Ελληνικές ποτοποιίες: Πρόβλημα με τα μπουκάλια εμφιάλωσης
Λόγω του πολέμου έχουν κλείσει οι ουκρανικές υαλουργίες – Αυξήσεις μέχρι και 50% στα υλικά εμφιάλωσης
Ζούμε σε μία χώρα που δεν παράγει πλέον ούτε μπουκάλια και η οποία για να εμφιαλώσει το ούζο και τη ρετσίνα που παράγει, εισάγει κενές φιάλες από την Τουρκία και το… Ντουμπάι.
Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στην διατροφική και εφοδιαστική αλυσίδα και αναπόφευκτα έχουν επηρεάσει την αγορά των γυάλινων υλικών συσκευασίας, όπου οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 40%.
Ήδη στην Ευρώπη οι μεγάλες πολυεθνικές ζυθοποιίες και βιομηχανίες εμφιαλωμένων ποτών έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για έλλειψη κενών φιαλών καθώς ένα σημαντικό μέρος των μπουκαλιών και των υλικών εμφιάλωσης, παραγόταν στην Ουκρανία.
Οι γερμανικές ζυθοποιίες έχουν προειδοποιήσει ότι μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να υπάρξει έλλειψη φιαλών μπύρας, ενώ έχουν επισημάνει την αύξηση του κόστους στην αγορά φιαλών αλλά και στα μεταφορικά κόστη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ζυθοποιών, Χόλγκερ Άικελε, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild, ότι «η κατάσταση είναι τεταμένη» και παρατήρησε ότι η έλλειψη γυάλινων φιαλών θα επηρεάσει κυρίως τις μικρές και μεσαίες ζυθοποιίες και θα αυξήσει την τιμή της μπύρας.
Μπουτάρης: Ακόμα δεν υπάρχει πρόβλημα
Στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει τοπική υαλουργία που να παράγει φιάλες εμφιάλωσης. Παλιότερα υπήρχαν δύο βιομηχανίες η «Βαλαβάνης Α.Ε.» και η «Γιούλα Υαλουργική Βιομηχανία Α.Ε», οι οποίες πλέον έχουν εξαγοραστεί από πολυεθνικούς κολοσσούς του κλάδου και έχουν στραφεί κυρίως στο εμπόριο.
Οι ελληνικές εταιρίες που παράγουν κρασί, ούζο, μπύρες, αναψυκτικά, μεταλλικό νερό κ.α. εμφιαλώνουν τα προϊόντα τους σε φιάλες εισαγωγής από την Τουρκία, το Ντουμπάι, την Τσεχία, την Ιταλία κ.α.
Όπως τονίζει στην Parallaxi, ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης, «προς το παρόν δεν έχουμε πρόβλημα με την προμήθεια φιαλών αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχει μία άνοδος μέχρι και 50% στα κόστη της εμφιάλωσης, καθώς έκλεισαν τα εργοστάσια της Ουκρανίας αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης».
Εκτιμά δε πως αυτές οι αυξήσεις δεν θα επηρεάσουν πολύ τις τιμές στα κρασιά, αλλά θα επιβαρύνουν κυρίως τις επιχειρήσεις που παράγουν μπύρες, ούζο και αναψυκτικά. «Δυστυχώς δεν έχουμε «γυαλάδικο» στην Ελλάδα, παλιότερα είχαμε εργοστάσια που παρήγαγαν εκτός από φιάλες και ποτήρια, αλλά σήμερα ίσως θεωρείται πολύ μικρή η ελληνική αγορά για μία επένδυση υαλουργίας», επισημαίνει.
Θεωρεί πως η επαναχρησιμοποίηση των άδειων μπουκαλιών δεν είναι τόσο εύκολη και εφικτή στην Ελλάδα και λόγω της γεωγραφίας της και του κόστους μεταφοράς, αλλά και λόγω της δαπάνης για την επεξεργασία των ήδη χρησιμοποιημένων μπουκαλιών. Ωστόσο πιστεύει πως αν υπήρχαν κίνητρα προς τον καταναλωτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί με επιτυχία.
Ο Δημήτρης Κυριαζής υπεύθυνος επικοινωνίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, τονίζει πως στην αγορά δεν υπάρχει έλλειψη φιαλών, αλλά υπάρχει σημαντική ανατίμηση σε όλα τα κόστη εμφιάλωσης και παραγωγής.
«Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τις φιάλες, όμως έχουν αυξηθεί τα κόστη σε όλα τα είδη, στο αλουμίνιο, στις φιάλες και στο κριθάρι» τονίζει και σημειώνει πως η Αθηναική Ζυθοποιεία είναι υπέρμαχος της επαναχρησιμοποιημένης φιάλης.
«Εμείς το προτείνουμε ήδη στα καταστήματα με τα οποία συνεργαζόμαστε και το προτείνουμε και τους καταναλωτές διότι είναι φιλικό για το περιβάλλον και κατά τη γνώμη μας, περιβαλλοντικά και οικονομικά είναι πιο αποδοτικό από την ανακύκλωση» τονίζει και δεν αποκλείει η Αθηναϊκή Ζυθοποιεία να πάρει κάποιες σχετικές πρωτοβουλίες.
Πρόβλημα στις μικρές επιχειρήσεις
Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτιμάτε πως αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ποτών και τροφίμων που χρησιμοποιούν υλικά εμφιάλωσης.
Αν και για την ώρα δεν υπάρχει έλλειψη στην αγορά, όμως εκφράζονται φόβοι πως αν πόλεμος και η ενεργειακή κρίση τραβήξουν σε μάκρος, το πρόβλημα γενικά με τη συσκευασία τροφίμων θα επιδεινωθεί. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε ελλείψεις σε γυάλινα βάζα και ορισμένες κατηγορίες φιαλών.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις για το πρόβλημα του Γιώργου Φουντούλη, προέδρου του οινοποιητικού συνεταιρισμού «Βαένι Νάουσας» στην ΕΡΤ3: