Ελλάδα

Εντός Νοεμβρίου η ετυμηγορία για περικοπές συντάξεων και κατάργηση δώρων

Συζητήθηκαν σε πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Parallaxi
εντός-νοεμβρίου-η-ετυμηγορία-για-περι-552305
Parallaxi

συνταξιούχοι

Συζητήθηκε σε πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου το θέμα των περικοπών των συντάξεων, της κατάργησης των τριών επιδομάτων-δώρων, και το εάν οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημόσιου υπάγονται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο. Η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι πιλοτική, καθώς αφορά 60.000, περίπου, ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η υπόθεση εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπό την προεδρία του Ιωάννη Σαρμά μετά την υπ΄ αριθμ. 957/2021 απόφαση του 4ου Τμήματος, το οποίο παρέπεμψε στην Ολομέλεια τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα.

  • Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων-δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων του Δημοσίου,
  • Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεώτερου νόμου 4387/2016,
  • Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή
  • Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

πηγη: ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα