Ελλάδα

Εξαδάκτυλος: Παρά το γεγονός ότι η Όμικρον κυριαρχεί, δεν έχει εκτοπίσει την Δέλτα

«Η δεξαμενή των ανεμβολίαστων, δυστυχώς, μειώνεται καθημερινά με 70 – 80 συμπολίτες μας, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό»

Parallaxi
εξαδάκτυλος-παρά-το-γεγονός-ότι-η-όμικ-841654
Parallaxi
εικόνα: SOOC/ Κωνστσντίνος Τσακαλίδης

“Παρά το γεγονός ότι η Όμικρον κυριαρχεί, δεν έχει εκτοπίσει την Δέλτα. Ένα σημαντικό ποσοστό από τα κρούσματα που μετριώνται καθημερινά είναι από αυτή την μετάλλαξη. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εντατική, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πάσχουν από την μετάλλαξη Δέλτα και αυτό μας προβληματίζει”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στην εκπομπή “Από τις Έξι” για τη μεγάλη θνησιμότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι “η Δέλτα έχει άλλη δυναμική. Είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον και αυτό το γεγονός μας δίνει και τις πολλές απώλειες στα νοσοκομεία”.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πώς “σχεδόν όλες οι απώλειες προέρχονται από ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ετών. Αυτό θα είχε αποφευχθεί αν οι συνάνθρωποί μας είχαν ακούσει τις διαρκές εκκλήσεις μας για τον εμβολιασμό».

Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η δεξαμενή των ανεμβολίαστων, δυστυχώς, μειώνεται καθημερινά με 70 – 80 συμπολίτες μας, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό».

Αναφορικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που έχει αρχίσει να επιβάλλεται, ζήτησε από τους πολίτες που έχουν καθυστερήσει τον εμβολιασμό τους να πάνε να το κάνουν άμεσα για να μην χρειαστεί να το πληρώνουν. Όσον αφορά τους φόβους που τυχόν μπορεί να έχουν για τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού επισήμανε ότι η αποτελεσματικότητά τους φτάνει το 95%.

Με δεδομένο ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών ο ίδιος δεν θέλησε να προκαταβάλει την όποια απόφαση, τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

“Το τμήμα της κοινωνίας που καλούμαστε να προφυλάξουμε αρνείται να προστατεύσει τους ίδιους αλλά και την κοινωνία. Ας σκεφτούμε πώς είμασταν πέρυσι τέτοια εποχή και πώς είμαστε φέτος προφανώς και έχουμε ανακτήσει το μεγαλύτερο αριθμό της ελευθερίας μας”, ανέφερε σχετικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι επηρεαζει τους επιστήμονες στην λήψη των αποφάσεων τους για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε: “Τα μέτρα λαμβάνονται με βάση όλους τους αριθμού της πανδημίας: Ελέγχοντας τη διασπορά και για να μην πιεστεί το σύστημα της Υγείας. Οι γιατροί του ΕΣΥ είναι εξαντλημένοι εδώ και δύο χρόνια. Οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα έχουν επιστρατευτεί – για τρίτη φορά- και με τρόπο άτσαλο. Έχουμε μια δυσχέρεια στην αντιμετώπιση των άλλων παθήσεων” είπε και πρόσθεσε ότι “είμαστε σε καλύτερα νερά από ότι ήμασταν”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα