Διεθνή

Διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Ιράν

Το χρονικό της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στο Ιραν. Το ποστ ανανεώνεται διαρκώς.

Parallaxi
διπλό-τρομοκρατικό-χτύπημα-στο-ιράν-202666
Parallaxi

To χρονικό και όλες οι εξελίξεις από την διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν. Νεκροί και τραυματίες και ομηρίες από την επίθεση τόσο στο ιρανικό κοινοβούλιο όσο και στο μαυσωλείο Χομεϊνί.

14.02: 12 οι νεκροί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών ανακοίνωσε ότι δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στο ιρανικό κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί. Τριάντα εννέα άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο του ιρανικού κοινοβουλίου και του μαυσωλείου του αγιατολάχ Χομεϊνί, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

13.52: Οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στο κοινοβούλιο είναι νεκροί, το περιστατικό έλαβε τέλος, μετέδωσε το IRIB.

Το ιρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB μετέδωσε πως το περιστατικό με τα πυρά στο ιρανικό κοινοβούλιο έλαβε τέλος και πως και οι τέσσερις δράστες είναι νεκροί. «Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν για βόμβες το κτίριο», μετέδωσε το IRIB.

13.50: Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που εικονίζει ένοπλο κατά την επίθεση στο κοινοβούλιο της Τεχεράνης. Το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε σήμερα ένα βίντεο που δείχνει έναν ένοπλο μέσα στο ιρανικό κοινοβούλιο όπου πραγματοποιήθηκε επίθεση. Ένας άλλος από τους δράστες της επίθεσης ακούγεται στο βίντεο να λέει: «Δόξα τω Θεώ… Πιστεύατε ότι θα εξαφανιζόμασταν;»

13.17: Οι δράστες της επίθεσης στο κοινοβούλιο μπήκαν στο κτίριο ντυμένοι σαν γυναίκες, δήλωσε ο ιρανός υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών.

Ο ιρανός υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες της σημερινής επίθεσης εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων TASNIM.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όσοι έχουν απομείνει από τους δράστες βρίσκονται τώρα περικυκλωμένοι μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου.

12.57: Ζωντανή εικόνα από την Τεχεράνη λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. 

LIVE from Tehran following attack on Iranian Parliament

#Iran – LIVE from Tehran following attack on Iranian Parliament

Posted by Ruptly on Wednesday, June 7, 2017

12.13: Οι ειδικές δυνάμεις βοηθάνε ένα παιδάκι να βγει από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

12.11: Το ισλαμικό κράτος ανέλαβε μόλις την ευθύνη για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Ιράν, σύμφωνα με νέες πληροφορίες. 

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης AMAQ. «Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο μνημείο του Χομεϊνί και το ιρανικό κοινοβούλιο στην Τεχεράνη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων.

11.53: Δεύτερος καμικάζι στο μαυσωλείο

Και δεύτερος καμικάζι ανατινάχθηκε στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

11.52: Ανδρας ανατινάχθηκε στο κοινοβούλιο. Γυναίκα-καμικάζι ανατινάχθηκε στο μαυσωλείο

Ενας άνδρας ανατινάχθηκε στον τέταρτο όροφο του κτιρίου του ιρανικού κοινοβουλίου την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν έφοδο κατά δύο ενόπλων που είχαν οχυρωθεί στον χώρο, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση. Ιρανικά μέσα μετέδωσαν ότι γυναίκα-καμικάζι ανατινάχθηκε κατά την επίθεση στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί.

11.44: Σύμφωνα με το BBC, 8 άνθρωποι είναι νεκροί, αρκετοί τραυματισμένοι, σε δύο ξεχωριστές τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες περιλαμβάνουν και μία γυναίκα καμικάζι αυτοκτονίας.

11.30: Video από την στιγμή των πρώτων πυροβολισμών. 

11.29:  Για «ομάδες τρομοκρατών» κάνει λόγο η Τεχεράνη. Το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η διπλή επίθεση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε από ομάδες τρομοκρατών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

11.27: Ανατινάχτηκε τρομοκράτης στον 4ο όροφο του Ιρανικού Κοινοβουλίου. Ενας άνδρας ανατινάχθηκε στο εσωτερικό του ιρανικού κοινοβουλίου, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση. Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο IRIB ότι ένας καμικάζι ανατίναξε τη ζώνη με εκρηκτικά στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί στην νότια Τεχεράνη, ένας ένοπλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι υπόλοιποι ένοπλοι συνελήφθησαν.

Ο Χοσεΐν Χασεμί πρόσθεσε ότι ένας εργάτης σκοτώθηκε κατά την επίθεση του μαυσωλείου και πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματισθεί. Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην επίθεση συμμετείχαν τέσσερις ένοπλοι και ότι ένας κηπουρός του μαυσωλείου σκοτώθηκε κατά την έκρηξη.

11.27: Η φωτογραφία του άνδρα που κυκλοφόρησε ως τρομοκράτης με καλάσνικοφ στο παράθυρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου είναι λανθασμένη. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες πρόκειται για αστυνομικό.

11.26: Τρία ήταν τα παγιδευμένα αυτοκίνητα που παροπλίστηκαν γύρω από το Χομεϊνί. Άνθρωποι κρύβονται πίσω από τα δέντρα για να αποφύγουν τις σφαίρες γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

11.19: Εξακολουθούν και ακούγονται πυροβολισμοί γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου. Εδώ φωτογραφία από την έκρηξη αυτοκτονίας στο Χομεϊνι. 

11.15: 3 τρομοκράτες νεκροί, στην φωτογραφία το σώμα του ενός.

11.09: Αυτή τη στιγμή λόγος γίνεται για 7 νεκρούς και 4 ομήρους οι οποίοι κρατούνται στο κτίριο. 

Οι ένοπλοι που εισέβαλαν στο ιρανικό κοινοβούλιο έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους , ενώ κρατούν τέσσερις ομήρους, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο πηγές από το εσωτερικό του κοινοβουλίου.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν από το εσωτερικό του ιρανικού κοινοβουλίου, μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, δίνοντας πληροφορίες για τον τραυματισμό ενός φρουρού και τρεις νεκρούς ανθρώπους. Ένοπλοι εισέβαλαν με καλάσνικοφ και κράτησαν ομήρους.

Η φωτογραφία ενός από τους τρομοκράτες με το καλάσνικοφ στο χέρι στο παράθυρο του κοινοβουλίου κάνει το γύρο του κόσμου.

Τραυματισμένος αναφέρεται ένας φρουρός στο πόδι και οκτώ τουλάχιστον πολίτες.

Υπάρχουν μαρτυρίες που μιλούν για 4 εισβολείς με καλάσνικοφ και ένα νεκρό φρουρό και άλλους δυο άνθρωπους τουλάχιστον νεκρούς στο τουίτερ.

Ταυτόχρονα ένοπλος άνοιξε πυρ στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί στη νότια Τεχεράνη προκαλώντας τραυματισμούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων FARS. Επίθεση αυτοκτονίας με ανατίναξη ενός υπόπτου μεταδίδουν άλλα μέσα.

Μετά την αποσταθεροποίηση στον κόλπο με το Κατάρ και έχοντας όπως λένε γνώστες της διεθνούς σκακιέρας ως αληθινό στόχο το Ιράν οι σημερινές εξελίξεις μοιάζουν εξαιρετικά ανησυχητικές. Πολλά διεθνή μέσα μιλούν για επερχόμενη επέμβαση της Δύσης στο Ιράν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μεταδίδει ότι όμηροι κρατούνται εντός του κτιρίου του ιρανικού κοινοβουλίου, ενώ συνεχίζεται η ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο δράστης διέφυγε και αναζητείται.

Πηγή: ΑΠΕ και διεθνή ΜΜΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα