Διεθνή

EMA για εμβόλιο Moderna: Να συνεχιστεί η παραγωγή – Ερευνάται το περιστατικό μόλυνσης

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
ema-για-εμβόλιο-moderna-να-συνεχιστεί-η-παραγωγ-702619
Parallaxi

Η παραγωγή εμβολίων της Moderna κατά της Covid-19 σε ένα εργοστάσιο της ισπανικής φαρμακοβιομηχανίας Rovi μπορεί να συνεχιστεί έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, δήλωσε την Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόσω συνεχίζει την έρευνά της για το περιστατικό μόλυνσης.

Την Πέμπτη η Ιαπωνία ανέστειλε τη χρήση 1,63 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Moderna, που είχαν διοχετευθεί σε 863 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, μία εβδομάδα και πλέον αφότου η τοπική εταιρία διανομής, Takeda Pharmaceutical, έλαβε αναφορές για μόλυνση σε ορισμένα φιαλίδια.

Η μόλυνση που εντοπίστηκε σε μια παρτίδα που διανεμήθηκε στην Ιαπωνία πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα μεταλλικό σωματίδιο, ανέφερε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHS, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Υγείας.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ ανέφερε ότι ερευνά το συμβάν στο ισπανικό εργοστάσιο που διαχειρίζεται η Rovi, αλλά δεν βλέπει τον λόγο να επιδιώξει μια προσωρινή αναστολή της παραγωγής έπειτα από μια αρχική αξιολόγηση.

«Η παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 στη Rovi μπορεί να συνεχιστεί, έπειτα από μια προκαταρκτική εκτίμηση κινδύνου», ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σε δήλωση προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Μια έρευνα για την πρωταρχική αιτία είναι σε εξέλιξη. Ο EMA θα είναι σε θέση να παράσχει περισσότερες πληροφορίες ανάλογα με την πρόοδο της έρευνας», πρόσθεσε.

Γερμανία: Νέα τακτική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στα σχολεία ζητούν οι ειδικοί

Εμπειρογνώμονες παιδικής και εφηβικής ιατρικής, καθώς και επιδημιολόγοι και ιολόγοι τάσσονται υπέρ μιας νέας τακτικής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στα σχολεία, κυρίως λόγω των εμβολιασμών των ενηλίκων και της σπάνιας νόσησης των παιδιών.

“Μέχρι τώρα, όλα τα μέτρα στα σχολεία βασίζονταν στην κατά το δυνατό μέγιστη αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης στο σχολικό περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, οι βασικές συνθήκες έχουν αλλάξει έτσι ώστε αυτή η αρχή να τίθεται υπό εξέταση”, γράφουν ο πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ιατρικής, Γιοργκ Ντετς, ο επιδημιολόγος Γκέρχαρντ Κράουζε του Κέντρου Έρευνας Λοιμώξεων Χέλμχολτς της πόλης Μπράουνσβαϊκ και άλλοι επιστήμονες σε άρθρό τους το οποίο φιλοξενεί η έγκυρη εβδομαδιαία εφημερίδα “Die Zeit”.

Οι ειδικοί διατυπώνουν την εξής άποψη με γνώμονα τους εμβολιασμούς: “Oι ενήλικες έχουν τώρα την προστασία από σοβαρή νόσηση λόγω Covid 19 στα χέρια τους σε μεγάλο βαθμό. Για αυτόν τον λόγο, και επειδή τα παιδιά αρρωσταίνουν πολύ σπάνια σοβαρά από τον κορονοϊό, δεν έχει πλέον νόημα να θέλουμε να αποτρέψουμε κάθε μόλυνση στο σχολείο με οποιοδήποτε κόστος”.

Ταυτόχρονα, ζητούν όμως “να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στα σχολεία, διότι διαφορετικά ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων στα παιδιά θα αυξανόταν κατακόρυφα – ακόμη και αν το ποσοστό σοβαρών ασθενειών μετά από μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της μακράς Covid, είναι χαμηλό”.

Οι συντάκτες του άρθρου απευθύνουν τέλος “έκκληση προς όλους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής, να κάνουν συστηματικά διαγνωστικά τεστ και να τηρούν τους κανόνες της καραντίνας στα σχολείο, διότι η άμεση, αλλά περιορισμένη, καραντίνα -όταν εντοπιστεί ένα κρούσμα- και τα συστηματικά διαγνωστικά τεστ εξασφαλίζουν ημέρες μαθημάτων στο σχολείο και αποτρέπουν τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις περιπτώσεις μόλυνσης σε μια τάξη. Πάντως, η υποχρέωση καραντίνας θα μπορούσε ακόμη και να παραλειφθεί εντελώς για εμβολιασμένους μαθητές ηλικίας δώδεκα ετών και άνω”, όπως σημειώνουν.

Η Μπρίτα Έρνστ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), πρόεδρος των υπουργών Παιδείας των κρατιδίων και υπουργός Παιδείας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου η ίδια, χαιρέτισε την παρέμβαση των επιστημόνων. “Είμαστε ευτυχείς που υποστηρίζεται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Οι παρατηρήσεις για την καραντίνα είναι επίσης σημαντικές ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία όσο το δυνατόν περισσότερο”, δήλωσε.

ΗΠΑ: Ανεμβολίαστος δάσκαλος μόλυνε 18 μαθητές σε δημοτικό σχολείο

Ένας ανεμβολίαστος δάσκαλος δημοτικού σχολείου της Καλιφόρνιας ήταν η πηγή από την οποία μεταδόθηκε η Covid-19 σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 18 ήταν μαθητές, αναφέρουν οι αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες σε μια μελέτη που δόθηκε σήμερα Παρασκευή 27 Αυγούστου στη δημοσιότητα.

Η περίπτωση αυτή καταδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ιδίως όταν οι μαθητές τους είναι μικρής ηλικίας και δεν εμβολιάζονται, υπογραμμίζουν τα Κέντρα Αντιμετώπισης και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η σημαντικότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας στις ΗΠΑ. Δείχνει επίσης ότι είναι αναγκαία τα μέτρα, όπως η σωστή χρήση της μάσκας, εν μέσω της έκρηξης νέων κρουσμάτων που σχετίζονται με την παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού.

Συνέχισε να ε

ργάζεται παρά τα συμπτώματα

Ο εν λόγω εκπαιδευτικός (δεν διευκρινίζεται αν είναι άνδρας ή γυναίκα) συνέχισε τον εργάζεται τον Μάιο του 2021 επί δύο ημέρες, αφού είχε παρουσιάσει συμπτώματα, καθώς αρχικά νόμιζε ότι πάσχει από αλλεργία. Κατ’ επανάληψη, δεν φορούσε μάσκα ενώ παρέδιδε το μάθημα, παρά τις συστάσεις που ισχύουν στην κομητεία Μάριν, στα προάστια του Σαν Φρανσίσκο.

  • Συνολικά, 12 μαθητές του προσβλήθηκαν από την Covid-19 – οι οκτώ από αυτούς κάθονταν στα πρώτα θρανία. Μολύνθηκαν επίσης έξι μαθητές άλλης τάξης, όλοι τους κάτω των 12 ετών, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο.
  • Καταγράφηκαν επίσης οκτώ κρούσματα μεταξύ των γονέων και των αδελφών των μαθητών αυτών.
  • Οι πόρτες και τα παράθυρα των αιθουσών ήταν ανοιχτά και τα παιδιά φορούσαν μάσκες. Δεν χρειάστηκε πάντως να νοσηλευτεί κανείς.

Η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι εξέφρασε τη λύπη της σήμερα γιατί «πολλά σχολεία» επέλεξαν να μην εφαρμόζουν υποχρεωτικά μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας για όλους σε κλειστούς χώρους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα