Top

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Ξανά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρέις

Όλες οι σχετικές με την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο πληροφορίες.

Parallaxi
εξελιξεισ-ξανά-εκτός-ελληνικής-υφαλο-639877
Parallaxi

oruc reis

Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρέθηκε σήμερα το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Ορούτς Ρέις.

Όπως μετέδωσε ο Skai, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βορειοανατολική κατεύθυνση.

Ο ελληνικός στόλος συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις.

Υπενθυμίζεται ότι από την περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex αποχώρησε και η τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις με κατεύθυνση τον ναύσταθμο του Ακσάζ.

H αποχώρηση ενδέχεται να οφείλεται σε ζημιές που της προκλήθηκαν μετά την πρόσκρουσή της στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».

Στο μεταξύ, στο Στρατηγείο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) βρέθηκε χθες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπου επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο ίδιος ενημερώθηκε για την πορεία και εκτέλεση των επιχειρησιακών έργων του στόλου μέχρι τώρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τούρκος ναύαρχος: Η Τουρκία θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ αν η Ελλάδα της επιτεθεί 

Από την άλλη, την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο απόστρατος Ναύαρχος και αρχιτέκτονας της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας, Cem Gurdeniz.

«Η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ εάν η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο – Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη συμμαχία θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο τελευταίος.

Βλέπει Τσαβούσογλου σήμερα ο Πομπέο στη Δομινικανή Δημοκρατία 

Τσαβούσογλου

Στη Δομινικανή Δημοκρατία αναμένεται να συναντηθούν σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, Τούρκου και Αμερικανού, έρχεται μετά τις συνομιλίες του Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Δένδια και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Αντι-Navtex από Κύπρο ως απάντηση στη νέα Navtex της Τουρκίας

Εν μέσω κρίσης στα ελληνοτουρκικά αξιοσημείωτο είναι όμως και το γεγονός ότι Αντι-Νavtex εξέδωσε η Κύπρος ως απάντηση στη χθεσινή Navtex της Τουρκίας, με την οποία η παρουσία του Γιαβούζ στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας παρατείνεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Με αυτήν της την κίνηση η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Γιαβούζ και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτή η ενέργεια, προστίθεται, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με πληροφορίες από skai.gr/sigmalive

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα