Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Παιδιά με ειδικές ανάγκες σε σχολείο φυλακή
Απέξω μοιάζει με βιοτεχνία και πράγματι στο κτίριο λειτουργεί βιοτεχνία ιματισμού. Στο «ανισόπεδο» υπόγειο λειτουργεί αποθήκη υλικών καθαρισμού του οικείου δήμου και στο μεσοπάτωμα του κτιρίου στεγάζονται δύο σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, χωρίς αυλή, έξοδο κινδύνου και με αύλειο χώρο ένα καγκελόφραχτο μπαλκόνι. Στο εν λόγω κτίριο που βρίσκεται στα Κωνσταντινοπολίτικα του δήμου […]
Απέξω μοιάζει με βιοτεχνία και πράγματι στο κτίριο λειτουργεί βιοτεχνία ιματισμού. Στο «ανισόπεδο» υπόγειο λειτουργεί αποθήκη υλικών καθαρισμού του οικείου δήμου και στο μεσοπάτωμα του κτιρίου στεγάζονται δύο σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, χωρίς αυλή, έξοδο κινδύνου και με αύλειο χώρο ένα καγκελόφραχτο μπαλκόνι.
Στο εν λόγω κτίριο που βρίσκεται στα Κωνσταντινοπολίτικα του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, επι της οδού 17ης Νοεμβρίου, στεγάζονται δύο σχολεία, όπου φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες: το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας (Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο για παιδιά με Αυτισμό.
Στο συγκεκριμένο κτίριο οι δύο σχολικές μονάδες λειτουργούν από το 2008 και παρά την ακαταλληλότητα του χώρου, αλλά και τις συνεχείς διαμαρτυρίες, γονέων και καθηγητών, εδώ και 14 χρόνια όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, εκπαιδευτικές, δημοτικές και υγειονομικές, συναινούν και εγκρίνουν τον συγκεκριμένο χώρο να λειτουργεί ως εκπαιδευτική μονάδα που μάλιστα φιλοξενεί παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα.
Αυλή – μπαλκόνι με μία τσουλήθρα και …τρία λάστιχα αυτοκινήτων!
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η νηπιαγωγός, Θωμαή Στεφανοπούλου, μητέρα ενός αυτιστικού παιδιού που φοιτά στο σχολείο και γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας, καλώντας την αρμόδια επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την Παρασκευή, να κρίνει ως ακατάλληλο το χώρο να φιλοξενεί παιδιά. Όπως τόνισε στην Parallaxi, είναι απαράδεκτο σε ένα βιοτεχνικό κτίριο που έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί ως επαγγελματική και βιοτεχνική στέγη, παράλληλα να λειτουργούν σχολικές μονάδες στις οποίες φοιτούν δεκάδες παιδιά με αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες. Περιγράφει δε το μπαλκόνι – αυλή με τα ψηλά κάγκελα που το περικλείουν, όπου μάλιστα έχουν τοποθετήσει μία τσουληθρα και …τρία λάστιχα αυτοκινήτων, ως καγκελόφραχτη φυλακή τριτοκοσμικής χώρας.
«Το κτίριο δεν πληροί ούτε τα βασικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς δεν έχει σχεδιαστεί ως χώρος εκπαίδευσης. Οι αίθουσες είναι μικρές και δεν υπάρχει αυλή, αλλά ένα μπαλκόνι με ολισθηρά πλακάκια που είναι επικίνδυνο για τα παιδιά. Δεν υπάρχει ούτε έξοδος κινδύνου. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαφυγής, παρά από την κεντρική είσοδο έξοδο», τονίζει και αναφέρει ότι η λειτουργία της βιοτεχνίας ιματισμού και της αποθήκης με υλικά καθαριότητας του δήμου στο ίδιο κτίριο, εγκυμονούν κινδύνους για παιδιά και δασκάλους. «Το κτίριο συνέχεια δονείται, είτε από τη λειτουργία των μηχανών της βιοτεχνίας, είτε από την κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Κι αυτά συμβαίνουν σε ένα από τους πιο εύρωστους οικονομικά δήμους της περιφέρειας, αν όχι της χώρας», σημειώνει και καλεί τον δήμο και την αρμόδια επιτροπή να μην δώσουν συνέχεια στη λειτουργία του σχολείου – βιοτεχνία, ανανεώνοντας τη σύμβαση μίσθωσης.
«Άνθρωποι και ποντίκια»
«Ο δήμος και η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας έχουν υποχρέωση να προσφέρουν το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον στα παιδιά μας», επισημαίνει και αναφέρει ότι η ακαταλληλότητα του κτιρίου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πριν μερικά χρόνια είχε δεχτεί εισβολή ποντικιών με αποτέλεσμα να καταγραφούν πολλαπλά κρούσματα μολύνσεων από λεπτοσπείρωση.
Το θέμα μάλιστα έφτασε στη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και Γιάννη Δελή, οι οποίοι ανέφεραν ότι για μία διετία, 2017-2018, το πρόβλημα με τα τρωκτικά ήταν έντονο. Νεκρά ποντίκια και περιττώματα είχαν βρεθεί σχεδόν παντού: στην ψευδοροφή, σε ντουλάπια, στις τουαλέτες στην κουζίνα. Το γεγονός ανάγκασε το Σύλλογο Καθηγητών του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη, τότε, με δική του πρωτοβουλία, να προχωρήσει σε έλεγχο λεπτοσπείρωσης, απ’ όπου βρέθηκαν θετικά δείγματα ενώ ενημέρωσε εγγράφως το δήμο, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Επίσης η Δ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης είχε καταγγείλει το γεγονός και είχε προβεί και σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π & Δ Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για ακατάλληλο κτίριο και «κρούσματα λεπτοσπείρωσης, μιας νόσου που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο».
Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: η χρήση του συγκεκριμένου χώρου για τη συγκεκριμένη λειτουργία είναι προβληματική…
Από την πλευρά του ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, αλλά και η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας Ελένη Γιαννούδη, προσπαθούν να αιτιολογήσουν τα πράγματα, και δηλώνουν ότι από την πλευρά τους κρίνουν ως προβληματική τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου ως σχολική μονάδα.
«Το συγκεκριμένο κτίριο μισθώθηκε από την πρώην Νομαρχία το 2008 με το 14960/2008 μισθωτήριο για να καλύψει τις ανάγκες του ΕΕΕΕΚ των τότε δήμων Πυλαίας και Καλαμαριάς. Για τη μίσθωση και την καταλληλότητα του χώρου ουδέποτε ζητήθηκε η σύμφωνη ή μη γνώμη του τότε δήμου Πυλαίας. Η μίσθωση συνεχίζεται έκτοτε μέχρι σήμερα και ακριβώς επειδή πρόκειται για μίσθωση της πρώην Νομαρχίας το μίσθωμα καταβάλλεται με χρήματα του Υπουργείου Παιδείας και όχι του δήμου μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, και για τη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου, δείχνει ως αρμόδιους φορείς τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην μεικτή επιτροπή που θα συνεδριάσει την Παρασκευή.
Όπως τονίζει «αρμόδια να αποφανθεί για την καταλληλότητα του χώρου είναι Επιτροπή με προεδρεύοντα τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και μέλη μηχανικούς του ΟΣΚ, εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής κλπ. Ο δήμος μας συμμετέχει στην εν λόγω Επιτροπή με ένα μόνο μέλος, την αντιδήμαρχο Παιδείας, η οποία και θα επαναλάβει στη συνεδρίασή της την άποψη του δήμου μας πως είναι «προβληματική» η χρήση του συγκεκριμένου χώρου για τη συγκεκριμένη λειτουργία, λόγω της συστέγασής του με λειτουργούσα βιοτεχνία, καθώς και εργοτάξιο του Δήμου Θεσσαλονίκης».
Επίσης η αντιδήμαρχος Παιδείας Ελένη Γιανούδη αναφέρει πως «την ερχόμενη Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταλληλότητας για τη συνέχιση της παραμονής των σχολείων στο συγκεκριμένο μίσθιο χώρο με προεδρεύουσα τη διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ο δήμος μας θα επαναλάβει την άποψή του περί ακαταλληλότητας του συγκεκριμένου χώρου για τη συγκεκριμένη λειτουργία».
Για το θέμα των τρωκτικών ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη τονίζει πως “η καταγγελία περί συνύπαρξης τρωκτικών στους χώρους εκπαίδευσης είναι τουλάχιστον ατυχής και ατεκμηρίωτη και σίγουρα δεν αναφέρεται σε παρόντα χρόνο” και πως λαμβάνονται όλα τα σχετικά μέτρα απολύμανσης.
Βουλγαρίδου: αποφεύγουν να αναλάβουν πρωτοβουλία
Ωστόσο η δημοτική σύμβουλος της παράταξης της αντιπολίτευσης, «Δύναμη Αλλαγής», Γεωργία Βουλγαρίδου, τονίζει πως το θέμα έχει τεθεί από την αντιπολίτευση 4 φορές στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά η διοίκηση του δήμου αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της ή κάποια πρωτοβουλία και δέσμευση για την εξεύρεση άλλου χώρου κατάλληλου να στεγάσει σχολικές μονάδες. «Δυστυχώς ο δήμος δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα να αλλάξει ο ακατάλληλος αυτός χώρος», τονίζει και καλεί τη διοίκηση του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μη αγνοεί τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που βιώνουν την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου κτιρίου.
O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καλεί την επιτροπή να κρίνει ως ακατάλληλο το χώρο
Στο μεταξύ, σε επιστολή του προς την αρμόδια επιτροπή που συνεδριάζει την Παρασκευή για να κρίνει την καταλληλότητα του κτιρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου για παιδιά με Αυτισμό, ζητά να βρεθεί νέο κτίριο για τη στέγαση του σχολείου και προειδοποιεί ότι προτίθεται να κινηθεί νομικά ώστε να προστατευτεί η ασφάλεια των παιδιών
Στην επιστολή του αναφέρει:
ΠΡΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ
Πυλαία 31/1/2022,
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έχοντας λάβει ενημέρωση ότι η εν λόγωεπιτροπή αποτελούμενοι από :
1)την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως τακτικό μέλος και πρόεδρο της επιτροπής και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ως αναπληρωματικό μέλος
2)Την, ΕΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕ/Α, τακτικό μέλος και την ΕΦΟΡΙΑΚΟ ΠΕ/Α ως αναπληρωματικό μέλος
3) Την υπάλληλο του κλάδου ΤΕ Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΕΔΥ) ως τακτικό μέλος και την υπάλληλο του κλάδου ΤΕ Επαγγελμάτων Υείας και Πρόνοιας (Ε.Δ.Υ.) ως αναπληρωματικό μέλος
4)Τον Πολιτικό Μηχανικό Π.Ε ως τακτικό μέλος και τον αρχιτέκτων μηχανικό Π.Ε ως αναπληρωματικό μέλος εκπρόσωποι της ΚΤΥΠ
5)Την Αντιδήμαρχο Απασχολ. Κοιν. Προστασίας,Υγείας και Παιδείας ως τακτικό μέλος και την Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη ως αναπληρωματικό μέλος,
Ορίστηκε ως αρμόδια προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την καταλληλότητα του ενοικιαζόμενου κτιρίου στο οποίο στεγάζονται το Ειδικό Σχολείο για παιδά με Αυτισμό και το 2ο ΕΕΕΚ, έλαβε την απόφαση να σας γνωστοποιήσει προκαταβολικά όσα αποτελούν ερωτήματα ,διαπιστώσεις, αλλά και λόγους σοβαρής ανησυχίας για τα παιδιά μας :
- Πάνω ακριβώς από το σχολείο, στην οροφή του κτιρίου βρίσκεται αποθήκη- εργαστήριο που χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης και έχει μέσα εύφλεκτα υλικά.
- Στο ισόγειο του κτιρίου, κάτω ακριβώς από το σχολείο βρίσκεται χώρος αποθήκευσης υλικών καθαριότητας και στάθμευσης βαρέων οχημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης . Δεν γνωρίζουμε ούτε τι είδους υλικά αποθηκεύονται εκεί ούτε τι ακριβώς μεταφέρουν αυτά τα οχήματα.
- Δίπλα ακριβώς από τα σχολεία στο ίδιο οικοδομικό συγκρότημα βρίσκεται αποθήκη- βαφείο οχημάτων το οποίο ανήκει στον ιδιοκτήτη ο οποίος διατηρεί επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα και γύρω από το κτίριο το οποίο στην ουσία είναι εργοστάσιο κατασκευής ιατροτεχνολογικού ιματισμού.
- Σύμφωνα με μαρτυρίες των δασκάλων του διπλανού σχολείου το κτίριο δονείται! Δεν γνωρίζουμε αν αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κίνησης των βαρέων οχημάτων στο ισόγειο, της επαγγελματικής δραστηριότητας του ιδιοκτήτη ή από άλλη αιτία!
ΕΡΩΤΗΜΑ:
Σύμφωνα με τα κριτήρια καταλληλότητας για την στέγαση σχολικών μονάδων, Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 37237/ΣΤ1/2007 ΦΕΚ 635/Β/27-4-2007 επιτρέπεται το σχολείο να βρίσκεται σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων ή να υπάρχουν κοντά βιομηχανικές ή εμπορικές δραστηριότητες και αποθήκες επικίνδυνων εμπορευμάτων; Πόσο μάλλον επιτρέπεται να σταθμεύουν οχήματα μέσα στο κτήριο και κάτω ακριβώς από το σχολείο;
- Ο Σχολικός Χώρος δεν διαθέτει καμία έξοδο κινδύνου σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς καθώς οι είσοδοι στο κτίριο συνδέονται με τον εξωτερικό χώρο αλλά οδηγούν στο μπαλκόνι και όχι έξω και μακριά από το κτίριο
ΕΡΩΤΗΜΑ: Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις για τις οδεύσεις διαφυγής σε ένα κτίριο σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού επιτρέπεται να μην υπάρχει μια επιπλέον έξοδος διαφυγής που να οδηγεί έξω και μακριά από το κτίριο , ειδικά σε σχολείο όπου φοιτούν παιδιά ΑΜΕΑ τα οποία διαθέτουν πολύ χαμηλή εως ανύπαρκτη αντιληπτικότητα για να προστατευθούν σε καταστάσεις κινδύνου;
- Τα παιδιά βγαίνουν διάλειμμα σε αυλή-μπαλκόνι του οποίου το δάπεδο έχει ολισθηρά πλακάκια! Μετά από βροχή ή όταν είναι υγρός ο καιρός , λόγω της αυξημένης ολισθηρότητας του δαπέδου τα παιδιά χάνουν το διάλειμμά τους!
ΕΡΩΤΗΜΑ: Σύμφωνα με τα κριτήρια καταλληλότητας του αύλειου χώρου των σχολείων και κυρίως των ειδικών σχολείων ,επιτρέπεται το δάπεδο να είναι στρωμένο με ολισθηρά πλακάκια, άκρως επικίνδυνα σε περίπτωση πτώσης, και επιπλέον αιτία να στερούνται συχνά τα παιδιά ΑΜΕΑ το διάλειμμά τους στον υπαίθριο χώρο;
- Στην είσοδο του συγκροτήματος όπου βρίσκεται η οικία του ιδιοκτήτη , βρίσκονται στην αυλή της επικίνδυνα σκυλιά τα οποία λόγω της μη κατάλληλης περίφραξης είναι πιθανό να μεταπηδήσουν στον δρόμο από όπου διέρχονται γονείς και μαθητές
- Εντοπίστηκαν πολλές φορές στο κτίριο τα τελευταία χρόνια ποντίκια από τα οποία πέρυσι αρρώστησαν από λεπτοσπείρωση 20 άτομα από το προσωπικό και τους μαθητές του διπλανού σχολείου ( ΕΕΕΚ ) με το οποίο έχει το σχολείο μας κοινή αυλή και τα χωρίζει ένας τοίχος.
Πριν τρία χρόνια έγινε αποχή από τους γονείς και των δυο σχολείων οι οποίοι δεν έστελναν τα παιδιά τους σχολείο επί ένα μήνα για αυτόν τον λόγο. Εμφάνιση των τρωκτικών διαπιστώθηκε και φέτος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις των επικίνδυνων σκυλιών και των ποντικιών, δεν χρειάζεται να θέσουμε κανένα ερώτημα καθώς η απάντηση είναι αυτονόητη.
Για όλους τους παραπάνω πολύ σοβαρούς λόγους ασφαλείας ,ζητούμε να βρεθεί άμεσα νέο σχολικό κτίριο έτσι ώστε τα παιδιά μας να φύγουν από το υπάρχον όσο το δυνατό πιο σύντομα και στο άμεσο μέλλον να χτιστεί καινούργιο σχολείο για τα παιδιά με αυτισμό. Μετά από όλες αυτές τι επισημάνσεις ,ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να διασφαλίσει την σωματική ακεραιότητα των παιδιών .
Με τιμή το Δ.Σ του Συλλόγου γονέων και Kηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου για παιδιά με Αυτισμό,
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ