Ενδεχόμενη παράταση του lockdown – Μείωση κρουσμάτων κατά μέσα Δεκέμβρη

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
ενδεχόμενη-παράταση-του-lockdown-μείωση-κρ-678869
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το ΕΣΥ, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το 80% των κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά, είναι κατειλημμένο. Σε όλη τη χώρα, στην οποία επελαύνει ο κορονοϊός και τα κρούσματα είναι χιλιάδες καθημερινά, ενώ διασωληνώνονται καθημερινά εκατοντάδες, λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων «πιασμένες» είναι οι 950 και μόλις 253 είναι κενές (ποσοστό 21%).

  • Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 579, οι 440 είναι κατειλημμένες και οι 139 κενές (ποσοστό 24%).
  • Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 624. Από αυτές, 510 είναι κατειλημμένες και 114 κενές (ποσοστό 18%).
  • Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211.
  • Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).
  • Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 214.
  • Από αυτές, 161 είναι κατειλημμένες και 53 κενές (ποσοστό 25%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%)
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες
  • Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.074.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.831 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Κορονοϊός – Κούβελας: Με ή χωρίς εμβόλιο θα πεθάνουν 15.000 άνθρωποι στη χώρα μας

Σοκ προκαλούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και για τους θανάτους που θα καταγραφούν το επόμενο διάστημα. Ο κ.Κούβελας μιλώντας στο ethnos.gr εκτιμά ότι με βάση το ποσοστό της θνητότητας που έχει ο νέος κορονοϊός και αγγίζει το 0,15%, στη χώρα μας θα χάσουν τη ζωή τους έως και 15.000 άνθρωποι.

Οι θάνατοι αυτοί κατά τον κ.Κούβελα θα καταγραφούν το επόμενο διάστημα και εντός του κύματος της επιδημίας που διανύουμε. Όπως εξηγεί στο ethnos.gr: «Η θνητότητα του κορονοϊού είναι 0,15% συνεπώς στο ανώτατο σημείο της επιδημίας θα χάσουν τη ζωή τους 15.000 άνθρωποι. Αυτές θα είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έχουμε δεν έχουμε εμβόλιο.

Και να εξηγήσω: Εάν για παράδειγμα δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι υπάρχει ο νέος κορονοϊός, μπορεί και να μη το διαπιστώναμε. Και αυτό διότι στους συνολικά 120.000 θανάτους που καταγράφονται ετησίως στην χώρα μας θα είχαν προστεθεί άλλοι 15.000 και θα θεωρούσαμε ότι μπορεί να πέθαναν από γρίπη ή άλλη αιτία καθώς δεν θα υπήρχε πολύ μεγάλη απόκλιση από τους συνήθεις θανάτους που καταγράφονται κάθε χρόνο.

Λαμία: Διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό μετά θάνατον – Σε καραντίνα οι συγγενείς του

Χωρίς εργοστάσια για το εμβόλιο

Ο καθηγητής Δημήτρης Κούβελας δηλώνει στο ethnos.gr ότι σήμερα δεν υπάρχει εργοστάσιο που να μπορεί να παράξει τα εμβόλια για τον κορονοϊό με ταχύτητα, καθώς για πρώτη φορά θα παραχθεί εμβόλιο με τη μέθοδο του RNA (αξιοποίηση γενετικού υλικού του κορονοϊού).

«Υπάρχουν μόνο δύο εργοστάσια στην Ινδία αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.  Άλλωστε τα εργοστάσια αυτά θα πρέπει να σταματήσουν να παράγουν όλα τα άλλα εμβόλια για να ξεκινήσουν την παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό».

Και σε ό,τι αφορά όμως το θέμα των εγκρίσεων, ο γνωστός καθηγητής που έχει υπάρξει και μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), εκτιμά ότι δεν μπορούν να δοθούν άμεσα καθώς δεν έχει κατατεθεί καν ο φάκελος για κάποιο εμβόλιο.

Εξηγεί χαρακτηριστικά στο ethnos.gr: «Όλοι θέλουμε να βγει το εμβόλιο αλλά υπάρχουν δυσκολίες. Άλλωστε θα πιάσει στο επόμενο κύμα της πανδημίας (σ.σ: τρίτο κύμα) εάν τελικά υπάρξει. Καθότι έτσι είναι η πανδημίες, έρχονται και μετά εξαφανίζονται όπως έγινε και με την Ισπανική γρίπη. Μέχρι στιγμής πάντως κανένας δεν έχει υποβάλει φάκελο στον Αμερικανικό FDA για έγκριση. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει καν φάκελος ακόμη. Υπάρχει για τέτοιες περιπτώσεις μία γρήγορη διαδικασία όπως για τα ορφανά φάρμακα, η οποία όμως δεν έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής. Συνεπώς εάν ο φάκελος κατατεθεί τον Δεκέμβριο το εμβόλιο δεν αναμένεται να βγει πριν από το τέλος Φεβρουαρίου».

Σχετικά με τις τοποθετήσεις ότι ήδη παράγεται το εμβόλιο, ο κ.Κούβελας σημειώνει ότι είναι σε εργαστηριακό επίπεδο: «Μπορεί να παράγεται σε εργαστηριακό επίπεδο αλλά δεν μπορούμε να έχουμε εκατομμύρια δόσεις. Θα είναι περιορισμένες ποσότητες για να εμβολιαστούν π.χ. ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο».

Ο τουρισμός

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ θεωρεί δεδομένο ότι ο τουρισμός συνέβαλε στη νέα διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας το καλοκαίρι, καθώς όπως λέει στο ethnos.gr: «Ας μας εξηγήσει κάποιος αφού τον Ιούνιο δεν είχαμε κρούσματα πως έγινε τόση μεγάλη διασπορά. Η εξήγηση είναι απλή: Όσοι έμπαιναν στη χώρα μας έπρεπε να έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών. Όμως ποιος μας λέει ότι στις 3 αυτές ημέρες δεν είχαν κολλήσει τον ιό. Έτσι και ασυμπτωματικοί να ήταν που μετέδιδαν τον κορονοϊό, έμπαιναν στα αεροπλάνα και άρα μεταδίδονταν και στους υπόλοιπους επιβάτες».

Καβάλα: Η τραγική ιστορία 45χρονου με νοητική στέρηση που νοσεί από κορονοϊό

Κορονοϊός: Ακόμη 22 νεκροί στη χώρα μας

Μακραίνει μέρα με τη μέρα η «μαύρη» λίστα των νεκρών του κορωνοϊού, με άλλους 22 ανθρώπους να καταλήγουν τις τελευταίες ώρες. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένας ενήλικας από το Κονγκο που έπασχε από νεοπλασία.

Γώγος: Το μυαλό μας στη Θεσσαλονίκη – Τι θα γίνει με lockdown και εμβόλια

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κοροναϊού. «Έχουμε καταφέρει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και οριακή ως προς τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, μέσα από μια ευελιξία που υπήρξε στο να ανοίξουμε καινούργιες κλίνες και καινούργια νοσοκομεία να τα μετατρέψουμε σε Covid, να νοσηλεύουμε αξιοπρεπώς τους ασθενείς μας. Ακόμα το σύστημα υγείας υφίσταται τεράστια πίεση, και το ίδιο θα ισχύει και για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες.

Έχουμε και ελάττωση της αυξητικής τάσης της καμπύλης σε ό,τι αφορά στην επιδημία στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Γώγος ξεκινώντας με τα θετικά νέα. Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν εχτές με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «Όταν πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τα δημοτικά για να μην υπάρχει κινητικότητα γύρω από τα δημοτικά, και βλέπουμε αυτή την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, μας ανησυχεί ότι μπορεί να έχει αντανάκλαση σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Υπήρξε φοβερός συγχρωτισμός και σε συνθήκες δύσκολες. Δεν πρέπει να γίνονται αυτά σε καιρό πανδημίας, θα μπορούσε να γίνει ένας εορτασμός συναινετικός με κοινή στάση όλων των κομμάτων για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα». «Δεν είναι κακή ιδέα να κάνουν τεστ οι αστυνομικοί που ήταν στο Πολυτεχνείο εχτές. Και όλοι όσοι ήταν εχτές σε αυτές τις καταστάσεις έντονης αντιπαράθεσης, θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα αν εμφανίσουν συμπτώματα. Φανταστείτε με τόσο συνωστισμό, πόσοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Τι θα γίνει όμως με τα Χριστούγεννα; Θα μοιάζουν καθόλου σε όσα έχουμε συνηθίσει, θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα; «Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα με τη νόσο στη χώρα μας. Αυτό μας καίει, και τα άλλα έρχονται μετά. Θα περιμένουμε μέχρι τις 30 του μήνα να δούμε τι θα γίνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα για να παγιωθεί η κατάσταση», απάντησε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε ότι «Αν δούμε τα πράγματα να βελτιώνονται πιο γρήγορα, μπορεί κάποιες δραστηριότητες να ανοίξουν πιο γρήγορα. Υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτό χρειάζεται χρόνο. Μας καίει να υπάρχει επάρκεια κλινών στο σύστημα υγείας. Να έχουμε θετικά τεστ της τάξης του 4% σε σχέση με τα συνολικά, και να έχουμε ένα αριθμό κρουσμάτων, σαφώς κάτω από 1000». «Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, οι διασωληνωμένοι, οι θάνατοι, είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που η βάση είναι η διασπορά. Αν δεν ελεγχθεί η διασπορά, αυτά δε θα μειωθούν. Αν τηρηθεί το lockdown, θα γίνει αυτό, απλά αυτό θέλει κάποιο χρόνο», εξήγησε ο ίδιος. «Κάποια στιγμή θα σταματήσει το lockdown. Και τότε πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που λέγαμε τόσο καιρό.

Να εφαρμόζονται τα μέτρα, να φοράει ο κόσμος μάσκα συνέχεια, να τηρηθούν τα μέτρα στα εστιατόρια. Μαύρα θα είναι τα Χριστούγεννα αν έχουμε πολλά θύματα. Όλα τα άλλα είναι δεύτερα», τόνισε ο κ. Γώγος. Αναφορικά με το αν μπορούμε να περιμένουμε στην Ελλάδα το εμβόλιο πριν τα Χριστούγεννα, ο ίδιος είπε ότι «Το πότε θα εμβολιαστούμε δεν είναι σίγουρο ακόμα, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν εμβόλια και ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Σίγουρα θα υπάρχει προμήθεια εμβολίων από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, πιστεύω. Αρχές του χρόνου, και αν δεν έχουμε εκπλήξεις, γιατί πολλά γίνονται με τα εμβόλια και πρέπει να τελειώσουν οι μελέτες και να βγουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, πιστεύω ότι θα μπορεί να εμβολιαστεί το προσωπικό των νοσοκομείων. Υπάρχει ασφάλεια, μην ανησυχείτε, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Εξάλλου υπάρχει ομάδα στην ΕΕ που ανασκοπεί καθημερινά τα αποτελέσματα και τα πιθανά συμβάντα που μπορεί να προκύψουν. Αν εξαιρέσει κανείς την ταχύτητα παραγωγής, υπάρχει η ασφάλεια που προβλέπεται σε κάθε τέτοια περίπτωση». «Σε αυτή την πανδημία έγινε αντιληπτό εξαρχής ότι μόνο τα εμβόλια θα μας σώσουν.

Η διερεύνηση του γενετικού υλικού ήταν άμεση. Οι μελέτες που ξεκίνησαν άμεσα, μαζί με την πίεση από την επιδημία, βοήθησαν να πάμε πολύ γρήγορα. Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, δεν είναι όπως παλιότερα τα εμβόλια. Οι ρυθμιστικές αρχές λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά τώρα, ώστε να παρακολουθείται η πορεία. Θα υπάρξει η ασφάλεια, πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο και ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ομάδες, και όσο το δυνατόν περισσότεροι για να σταματήσει και η διασπορά. Εγώ θα το κάνω πρώτος και καλύτερος. Ας έχουμε όλοι το μυαλό μας στην εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νοσοκομεία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη για να δούμε πόσο σοβαρό είναι αυτό το πράγμα και να προσέχουμε», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Στη Θεσσαλονίκη εθελοντικά από την Κρήτη 10 νοσηλεύτριες για τις ΜΕΘ

Γιατροί και νοσηλευτές περιγράφουν τη δραματική κατάσταση σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου

Δραματική περιγράφουν την κατάσταση στα νοσοκομεία οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν καθημερινό αγώνα στην πρώτη γραμμή κατά του κοροναϊού που παρά το lockdown συνεχίζει την επέλαση σε όλη τη χώρα. Το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης, καθώς στις 8 σήμερα, Τετάρτη ξεκίνησε μια ακόμη εφιαλτική εφημερία, χωρίς εφεδρείες. Το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την εφημερίδα με 230 ασθενείς Covid ενώ μέχρι τη λήξη της το πρωί της Πέμπτης και με τις νέες εισαγωγές που θα προκύψουν, ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 300 αρρώστους.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τσάπας σχετικά με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης. «Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ δύσκολη, είμαστε στο μη παρέκει» λέει ο κ. Τσάπας, που αναφέρει ότι πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, καθώς τα κρεβάτια για διασωληνωμένους μέσα στις εντατικές δεν επαρκούν και πλέον διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε χώρους εκτός εντατικής – σε χώρους ανάνηψης χειρουργείων, σε χειρουργικές αίθουσες και σε άλλους χώρους με την κατάλληλη υποδομή ώστε να συνδέονται οι αναπνευστήρες. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσάπα δεν γίνεται μόνο στο «Παπαγεωργίου» αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης.

Ο ίδιος τονίζει ότι όλοι οι γιατροί προσφέρουν τα μέγιστα, ωστόσο υπό συνθήκες τόσο μεγάλου φόρτου διασωληνωμένων ασθενών ελλοχεύει ο κίνδυνος της πτώσης της ποιότητας νοσηλείας και της υποθεραπείας. Σύμφωνα με τον κ. Τσάπα δεν έγιναν οι απαραίτητες στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Απαιτούνται γιατροί και νοσηλευτές επαρκείς σε αριθμό, ποιότητα και εκπαίδευση. Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές Ιταλίας με ασθενείς με covid σε ράντζα τόνισε ότι το πώς θα εξελιχθεί η ανάγκη για διασωληνώσεις τις επόμενες ημέρες είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε. Όπως λένε οι εργαζόμενοι στο iatropedia.gr, το ΑΧΕΠΑ ξεκινά την εφημερία του με το προσωπικό στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης και με την αγωνία ότι δεν υπάρχει κενό κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, που θα χρειαστούν διασωλήνωση.

«Έχουμε 40 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Covid και τα 40 είναι κατειλημμένα», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός. Και συνεχίζει: «Έχουμε 230 νοσηλευόμενους μέσα στο Νοσοκομείο θετικούς και ξεκινάμε μια εφημερία με μηδενικά κρεβάτια ΜΕΘ. Άγνωστο τι θα γίνει«. ΑΧΕΠΑ: «Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ» Γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν να εργάζονται με αυταπάρνηση εδώ και 15 ημέρες σε εξαντλητικούς ρυθμούς, χωρίς ξεκούραση και ρεπό. Κάποιοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα μέσα στο νοσοκομείο.

Στη σωματική κούραση, έρχεται να προστεθεί και η ψυχολογική, σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό: «Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει κάτι για να το σώσουμε, ή αν θα μπορούσαμε να τα βελτιώναμε τα πράγματα νωρίτερα. Σημασία έχει ότι σήμερα -και εάν συνεχίσει ακόμη δύο τρεις μέρες αυτή η εισροή των ασθενών στα νοσοκομεία- δεν θα αντέξουμε. Μπορεί ξενοδοχειακό εξοπλισμό να έχουμε -από κρεβάτια και μηχανήματα- να υποστηρίζεται το σύστημα μηχανικά στο ΑΧΕΠΑ, αλλά το εργατικό δυναμικό έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του και αρχίζει και μπαίνει και ο θυμός σιγά – σιγά ανάμεσα στους εργαζόμενους και η απόγνωση. Που θα πάει αυτό το πράγμα; Μέχρι πότε; Ανάσα δεν παίρνουμε» λέει. Και τα διπλάσια «χέρια» να υπήρχαν πάλι δεν θα έφταναν. Πόσο μάλλον που το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ έχει αποδεκατιστεί εδώ και ενάμιση μήνα, από τη διασπορά του κοροναϊού στο νοσοκομείο.

Εκατόν πενήντα γιατροί και νοσηλευτές διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό. Σήμερα νοσούν ακόμη περίπου 20. Όσοι είχαν την τύχη να μη νοσήσουν και εργάζονται ακόμη στο νοσοκομείο καλούνται να καλύψουν τα ωράρια, όσων συναδέλφων τους βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια. Εργαζόμενοι ΑΧΕΠΑ: «Περιμένουμε ενισχύσεις με νέο προσωπικό» Στο ανθρώπινο δυναμικό του ΑΧΕΠΑ έχουν προστεθεί μέχρι σήμερα τρεις Αναισθησιολόγοι – Εντατικολόγοι.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως λένε, ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, υπαλλήλους τεχνικής υπηρεσίας κλπ. Με αγωνία, όπως αναφέρει το iatropedia.gr, οι εργαζόμενοι περιμένουν το νέο επικουρικό προσωπικό που αναμένεται να προσληφθεί ή να μετακινηθεί από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, με τη νέα τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας. «Στις ΜΕΘ ξεκινήσαμε με 15 κρεβάτια έχουμε φτάσει στα 42 και έχουν έρθει 2-3 γιατροί. Και το προσωπικό έχει μειωθεί εξαιτίας αυτών που νοσούν. Λιγότεροι είναι οι εργαζόμενοι από πιο παλιά, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ τριπλασιάστηκαν», λέει ο κ. Κοροξενός. Καλύτερα είναι τα πράγματα στις κλινικές Covid, στις οποίες δεν χρειάζεται προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση. Έτσι έχουν επιστρατευθεί γιατροί όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτές από άλλες κλινικές. Κι εκεί φυσικά υπάρχουν ελλείψεις, όπως λένε οι εργαζόμενοι, καθώς υπήρχαν και πριν από την πανδημία του κοροναϊού.

Πηγές: CNN, newsit.gr, ethnos.gr, iatropedia.gr, skai.gr, OPEN, ANT1, MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα