Top

EMΑ: Αξιολογεί ανοσοκατασταλτικό φάρμακο για την θεραπεία ασθενών της COVID-19 με πνευμονία

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
emα-αξιολογεί-ανοσοκατασταλτικό-φάρμα-761642
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

ΕΕ: Ο EMA ανακοίνωσε ότι αξιολογεί τη χρήση ενός ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου για την θεραπεία ασθενών της COVID-19 με πνευμονία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι αξιολογεί αίτηση για την χρήση του φαρμάκου για την αρθρίτιδα Kineret για την θεραπεία της COVID-19 σε ενήλικες ασθενείς με πνευμονία, οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ πρόσθεσε ότι θα εξετάσει τα δεδομένα, μεταξύ των οποίων τα αποτελέσματα από δύο συνεχιζόμενες κλινικές μελέτες που ερευνούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19.

To Kineret, το οποίο έχει επί του παρόντος άδεια για την θεραπεία αριθμού φλεγμονωδών παθήσεων, παρασκευάζεται από την σουηδική εταιρεία παρασκευής φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες Sobi.

Το φάρμακο αυτό μειώνει την δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και η δραστική του ουσία εμποδίζει την δραστηριότητα ενός χημικού αγγελιοφόρου στην ανοσοποιητική διαδικασία που οδηγεί σε φλεγμονή.

“Πιστεύεται ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να μειωθεί η φλεγμονή και η βλάβη των ιστών που συνδέεται με την COVID-19”, σημειώνει ο EMA, προσθέτοντας ότι αναμένει το αποτέλεσμα της αξιολόγησής του τον Οκτώβριο.

Κύπρος: ”Η προσέλευση του κόσμου για εμβολιασμό είναι αυξημένη και ξεπερνά κάθε προσδοκία”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Απαράδεκτα και καταδικαστέα χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στο Συγκρότημα “ΔΙΑΣ”.

Ο κ. Χατζηπαντέλα μιλούσε στο περιθώριο επίσκεψής του στο Κέντρο Εμβολιασμού της Κρατικής Έκθεσης.

“Όπως έχω αναφέρει και την Παρασκευή, ο πολιτισμός μας δεν χωρά διχασμό, δεν μπορούμε να χωριστούμε σε στρατόπεδα σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε τους συμπατριώτες μας που έχουν κάποιο προβληματισμό να εμβολιαστούν, και να τους πείσουμε να εμβολιαστούν, εφόσον το αποφασίσουν”, είπε ο κ. Υπουργός.

Προς διευκόλυνση των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο στην Πάφο, μαζί με σημείο δειγματοληψίας rapid test, θα λειτουργήσει και κινητή μονάδα εμβολιασμού για όσους πολίτες επιθυμούν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Παρόντες θα βρίσκονται επίσης γυναικολόγος, εκπρόσωπος της εκκλησίας, επιδημιολόγος, οι οποίοι θα βρίσκονται στον χώρο για να απαντήσουν σε ερωτήματα των πολιτών και να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τους.

Εάν δεν πειστούν, σεβόμαστε την άποψή τους και την κατανοούμε, πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας, αλλά την ίδια ώρα κατανοούμε τους συμπατριώτες μας που έχουν λάβει το εμβόλιο και για αυτό λαμβάνονται τα μέτρα αυτά. “Σεβόμαστε την απόφαση των συμπατριωτών μας να μην εμβολιαστούν, αλλά την ίδια ώρα κατανοούμε και σεβόμαστε τους συμπατριώτες μας που έχουν εμβολιαστεί”, είπε.

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή του επίσκεψη στο Εμβολιαστικό Κέντρο της Κρατικής Έκθεσης, ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε ότι ο στόχος ήταν να βεβαιωθεί ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, πάρα τα χθεσινοβραδινά δυσάρεστα γεγονότα. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν παγκύπρια, η προσέλευση του κόσμου είναι αυξημένη και ξεπερνά κάθε προσδοκία. Όπως ανέφερε συνεχίζεται η λειτουργία των κέντρων ελεύθερης προσέλευσης και μέχρι στιγμής σήμερα έγιναν παγκύπρια 500 εμβολιασμοί.

Ιταλία: Οι οικογενειακοί γιατροί θα αναζητήσουν όλους τους πολίτες άνω των εξήντα ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, για να τους πείσουν να προστατευθούν από τον κορονοϊό

Σύμφωνα με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Υγείας, οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να τηλεφωνήσουν ή και να επισκεφθούν τους πολίτες άνω των εξήντα ετών που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, και να προσπαθήσουν να τους πείσουν να προστατευθούν από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, πρόκειται για 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Γιατροί του εθνικού συστήματος επισκέπτονται επίσης, με μικρές κινητές μονάδες, απομακρυσμένα χωριά (ορεινών, κυρίως, περιοχών) για να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία εμβολιασμού.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση και ο προβληματισμός σχετικά με το αν το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού.

“Θεωρώ ότι μπορεί να φτάσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των δασκάλων και καθηγητών, έτσι όπως έγινε για τους υγειονομικούς. Οι εκπαιδευτικοί είναι κατηγορία υψηλού κινδύνου, διότι η παραλλαγή Δέλτα μολύνει, ως γνωστόν, κυρίως τους νέους”, δήλωσε ο καθηγητής ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής που συμβουλεύει την τοπική αυτοδιοίκηση της Λομβαρδίας.

Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δεν έχει ταχθεί υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού όσων εργάζονται στα σχολεία της χώρας. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πρόοδο στο μέτωπο της χορήγησης των εμβολίων μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Μέχρι σήμερα έχει λάβει τα προστατευτικά σκευάσματα κατά του κορονοϊού, το 50,2% του ιταλικού πληθυσμού άνω των 12 ετών. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 61.543.227 δόσεις.

Αύριο, τέλος, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αναμένεται να εγκρίνει νέα μέτρα, τα οποία θα προβλέπουν προνόμια για τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό τους κύκλο. Θα χρειάζεται “πράσινη κάρτα” και πλήρης εμβολιασμός για είσοδο σε τραίνα, αεροπλάνα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και κλαμπ. Θα πρέπει να εξακριβωθεί αν η “πράσινη κάρτα εμβολιασμού” θα είναι αναγκαία, τελικά, και για την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους εστιατορίων κα καφέ μπαρ.

Ο γραμματέας της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, (ο οποίος μετέχει στην κυβέρνηση Ντράγκι) θεωρεί ότι “για έναν καφέ δεν χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού”, ενώ η κεντροαριστερά τάσσεται υπέρ μιας αυστηρότερης γραμμής. Τον τελευταίο λόγο θα την έχει, όπως πάντα, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ρωσία: Οι αρχές ανακοίνωσαν 24.633 νέα κρούσματα και 719 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 24.633 νέα κρούσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 4.007 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την αρχή της πανδημίας να φθάνει τα 5.982.766.

Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης του κορονοϊού ανακοίνωσε επίσης ότι 719 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, με τον πανεθνικό απολογισμό να φθάνει τους 149.138 νεκρούς.

Γαλλία: Κλεμάν Μπον: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η εκ νέου επιβολή απαγορεύσεων κυκλοφορίας, μάλλον “υπερβολική” η απόφαση της Βρετανίας για τους ταξιδιώτες από τη Γαλλία

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας επιβολής μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Γαλλία για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της COVID-19 καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται, δήλωσε σήμερα στο BFM TV ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Η Γαλλία κατέγραψε χθες, Κυριακή, περισσότερα από 12.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ επρόκειτο για την τρίτη ημέρα που ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 10.000, καθώς η ταχεία εξάπλωση του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σημείωσε εξάλλου ότι η επιβολή από τη Βρετανία περιορισμών σε αυτούς που φθάνουν στη χώρα από τη Γαλλία φαίνεται μάλλον “υπερβολική”.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι όσοι έρχονται από τη Γαλλία θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 10 ημέρες μετά την είσοδό τους στη Βρετανία.

“Δεν πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στηρίζονται απολύτως σε επιστημονικές βάσεις. Τις βρίσκουμε υπερβολικές”, πρόσθεσε στις δηλώσεις που έκανε στο BFM TV.

Σαουδική Αραβία: Οι Σαουδάραβες πολίτες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 για να μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό

Οι Σαουδάραβες πολίτες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 για να μπορούν να ταξιδέψουν εκτός του βασιλείου από τις 9 Αυγούστου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη βάσει των νέων κυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού που καταγράφονται παγκοσμίως, των νέων παραλλαγμένων στελεχών του ιού και της “χαμηλής αποτελεσματικότητας μίας δόσης εμβολίου κατά αυτών των παραλλαγμένων στελεχών”, διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Νότια Κορέα: Το 80% του πληρώματος ενός αντιτορπιλικού βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα της επιδημίας μέχρι στιγμής

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν τη μεγαλύτερη εστία μολύνσεων covid-19, με περισσότερο από το 80% του πληρώματος ενός αντιτορπιλικού που συμμετέχει σε περιπολίες κατά πειρατών στον Κόλπο του Άντεν να βρίσκεται θετικό στον κορονοϊό.

Αν και τα 247 αυτά κρούσματα δεν συνδέονται με τις εγχώριες μολύνσεις στη Νότια Κορέα, καθώς το αντιτορπιλικό αναχώρησε τον Φεβρουάριο για την αποστολή του, το ξέσπασμα αυτό των μολύνσεων σημειώνεται την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα covid-19 μέχρι στιγμής.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε σήμερα ότι μόλις 50 από τα 301 μέλη του πληρώματος του αντιτορπιλικού βρέθηκαν αρνητικά στον κορονοϊό, με τις πρώτες μολύνσεις να ανακοινώνονται στις 15 Ιουλίου. Οι αρχές έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τους ασθενείς πίσω στη Νότια Κορέα, ενώ το πλοίο θα οδηγήσει πίσω στη χώρα αναπληρωματική ομάδα.

Στο μεταξύ χθες Κυριακή στη Νότια Κορέα καταγράφηκαν 1.252 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να παραμένει πάνω από τα 1.100 για σχεδόν δύο εβδομάδες. Το νέο κύμα του κορονοϊού οφείλεται κυρίως στο πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Μέχρι στιγμής στη Νότια Κορέα έχουν εντοπιστεί 179.203 κρούσματα covid-19 και έχουν καταγραφεί 2.058 θάνατοι από τη νόσο. Περίπου το 31,4% των 52 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, ενώ το 12,7% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Χάρη κυρίως στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, στο κύμα αυτό της επιδημίας δεν παρατηρείται, προς το παρόν, μεγάλη άνοδος των νοσηλειών ή των θανάτων, με το ποσοστό θνητότητας να βρίσκεται στο 1,15% και τον αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων να ανέρχεται σε 185.

Σιγκαπούρη: Να μένουν σπίτι συνιστούν στους ανεμβολίαστους οι αρχές καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

“Ισχυρή” σύσταση να μένουν σπίτι όσον το δυνατόν περισσότερο τις επόμενες λίγες εβδομάδες εξέδωσε το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης για τους ανεμβολίαστους, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, επικαλούμενο αυξημένες ανησυχίες για τον κίνδυνο εξάπλωσης στην κοινότητα του νέου κοροναϊού.

Η Σιγκαπούρη κατέγραψε χθες, Κυριακή, 88 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης του κοροναϊού, τον υψηλότερο αριθμό από τον περσινό Αύγουστο, έπειτα από αύξηση των συρροών που συνδέονται με μπαρ καραόκε και ένα λιμάνι εμπορίου αλιευτικών προϊόντων.

Αν και ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων της Σιγκαπούρης είναι μόνον ένα κλάσμα αυτού που καταγράφουν καθημερινά γειτονικές της χώρες στην νοτιοανατολική Ασία, η αύξηση των κρουσμάτων συνιστά πισωγύρισμα για τον επιχειρηματικό αυτόν κόμβο στην Ασία, ο οποίος είχε αναχαιτίσει με επιτυχία προηγούμενα ξεσπάσματα του νέου κοροναϊού. Στις 10 Ιουλίου δεν είχε καταγραφεί κανένα νέο κρούσμα στη χώρα.

Για προληπτικούς λόγους, οι αρχές έκλεισαν χθες, Κυριακή, τις αγορές φρέσκων ψαριών και θαλασσινών καθώς υπέβαλλαν σε διαγνωστικά τεστ τους εργαζόμενους στην αλιεία και τους ιχθυοπώλες.

“Ανησυχούμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν υπολανθάνουσες αλυσίδες μετάδοσης, από τις οποίες μπορεί να συνεχίζεται η εξάπλωση εντός της κοινότητας. Ο πορώδης χαρακτήρας των ανοιχτών αγορών καθιστά λιγότερο απλή την ιχνηλάτηση και την απομόνωση”, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Υγείας.

Περίπου το 73% του πληθυσμού των 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων της Σιγκαπούρης έχει κάνει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ώθηση στον εμβολιασμό περισσότερων ηλικιωμένων, καθώς αυτοί που είναι άνω των 70 ετών έχουν το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 71%.

Η αύξηση των κρουσμάτων ώθησε τις αρχές της Σιγκαπούρης να ενισχύσουν ορισμένους περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις από σήμερα, μία μόλις εβδομάδα μετά την χαλάρωσή τους. Ωστόσο οι κανόνες είναι ηπιότεροι για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.

Καθώς αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμών και η Σιγκαπούρη προετοιμάζεται να αρχίσει να ζει με τον ιό, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα κοιτάξει πέραν των αριθμών των κρουσμάτων και θα στηριχθεί κυρίως στον αριθμό των σοβαρά νοσούντων για να αποφασίσει σχετικά με περαιτέρω μέτρα που μπορεί να λάβει για την αναχαίτιση της COVID-19.

Από τους 243 ανθρώπους που νοσηλεύονται σήμερα με COVID-19 στη Σιγκαπούρη, οι 5 είναι σοβαρά και χρειάζονται οξυγόνο και ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.

Δείτε επίσης: 

Παντού σφίγγουν τα μέτρα στη Βρετανία χαλαρώνουν

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα