Ελλάδα

Εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των πλημμυρών παρέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Πυροσβεστική

Τον εξοπλισμό παρέλαβε η 2η ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος

Parallaxi
εξοπλισμό-για-την-αντιμετώπιση-των-πλ-627069
Parallaxi

Εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των πλημμυρών παρέδωσε σήμερα στη 2η ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει είδη ειδικής ένδυσης και υπόδησης των πυροσβεστών, αλλά και μια εξωλέμβια μηχανή, στολές κατάδυσης για διάσωση σε πλημμύρες, ρυθμιστές πλευστότητας δυτών, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για δέκα διασώστες σε ορμητικά νερά, καθώς και ένα τρισδιάστατο σύστημα έρευνας βυθού.

Ο εξοπλισμός χρηματοδοτείται μέσω του ευρωπαϊκού έργου «Flood Protection», που είναι ενταγμένο στο διασυνοριακό πρόγραμμα του Interreg «Ελλάδα – Βουλγαρία» και στο οποίο συμμετέχει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέσω του ίδιου έργου, όπως γνωστοποίησε ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια θα προμηθεύσει το Πυροσβεστικό Σώμα με 200 αντλίες για την αποστράγγιση υδάτων, 12 ειδικές κούτες μεταφοράς εξοπλισμού καθώς και δυο φορητές ηλεκτρικές γεννήτριες.

Αντιπλημμυρικά έργα στη λίμνη Κερκίνη και τον ποταμό Στρυμόνα

Ταυτόχρονα χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό αυτό έργο και μια σειρά έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, ενισχύεται το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης σε μήκος 3.710 μέτρων, με πόρους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στεγάνωσης και ενίσχυσης του αναχώματος για τα πρώτα 1.150 μέτρα και τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθούν τα δύο επόμενα τμήματα συνολικού μήκους 2.560 μέτρων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η Περιφέρεια παρέλαβε ένα κινητό σύστημα αρθρωτής αντιπλημμυρικής προστασίας μήκους 1300 μέτρων, το οποίο αναπτύσσεται γρήγορα και με αυτό τον τρόπο προστατεύει τις υποδομές και τα κτίρια από τις πλημμύρες.

Επίσης, προχωράει και η αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων παρέμβασης αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Στρυμόνα και προετοιμάζονται νέες ώριμες προτάσεις για την περαιτέρω προστασία της περιοχής, οι οποίες θα είναι οι πρώτες που θα υποβληθούν άμεσα για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.

Συνολικά υλοποιούνται μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν 19 πόλεις και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα