Featured

Έκριναν κατάλληλο το σχολείο – βιοτεχνία στην Πυλαία, παρότι η πολεοδομία διαπιστώνει επικινδυνότητα

Γονείς, καθηγητές και μαθητές ζητούν μετεγκατάσταση

Φίλιππος Δεργιαδές
έκριναν-κατάλληλο-το-σχολείο-βιοτεχ-884965
Φίλιππος Δεργιαδές

Υπέρ της καταλληλότητας του σχολείου – βιοτεχνίας που στεγάζει δύο σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, φέρεται να έχει ταχθεί η αρμόδια μικτή σχολική γνωμοδοτική επιτροπή, την ώρα που η δημοτική διεύθυνση Δόμησης, μετά από αυτοψία, έχει διαπιστώσει επικινδυνότητα λόγω φθοράς σε κεντρικά σημεία του σχολείου.

Παρότι το πόρισμα της μικτής σχολικής επιτροπής, που αποτελείται από τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ένα εφοριακό, ένα υγειονομικό, ένα πολιτικό μηχανικό και τον εκπρόσωπο του δήμου, δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση τάσσεται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των δύο σχολικών μονάδων στο εν λόγω κτίριο.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της λειτουργίας δύο σχολικών μονάδων για παιδιά με ειδικές ανάγκες στο συγκεκριμένο βιοτεχνικό κτίριο, έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες και αντιπαραθέσεις. Στο κτίριο στεγάζεται το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας (Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), για παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο, για παιδιά με Αυτισμό. Πρόκειται για ένα επαγγελματικό κτίριο που κατασκευάστηκε για να στεγάσει βιοτεχνία υφαντουργίας, το οποίο, όπως υποστηρίζουν γονείς και διδάσκοντες καθηγητές, είναι ακατάλληλο για σχολικές δραστηριότητες αλλά και επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Δεν διαθέτει εξόδους κινδύνου, για αυλή χρησιμοποιείται ένα μπαλκόνι περίκλειστο από κάγκελα ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί αποθήκη υλικών καθαριότητας του δήμου και βιοτεχνία ιματισμού. Επίσης δίπλα ακριβώς από τα σχολεία, στο ίδιο οικοδομικό συγκρότημα, βρίσκεται αποθήκη – βαφείο οχημάτων, ενώ στο χώρο σταθμεύουν και κινούνται βαρέα οχήματα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μισθωτής ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

Για τη χρήση αυτού του χώρου ως “ειδικό σχολείο”,  ο δήμος Πυλαία – Χορτιάτη πληρώνει ενοίκιο πάνω από 11.000 ευρώ το μήνα, ενώ πριν από λίγα χρόνια το ενοίκιο ανερχόταν σε 18.000 το μήνα. Η πρώτη σύμβαση ενοικίασης, με ενοικιαστή τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, είχε συναφθεί το 2008. Από το 2012, το μισθωτήριο τροποποιήθηκε και τη θέση του μισθωτή ανέλαβε ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, με ενοίκιο 10.650, το οποίο δεν επιτρεπόταν να αυξηθεί πριν από την 1/1/2015. Συνεπώς σήμερα το ενοίκιο, ενδεχομένως, να έχει διαμορφωθεί βάσει των νόμιμων αυξήσεων. Ωστόσο κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο ίδιος ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, σε ανακοίνωση του ανέφερε πως «το συγκεκριμένο κτίριο μισθώθηκε από την πρώην Νομαρχία το 2008 με το 14960/2008 μισθωτήριο» και πως «η μίσθωση συνεχίζεται έκτοτε μέχρι σήμερα και ακριβώς επειδή πρόκειται για μίσθωση της πρώην Νομαρχίας το μίσθωμα καταβάλλεται με χρήματα του Υπουργείου Παιδείας και όχι του δήμου μας». Πάντως στο μισθωτήριο συμβόλαιο οι συμβαλλόμενοι είναι ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και η εκμισθώτρια εταιρία. Το απόσπασμα του συμβολαίου είναι σαφές:

Επίσης, ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εκπρόσωπος του δήμου, στην μικτή γνωμοδοτική επιτροπή για την καταλληλότητα του κτιρίου – βιοτεχνία, την οποία να σημειωθεί συγκροτεί ο ίδιος ο δήμος, αποφάνθηκε αρνητικά και έκρινε ότι το σχολείο είναι ακατάλληλο να στεγάζει σχολικές μονάδες. Δηλαδή την ώρα που ο ίδιος δήμος κρίνει ως ακατάλληλο το συγκεκριμένο χώρο, παράλληλα έχει αναλάβει και την ενοικίαση του κτιρίου.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Δόμησης του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, μετά από αυτοψία στο χώρο, διαπίστωσε ότι το στέγαστρο στο σιδερόφραχτο μπαλκόνι, που χρησιμοποιείται ως αυλή για δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες, είναι επικίνδυνο. Ο υπάλληλος, που διενέργησε τον έλεγχο, διαπιστώνει ότι οι πλάκες του στεγάστρου έχουν αποκολληθεί και υπάρχουν φθορές και σκουριές στο σκελετό της κατασκευής. Την εν λόγω αυτοψία την έχει κοινοποιήσει στον ιδιοκτήτη, στο δήμο, στη διεύθυνση του σχολείου, αλλά και για κάθε ενδεχόμενο στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Αν η μικτή γνωμοδοτική επιτροπή έχει αποφανθεί θετικά για την καταλληλότητα του χώρου, είναι άξιο απορίας αν έχει λάβει υπόψη της την επικινδυνότητα του στεγάστρου. Γνώριζε για το στέγαστρο ή όχι, είναι το ερώτημα, διότι η αυτοψία της Διεύθυνσης Δόμησης, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε πριν την επίσκεψη της επιτροπής στο σχολείο.

Δηλαδή ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τις πλάκες, αλλά από ολόκληρη την κατασκευή, η οποία έχει υποστεί οξείδωση, δηλαδή έχει σκουριάσει. Γνώριζε η γνωμοδοτική επιτροπή για αυτή την αυτοψία που αναφέρει ότι το στέγαστρο είναι επικίνδυνο από άποψη δομική ή όχι; Αν γνώριζε την έλαβε υπόψη της; Και εν τέλει ο δήμος την κοινοποίησε στα μέλη της;

Οι επισκέψεις των βουλευτών, οι ερωτήσεις στη Βουλή και η Δ΄ ΕΛΜΕ  

Μεγάλη αναστάτωση στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για το θέμα του σχολείου – βιοτεχνίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ, ήδη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, μέσω της οποίας έκανε λόγο για ακαταλληλότητα του κτιρίου και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα επίλυσης για την σχολική στέγη. Επίσης κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές, Σωκράτη Φάμελλο και Γιάννη Αμανατίδη, επισκέφθηκε το σχολείο και ενημερώθηκε για την κατάσταση και ετοιμάζεται να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικά με το σχολείο βιοτεχνία έχει ενημερωθεί και ενδιαφερθεί και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ευρωβουλευτής της  Νέας Δημοκρατίας, ο ίδιος άνθρωπος με αναπηρία, που έχει διατυπώσει την επιθυμία να παρέμβει ώστε να βρεθεί λύση μεταστέγασης. Επίσης ενδιαφέρον έχουν δείξει και πολλοί άλλοι επώνυμοι που ευαισθητοποιούνται σε ζητήματα ΑΜΕΑ.

Ωστόσο αυτό το ενδιαφέρον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενόχλησε τη διοίκηση του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Το γεγονός σχολίασε η Δ΄ ΕΛΜΕ καθώς η διοίκηση του δήμου στράφηκε και κατά των διδασκόντων καθηγητών που επίσης θεωρούν ότι το βιοτεχνικό αυτό κτίριο είναι ακατάλληλο. «Ειδικά για το συγκεκριμένο σχολείο – ντροπή έχουν γίνει και στο παρελθόν ερωτήσεις από κόμματα μέσα στο Κοινοβούλιο, ερωτήσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στον Περιφερειάρχη. Έχουν γίνει κινητοποιήσεις με το σωματείο, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνεχείς επισκέψεις» αναφέρει η Δ’ ΕΛΜΕ και ζητά «άμεση λύση με τη μετακίνηση των σχολείων από το συγκεκριμένο βιοτεχνικό κτίριο σε άλλο, δημόσιο κτίριο, που θα έχει όλες τις προδιαγραφές για σχολείο Ειδικής Αγωγής» και καλεί το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη να δώσει οριστική λύση στην σχολική στέγη με την ανέγερση νέων σχολείων στο δήμο σε δημόσια οικόπεδα, και «με χώρους ειδικά σχεδιασμένους και λειτουργικούς για μαθητές με ειδικά χαρίσματα και ανάγκες».

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα