Featured

Ένα παραμύθι σε βιτρίνα της Θεσσαλονίκης

Ένα παραμύθι για την απώλεια της παιδικής αθωότητας στο κέντρο της πόλης μας

Parallaxi
ένα-παραμύθι-σε-βιτρίνα-της-θεσσαλονί-633154
Parallaxi

Με διάθεση καλοκαιρινή οι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ από τις 26 Ιουλίου 2020 φιλοξενούν την εγκατάσταση  «μια φορά και έναν καιρό…» του εικαστικού Γιώργου Ηλιάδη.

Αυτή τη φορά ο καλλιτέχνης μέσα από τη ζωγραφική και τη γλυπτική αγγίζει την παιδική ψυχή. Εκφράζει με τον δικό του ιδιότυπο τρόπο, τον προβληματισμό του πάνω στην απώλεια της παιδικής αθωότητας με ένα παραμύθι που είναι εκεί για όποιον θέλει πραγματικά να το ακούσει. 

Όπως σημειώνει  η Ιστορικός Τέχνης Χρύσα Ξουβερούδη: «Ο Ηλιάδης αφηγείται ιστορίες που συγκινούν πρώτα τον ίδιο και μπορούν εύκολα να διαβαστούν από το θεατή· κι άλλοτε απευθύνεται σε πιο υποψιασμένους κι ενεργούς δέκτες που θα θελήσουν να ερμηνεύσουν έναν κόσμο προσωπικό και απόκρυφο, έναν κόσμο που υπέρκειται της πραγματικότητας.» 

Με αφορμή το ομότιτλο έργο της εγκατάστασης, η Jewelry Artist Σοφία Ζαράρη εμπνέεται την ιστορία της μικρής «Πλεξούδης» και του αρκούδου της «Πάντα» και βάζει τις λέξεις να ανασαίνουν ανάμεσα στα έργα:

«Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα μικρό ξανθό κορίτσι με μάτια γαλάζια σαν της Θάλασσας. Πλεξούδη την έλεγαν και πιο πολύ στον κόσμο όλο αγαπούσε τον μικρό της αρκούδο. Παρέα πολύτιμη, όπου κι αν πήγαινε πάντα μαζί της τον έπαιρνε, ποτέ δεν τον άφηνε μόνο κι έτσι κι εκείνη δεν ένοιωθε μόνη ποτέ. «Πάντα» τον είχε ονομάσει, χαιρόταν πολύ με το όνομα του ο μικρός της αρκούδος κάθε φορά να τον κρατά αγκαλιά να την ακούει να λέει «Πάντα είσαι ο καλύτερος φίλος που έχω, πάντα θα είμαι δίπλα σου, πάντα θα σε αγαπώ μικρέ μου Πάντα.» ΄Ωσπου μια μέρα σχεδόν αθόρυβα κατέβηκε από τον ουρανό ένας απρόσκλητος επισκέπτης που ζύγιζε σχεδόν όσο ζυγίζει ο άνεμος και στάθηκε δίπλα τους. Χαιρέτησε πρώτα ευγενικά την όμορφη Πλεξούδη κι ύστερα κοίταξε γεμάτος νόημα τον Πάντα στα μάτια. «Τι θα έλεγες Πάντα να αφήσεις για λίγο την Γη και να έρθεις μαζί μου μια βόλτα στα σύννεφα; Θα σε μάθω να πετάς, να κοιτάζεις τον κόσμο από ψηλά, θα δεις θα σου αρέσει πολύ.» «Με λένε Πάντα και έχω μάθει στην ζωή μου ό,τι κάνω να το κάνω για πάντα, αλλιώς δεν ζω. Μου υπόσχεσαι πως θα είσαι δίπλα μου πάντα να πετάμε μαζί;» «Δεν μπορώ να σου υποσχεθώ τίποτα, μόνο πως αν με ακολουθήσεις θα έχεις νικήσει τον φόβο και την συνήθεια μπορώ να σου υποσχεθώ μικρέ μου Πάντα.» «Αλήθεια, για πάντα;»

Ένα σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη: 

Ο υπερρεαλιστής ζωγράφος Γιώργος Ηλιάδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1960, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Από την πρώιμη παιδική του ηλικία  ήταν εμφανής  η κλίση του στη ζωγραφική. Μέσα από την αυτοδιδαχή, οι εικαστικές του ανησυχίες βρήκαν σύντομα διεξόδους και τον οδήγησαν σε συνεχείς πειραματισμούς με σωρεία υλικών. Το λάδι παραμένει το κυρίαρχο μέσο έκφρασης του, ακόμα και όταν επιλέγει για εικαστική επιφάνεια των έργων του παλιά ξύλινα καλαπόδια. Παράλληλα με τη ζωγραφική δραστηριοποιείται σαν σχεδιαστής κοσμημάτων-κοσμηματοποιός και έχει διδάξει τεχνικές κατασκευής εικαστικού κοσμήματος στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.  Ενίοτε δημιουργεί γλυπτά μικρού μεγέθους από μέταλλο ή άλλα υλικά.   Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Παρίσι το 1991 και εξέθεσε άλλες τρεις φορές ατομικά δημιουργίες του σε αίθουσες τέχνης της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε 40 και πλέον ομαδικές εκθέσεις στην πόλη του και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έργα του ανήκουν στις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Τεχνών Κοζάνης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό). Σχέδια κοσμημάτων του έχουν τύχει διάκρισης ( σειρά “Αιγηίς”, Kosmima 1998). Το έργο του «Καλαποδιών Αφηγήσεις»,  τιμήθηκε με το Γ’ βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής «Παράλληλοι δρόμοι» ( ΣΚΕΤΒΕ, 2012). Το έργο του «Δώρο Αθηνάς»  διακρίθηκε με τον Α’ έπαινο (2ος διεθνής εικαστικός διαγωνισμός FEEDHOPE, 2013). 

Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ, Καρόλου Ντηλ 33, Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια Γιάννης Αργυριάδης

Κείμενο Σοφία Ζαράρη

Διάρκεια έκθεσης 26/07/2020 έως 15/08/2020

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα