Απολύτως αρνητική είναι η επιτροπή των 31 ειδικών να ανοίξει κι άλλο η αγορά, μεταφέρουν έγκυρες πηγές στο ethnos.gr. Οι επιστήμονες που θα συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα το μεσημέρι, δεν προτίθενται να δώσουν το «πράσινο φως» για να ανοίξει κι άλλο η χώρα, πέραν του click away, το οποίο μάλιστα παρακολουθούν ώστε αν χρειασθεί να διακοπεί και αυτό.
Οι επιστήμονες σημειώνουν στο ethnos.gr ότι ήδη η κινητικότητα στην χώρα είναι αυξημένη και το επιπλέον άνοιγμα της αγοράς θα οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα μετά τις γιορτές. Επιμένουν δε και για το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, κάτι στο οποίο συμφωνεί και η κυβέρνηση καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να αλλάξει το ωράριο για τις μετακινήσεις στις γιορτές.
Να υπενθυμιστεί ότι πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 22:00 μέχρι τις 5 το πρωί και έως τις 7 Ιανουαρίου.
Στόχος τα σχολεία
Στόχος των μέτρων που επιχειρούν οι ειδικοί να διατηρηθούν αυστηρώς έως τις 7 Ιανουαρίου είναι να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία, εάν όχι μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, τουλάχιστον τη δεύτερη εβδομάδα, περιγράφουν πηγές στο ethnos.gr.
Επί ποδός είναι τα 11.500 φαρμακεία όλης της χώρας, προκειμένου να συμβάλουν στη μεγάλη επιχείρηση του εμβολιασμού των πολιτών για τον κορονοϊό. Ήδη μετά από συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ξεκινά να δίνει τις πρώτες οδηγίες στους επαγγελματίες, ώστε να μπορούν να εξοικειωθούν με τη διαδικασία και να κλείνουν, μέσω του ψηφιακού συστήματος, τα ραντεβού των πολιτών. Η αμοιβή που έχει προσδιορισθεί αγγίζει το 1 ευρώ ανά ραντεβού, ποσό που θα καλυφθεί από τα κονδύλια της κυβέρνησης για τον κορονοϊό.
Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι και μία πιθανή συμφωνία του υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς, ώστε να εμπλακούν και εκείνοι στη διαδικασία. Προς ώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί συμφωνία ως προς το ποσό της αμοιβής του ιατρικού προσωπικού της χώρας, που θα κληθεί να κάνει τους εμβολιασμούς και να καταχωρεί και τα δεδομένα στο σύστημα καταγραφής.
Όλα τα βήματα για το ραντεβού
Τα ηλεκτρονικά ραντεβού που θα κλείνονται στα φαρμακεία έχουν στόχο να διευκολύνουν κυρίως τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο ή δεν έχουν δυνατότητα να λάβουν sms μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Γι’ αυτό και οι φαρμακοποιοί, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με την έλευση των εμβολίων κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, θα κινηθούν ως εξής:
- Τα Φαρμακεία μετατρέπονται σε κέντρα Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής για τους πολίτες αναφορικά με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού
- Ο ασφαλισμένος θα προσέρχεται στο φαρμακείο και με την πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ από τον φαρμακοποιό, θα εκτυπώνεται το έντυπο με τον ορισμό του εμβολιαστικού κέντρου, με τις ώρες και τις ημερομηνίες που θα εμβολιαστεί και για τις δυο δόσεις
- θα υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των εμβολίων και από τα φαρμακεία σε δεύτερο στάδιο, για τα εμβόλια τα οποία δεν θα απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης (-70 C).
«Σε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα για τη Δημόσια Υγεία, οι φαρμακοποιοί που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται νύχτα και μέρα στο πλευρό των συμπολιτών μας, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς. «Είμαστε στο πλευρό των πρεσβευτών του εμβολιασμού και όχι των αρνητών, ώστε η πατρίδα μας να ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο και να επιστρέψει γρήγορα στην κανονικότητα. Παράλληλα, εμείς οι φαρμακοποιοί οικοδομούμε με σταθερές θεσμικές κατακτήσεις το μέλλον του φαρμακευτικού επαγγέλματος και της επιστήμης μας στην υπηρεσία των συμπολιτών μας», καταλήγει ο κ. Βαλτάς.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και επικαιροποίησης των γνώσεων των φαρμακοποιών σχετικά με τον επικείμενο εμβολιασμό από το Ινστιτούτο Δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) του ΠΦΣ μέσω του οποίου έχουν γίνει εκατοντάδες εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Κικίλιας: «Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση των εμβολιασμών – Θα υπάρξει διαφάνεια και πλήρης ενημέρωση»
Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Θα λειτουργήσουμε τους ναούς, ας έρθουν να μας πιάσουν
«Θα λειτουργήσουμε τους ναούς, ας έρθουν να μας πιάσουν, το είπαμε αυτό», δήλωσε ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων, Σεραφείμ σχετικά με τη λειτουργιών των εκκλησιών την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων.
Ο ίδιος παράλληλα υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ποίμνιό μας, δεν μπορούμε να πούμε “θα έρθουν κάποιοι και κάποιοι θα μείνουν έξω”. Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Θα μπορούσαν να γίνουν προβλέψεις. Είναι οδυνηρό αυτό. Στα Κύθηρα δεν υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού. Δεν θα βάλουμε μέτρο. Να έχουμε λογική απόσταση και οι άνθρωποι να εκκλησιάζονται».
Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή, «Καλημέρα Ελλάδα», ο Μητροπολίτης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες των Xριστουγέννων και των Φώτων, ενώ τόνισε πως το σώμα της εκκλησίας βρίσκεται σε διωγμό.
«Είμεθα εν διωγμό. Στα μέσα συνωστίζονται και εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Φοβάμαι ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Μήπως τα μεγαλοποιούμε με τον ιό; Και πριν τον κορονοϊό δεν είχαμε τη γρίπη; Στον έξω χώρο μπορεί ο καθένας να προσβληθεί. Στις ΗΠΑ, στη Γαλλία δεν είναι μεγαλύτερο το κακό; […] Είναι αντικανονικό. Δεν μπορεί να λειτουργεί μόνος του ο ιερέας με τον ψάλτη. Θα μου το απαγορεύσουν αυτό το δικαίωμα; (να λειτουργήσω τον ναό)» ανέφερε.
«Έτσι προσβάλλουν τη θρησκευτική συνείδηση και φοβίζουν τους πιστούς ότι θα μολυνθούν», είπε για όσα λένε οι λοιμωξιολόγοι για τη μετάδοση μέσα στους ναούς. «Η ορθόδοξη πίστη απειλείται από τους ανθρώπους που δεν τη σέβονται. Πρώτη φορά έκλεισαν οι εκκλησίες με στυγνό τρόπο επί αυτής της κυβέρνησης […] Η χάρις του Θεού προστατεύει από τον κορονοϊό», πρόσθεσε.
Δυσαρέσκεια Μητροπολιτών για τα μέτρα
Οι Ιεράρχες έχουν εκφράσει ανοιχτά και με πολλούς τρόπους την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες, ενώ ζητούν διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά στον αριθμό των πιστών που θα επιτρέπονται να παρευρίσκονται στους ναούς. Η Ιερά Σύνοδος μάλιστα ετοιμάζεται την Τρίτη (15/12) να καταθέσει δική της πρόταση στην κυβέρνηση για τις λειτουργίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, η Ιεραρχία ζητά
- Να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες και την Πρωτοχρονιά
- Να επιτραπεί η ατομική προσευχή
- Και ο αριθμός των πιστών στους ναούς να καθοριστεί βάσει τετραγωνικών.
- Η πρόταση της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου. «Η εκκλησία μας δεν ζητάει κάποια προνομιακή μεταχείριση, ζητά από την κυβέρνηση να ακούσει με πολύ ευαισθησία και με ευρύχωρη καρδιά τις θρησκευτικές ανάγκες τους λαού μας», επισημαίνει από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό.
Lockdown : Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα
Σε ισχύ θα βρίσκονται και τα Χριστούγεννα για μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό να απαγορεύονται, υπό τον φόβο αύξησης των κρουσμάτων.
Όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως οι αρμόδιες αρχές, το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων με περιοριστικά μέτρα αλλά και η εφαρμογή της μεθόδου click away για αγορές από ορισμένα καταστήματα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση απόλυτη χαλάρωση του καθολικού lockdown.
Για τον λόγο αυτό δεν θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό με τα σχέδια όσων είχαν κανονίσει να περάσουν τις γιορτές στα εξοχικά τους να αλλάζουν.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μόνο περιπτώσεις – εξαιρέσεις στις οποίες θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Ευελιξία για την επανένωση οικογενειών
Συγκεκριμένα, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξει κάποια ευελιξία για επανένωση οικογενειών.
Για παράδειγμα για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό, απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, φυσικά, με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9, ή κάποιοι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπουδάζουν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους».
Κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η μετακίνηση θα αφορά μόνο την κατεύθυνση προς την μόνιμη κατοικία και θα είναι άπαξ.
Παράλληλα, εξήγησε, ότι θα μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους εκείνοι που εργάζονται μόνιμα σε άλλους νόμους, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές εντός και εκτός συνόρων.
Κοντοζαμάνης: Οι πολίτες δε θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν
Αρκουμανέας: Αργή αποκλιμάκωση πανδημίας – Κάτω από 6% η θετικότητα
Τα στοιχεία δείχνουν βραδεία αποκλιμάκωση της πανδημίας, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Σημείωσε, δε, ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί λόγω του lockdown. Ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε, επίσης, ότι μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας, το οποίο θα ανακοινώνεται κάθε Τετάρτη και πλέον βρίσκεται λίγο κάτω από το 6%. Αναφερόμενος στη Δυτική Αττική, σημείωσε ότι υπάρχει έξαρση για αυτό γίνονται περισσότερες δειγματοληψίες και έλεγχοι όταν βλέπουμε να υπάρχει έξαρση κάπου είναι από τη μη τήρηση των μέτρων. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα διπλό βιβλίο καταγραφής των κρουσμάτων και πως ο ΕΟΔΥ κάνει ακριβέστατη καταγραφή. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν καθυστερήσει ιδιωτικά εργαστήρια να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ και στις περιπτώσεις αυτές ενημερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Τόνισε, πάντως, ότι το αν καθυστερήσει ένα εργαστήριο να δηλώσει πέντε κρούσματα, αυτό δεν αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα της χωράς. Τέλος ανέφερε ότι σήμερα διενεργούνται γρήγορα τεστ στο Σύνταγμα, τον Άλιμο και τη Δυτική Αττική.
Γεωργιάδης : Αν ανοίγαμε την αγορά θα είχαμε 1.000 νεκρούς ημερησίως
Τους λόγους για τους οποίους παρέμειναν κλειστά τα φυσικά καταστήματα εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η απόφαση αυτή την παράδοση εκτός καταστήματος, πάρθηκε ύστερα από ενδελεχή συζήτηση με την ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, των οποίων τα δεδομένα επιβεβαιώνονται. Συγκεκριμένα οι αλγόριθμοι που παρουσιάστηκαν, έδειξαν ότι αν ανοίξει το λιανεμπόριο κανονικά τότε έως τις 21 Ιανουαρίου θα είχαμε ανεξέλεγκτη πανδημία και θα θρηνούσαμε πολλαπλάσια των σημερινών θύματα, ίσως οι θάνατοι να ξεπερνούσαν τους 1.000, όπως είπε ο υπουργός.
Παρότι, ο ίδιος ήταν υπέρμαχος ενδοκυβερνητικά να ανοίξει το λιανεμπόριο και να κινηθεί η αγορά, μπροστά σε έναν τέτοιον κίνδυνο, υπήρξε προβληματισμός. Ειδικά για το ρεβεγιόν ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος φόβος είναι να κολλήσουν οι μικρότεροι τους μεγαλύτερους και γι’ αυτό οι επιστήμονες προτείνουν να μην ενισχυθεί η κοινωνική κινητικότητα εκείνες τις ημέρες. Σκοπός είναι να μην υπάρξει κινητικότητα και όχι το αν θα τηρούνται τα μέτρα στα καταστήματα.
Παράλληλα, ο υπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους εμπορικούς συλλόγους αν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το άνοιγμα της αγοράς, με χαρά να τις ακούσει. Κρατική ενίσχυση Ξεκαθάρισε, ότι θα υπάρξει πρόβλεψη κρατικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις είτε παραμένουν κλειστές είτε λειτουργούν μέσω του clickaway. «Θα υπάρξει κι άλλη πρόβλεψη, βλέπουμε πώς μπορεί να αυξηθεί το ποσό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ενώ όπως είπε, ελπίζει αυτή η μέθοδος παράδοσης να ισοφαρίσει τις ζημιές.
Κούβελας: Να μην εμβολιαστούν όσοι κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη
Μωρό γεννήθηκε θετικό στον κορονοϊό στο «Αττικόν»
Για το μωρό που γεννήθηκε θετικό στον κορονοϊό και τι ισχύει με το εμβόλιο και την εγκυμοσύνη μίλησε η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια μαιευτικής, διευθύντρια Γ’ παν. κλινικής νοσοκομείου «Αττικόν».
Μιλώντας στo Mega η κ. Καλανταρίδου εξήγησε ότι η μητέρα είχε εμφανίσει πριν 8 μέρες πολύ ήπια συμπτωματολογία και όταν πήγε στο Αττικόν το δείγμα PCR ήταν ασθενώς θετικό και για το λόγο αναμενόταν ότι δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα το μωρό. «Έχουμε ξεγεννήσει μέχρι τώρα 14 μητέρες, αυτή ήταν η 15η και ακόμα και με μεγάλο ιικό φορτίο τα μωρά ήταν αρνητικά. Παρόλα αυτά ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο και όπως σημείωσε ήταν «μεγάλη έκπληξη» ότι το μωρό ήταν θετικό στον ιό.
«Στη βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί προηγουμένως και σε άλλες περιπτώσεις όπου έχει απομονωθεί στον πλακούντα ο ιός Sars-Cov-2 που σημαίνει ότι υπάρχει διαπλακουντιακή μετάδοση, όχι όμως πάρα πολύ συχνά. Έχει όμως απομονωθεί το γονιδίωμα του ιού και στο μητρικό γάλα σε λίγες περιπτώσεις και στο αίμα του ομφάλιου λώρου», εξήγησε η κ. Καλανταρίδου.
«Και εμείς στους πλακούντες που έχουμε εξετάσει έχουμε βρει αλλοιώσεις, κυρίως στη μητρική επιφάνεια του πλακούντα και κάτι άλλο που έχει βρεθεί είναι ότι υπάρχει μία έντονη φλεγμονώδης αντίδραση στον πλακούντα και επίσης αρκετά από τα μωράκια που έχουν γεννηθεί παρότι είναι αρνητικά τις πρώτες μέρες έχουν κάποιες διαρροϊκές κενώσεις γεγονός που δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κατά το χρονικό διάστημα του τοκετού να έχει περάσει», είπε εξηγώντας ότι μπορεί να νόσησαν μέσα στην κοιλιά. Η κ. Καλανταρίδου επισήμανε ότι μητέρα και βρέφος είναι καλά στην υγεία τους και είναι μαζί, ενώ αναμένεται να φύγουν σύντομα από το νοσοκομείο.
Σχετικά με τον θηλασμό, η καθηγήτρια μαιευτικής τόνισε ότι οι μητέρες πρέπει να είναι προσεκτικές, αφού «υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που έχει απομονωθεί ο ιός στο μητρικό γάλα». Όσον αφορά το εμβόλιο στις έγκυες γυναίκες, η κ. Καλανταρίδου υπογράμμισε ότι σύμφωνα με όλες τις οδηγίες που έχουν δοθεί, οι έγκυες δε θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ενώ ακόμη και αν μια γυναίκα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και έπειτα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος, θα πρέπει να αποφύγει τη δεύτερη δόση.
Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Αντίθεση σε σε κάθε περαιτέρω χαλάρωση του… χαλαρού lockdown
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) συνεδρίασε εκτάκτως, το Σάββατο 12/12/2020, με μοναδικό θέμα την επανεκτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην πόλη μας. Το συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ. κ. Παναγιώτη Μπογιατζίδη, τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρη Τσαλικάκη καθώς και την επικεφαλής του Παραρτήματος του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ στη Β. Ελλάδα (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Β.Ελλάδας) διευθύντρια του ΕΣΥ κα Γεωργία Λεπτοκαρίδου-Λακασά, σχετικά με τη λειτουργία και τα προβλήματα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης καθώς και τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.
Όπως προέκυψε, από τη συζήτηση και ενημέρωση, παρότι παρατηρείται μια μικρή μείωση των εισαγωγών ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες, η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται καθώς οι διαθέσιμες απλές κλίνες για ασθενείς covid-19 είναι κατειλημμένες κατά 70% ενώ οι αντίστοιχές κλίνες ΜΕΘ κατά 90%. Στο Δ.Σ. εκφράστηκε ομόφωνα η αντίθεση σε κάθε περαιτέρω χαλάρωση του… χαλαρού μέχρι σήμερα lockdown, καθώς οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος και αναστροφή της μικρής και αργής αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο σύστημα υγείας.
Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η παρατηρούμενη -τον τελευταίο καιρό μείωση του συνολικού αριθμού των τεστ- πιθανώς με ανάλογη μείωση των θετικών κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα υπεραισιοδοξίας και εφησυχασμού από τους πολίτες. Συζητήθηκαν επίσης, στο ίδιο ΔΣ του ΙΣΘ, οι λεπτομέρειες για τις δράσεις που θα αναλάβει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες τεκμηριωμένα από ειδικούς επιστήμονες για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά της covid-19. Εξετάσθηκε δε και το πλαίσιο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων -σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές- και συμφώνησαν ότι «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι έτοιμος να συνδράμει τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κλπ), ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ικανή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που θα οδηγήσει σε επάνοδο στην κανονικότητα».
Τέλος διατυπώθηκε η αγωνία των μελών του Δ.Σ. του Ι.Σ.Θ., για την επί μακρόν μετατροπή των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε νοσοκομεία covid-19 , η οποία αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους από «παραμελημένες» παθήσεις εκτός covid19. Επεσήμαναν για μια ακόμη φορά, ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται από όλους τα γνωστά μέτρα προστασίας (σωστή χρήση μάσκας, αποστάσεις, συνθήκες υγιεινής των χεριών, αερισμός χώρων) και υπενθυμίζει ότι το προσωπικό των νοσοκομείων εργάζεται σε συνθήκες υπερκόπωσης και «οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης ώστε να δώσουμε μια ανάσα ανασυγκρότησης, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας στους συναδέλφους στην πρώτη γραμμή».
Σύψας: Θα ζοριστούμε τον Ιανουάριο – Τι είπε για ρεβεγιόν, σχολεία και τα «καρφιά» για την Εκκλησία
Υπάρχει μια πολύ βραδεία αποκλιμάκωση της επιδημίας όπως φαίνεται από τον αριθμό των κρουσμάτων και αυτό οφείλεται στην απόδοση του lockdown, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Σύψας είπε ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, καθώς όσον αφορά τις νοσηλείες και τους αθανάτους η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή.
Το άνοιγμα σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά, όπως εξήγησε και προσέθεσε ότι το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας. «Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown.» διευκρίνισε ο Λοιμωξιολόγος και επεσήμανε ότι δεν έχουμε επιλογές. Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι «αν παρατηρηθούν συνωστισμοί θα ανακληθεί το μέτρο του click away».
Ρεβεγιόν Στις φετινές γιορτές ο κ. Σύψας τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα». Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να μη φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά. «Με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα», επεσήμανε.
Σχολεία «Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», είπε ο κ. Σύψας, αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα. «Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία».
Εκκλησίες «Η εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της», είπε ο Λοιμωξιολόγος και συμπλήρωσε πως «τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία». Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία. Η εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο».
Πηγές: ethnos.gr, in.gr, ant1, iefimerida, mega, skai.gr, ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ