Top

Ο ΕMA επανεξετάζει το εμβόλιο της Johnson & Johnson για πιθανές θρομβώσεις

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
ο-εma-επανεξετάζει-το-εμβόλιο-της-johnson-johnson-γι-742712
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

ΕΕ: Ο ΕMA επανεξετάζει το εμβόλιο της Johnson & Johnson για πιθανές θρομβώσεις

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε σήμερα ότι επανεξετάζει αναφορές για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων σε τέσσερις ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 και πως διεύρυνε την έρευνά της για το εμβόλιο της AstraZeneca ώστε να περιλάβει αναφορές για περιστατικά αιμορραγίας.

Από τα τέσσερα σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, τρία σημειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη χορήγηση του εμβολίου της J&J από τη μονάδα της, Jansseen, ανέφερε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος πρόσθεσε ότι ένας άνθρωπος πέθανε και πως ένα περιστατικό καταγράφηκε σε κλινική δοκιμή.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό ότι ο EMA διεξάγει έρευνα για το εμβόλιο της J&J, ενώ το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca βρίσκεται στο μικροσκόπιο εδώ και εβδομάδες για πιθανή σχέση με σπάνια περιστατικά θρόμβων στον εγκέφαλο και στην κοιλιά, την οποία έχει επιβεβαιώσει ο EMA.

Η εδρεύουσα στις ΗΠΑ J&J ανέφερε πως έχει ενημερωθεί για τις αναφορές περί θρόμβων που συνδέονται πιθανόν με το εμβόλιό της κατά της COVID-19 και για άλλες, και εργάζεται από κοινού με τις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα και να παράσχει σχετική πληροφόρηση.

“Προς το παρόν, δεν έχει καταδειχθεί σαφής αιτιώδης σχέση ανάμεσα σε αυτά τα σπάνια γεγονότα και το εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19”, ανέφερε η εταιρία σε μήνυμα που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο EMA ανέφερε επίσης πως δεν είναι ακόμη σαφές αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα δύο εμβόλια και τα περιστατικά που αναφέρθηκαν και πως η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης θα αποφασίσει αν χρειάζεται κάποια ρυθμιστική δράση.

Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη και στην Ασία έχουν περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, Vaxzervia, σε νεότερης ηλικίας ανθρώπους έπειτα από μια επικαιροποίηση των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ και της Βρετανίας αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σχέση ανάμεσα στα περιστατικά και το εμβόλιο. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πει πως τα ωφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J έχει λάβει έγκριση για χρήση στην ΕΕ, αλλά η χορήγησή του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Τώρα χρησιμοποιείται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο EMA ανέφερε ακόμη ότι έχουν αναφερθεί πέντε περιπτώσεις συνδρόμου διαρροής τριχοειδών αγγείων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το σύνδρομο αυτό, κατά το οποίο αίμα διαρρέει από τα μικρότατα αυτά αιμοφόρα αγγεία προς τους μύες και σωματικές κοιλότητες, χαρακτηρίζεται από οίδημα και πτώση της πίεσης του αίματος.

H AstraZeneca δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Τα εμβόλια της J%J και της AstraZeneca είναι δύο από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 στην Ευρώπη.

ΕΕ: Η AstraZeneca θα παραδώσει τις μισές δόσεις εμβολίων που προβλέπονταν για αυτήν την εβδομάδα

Η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca θα καθυστερήσει τα μισά εμβόλιά της για την Covid-19 που προβλεπόταν να παραδοθούν αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ένας εκπρόσωπός της.

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη την περασμένη εβδομάδα ότι η μία από τις δύο παρτίδες (του εμβολίου) που ήταν προς παράδοση αυτήν την εβδομάδα χρειαζόταν να ελεγχθεί και θα παραδοθεί σύντομα», εξήγησε.

Στο μήνυμά του, που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία είναι «στη σωστή πορεία» προκειμένου να τηρήσει το πρόγραμμά της, όσον αφορά τις παραδόσεις εμβολίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι εβδομαδιαίες παραδόσεις παρουσιάζουν γενικά μικρές διακυμάνσεις, που εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως από την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, που επικαλείται έγγραφα που έχει στην κατοχή της, η φαρμακευτική εταιρεία προβλέπει ότι θα παραδώσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις στις 27 χώρες μέλη, συν την Ισλανδία και τη Νορβηγία, αντί για 2,6 εκατομμύρια που ήταν το πλάνο της αυτήν την εβδομάδα.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις είναι ένα πρόβλημα που επανέρχεται συχνά και έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ των Βρυξελλών και της εταιρείας το τελευταίο διάστημα.

Η Ισπανία συνεχίζει με το AstraZeneca στους άνω των 60 ετών

Η Ισπανία θα συνεχίσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 στους άνω των 60 ετών βασιζόμενη στη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε σήμερα από το Ντακάρ της Σενεγάλης ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ.

Θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, εφόσον αυτό εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.

«Θα συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 60», δήλωσε ο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλευρό του προέδρου της Σενεγάλης Μάκι Σαλ.

Παρά τις σπάνιες εμφανίσεις θρόμβων αίματος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) «είπε πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε το AstraZeneca, λένε πως το εμβόλιο είναι ασφαλές», σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Σε σχέση με τα άτομα που έκαναν την πρώτη δόση, πρέπει να δούμε και να ακούσουμε τι (θα πει) η επιτροπή εμβολιασμών και η επιτροπή Υγείας», πρόσθεσε. Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν σήμερα πως στους Γάλλους κάτω των 55 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca θα προταθεί ένα διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακούμε τους επιστήμονες, να ακούμε τους ειδικούς και η απόφασή μας θα ληφθεί σε σχέση με τι λένε οι ειδικοί», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το Sputnik V, ο Σάντσεθ ανέφερε πως «καμία χώρα δεν αντιτίθεται στο εμβόλιο Sputnik, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι τα εμβόλια που παρέχουμε στους πολίτες μας στην Ευρώπη πρέπει να είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

«Εάν το Sputnik εγκριθεί από τον ΕΜΑ, ασφαλώς θα μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε αυτό το εμβόλιο στο χαρτοφυλάκιο των εμβολίων (…), όμως πρέπει το εμβόλιο να εγκριθεί, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη», τόνισε.

Η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm ελπίζει να παράγει 8-10 εκ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V σε εργοστάσιο της στην Γερμανία

Η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm ελπίζει να παράγει 8-10 εκ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V σε εργοστάσιο της στην Βαυαρία το οποίο θα λειτουργεί σε πλήρη ισχύ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τον γενικό διευθυντή της ρωσικής εταιρείας Αλεξέι Ρέπικ.

Ο γενικός διευθυντής της R-Pharm επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία οργανώνει την παραγωγή του σκευάσματος Sputnik-V στο εργοστάσιο που διαθέτει στην πόλη Ιλέρτισσεν (κρατίδιο της Βαυαρίας). «Νομίζω, ότι θα αρχίσουμε να παράγουμε 4-5 εκ. δόσεις μηνιαίως» δήλωσε ο Ρέπικ, προσθέτοντας ότι «θα φθάσουμε το μάξιμουμ περίπου στις 8-10 εκ. δόσεις μηνιαίως», στόχος που όπως είπε θα επιτευχθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Die Welt: Η Κομισιόν προτίθεται να παραγγείλει έως 1,8 δισεκατ. δόσεις εμβολίων κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προβεί σε πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την προμήθεια έως 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα στα κράτη μέλη τα σχέδιά της για αντίστοιχες συμφωνίες προαγοράς με μεγάλους παρασκευαστές εμβολίων, αναφέρει η «Welt» στο φύλλο του Σαββάτου, επικαλούμενη κύκλους της Επιτροπής.

Τα σχέδια, τα οποία παρουσίασε η Σάντρα Γκαλίνα, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας, στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη μέλη, είναι ήδη πολύ λεπτομερή. Σύμφωνα με αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συνάψει συμφωνίες-πλαίσιο για την παράδοση περίπου 900 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων δεύτερης γενιάς. Θέλει επίσης να εξασφαλίσει 900 επιπλέον εκατομμύρια δόσεις. Οι νέες συμφωνίες-πλαίσιο προορίζονται να καλύψουν τις δόσεις εμβολιασμού που απαιτούνται για επαναληπτικούς εμβολιασμούς.

Οι πρώτες δόσεις θα παραδοθούν ήδη το τρέχον έτος και θα ακολουθήσουν άλλες το 2022 και το 2023. Οι παραγγελίες προορίζονται επίσης να καλύψουν δόσεις εμβολιασμού για παιδιά και εφήβους που δεν περιλαμβάνονται ακόμη στα σχέδια εμβολιασμών και αφορούν 70 έως 80 εκατομμύρια παιδιά και νέους στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να γίνουν οι σχετικές επαφές με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ήδη τις επόμενες ημέρες.

Οι αντίστοιχες προπαραγγελίες θα πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή κατά την οποία θα είναι διαθέσιμες οι προσφορές των εταιρειών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν για τα σχέδια πρόσκλησης υποβολής προσφορών που παρουσιάστηκαν σήμερα με την λεγόμενη «διαδικασία διαπραγμάτευσης», κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβεί σχετικά γρήγορα.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ληφθούν υπόψη προσφορές εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια με τεχνολογία mRNA, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις των επιστημόνων.

Με αυτήν την πρόβλεψη, ο κύκλος των πιθανών προμηθευτών είναι πολύ περιορισμένος: Επί του παρόντος υπάρχουν τρία εμβόλια που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία: της Biontech / Pfizer και της Moderna χρησιμοποιούνται ήδη στην Ευρώπη, ενώ της Curevac βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία έγκρισης. Περαιτέρω κριτήρια για τις νέες συμβάσεις περιορίζουν έτι περαιτέρω τον αριθμό των παρασκευαστών οι οποίοι θα ληφθούν υπόψη. Πρέπει να προτιμώνται κατά το δυνατόν παρασκευάστριες εταιρείες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ευρώπη και οι οποίες έχουν όσο το δυνατόν πιο στενές και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού στην Ευρώπη. Θα πρέπει εκτός τούτων να μπορούν να παραδίδουν τα εμβόλια γρήγορα.

Προς το παρόν μόνο η Biontech / Pfizer και η Moderna πληρούν αυτές τις απαιτήσεις. Η Biontech / Pfizer παρασκευάζει τα εμβόλια στο Βέλγιο και τη Γερμανία, η Moderna στην Ισπανία και την Ελβετία. Το εμβόλιο της CureVac παράγεται επίσης στην Ευρώπη, αλλά το συγκεκριμένο σκεύασμα αναμένεται να εγκριθεί στην Ευρώπη τον Ιούνιο. Η εφημερίδα παραπέμποντας σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γράφει ότι η Biontech / Pfizer βρίσκεται επί του παρόντος σε πλεονεκτική θέση για τις παραγγελίες βάσει αυτών των κριτηρίων.

ΠΟΥ: Υπάρχει μια «σκανδαλώδης ανισορροπία» στη διανομή των εμβολίων

Υπάρχει μια “σκανδαλώδης ανισορροπία” στη διανoμή των εμβολίων κατά της COVID-19 παγκοσμίως και οι περισσότερες χώρες δεν έχουν επαρκείς δόσεις για να καλύψουν τις ανάγκες των ομάδων υψηλού κινδύνου, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

“Κατά μέσο όρο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες εμβολιάζεται κατά της COVID-19. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η αναλογία αυτή είναι ένας στους πάνω από 500”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ανοίγουν ξανά τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να ξανανοίξουν από σήμερα στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου οι παραλίες παραμένουν επισήμως κλειστές, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, ακόμα κι αν η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να κλονίζει τόσο την πόλη όσο και ολόκληρη τη Βραζιλία.

Όλες οι «μη αναγκαίες» εμπορικές δραστηριότητες είχαν ανασταλεί στις 26 Μαρτίου, όταν η δημοτική αρχή της πόλης των 6,7 εκατομμυρίων κατοίκων κήρυξε μια ολόκληρη εβδομάδα αργίας, προκειμένου να αποφύγει τις μετακινήσεις του πληθυσμού. Τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης παρέμειναν ανοικτά. Τα εστιατόρια δεν μπορούσαν να λειτουργούν παρά με διανομές ή take away.

Αν και το Ρίο κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα κατά μέσο όρο 100 ημερήσιους θανάτους από Covid-19, ο αριθμός των επισκέψεων στα επείγοντα άρχισε να μειώνεται λίγο, γεγονός που, όπως ελπίζουν οι αρχές, αναμένεται να μεταφραστεί από την πτώση των νοσηλειών και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες.

«Ιδού η απάντηση σε εκείνους που πιστεύουν πως οι περιορισμοί δεν εξυπηρετούν σε τίποτα», δήλωσε ο δήμαρχος Εντουάρντο Πάες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να λειτουργήσουν έως τις 21.00 το βράδυ και τα εμπορικά καταστήματα, οι κινηματογράφοι ή τα μουσεία θα μπορούν να ξαναλειτουργήσουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Τα τουριστικά αξιοθέατα του Ρίου, όπως το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή θα μπορούν να υποδέχονται εκ νέου επισκέπτες.

Στις μήκους χιλιομέτρων παραλίες της πόλης, θα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα πλανόδιων πωλητών και μονάχα η ατομική άσκηση θα επιτρέπεται. Εντούτοις, στην πραγματικότητα, πολλοί συνεχίζουν να κάνουν ηλιοθεραπεία, παρά την απαγόρευσή της, ιδίως το Σαββατοκύριακο.

«Δεν μπορούμε να διατάξουμε αυστηρή καραντίνα», συνέχισε ο δήμαρχος, «όμως δεν είναι η στιγμή να χαλαρώσουμε. Το Ρίο δεν έχει ξαναβρεί την κανονική ζωή του».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα