χάιλ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ARD ότι κατανοεί πως και μερικοί εργαζόμενοι ενδιαφέρονται να μάθουν την εμβολιαστική κατάσταση των συναδέλφων τους, όμως βάσει της γερμανικής νομοθεσίας οι εργοδότες δεν μπορούν να ζητούν τέτοιου είδους πληροφορίες.
«Τα στοιχεία για την υγεία των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα», τόνισε και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ μιλώντας στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke, όμως πρόσθεσε ότι ενδέχεται να επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτού του είδους τα στοιχεία σε τομείς υψηλού κινδύνου.
Ο Χάιλ σχολίασε ότι χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις για τα νοσοκομεία ή τις φυλακές, για παράδειγμα.
Ήδη έχουν γίνει εξαιρέσεις στη νομοθεσία ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, με το προσωπικό και τους πελάτες να είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ.
Ο Χάιλ εξήγησε ότι το ίδιο μπορεί να ισχύσει και σε άλλους τομείς υψηλού κινδύνου, όμως τη σχετική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ, In.gr
Δείτε επίσης:
Ιαπωνία: Αποσύρθηκαν ξανά παρτίδες εμβολίων της Moderna – Βρέθηκαν μαύρα σωματίδια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ