Διεθνή

Ο Ελπιδοφόρος, η επίσκεψη στο «Σπίτι της Τουρκίας» και η αλλαγή στάσης Μητσοτάκη

Μια τελετή εγκαινίων με την παρουσία των Ερντογάν και Τατάρ, ήταν αρκετή για προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Parallaxi
ο-ελπιδοφόρος-η-επίσκεψη-στο-σπίτι-τη-458394
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Έντονες αντιδράσεις ξέσπασαν σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια για το «Τουρκικό Σπίτι» στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε, εκτός των άλλων συμβολισμών, εμπεριείχε και τη νομιμοποίηση της συμμετοχής του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ελπιδοφόρος είχε ενημερωθεί σχετικά από το υπουργείο Εξωτερικών για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παρουσία του εκεί και του είχαν εισηγηθεί να αποφύγει να παραστεί στα εγκαίνια.

Ωστόσο εκείνος αποφάσισε να παραστεί και μάλιστα την ημέρα των εγκαινίων συνεχάρη, με μήνυμα στο Twitter, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Έδωσα συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, μαζί με τον γγ του ΟΗΕ, Γκουτέρες. Πάντα επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στη στήριξη των δικαιωμάτων και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία», έγραψε.

Η δική του εξήγηση

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής, σύμφωνα με τον «Πολίτη της Κύπρου», επισημαίνουν πως ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, όταν δέχθηκε την επίσημη πρόσκληση από τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας, ο ίδιος δεν γνώριζε ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι.

Οι αντιδράσεις Μητσοτάκη – Αναστασιάδη 

Η συμμετοχή του στα εγκαίνια «ξένισε» τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με τον Κύπριο πρόεδρο όμως να επικαλείται τελικά το «βεβαρημένο του πρόγραμμα» για να ακυρώσει το τετ α τετ με τον κ. Ελπιδοφόρο.

«Δεν μπορώ να τον συναντήσω όταν μια μέρα πριν ήταν σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, θα ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο. Η συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή (24.09.2021). Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει την ακύρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον κ. Ελπιδοφόρο. Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη παρέπεμψε στις ανακοινώσεις για το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Αλλαγή πλάνων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αργότερα σήμερα όμως, κυκλοφόρησαν εκ νέου πληροφορίες, που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντά τον Αρχιεπίσκοπο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το «Ground Zero», το σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που πρόσφατα άνοιξε εκ νέου τις πύλες του.

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα