Top

Έρχονται Χριστούγεννα που θυμίζουν… Πάσχα- Θετικοί εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι στο γηροκομείο Φλώρινας

Τι συμβαίνει με τους ελέγχους της αστυνομίας και ποια είναι η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας.

Parallaxi
έρχονται-χριστούγεννα-που-θυμίζουν-678151
Parallaxi

Με την παράταση στο lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα η προσοχή όλων στρέφεται στο επόμενο επταήμερο, κατά το οποίο η κυβέρνηση θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις.

Ενδεχομένως, δεν πρέπει να μιλάμε πλέον για άρση του lockdown, αλλά για «χαλάρωσή» του, η οποία θα συνοδεύεται από αυστηρά κριτήρια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ως προς το τι θα ισχύει τα Χριστούγεννα φαίνεται ότι… στη ζωή μας θα μπει ένας νέος κωδικός στο 13033. Πρόκειται για το 7 που θα αφορά σε μετακίνηση στα καταστήματα αλλά και σε διεύρυνση του ωραρίου τους.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.013 νέα κρούσματα, ενώ οι νεκροί ήταν και πάλι πάνω από 100, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 607.

Όπως μετέδωσε το MEGA, η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν προκρίνει ακόμη το σενάριο χαλάρωσης των μέτρων –ούτε εκείνο των τοπικών lockdown – καθώς κεντρικός στόχος παραμένει η πτώση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια, καθώς η εξάπλωση του ιού είναι καθολικοί με πολλές περιοχές να «βράζουν».

Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και απορρίπτουν κάθε ιδέα βεβιασμένης άρσης των μέτρων που ισχύουν.

Το στοίχημα των Χριστουγέννων δείχνει για την ώρα ότι χάνεται, όπως χάθηκε το περασμένο Πάσχα.

«Ναι» σε οριζόντιο άνοιγμα, «όχι» σε τοπικά lockdown

Ερωτηματικό παραμένει επίσης το αν θα υπάρξει άνοιγμα δύο ταχυτήτων, με γεωγραφικά κριτήρια, κάτι που η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί, παρόλα αυτά, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης δεν το απέκλεισε.

H κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει το οριζόντιο άνοιγμα, αν και μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ή επιπλέον περιορισμοί για συγκεκριμένες περιοχές.

«Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ Περιφερειών. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς», είπε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας για το ενδεχόμενο άρσης του lockdown.

«Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην Επικράτεια. Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο» τόνισε.

Πιο αργή χαλάρωση των μέτρων φέρνουν οι αριθμοί

Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις αναλύσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια πιο αργή διαδικασία χαλάρωσης. Παραδείγματος χάριν, το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε 18 περιοχές της επικράτειας από τις συνολικά 74.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή της κ. Παπαευαγγέλου ότι «δεν λέει να φύγει το δεύτερο κύμα» και πρόσθεσε ότι η μείωση των κρουσμάτων έχει ρυθμό πιο αργό από ό,τι επιθυμούσε η επιτροπή, ενώ σε άλλες περιοχές αυξάνονται.

«Η καμπύλη μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα. Σήμερα σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς, με το 1/4 αυτών να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη» είπε.

Το τελικό σχέδιο θα κρίνουν οι γνωστοί πλέον δύο παράγοντες που είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ.

Πέρα από τα σχολεία που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, οδηγούμαστε προς ένα διαφορετικό μοντέλο τόσο σχετικά με την μετακίνησή μας, όσο και για το άνοιγμα ενός κομματιού του λιανεμπορίου.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νέο αριθμό που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα για τις μετακινήσεις, κατά πάσα πιθανότητα ο αριθμός 7 και θα αφορά μετακίνηση σε κατάστημα της λιανικής. Ακόμη, θα υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου των μαγαζιών.

Το σενάριο του lockdown «δύο ταχυτήτων»

Νωρίτερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η άρση του lockdown να γίνει ανά περιοχή.

Ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε πως το πρόβλημα με τη διασπορά του κοροναϊού έχει μετατοπιστεί στην επαρχία και γι’ αυτό δεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

«Το πρόβλημα αρχίζει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Δεν πρέπει να αισθάνονται οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού ότι δεν τους αφορά το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχείς οι έλεγχοι από τα μπλόκα της Τροχαίας για την τήρηση των μέτρων
Κορωνοϊός: Θετικοί εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι στο γηροκομείο Φλώρινας

Συναγερμός σήμανε στο γηροκομείο Φλώρινας, αφού αρκετοί εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Κατά την ΕΡΤ όλα ξεκίνησαν από ένα θετικό κρούσμα σε προληπτικό έλεγχο σε εργαζόμενο του γηροκομείου, με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του, τόσο με τους υπόλοιπους εργαζόμενους όσο και με τους ηλικιωμένους.

Τα περισσότερα δείγματα βγήκαν θετικά, ενώ οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ αναμένουν και τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν την Παρασκευή από τρόφιμους.

Βελτιώνεται η υγεία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου

Οι μικροβιολογικές εξετάσεις του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου είναι άριστες. Με την πάροδο του χρόνου αναμένεται πλήρης αποκατάσταση της υγείας του, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, για την πορεία της υγείας του η Εκκλησία της Αλβανίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος παραμένει εις κατ’ οίκον περιορισμό στην Αθήνα. Οι μικροβιολογικές του εξετάσεις είναι άριστες. Με την πάροδο του χρόνου αναμένεται πλήρης αποκατάσταση της υγείας του. Ευχαριστούμε για το συνεχές ενδιαφέρον των πολυάριθμων φίλων, «τη ελπίδι χαίροντες, τη θλίψει υπομένοντες, τη προσευχή προσκαρτερούντες».

Με πληροφορίες από in.gr/Mega/ EΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα