Η επέλαση της πανδημίας φέρνει νέα μέτρα στην εστίαση

Στο έλεος του κορωνοϊού 55% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Γραβάνη.

Parallaxi
η-επέλαση-της-πανδημίας-φέρνει-νέα-μέτ-598797
Parallaxi

Νέα μέτρα είναι στο τραπέζι για την εστίαση, την ώρα που τα κρούσματα από τον κορονοϊό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, και ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας περιλαμβάνει όλο και περισσότερες «κόκκινες» περιοχές και το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.

Όπως έχει μεταδώσει το ethnos.gr, υπάρχουν σκέψεις για  να επανέλθουν οι περιορισμοί που ίσχυαν στην εστίαση, με την πληρότητα ανά κατάστημα εστίασης και αποστάσεις στα τραπέζια.

Σκέψεις διατυπώνονται για κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στο δημόσιο τομέα, μέτρο για το οποίο θα εξεταστούν τα υπέρ και τα κατά τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Τρία σενάρια και ένας εφιάλτης για τα Χριστούγεννα

Οι πρώτες «μαύρες» εβδομάδες του Νοεμβρίου, με τα πιο θλιβερά ρεκόρ στους σκληρότερους δείκτες, εδώ και ενάμιση χρόνο υγειονομικής κρίσης, προδιαγράφουν δύσκολη είσοδο της χώρας στον χειμώνα, ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν σφοδρή επίθεση της πανδημίας και εντός του Δεκεμβρίου. Κυβέρνηση και επιστήμονες δίνουν μάχη με τον χρόνο για την αναχαίτιση σε πρώτη φάση της πανδημικής ορμής και για την «επιπέδωσή» της το συντομότερο σε όλη την επικράτεια. Εστω κι αν αυτή γίνει τελικά σε πολύ υψηλά επίπεδα μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, με την ελπίδα για σημάδια αποσυμπίεσης μετά τις 4-5 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το «καλό» σενάριο, όμως εξετάζονται επιπλέον τα περιθώρια αντίδρασης σε άλλες δύο περιπτώσεις.

Μια «κακή» εξέλιξη είναι να μην αποδώσει έγκαιρα το μείγμα μέτρων, απαιτώντας διαρκώς βελτιώσεις και διορθώσεις και μετατρέποντας και τον Δεκέμβριο σε «μαύρο» μήνα. Και το «ακραίο» σενάριο, αυτό που όλοι απεύχονται αλλά βρίσκεται κανονικά στο τραπέζι, περιλαμβάνει ουσιαστικά αποφάσεις για πλήρες μπλόκο των ανεμβολίαστων, εφόσον προκύψει  ανεξέλεγκτη κατάσταση με λυγισμένα και τα νοσοκομεία της Αττικής.

Το Μαξίμου έχει επιστρέψει στο μοντέλο «εβδομάδα – εβδομάδα» όσον αφορά τις ανακοινώσεις του, εξετάζοντας σε κλειστές συσκέψεις κάθε περιθώριο άμυνας με πρώτο ορίζοντα την εορταστική περίοδο. Το αγωνιώδες ερώτημα, άλλωστε, «πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα;» διατυπώνεται ήδη κυρίως από παράγοντες της αγοράς. Η σημερινή επιδημιολογική εικόνα μοιραία θέτει τις γιορτές… υπό συζήτηση με πολλή αβεβαιότητα, στο φόντο και δραματικών εκτιμήσεων από επιστημονικά προγνωστικά μοντέλα.

Η κυβέρνηση, ξορκίζοντας τυχόν… χριστουγεννιάτικο εφιάλτη, απορρίπτει κατηγορηματικά την επανάληψη σκηνών του 2020 (γιορτές στο σπίτι, κοινωνικές «φούσκες» κ.ο.κ.) και εκτός δραματικού απροόπτου δεν θα οδηγηθεί σε νέες «σκληρές» αποφάσεις έως τις 22 Νοεμβρίου, καταγράφοντας ως τότε την απόδοση των υφιστάμενων μέτρων και της «Ελευθερίας» μαζί με τις αντοχές του ΕΣΥ. Και, θέλοντας πλήρως λειτουργικές την οικονομία, την κοινωνία και την εκπαίδευση, δεν θα υποχωρήσει από τους πέντε άξονες της κεντρικής «γραμμής» της: Ούτε γενικά ούτε τοπικά lockdown, εμβολιασμοί (και πρώτες και αναμνηστικές δόσεις), επιπλέον περιορισμοί και πολλά τεστ για τους ανεμβολίαστους, κατά τόπους ενίσχυση του ΕΣΥ και έλεγχοι παντού για την τήρηση των κανόνων.

Γώγος: Μέτρα όπως στην Ολλανδία 

«Είδατε ευρωπαϊκές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια…» επεσήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος. «Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.

«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κορονοιού», ανέφερε δηλώνοντας πάντως πως δεν πιστεύει πως η εφαρμογή ενός lockdown μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» είπεο καθηγητής σημειώνοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από την εικόνα των νοσοκομείων αυτή την περίοδο.

«Το σύστημα υγείας πιέζεται» τόνισε μιλώντας στον Σκάι. Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος το Δέλτα στέλεχος «έχει δείξει τα δόντια του πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα».

«Το σύστημα υγείας, όσο και να το μεγαλώνεις έχει πεπερασμένα όρια» είπε και συνόψισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια συλλογιστική ενιαίου συστήματος με σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας. «Μέχρι να δούμε κάποια ύφεση με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, που ελπίζω σε 15 ημέρες να αρχίσουν να αποδίδουν», σχολίασε.

Αντιμέτωποι με αδιανόητες καταστάσεις έρχονται οι γιατροί που νοσηλεύουν αντιεμβολιαστές. Στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, ασθενής πέταξε τα σωληνάκι και έφυγε, με αποτέλεσμα να τον βρουν ημιθανή σε παγκάκι έξω από το νοσοκομείο. Σοκ προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο επόπτης δημόσιας υγείας συμβούλευε μέχρι την τελευταία στιγμή ασθενή που δυστυχώς πέθανε, για το πώς να αρνηθεί τη διασωλήνωσή της.

Γραβάνης: Στο έλεος του κορωνοϊού 55% του πληθυσμού-Πότε θα γίνει η πανδημία εποχική γρίπη

Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε για την πανδημία ο καθηγητής  Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το 55% του πληθυσμού βρίσκεται στο έλεος του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής τόνισε πως το ποσοστό αυτό προκυπτεί από τους ανεμβολίαστους συμπολίτες που αντιστοιχούν στο 38% του γενικού πληθυσμού σε συνδυασμό με το 5-7% πλήρως εμβολιασμένων  με ασθενές ανοσοποιητικό και το 10-15% των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν στις αρχές του έτους και χρειάζονται την τρίτη δόση.

«Είμαστε σε μια διαδικασία μαραθώνιου με την πανδημία αλλά θα τον κερδίσουμε» δήλωσε ο καθηγητής, ενώ εκτίμησε ότι η πανδημία θα μετατραπεί σε μια ενδημική γριπώδη νόσο ακόμα και μέσα στον επόμενο, εφόσον εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί. Σε αυτή την περίπτωση είπε πως «Θα μολυνόμαστε αλλά θα το περνάμε στο σπίτι , χωρίς προβλήματα »

Τέλος επεσήμανε ότι η φυσική ανοσία είναι χαμηλότερης δύναμης και εμβέλειας σε σχέση με εκείνη που προσφέρει το εμβόλιο, δηλώνοντας παράλληλα ότι όσοι την «επιλέξουν» θα πληρώσουν το τίμημα ενώ κάποιοι θα χάσουν και τη ζωή τους.«Η μόνη ανοσία που μπορούμε να έχουμε είναι το εμβόλιο», υπογράμμισε.

Χάρτης των κρουσμάτων: Πάνω από 1.000 σε Θεσσαλονίκη- 1.559 στην Αττική

«Στοίχημα για την επόμενη περίοδο το να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ»

Τρομάζουν οι δείκτες της πανδημίας του κοροναϊού, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει σταθεροποιηθεί στα άνω των 6.000 ημερησίως, την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας έχουν ήδη ξεπεράσει τα όριά τους, εκπέμποντας αγωνιώδες σήμα κινδύνου.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.

«Τα μέτρα έφεραν αυξημένη επιθυμία για εμβολιασμό»

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ο κ. Παπαζήσης είπε ότι «το πρόβλημά μας είναι η αντοχή του συστήματος υγείας που είναι ήδη εξαιρετικά πεισμένο, με ελάχιστα κρεβάτια διαθέσιμα, και το στοίχημα για την επόμενη περίοδο είναι να μην καταρρεύσει. Οπότε προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αποσκοπούν τα όποια μέτρα. Με τα μέτρα των τελευταίων ημερών έχουμε μια αυξημένη επιθυμία για εμβολιασμό, άρα φαίνεται ότι έχουν συνεισφέρει τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Οι θάνατοι είναι αυξημένοι όλο το τελευταίο διάστημα και τα κρούσματα το ίδιο, εδώ και πάρα πολλά πολλούς μήνες. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη πίεση και τους περιορισμούς στις δραστηριότητες, έκαναν αυτούς που ήταν πιο σκεπτικοί να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν θέματα ασφάλειας με το εμβόλιο», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Μιλώντας για το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο ίδιος εξήγησε ότι «Το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας στο δημόσιο, στα σώματα ασφαλείας, στους εκπαιδευτικούς υπάρχει στο τραπέζι διεθνώς».

«Το πιθανότερο είναι να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο»

Σχετικά, τέλος, με τη διάρκεια ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Παπαζήσης τόνισε ότι «Η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβαδίζει με την υποχρεωτικότητα της 3ης δόσης. Κάποιες χώρες αναγνωρίζουν ένα παράθυρο διμήνου – τριμήνου στο οποίο επιτρέπεται να γίνει η 3η δόση, μετά το εξάμηνο. Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση χρειάζεται να γίνει μια ενισχυτική δόση. Πρέπει να περάσει το μήνυμα σε όλους ότι χρειάζεται να γίνει η 3η δόση.

Για κάποιες ομάδες, όπως τους ανοσοκατασταλμένους υπάρχει σύσταση να γίνει η 3η δόση πολύ νωρίς, ένα μήνα μετά τη δεύτερη, αυτή είναι συμπληρωματική. Για τους υπολοίπους χαρακτηρίζεται ενισχυτική. Φαίνεται ότι το πιθανότερο είναι να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, όπως γίνεται με τον ιό της γρίπης».

Σκληρή μάχη στις εφημερίες

Σκληρή μάχη στα νοσοκομεία δίνουν οι γιατροί. Τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένοι βρέθηκαν εκτός ΜΕΘ, ενώ  σε σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ιερέας.

Πηγές: Έθνος, skai.gr, Mega, in.gr/ Ελένη Ευαγγελοδήμου 

Νέα μέτρα «στο τραπέζι» για τον κοροναϊό – Τι συζητούν οι ειδικοί

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα