Διεθνή

Επεισόδια στο Παρίσι σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας

Φωτιές, χημικά και πλαστικές σφαίρες...

Parallaxi
επεισόδια-στο-παρίσι-σε-διαδήλωση-κατ-606194
Parallaxi

Χιλιάδες διαδηλωτές που κατήγγειλαν την αστυνομική βία συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστήριο του Παρισιού, παρά την απαγόρευση της συγκέντρωσης από τις αρχές, σε μια διεθνή συγκυρία που σημαδεύεται από τις ταραχές στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της επιτροπής υποστήριξης στην οικογένεια του Ανταμά Τραορέ, ενός 24χρονου μαύρου που πέθανε το 2016 αφού συνελήφθη.

“Σήμερα, όταν αγωνιζόμαστε για τον Τζορτζ Φλόιντ, αγωνιζόμαστε για τον Ανταμά Τραορέ”, δήλωσε η Ασά Τραορέ, η μεγαλύτερη αδελφή του Ανταμά, ενώπιον των διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα όπως “Εξέγερση” και “Όλοι απεχθάνονται την αστυνομία”.

“Σήμερα δεν είναι μόνο ο αγώνας της οικογένειας Τραορέ, είναι και ο δική σας αγώνας, όλων σας”.

Το προσκλητήριο για τη συγκέντρωση αυτή έγινε μεσούσης της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

“Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ απηχεί αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία”, δήλωσε η ακτιβίστρια.

Στις 19 Ιουλίου 2016, ο Ανταμά Τραορέ πέθανε σε ένα στρατόπεδο σε προάστιο του Παρισιού, σχεδόν δύο ώρες μετά τη σύλληψή του, στο τέλος μιας καταδίωξης από χωροφύλακες. Η υπόθεση έγινε σύμβολο αστυνομικής βίας.

Περίπου 20.000 άνθρωποι αψήφισαν την απαγόρευση του διοικητή της αστυνομίας η οποία αιτιολογήθηκε λόγω της κατάστασης της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης που απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο αλλά και από τον φόβο μήπως σημειωθούν έκτροπα.

Oι συγκεντρωμένοι απαίτησαν δικαιοσύνη για τον Ανταμά Τραορέ, ο θάνατος του οποίου πριν από τέσσερα χρόνια είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων ενάντια στην αστυνομική βία στη Γαλλία. Η κινητοποίηση ξεκίνησε έξω από δικαστήριο, έπειτα από έκθεση που απαλλάσσει τους τρεις αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Τραορέ. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, για να διαλύσει το πλήθος, ενώ ξέσπασαν συγκρούσεις.

«Η βία δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατία», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τη συμπεριφορά που έλαβε χώρα στο Παρίσι απόψε, καθώς απαγορεύονται οι διαδηλώσεις για την προστασία της υγείας όλων», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ / Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα