Ελλάδα

Ένοχοι κρίθηκαν οι τρεις συλληφθέντες για την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη

Οι τρεις συλληφθέντες για την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη το περασμένο Σάββατο 19 Μαΐου κρίθηκαν σήμερα ένοχοι από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Parallaxi
ένοχοι-κρίθηκαν-οι-τρεις-συλληφθέντε-324966
Parallaxi

Οι τρεις συλληφθέντες για την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Λευκό Πύργο, κρίθηκαν σήμερα ένοχοι από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Οι τρεις κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς (για τις ζημιές στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον κ. Μπουτάρη) και, ένας από αυτούς, το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Οι συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης από 14 έως 21 μηνών.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις κατηγορούμενους, απορρίπτοντας ακόμη και την ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας, την οποία εισηγήθηκε η εισαγγελέας της έδρας για τους δύο σπουδαστές.

Η πιο βαριά ποινή επιβλήθηκε στον έναν εκ των 20χρονων, αυτόν που προέβη σε κλωτσιές στον δήμαρχο και έσπασε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου του. Κρίθηκε ένοχος και στις τρεις κατηγορίες, με ποινή φυλάκισης 21 μηνών.

Οι άλλοι δυο συλληφθέντες, ο 20χρονος και ο 36χρονος, έλαβαν ποινή φυλάκισης 14 μηνών ο καθένας, για τις δύο εκ των τριών κατηγοριών, εκτός αυτής για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να διερευνηθεί εάν θα πρέπει να διωχθούν και οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι (και οποιοσδήποτε άλλος προκύψει) για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η ποινή ανεστάλη επί 3ετία για τους δύο 20χρονους και μετά την έφεση που άσκησαν αφέθηκαν ελεύθεροι. Αντίθετα, για τον 36χρονο, που αναμένεται να δικαστεί αύριο και για τη διάρρηξη του κρεοπωλείου που φέρεται να διέπραξε λίγες ώρες μετά τα γεγονότα του Λευκού Πύργου, αποφασίστηκε η ποινή να μετατραπεί προς 5 ευρώ ημερησίως, καθώς, λόγω βεβαρημένου ποινικού μητρώου, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αναστολής. Αυτό σημαίνει, ότι ο κατηγορούμενος θα αφεθεί ελεύθερος εφόσον καταβάλει το χρηματικό ποσό που αναλογεί στην εις βάρος του επιβληθείσα ποινή.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, κατά την αναγγελία της απόφασης, δέχθηκε ότι επρόκειτο “περί οργανωμένης επίθεσης σε βάρος του δημάχου”, θέση την οποία διατύπωσε η εισαγγελέας της έδρας κατά την εισήγησή της.

Τη διαδικασία παρακολούθησε μέχρι το τέλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που παρίστατο ως πολιτικώς ενάγων και στην κατάθεσή του, μεταξύ άλλων, διατύπωσε την άποψη ότι υπήρξε “ξεκάθαρα ενορχηστρωτής” του επεισοδίου, περιγράφοντας τη συμμετοχή καθενός εκ των καταδικασθέντων στην εναντίον του επίθεση. Αποχωρώντας από το δικαστήριο, ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε την κατάθεση του Γιάννη Μπουτάρη:

Διαβάστε τις απολογίες των τριών συλληφθέντων:

Αυτές ήταν οι απολογίες των τριών συλληφθέντων για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα